Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.02.2011 14:10 - Защо ни боли, Господи?
Автор: aliya Категория: Други   
Прочетен: 9356 Коментари: 8 Гласове:
3



Наскоро един искрен човек ме попита:

Излиза, че "учителят" Исус е искал да ни научи...? На какво?
Да речем на любов, смирение, доброта и че има някъде "царство Божие". Обаче не всички са добри ученици. На някои им е трудно на моменти непосилно. Не че нямат вяра и желание, просто не разбират как с доброта и смирение да купят хляб за детето си. След като с премръзнали крака и ръце успяват да стигнат до църквата, от където да им дадат половин хляб, си мислят:"на какво ме научи днес моят учител?" - че хлябът е по-безвкусен от вчера и че започвам да ненавиждам хляба и тленността си, заради която ми е студено и ръцете ме болят от вкочаненост- а толкова исках да се науча да изпитвам блаженство, когато ми се вие от болка. Учител, който ни учи на мазохизъм не е ли садист?
Мен "учителят" Христос на НИЩО не ме е научил. Основните интересни неща са ме научили майка ми и баща ми- както и останалите учители от училище, други от живота и опита въобще. Ако се отбележи аргумента с Библията и нейното евентуално прочитане, за да се позоваваме на нея впоследствие ще кажа, че в Библията има просто написани думи като във всяка друга книга. Това че се споменава Бог Исус и разни други еврейски имена не е критерий, че са по-святи от : Алиса, Мечо Пух, Рет Бътлър и Скарлет.

Сърцето ме заболя и буца заседна на гърлото ми от тези парещи думи. Нима за това е църквата( българската и православната) – за да се кичи с Бог като с шарено перо и да създава „духовен елит”, който да се „изтребва в безсмислени и грозни разпри?! За да раздава милостиня в корички хляб, с което още повече да наранява душата на и без това наранените и унизените?! И дали като подхвърлиш милостиня на страдащото тяло не унизяваш още повече страдащия му дух, като вече си успял да заклеймиш от амвона човешкото същество като „грешна и недостойна твар”?! Толкова недостойна, че само ако си умие ръцете в невинната Христова смърт, може да бъде спасена за вечен живот! И че това било божият план за изкупление на човечеството и божият начин да обезсили смъртната присъда, която заслужаваме. Защото "заплатата на греха е смърт" (справка – православието/.

Нима угнетеният, умореният, нуждаещият се от помощ има нужда от незаслужена кървава смърт, за да си измие ръцете в пролятата кръв като вампир от царството на мъртвите и да продължи да живее, с чисто сърце, независимо, че е пожертвал невинна кръв?! И кому е нужен този вечен живот, за който трябва да заплатим с осмислянето и одобрението на предателството и убийството на едно скъпоценно и светло същество?! Що за духовенство е това, което ни превръща в морални убийци на Живата истина и Любовта, като ни внушава смисъл и оправдание на едно грозно убийство и още по-грозното предателство на Юда и религиозните догматици на онова време?! Духовенство, което се крие зад някакъв таен Божи план, който видите ли, само на тях, духовниците в сан, бил известен!

А нима някому е дадено да знае Божието?! Само Бог може да знае и неведоми са неговите пътища. Ето защо на нито едно човешко същество, та било то и с духовен сан, не е дадено да знае Божия план.

Само един е Божият „план” и само една е божията същност – Любовта и Безграничната му милост към Създаденото от Него, защото всичко, което Той е създал, е от Неговата Любов създадено. В Неговото мироздание не може да има планове за предателство и убийства. Предателството е Липсата на Любовта и то може да бъде само в човешкия план на неосъзналите се и непрогледналите за Неговата светлина на Истината.  

Постоянното хвърляне на перверзни умствени проекции върху хората и Бог дори, и говоренето от името на всички хора и Бог, е единият от признаците на болезнената грандомания и основа на фанатичната религиозна вманиаченост, на която все повече ставаме свидетели днес във връзка с православието. И ако се съмнявате в моите думи, опитайте се да попитате за нещо, свързано с вярата който и да е православен сайт – начаса ще бъдете заклеймен и анатемосан от „духовния елит”! И не само това – ще Ви обсипят със сладки епитети (сатанисти, окултисти, блудници) и ще Ви заплашат с горене в огненото котле. След това ще изтрият думите Ви и всичко, което сте имали смелостта да споделите в техния сайт, все едно Вас просто никога не Ви е имало. Както Сталин го е казал – „Има човек, има проблем; няма човек – няма проблем!”. Сигурно ако имаха под ръка Римската империя, и на кръста щяха да Ви окачат!

