Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.01.2011 19:03 - Проблемът за злото в християнската религия
Автор: aliya Категория: Други   
Прочетен: 11042 Коментари: 10 Гласове:
0

Последна промяна: 19.04.2014 09:45


image Проблемът за злото е същностен и дълбоко травматичен не само за християнското световъзприемане, но изобщо за човека. Човекът е създател на „проблема” за злото и човекът е този, който дава определения за злото т.е. определя едно или друго явление или обект от Съществуванието, създадено от Бог, за добро или зло.
В природата, във Вселената, нищо не е добро или зло, а всичко е такова, каквото е. Всичко е божествено творение или казано с други думи, битие. Битието е Божието мироздание, създадено от безкрайната любов и милост на Бога.
Да бъдеш значи да си приел любовта на Бога като безценен дар и да си му благодарен. Когато да бъдеш е възприето като най- ценния Божи дар, тогава животът ти ще бъде израз на тази благодарност, ще бъде песен, танц, екстаз, удивление и преклонение пред живота и Божието мироздание. Тогава Злото няма място в твоя живот, защото „И тъй като Бог е всеблаг, то всичко съществуващо е добро, така че „да съществува” означава съвършено същото като „да е добро”./коментар на Тома от Аквино от проф. Ц. Бояджиев/

Когато човек осъзнае божествената същност на своя живот като безценен и с нищо незаслужен дар от Бога, то самото осъзнаване е запалена божествена искра в него, която осветлява цялото му същество и не позволява на злото да съществува. Защото злото като всяко едно отрицателно явление означава единствено липсата на положителното или както твърди и Тома от Аквино „че злото може да бъде мислено единствено като лишеност от благост (privatio boni) и, значи, като отсъствие на битие, като модалност на небитийността.” Казано с други думи, злото е като тъмнината, която няма своя същност, своя собствена субстанция, а е просто отсъствие на светлината. Ето защо е много трудно, невъзможно да се бориш директно с тъмнината, защото как можеш да победиш нещо, което не е, което не съществува, няма екзистенциалност? За целта просто трябва да внесеш положителното, да внесеш светлината. Тогава тъмнината ще се разпръсне и изчезне от само себе си.
Борбата със злото е същата, като борбата с тъмнината. Никога не ще можеш да победиш злото в директна битка, защото на първо място, злото само
по себе си не е, то е просто липсата на нещо друго, на неговата коренна противоположност, на доброто, на битието или изразено по друг начин – на Божията благост. Внасяйки в себе си светлината на Божията искра чрез Осъзнаването на безкрайната Божия благост, прекланяйки се с благодарност пред Съществуванието, вътре в нас и извън нас, ние запалваме светлината на Божественото осъзнаване, което може да бъде изразено и с думите Любов и Благодарност към това, което Е, към Битието.
Само тогава небитийността на злото ще бъде осъзната. Злото не е нищо повече от неосъзнаване, неразбиране на божествения промисъл на Всеблагия Бог, неоценяване на безкрайната красота и мистерия на Живота, неблагодарност към Съществуванието.

Ето защо за мен всеки акт, извършен в неосъзнаване, безсъзнателно, е Зло, и всеки акт, извършен с осъзнаване, с разбиране, е Добро.

„Ако за всяко съществуващо нещо е естествено да се стреми към битийна пълнота, каквато – в предел – е Бог, то злото е нарушаване на този естествен порив, отвръщане към небитието.” /коментар на Тома от Аквино от проф Ц. Бояджиев/

Ако човечеството иска да не се отвърне към небитието, то неговото единствено спасение е Осъзнаването на вътрешната Божия искра.


