Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.03.2011 12:51 - Кой е Сатана и как да се борим с него?
Автор: aliya Категория: Други   
Прочетен: 13653 Коментари: 9 Гласове:
5

Последна промяна: 14.10.2013 09:25


Сатана безспорно е Злото на този свят. Логично е обаче да си зададем въпроса, след като Бог е Всемогъщото, Единственото и Неделимото Добро, то тогава как се появава Сатаната и къде е царството на този Княз на тъмнината?

Би трябвало Сатана да е този, който е извън Бог и Божието мироздание, тъй като Божието мироздание е най-висшето добро.

Ето защо за мен сатана е този, който не е част от Божието мироздание, не е от Бог създаден (Как би могъл Всеблагият Бог да създаде Злото? И би ли бил истински Бог този бог, който създава Злото, своето собствено отрицание?)

Има само едно нещо, което не е от Бог и то е Човешкото его. Защото човешкото его е заблуда на човешкия ум, егото е продукт на ума, т.е. егото е направено от тази илюзорна и неекзистенциална, недействителна за Божието мироздание „материя” на сънищата, на мислите, на заблудите. Егото е несъществуващо в реалността на Бога, която е единствената реалност възможна в и извън нас. Егото е човешка проекция на ума, не Божие творение. Човешкото същество е божие творение в неговото единство на тяло-ум и дух, но не и създаденото от човека под формата на мисли, концепции, теории, вярвания, заблуди, човешки организации и институции, човешки научни открития и други подобни. Защото така, както съществува човекът днес , той е играчка в ръцете на собствения си ум и неговите продукти – мислите, егото. Човекът не се е осъзнал като единството на тяло-ум и дух и не е открил центъра си, там, където е истинският господар – най-вътрешното същество, най-истинската същност на човека – душата му, от Бога запалената искра в него.

Човекът докато е неосъзнат остава роб на най-големия си враг и заблудител – Сатаната – Его. Защото няма друг Сатана, няма друг претворител на злото в света освен Егото на човека.

Исус Христос постоянно ни го напомня, като ни призовава да се смирим, да се укротим и да прогледнем за славата на Единия и Единствения Бог.  И дори и да не е наричал егото с точно тази доста съвременна дума, Исус пак егото имаше предвид в своите проповеди. Защото егото е заблудата на лошите помисли, срещу които Исус предупреждава. Докато в Стария завет пророците проповядват срещу извършването на престъпления, Исус предупреждава не само да сме будни и нащрек за самото извършване на престъпление, не само действието, но дори и помисъла за престъпно действие е зло. Да пазим и помислите си чисти, като останем "будни и нащрек", т.е. да се осъзнаем за умствените си заблуди, които също са зло.

Матей 5:29 Ако дясното ти око те съблазнява, извади го, за да отидеш на небето

Егото е тези умствени заблуди, които пречат на човека да види реалността такава, каквато е - Божия! Егото е този вътрешен враг в човека, който го кара да върви срещу Любовта на Бог, която го е създала, и следователно го обръща срещу самия себе си, срещу собственото си същество (за което Юда е ярък пример с предателството на Любовта, онази Любов, от която и той самият, неговото същество е създадено).
Във всеки човек, който не е управляван изцяло от Божия дух, който не се е смирил напълно и предал в ръцете на Бог Отец, егото съществува в една или друга форма, в по-голяма или по-малка степен.

Его няма в Исус, когато той казва: Нека Твоята воля да бъде, Отец мой, а не моята!
Човек, който се е предал напълно в ръцете на Всемогъщия Бог, смирил се е напълно и се е умиротворил, е човек без его, празен съд, в който Бог се излива!

Исус ни е дал себе си за ярък и недвусмислен пример как да се „борим” със Сатаната – Его. Парадоксалното, на което той ни учи, е че всъщност човек няма как да се пребори със своето его, "борейки се"! Борейки се срещу егото си, ти го правиш още по-силно. Защото егото съществува само когато се бориш, когато желаеш, търсиш, имаш амбиции и цели! Когато си спокоен, умиротворен, напълно себе си в сегашния момент, не може да има его! Защото егото е продукт на ума и то живее в неговите проекции или в миналото, или в бъдещето.
Поради това, че егото е неекзистенциална илюзия и няма своя собствена реалност в Мирозданието на Бог, Егото е отрицателно състояние, така, както е отрицателна тъмнината, или студът!
Тъмнината сама по себе си не е - тя е липсата на светлината. Както и студът не е сам по себе си - той означава единствено липсата на топлината. Ето защо не можеш да се бориш директно с тъмнината, нито със студа. Колкото повече се бориш, толкова по-сигурно е твоето поражение.