Да се чуди човек откъде се пръква всичката тази кръвожадност и агресивност у наричащите себе си „праведни” православни!? Нима не е Любовта и Всеопрощението най-важното послание на Живата истина?! И толкова ли е крехка вярата на „православните”, че са готови в ада да те изпратят, ако с въпрос се приближиш?! Крайното и болезнено неприемане на себе си и всички хора и осъждането на всичко живо като греховно и единствено смърт заслужаващо, които се ширят в днешното „православие”, показват въпиющо отсъствие на вяра в Бог и Неговото Творение. Бог не сее убийства и смъртни наказания, а създава живот чрез своята безгранична любов. Хората са тези, които убиват от Бога създаденото и което е още по-лошо, оправдават своите грозни постъпки на кръвожадност, като се опитват да се скрият зад Бог, Благия и Всепрощаващия.

Именно това е начинът
, по който се пръква фанатичната религиозност по света - независимо от вероизповеданието - винаги се намират хора, които четат Библията и Свещените текстове първосигнално и буквално, и проектират върху тях собствените си заблуди и ограничения.

Но не от тази фанатична и бездушна институционална религия имаме нужда днес. Истинската религиозност е в сърцето ни и тя винаги е жива и гори още повече в трудни дни като днешните.

Защото нищо в нашия живот не е случайно и още по-малко случайни са трудностите. Да, боли, много боли, когато не можеш да подадеш хляб на детето си, нито да му осигуриш подслон, нито да го изпратиш да учи. Боли, когато тялото ти страда и мръзне, но още повече боли, когато и душата те боли. Боли от въпроса, който те изгаря - къде сгреших, Господи?

Така сме устроени ние, хората - радваме се на хубавото, на изобилието, на имането, когато ги има, а забравяме, че там, от където идва имането, от там идва и нямането. Привързваме се към имането, а се сърдим на нямането. И докато държим на имането, винаги ще викаме и нямането, защото те са двете страни на една и съща монета, двата края на едно и също въже - дръпнеш ли към себе си единия край, ще дойде и другия при теб. И като че ли в тази игра на имане - нямане, нямане - имане, забравяме най-важното - себе си, душата си, истинската си същност, най-вътрешното си същество. Там, където Всемогъщият Бог е запалил своята искра и тази искра нищо материално не може да изгаси. Трудните моменти на отчаяние от материалния свят са точно моментите, които ни връщат в себе си, в центъра на душата ни. За да видим светлото й лице, да го изтупаме от праха на отчаянието, от незаслужената обида и да запалим отново целия блясък на Духа си. Този Дух, който глад не го мори, студ не го мъчи, но който стопля тялото ти и измръзналото ти сърце, като ги повежда напред.

Трудните моменти в живота ни ни напомнят да потърсим силата в себе си, да си дадем тази Любов и Внимание, с което Бог ни е създал и да се стоплим на техния огън. И ако сме паднали, да се изправим, дори и ако това е последното, което ще можем да направим! Защото ние всички сме в ръцете на Създателя си.

Толкова хубаво го е изпял Потът на Бога, Джелал Ад- Дийн Руми:

Теб аз избирам, само, от целия свят;

Нима ще ме накараш да страдам, седейки в мъка?

Моето сърце е молив в Твоята ръка,

Ти си причината, ако съм весел или меланхоличен.

Освен това, което Ти искаш, нима мога да искам друго аз?

Освен това, което ти показваш, нима мога да виждам друго аз?

Ти караш да растат в мен ту бодил, ту роза;

Ту усещам аромата на розите, ту късам бодлите.

Ако ме запазиш този, този и ще бъда;

Ако искаш да ме имаш такъв, такъв и ще бъда.

... Аз нямам нищо, освен това, с което ти си ме удостоил.





Гласувай:
4


Вълнообразно


1. анонимен - ?
07.02.2011 05:32
Не стана ясно защо препращате читателите си към православието??
Имам пред вид следното:
"Защото "заплатата на греха е смърт" (справка – православието/. "
По-коректно би било да се каже: (справка - Библията), понеже стихът е от Библията и не е монопол на нито на православието, нито на католиците, нито на протестантите.