Тагове:   Велика Събота,


Гласувай:
1


Вълнообразно


1. prosvetlenie - За да разберем Злото, може би първо ...
13.02.2011 09:07
За да разберем Злото,може би първо трябва да търсим причините за пораждане на Злото.
Откъде се появява това зло,според теб,след като Бог е Творецът на всичко ?
Вината у нас,хората ли е ?
цитирай
2. aliya - Бог е Творецът на всичко и всичко от ...
13.02.2011 11:46
Бог е Творецът на всичко и всичко от Бог сътворено е добро. Затова Природните и естествените неща в Битието са добри, ако трябва да го преведем на човешки език:)
Зло е това, което не е в Битието, което е Заблуда, Илюзия. А заблудите и илюзиите са създавани от хората, и по-точно от човешкия ум, който е фабрика за илюзии, проекции, фалшиви вярвания, концепции, теории, предразсъдъци /да изброявам ли още?!/ Егото е най-голямата човешка илюзия и заблуда. И когато човек действа, воден от ума си и неговия продукт егото, човек влага енергията си в претворяване на заблудите в реални действия и случки. По този начин човек сам създава злото в този живот, като се отклонява от Истината на Бога.
цитирай
3. prosvetlenie - Да, съгласна съм. Злото не идва от ...
13.02.2011 12:33
Да,съгласна съм.Злото не идва от Бога,а е създадено от свободният избор на хората.
Бог е създал всичко в света дуално.Добро-Зло,Небе-Земя,Ден-Нощ,Мъж-Жена...
Ние сме създадени със свободна воля да избираме.Наша е волята дали ще изберем да вършим лоши неща,или добри.
Лошото е,че откакто свят светува,непрекъснато сме свидетели на проявите на тъмната част на хората:войни,злоба,завист,насилие.Може би наистина всичко това идва от стремежа на задоволяване на Егото.И хората от самото си раждане са се отдалечили от своя Създател.И сега им е трудно да намерят обратният Път към Духа.
цитирай
4. aliya - Бог е създал всичко в света дуално. ...
14.02.2011 09:28
[quote=prosvetlenie]"Бог е създал всичко в света дуално.Добро-Зло,Небе-Земя,Ден-Нощ,Мъж-Жена..."

Не, Бог не е създал света дуално по отношение на доброто и злото. Защото самият Бог не е дуален - Той е най-висшето и единственото добро и с това Добро Той е сътворил Битието. Така, че земятя и небето, мъжът и жената, са сътворени от Доброто на Бога, и в тях няма зло, както няма и в техния Създател!

Но след създаването си човекът е пренебрегнал Битето на Бога, Неговата светлина и Любов, и е предпочел да си измисли свой свят на илюзионни представи, заблуди и предразсъдъци. В този свой измислен свят човек се представя себе си за отделен от Бога и с това автоматично заживява в света на своето его, със здраво затворени очи за струящата от всякъде светлина на Бога. Човек е този, който твори тъмнината на злото с нежеланието си да се събуди от кошмарния си сън и да види Царството Божие наоколо и в себе си.
цитирай
5. prosvetlenie - Aliya, ти като вярваща християнка, ...
14.02.2011 09:39
Aliya,ти като вярваща християнка,как би обяснила "злото" у бога от Библията ?
Защо на някои места там ,представят бог,като отмъстителен,зъл ,гневен,разрушителен...? Откъде идва това зло у бога от Библията,след като би трябвало Бог да е Любов и Светлина ?!
цитирай
6. aliya - Бог е най-злоупотребяваната дума в ...
14.02.2011 20:22
Бог е най-злоупотребяваната дума в човешката история! Защото от край време човешкият ум проектира собствените си предразсъдъци, заблуди и неразбиране върху думата Бог.
цитирай
7. prosvetlenie - Така е. Това значи ли, че не всичко ...
14.02.2011 20:45
Така е.Това значи ли,че не всичко писано в Библията трябва да се приема едно към едно за истина ?!
цитирай
8. aliya - Библията трябва да се чете със сърце ...
15.02.2011 14:29
Библията трябва да се чете със сърце и с душа, защото тайнствата за Божието мироздание, които се разкриват, не са за повърхностния човешки ум, пълен със заблуди и предразсъдъци. Библията посочва табелите по пътя на човешката трансформация, но този път всеки сам трябва да си го извърви. Така, както го извървя и Исус - с Бог в сърцето му.
цитирай
9. prosvetlenie - А Исус чел ли е Библията
15.02.2011 15:22
А Исус чел ли е Библията ?!
А пък и никъде няма доказателство,че всичко ,което пише там трябва да се приема за 100 % истина.
Хората трябва да бъдат свободни в своята вяра и да не се обвързват само в рамките на една книга,на една религия.
Вярата в Бог и Пътят към Него не е задължително да минават през Библията.
цитирай
10. aliya - Но е задължително да минават през ...
15.02.2011 21:01
Но е задължително да минават през сърцето ти. Пътят към Бог е Пътят навътре към центъра на съществото ти, пътят на себепознание и себеосъзнаване. Този е пътят и на Исус и него той учи да търсим в себе си, където Царството Божие е.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: aliya
Категория: Други
Прочетен: 3016557
Постинги: 432
Коментари: 592
Гласове: 1379
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031