С отрицателното можеш да се справиш само по един начин - като внесеш положителното в него, при което отрицателното просто вече не е. В една тъмна и студена стая е достатъчно да внесеш светлина и топлина и тъмнината и студът ще са победени от само себе си.
Така е и с егото - егото е отрицателно състояние и означава единствено липсата на осъзнаване! Когато внесеш повече осъзнаване в себе си на това, което Е, вътре в теб и навън от теб, това осъзнаване е като запалена лампа, която разкъсва тъмната пелена на егото пред очите ти и Реалността, такава, каквато е, Божия, се разкрива пред теб!

Но какво означава да внесеш повече осъзнаване в себе си, да бъдеш буден и нащрек по думите на Исус?  Тъй като Егото не е екзистенциално, то няма свое отделно съществуване извън нашите мисли - мислите ни са тези, които пораждат егото. Защото мислите ни са тези, които ни владеят нас хората.  И това е така, защото се идентифицираме с мислите си и с ума въобще. Мислим си, че ние сме умът. А не си даваме сметка, че умът ни е даден само като инструмент, който да ни служи. Умът ни е слугата, а ние, най-вътрешното ни същество, душата ни, сме Господарят.
С мислите си обаче не можеш да се бориш! Колкото повече се опитваш да ги отблъскваш, или подтискаш, или забраняваш, толкова по-силни стават те. Обсебват те и се нарояват като палави немирни маймунки все по-досадни и многобройни. И за да се убедиш в моите думи, опитай се да си забраниш да мислиш за нещо!  Оттук натам само забранената мисъл ще ти се върти в главата!
Ето защо с борба и подтискане не можеш да победиш егото и мислите на ума си. Древните мъдреци са го разбрали много отдавна и са измислили медитацията т.е. наблюдението и постоянното внимание за всичко, което те заобикаля отвън, както и за това, което е вътре. Исус също говори за това, колко е важно човек да остане винаги буден и нащрек!
Когато се наблюдаваш, но без да се осъждаш, без да осъждаш нито мислите си, нито това, което е извън теб, то тогава ти си един безпристрастен наблюдател, свидетел на всичко. По този начин ти отдръпваш енергията си от мислите си, не създаваш повече мисли чрез осъждане или борба, а просто оставаш безразличен наблюдател. Мислите на ума ти имат нужда от твоята енергия, за да съществуват. И когато ти вече не им я даваш, те постепенно стават все по-малко и по-редки, а пространството на покой между тях все по-голямо. Ако трябва да го онагледим с пример - ти не си мислите си така, както синьото небе не е покриващите го облаци. Мислите ти са тези облаци, преминаващи по чистото небе на твоето съзнание, но не го замърсяват, нито го объркват.

А ти, истинското ти същество и най-вътрешната ти същност, си безкрайното синьо небе, мирът и покоят на Любовта, Истината и Блаженството.




Гласувай:
6


Вълнообразно


1. анонимен - Съгласен съм с написаното.
18.03.2011 13:53
Въпросът остава технологически (как да стане това?). Тъй като мозъка няма покой, той извършва многобройни действия едно от проявленията е и умът или ако се преведе правелно значението на ум (мое мнение) това е У (В) МЕН т. е. какво аз претижавам .И мислите са асоциация на моите умения .Още като се роди човек е насочен към рамката ,към ограничението, правилата лицимерието ,нравственоста и. т. н.т.Но основното за мен е ,че не му се обяснява (от ранна детска възраст) значението на думите - пример АМИН- така да бъде, ЛЮБОВ- отношение, (в момента не мога да се сетя за други примери) та в този смисъл мозъкът приема нещата не както трябва .Мадитацията също не е ясна на много хора (как става) ,щото се заблуждават ,че медитират, ама или заспиват (а това е придобита медитация без паметна) или се реят в мисли и картинки Темата е дълга едва ли ще се развие тук.За мен е по важно ,Човек да се стреми да стане личност(да си сложи печата както е казано и разумно(разглеждане на ума) да върви по пътя на себеиздигането. Има и още ама да не стана досаден. Успех.:))
цитирай
2. анонимен - ...
18.03.2011 18:23
По-голяма глупост не бях чел...Сатана = Егото???!!!
Госпожо, вие чела ли сте Библията? Там сатана е описан като личност и е едно от творенията на Бога, който обаче избира друг път на неподчинение на Твореца и така грехът се заражда в сърцето му. БОГ НЕ ТВОРИ ЗЛО!!! Бог обаче дава свободен избор на сътворените от Него същества - да Му служат доброволно или не. Тези, които избират да не Му служат и доверяват се превръщат в това, в което се е превърнал сатана - в противник. И никой не е застрахован от това, понеже имаме свободна воля да решаваме.
Вашите писания са погрешни от библейска гледна точка и правите грях пред Бога, понеже заблуждавате и въвеждате в неистина невинни човешки души.
Който отхвърля Библията и нейните истини става последовател на сатана.
Това, което сте написали са странни човешки измишльотини...
От коя секта сте? Кои са вашите "учители"? Кои са тези, които са ви втълпили тези невероятни безумия?
цитирай
3. aliya - Въпросът остава технологически ...
18.03.2011 22:53
nikstan написа:
Въпросът остава технологически (как да стане това?). Тъй като мозъка няма покой, той извършва многобройни действия едно от проявленията е и умът или ако се преведе правелно значението на ум (мое мнение) това е У (В) МЕН т. е. какво аз претижавам .И мислите са асоциация на моите умения .Още като се роди човек е насочен към рамката ,към ограничението, правилата лицимерието ,нравственоста и. т. н.т.Но основното за мен е ,че не му се обяснява (от ранна детска възраст) значението на думите - пример АМИН- така да бъде, ЛЮБОВ- отношение, (в момента не мога да се сетя за други примери) та в този смисъл мозъкът приема нещата не както трябва .Мадитацията също не е ясна на много хора (как става) ,щото се заблуждават ,че медитират, ама или заспиват (а това е придобита медитация без паметна) или се реят в мисли и картинки Темата е дълга едва ли ще се развие тук.За мен е по важно ,Човек да се стреми да стане личност(да си сложи печата както е казано и разумно(разглеждане на ума) да върви по пътя на себеиздигането. Има и още ама да не стана досаден. Успех.:))