Римляни 6:23 Защото заплатата на греха е смърт; а Божият дар е вечен живот в Христа Исуса, нашия Господ.
цитирай
2. aliya - В Библията нещата са казани ясно - и ...
07.02.2011 09:50
В Библията нещата са казани ясно - и който има уши да слуша и очи да гледа! В Библията Свети апостол Павел казва: "Заплатата на греха е смърт... на нашето старо естество, ...на нашия развратен ум."
Защото: "понеже отказаха да познаят Бога, Бог ги предаде на развратен ум да вършат това, което не е прилично,
29 изпълнени с всякакъв вид неправда, нечестие, лакомство, омраза; пълни със завист, убийство, крамола, измама и злоба;
30 шепотници, клеветници, богоненавистници, нахални, горделиви, самохвалци, измислители на злини, непокорни на родителите <си>,
31 безразсъдни, вероломни, без семейна обич, немилостиви;"
Развратният безразсъден ум е старото естество, което е осъдено на смърт и когато то умре, се ражда наново = възкръсва човешкото същество в Дух. И тук не се разбира физическата смърт на плътта, а смъртта на объркания и безразсъден ум, който със смъртта си ще направи път за новия човек на сърцето и Духа. Пример за този нов човек на Духа е Христос, познал неразривната си връзка с Всемогъщия Бог и известил я на нас, хората. Защото всички ние, хората, сме Божии чеда и трябва да си спомним за това, като изоставим безразсъдния си и объркан ум, който "Като се представяше за мъдър, глупееше,
23 и славата на нетленния Бог размени срещу подобие на образ на смъртен човек, на птици, на четвероноги и на гадини."
цитирай
3. prosvetlenie - За да не ни боли, трябва Духът ни е да е ...
12.02.2011 21:43
За да не ни боли,трябва Духът ни е да е над Материята.
Колкото повече човек се привързва към материалните неща,толкова повече болка изпитва.Нашата привързаност трябва да бъде ,предимно към Бог и Божественото.
Колкото нашата Душа става по пречистена, и колкото духовно по осъзнати ставаме ние,толкова зависимостта ни към всичко материално става все по малко,а оттам и тези емоции ,които предизвикват болка у нас,стават по слаби.
И един ден осъзнаваме,че всичко това,което е предизвиквало болка у нас,е било напълно излишно и безсмислено.
цитирай
4. aliya - За да не ни боли, трябва Духът ни е да е ...
13.02.2011 10:13
prosvetlenie написа:
За да не ни боли,трябва Духът ни е да е над Материята.
Колкото повече човек се привързва към материалните неща,толкова повече болка изпитва.Нашата привързаност трябва да бъде ,предимно към Бог и Божественото.


Исус ни учи да не се привързваме към нищо - нито към родители, нито към любими, нито към Бог и Божественото!!! Защото докато не сме познали себе си, истинската си същност, ние ще се привързваме само към собствените си представи в ума си за тези, които обичаме /или мразим/, за Бог. Не сте ли забелязали, че хората се привързват и боготворят само собствената си представа за Бог, това, което е обусловено в ума им и заимствано от техните учения!? Едни боготворят Бог Кришна, други Бог Исус, трети Богинята майка Шри матаджи, четвърти някой гуру. А Бог не е в крайните форми, Бог е Безкраен, Безграничен и Непознаваем. Всички хора сме Негови деца, но общият ни сбор не може да го обхване!
Ето защо, за да възлюбиш Бог, трябва първо да се освободиш от всички свои привързаности, вярвания, учения, концепции, его, да изпразниш ума си като празен съд и само тогава ще си готов Бог да се излее в теб. Затова Исус казва: Докато не станете като децата, чисти и невинни, без излишен товар от обусловености и илюзии, докато не станете кротки и смирени, без его, то няма да можете да познаете Бог и Неговото Царство.
цитирай
5. анонимен - Исус...
13.02.2011 20:30
"Едни боготворят Бог Кришна, други Бог Исус, трети Богинята майка Шри матаджи, четвърти някой гуру. "

Исус Христос Е Бог. Той е равен на Бог Отец и Бог Святи Дух. За това не е неправилно Исус да бъде боготворен. Той заслужава това, понеже е наш Господ и Спасител.
цитирай
6. aliya - Исус Христос Е Бог. Той е равен на Бог ...
14.02.2011 09:10
анонимен написа:
Исус Христос Е Бог. Той е равен на Бог Отец и Бог Святи Дух. За това не е неправилно Исус да бъде боготворен. Той заслужава това, понеже е наш Господ и Спасител.

