Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.05.2014 14:09 - Лунните съботи – нова светлина или нова ерес?
Автор: maranatha Категория: Други   
Прочетен: 5837 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 05.05.2014 14:12

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Повечето хора не знаят нищо за лунните съботи, макар че толкова много се говори по този въпрос. Използвани са всички възможни аргументи, за да ни убедят в тяхната валидност. Тази идея, която навлиза в много спазващи съботата църкви и внася объркване и съмнение, постепенно набира скорост. Каква е истината за лунните съботи?

Желанието ми е да представя простичко, ясно и логично истината по тази важна тема. Надявам се да ви укрепя с библейските доводи за спазване на истинската събота от седмия ден, която Бог е дал на човечеството при сътворението.

Лунните съботи са в пълно противоречие с цикъла от седем дни, който Бог ни е дал при сътворението. Според тази идея трябва да използваме луната, за да определяме кога започва и свършва седмицата. В такъв случай събота може да започва през всеки ден от седмицата. Луната има цикъл от 29.5 дни. Тъй като не можем да разделим един ден на две, това означава, че някои месеци ще имат 29 дни, а други – 30.

Бог обаче заявява съвсем ясно:

 

ШЕСТ ДНИ НА РАБОТА

„Шест дни да работиш и да вършиш всичките си дела; а на седмия ден, който е събота на Господа твоя Бог, да не вършиш никаква работа, ни ти, ни синът ти, ни дъщеря ти, ни слугата ти, ни слугинята ти, нито добитъкът ти, нито чужденецът, който е отвътре вратите ти; защото в шест дни Господ направи небето и земята, морето и всичко що има в тях, а на седмия ден си почина; затова Господ благослови съботния ден и го освети” (Изход 20:9-11).

Бог създава седмицата така, че тя да се състои от шест дни на работа, последвани от съботата. После нови шест дни на работа и пак събота. Ако следвате лунния цикъл, в някои месеци ще трябва да работите седем или осем дни преди съботата. Това е в пълно противоречие с Божията заповед: „Шест дни да работиш.”

 

СЕДМИЯТ ДЕН

„От другия ден след съботата, в която принесохте снопа на движимия принос, да си изброите седем цели седмици; до следващия ден подир седмата събота да изброите петдесет дена, и тогава да принесете новохлебен принос Господу” (Левит 23:15, 16).

В книгата Левит е показано съвсем ясно, че Бог установява седмицата от седем дни, като съботата е в края. Седем по седем е равно на 49. Това означава, че денят след седмата събота е петдесети. Ако Бог искаше от нас да спазваме лунните съботи, този текст няма никакъв смисъл.

Всъщност Свещеното писание посочва недвусмислено, че съботата е в зависимост от седмичния цикъл от седем дни. Бог създава света за шест дни и си почива в седмия. Той благославя седмия ден, освещава го и иска от нас да го спазваме свято. Този седмичен цикъл никога не е бил променян и никога няма да бъде променен. Бог го е установил. След като установи нещо, Бог го прави завинаги.

„Така се свършиха небето и земята и цялото тяхно войнство. И на седмия ден, като свърши Бог делата, които беше създал, на седмия ден си почина от всичките дела, които беше създал. И благослови Бог седмия ден и го освети, защото в него си почина от всичките си дела, от всичко, което Бог беше създал и сътворил” (Битие 2:1-3).

„Помни съботния ден, за да го освещаваш” (Изход 20:8).

„И от новолуние до новолуние, И от събота до събота, Ще дохожда всяка твар да се покланя пред Мене, Казва Господ” (Исая 66:23).

Вълненията покрай лунните съботи започват в началото на 20-и век, когато група критично настроени учени отхвърлят библейския произход на съботата и представят мнението, че тя е свързана с няколко „нечестиви дни” във вавилонския календар. Много искрени души са били смутени.

Произходът на библейската събота е свързан ясно и недвусмислено със седмицата от сътворението. Съботата е учредена от самия Бог три дни след като създава луната, а не седем дни след като е създал луната или седем дни след първия ден от месеца.

Съботата няма нищо общо с месеца или със слънцето. Тя е Божият паметник на сътворението. Свързана е с времето от самото начало. Работи шест дни и почивай в събота. Този седмичен цикъл никога не е бил нарушаван. „Никой да не ви измами…” 

 

ПРАЗНИЦИ

Някои смятат, че съботата е част от празниците на израелтяните, но това не е така. Съботата е дадена на човека дълго преди израелтяните да имат празници. Всъщност, Библията посочва, че съботата не трябва да се обърква с празниците:

„Тия са Господните празници, в които да свиквате свети събрания, за да принасяте жертва чрез огън Господу, всеизгаряне, хлебен принос, жертва и възлияния, всяко на определения му ден, освен Господните съботи, и освен всичките обреци, и освен всичките доброволни приноси които давате Господу” (Левит 23:37, 38).

Освен това в „Господните съботи” не трябва да се върши никаква работа, докато при „церемониалните съботи” не трябвало да се извършва само редовната работа:

Шест дена да се работи; а седмият ден е събота за тържествена почивка, за свето събрание: в нея да не работите никаква работа; във всичките ви жилища е събота Господу” (Левит 23:3).

„И на същия ден да свикате свето събрание и никаква слугинска работа да не вършите: това да бъде вечен закон във всичките ви жилища във всичките ви поколения… В него да не вършите никаква слугинска работа и да принасяте жертва чрез огън Господу” (Левит 23:21, 25).

Искам да изясня нещо: Не съдя тези, които гледат на съботата по различен начин. Сигурен съм, че техните намерения са добри. Трябва обаче да знаем, че има само една истинска събота, която идва след всеки шест дни работа.

Седмичният цикъл, който е установен от самия Бог Творец шест дни след  началото на сътворението, никога не е бил променян от самото начало до наши дни.

                                        Източник: www.amazingdiscoveries.org.

Допълнителни материали на английски във връзка с лунните съботи: 

Видеоматериал - тема на Виктор Джил:

http://amazingdiscoveries.tv/media/829/7107-lunar-sabbaths

 

Измамата с лунните съботи:

http://clearbibleanswers.org/lunar-sabbath-exposed.html

 

Книгата „Лунните съботи – голямата лъжа” от пастор Майкъл Педрин

http://www.adventist.org.au/site_data/90/assets/0041/9983/aa12cThe_Lunar_Sabbaths_-_The_Big_Lie__By_Michael_Pedrin.pdf

 

 

 





Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: maranatha
Категория: Други
Прочетен: 579820
Постинги: 74
Коментари: 240
Гласове: 433
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031