Благодаря за отговора ви и за това, че темата Ви интересува живо!
Прав сте, че умът може да бъде обуславян, програмиран от най - ранна възраст и в това всъщност е неговата ограниченост и ненадеждност. Затова човек трябва винаги да се спуска по-навътре от повърхностния си ум и да се свърже с истинската си същност, с душата си.
Защото в Душата ни истината се знае от край време, просто трябва да се свържем с нея чрез медитация, себеосъзнаване и състояние на мълчалива молитвеност.
цитирай
4. aliya - . . . Госпожо, вие чела ли сте Библ...
18.03.2011 23:18
анонимен написа:
...Госпожо, вие чела ли сте Библията? Там сатана е описан като личност и е едно от творенията на Бога, който обаче избира друг път на неподчинение на Твореца и така грехът се заражда в сърцето му. БОГ НЕ ТВОРИ ЗЛО!!! Бог обаче дава свободен избор на сътворените от Него същества - да Му служат доброволно или не. Тези, които избират да не Му служат и доверяват се превръщат в това, в което се е превърнал сатана - в противник. И никой не е застрахован от това, понеже имаме свободна воля да решаваме. .. Кои са вашите "учители"?

Господине, по всичко личи, че Вие сте този дето не разбира Библията!
Ако я бяхте чели с разбиране и сърце, отворено за Истината, а не с пълен с догми и обусловен от предразсъдъци ум, щяхте да разберете, че макар и в Библията образът на Сатана да е изобразен метафорично като подобен на личност образ, то този образ трябва да се разбира в неговата истинска същност на заблуда. Притчите са любим похват за говорене и на самия Исус, и в Библията те се използват, за да предадат Божията истина не директно, а по пътя на дълбокото и всеобхватно разбиране.
Това, че Вие разбирате Библията и думите на Исус буквално, само в една плоскост, пропускайки истинското значение на Божествената мъдрост, говори единствено за Вашето виждане и ниво на разбиране.
За Истината на Бога са необходими вътрешните очи, истинското зрение на духовно зрящите, а не масовия прочит на обусловения човешки ум.
За духовното съзряване няма нужда от много учители - Един Бог е напълно достатъчен.
Така, както и Исус не следваше никакви учители, никаква догма или църковна институция, а само Един Бог.
цитирай
5. анонимен - backlink service
18.08.2011 16:41
When will you post again ? Been looking forward to this !
цитирай
6. анонимен - kalboto
23.05.2012 10:33
za arhangel satanail li govorim i durgite s nachalo kato za primer azazel i baal .... samo det istinskite im imena sa pod drugi formi no gi ima tiq sashtestva i te jiveqt v paralelni na nasheto izmereniq
цитирай
7. анонимен - kalboto
23.05.2012 10:34
shte puskame stariq film da znaete
цитирай
8. aliya - za arhangel satanail li govorim i ...
23.05.2012 13:29
анонимен написа:
za arhangel satanail li govorim i durgite s nachalo kato za primer azazel i baal .... samo det istinskite im imena sa pod drugi formi no gi ima tiq sashtestva i te jiveqt v paralelni na nasheto izmereniq


Говоря за истинския сатана човешкото его, който за съжаление съвсем не е в друго измерение!:)
А си е все в нашето, човешко измерение на глупостта и заблудата човешка!
цитирай
9. анонимен - KALTIN
25.05.2012 09:08
kato se pusne stariq film aliya shte padnat vsi4ki zabludi i shte se vidi vsi4ko .. shte izlqzat kirlivite rizi na vseki
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: aliya
Категория: Други
Прочетен: 3015693
Постинги: 432
Коментари: 592
Гласове: 1379
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031