Никой не е равен на Всемогъщия Бог, Създателят на всичко и Вседържителят, Единият и Неделимият. Сам Исус Христос никога не говори за себе си като равен на Бог Отец и никога не се счете равен него -
Филипяни 2:6 Който, като беше в Божия образ, пак не сметна, че трябва твърдо да държи равенството с Бога
Исус винаги и говорел за себе си като проводен от Бога - Неговата воля да върши, а не своята.
цитирай
7. анонимен - Стихът...
15.02.2011 00:09
от Филипяни е абсолютно верен, но трябва да се знае защо Исус го казва.
Много кратното изтъкване на превъзходството на Отца е резултат от въплащението на Сина в човешка плът. Той, Исус, бидейки Бог, стана и напълно човек. И като човек, Той стана абсолютно подобен на нас, показвайки на практика смирението и подчинението, което трябва да имаме ние.
Ето го целият стих
6. Който, като беше в Божия образ, пак не счете, че трябва твърдо да държи равенството с Бога,
7. но се отказа от всичко, като взе на Себе Си образ на слуга и стана подобен на човеците;
8. и, като се намери в човешки образ, смири Себе Си и стана послушен до смърт, даже смърт на кръст.

Нека се обърне внимание, че Той стана подобен на човеците, смирявайки се до смърт, бидейки сам Бог. Исус не е човек, възвишил се до Бог, но е Бог снишил се до човек. Христос притежава двойнствено естество - напълно Бог и напълно човек.
Той сам потвърждава равенството си с Отца.

Йоан 10
30. Аз и Отец едно сме.
31. Юдеите пак взеха камъни за да Го убият.
32. Исус им отговори: Много добри дела ви показах от Отца; за кое от тия дела искате да Ме убиете с камъни?
33. Юдеите Му отговориха: Не за добро дело искаме да Те убием с камъни, а за богохулство, и защото Ти, бидейки човек, правиш Себе Си Бог.

Упрекът в богохулство идва естествено, след като юдеите осъзнават, че Христос слага знак за равенство между себе си и Бог Отец. Те не желаеха да приемат, че бедният син на дърводелеца Йосиф, в същност е обещаният Месия, Спасителят на човечеството.
Малко след възкресението си Исус се явява на учениците си. Те също потвърждават неговата божественост и Христос не изрича нито дума на разубеждение:
Йоан 20

26. И подир осем дни учениците Му пак бяха вътре, и Тома с тях. Исус дохожда, като беше заключена вратата, застана насред, и рече: Мир вам!
27. Тогава каза на Тома: Дай си пръста тука и виж ръцете Ми, и дай ръката си и тури я в ребрата Ми; и не бъди невярващ, а вярващ.
28. Тома в отговор Му рече: Господ мой и Бог мой
цитирай
8. aliya - Нека не забравяме, че тълкуванието ...
15.02.2011 12:54
Нека не забравяме, че тълкуванието на Библията и на цитати от нея не може да изопачава думите на самия Христос. Това, че неговите ученици са изразявали любовта си към него по своя си начин, не е това, което Исус ни е завещал като послание! Исус никъде не говори за себе си като за "подобен на човеците", а е пълнокръвно човешко същество като всичко нас. Той е Божи син така, както и всички човешки същества са Божии чеда, независимо дали са го осъзнали или не. Самият Исус казва: "Възнасям се при моя Отец и при Вашия Отец, при моя Бог и при Вашия Бог".
Да познаем своя Създател в себе си е посланието на Исус, което той утвърждава с целия свой млад човешки живот, пламенен и славещ Всемогъщия Отец на всичко. В нито една своя дума Исус не казва, че е дошъл да умре на кръста, предаден и осмян, нито, че одобрява убийството и погубването на млад човешки живот. Исус е разбирал какво му готвят хората на религиозното статукво и опасностите, които го грозят, но той не е одобрявал заблудата и лъжата, нито се е плашел от тях. Най-важното за него е било да говори истината за своя Отец и да слави името му и последствията не са го спирали. Исус се е родил като утвърждение на човешкия живот, а не да утвърждава смъртта и предателството като някакви измислени мисии и изкупления. Защото тези, които го предадоха, заблудените догматици и религиозни свещеници, трябва сами да изкупят своето предателство на Любовта. В противен случай те винаги ще си останат предатели и убийци. Да се търси смисъл в предатеството и убийството на светло същество като Исус е равносилно на отричане на Живота, даден ни от Бог, и утвърждаване на убийството и насилствената смърт.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: aliya
Категория: Други
Прочетен: 3015951
Постинги: 432
Коментари: 592
Гласове: 1379
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031