Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.02.2020 14:17 - Кой си ти?
Автор: aliya Категория: Други   
Прочетен: 9722 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 image  Хората ме питат: Всички духовни учения ни учат да се смирим, да се откажем от цели и желания, да приемем това, което е.  Как да престана да си поставям цели, когато живеем в забързания свят на амбиции и конкуренция!? Как да постигна духовното състояние на блаженство и смиреност?

- Истината е, че докато тичаш след поставени цели, желания, амбиции, срокове, ти никога няма да можеш да си спокоен и доволен от живота си. Дори и някои от желанията да удовлетвориш, веднага на тяхно място идват нови. Така е устроен човешкият ум и неговото отроче егото - да ламти за все повече. Особено когато живееш сред другите и винаги се сравняваш с тях.

Можеш да прочетеш всички свещени книги на света, да станеш последовател на която и да е организирана религия, но докато не познаеш и разбереш себе си, никога няма да познаеш блаженството и спокойствието на духа си. И цял живот ще търчиш подир миражите на желаното, сам себе си подгонвайки по пистата на изтощението. А това винаги завършва с болести, стрес, неудовлетворение, депресии.

Как да излезем от този порочен кръг, в който сами себе си сме затворили? 

Начинът е само един – върни се в себе си и се разбери, срещни се с душата си, с вътрешната си и единствена истинска същност. Тя знае отговора, тя знае всички отговори. Върни се в себе си и се наслади на себе си, на дъха си, на всеки един ценен миг живот, който вдишваш и издишваш – тук и сега, в този единствено реален настоящ миг. Осъзнай себе си, осъзнай, че те има – осънай битието си и се наслади на живия момент. Тук и сега е единствено живия момент. В момента в който вдишаш себе си, срещнеш се със себе си, в този благословен миг ти си се завърнал у дома. Пристигнал си след безбройни години странстване извън душата си, в илюзиите на ума си, отвеждали те винаго надалеч от своята истинска същност.

Когато се срещнеш със себе си, в този миг ти ще се възхитиш на истината на своята същност... и ще паднеш на колене пред нея, пред нейното величие и необятност. И ще разбереш, че ти си целта, винаги само ти си бил целта – всичко останало са били само опити да намериш заместители на себе си, бледи копия на твоята истина. Бягал си живот след живот навън от себе си, гонил си шарени примамливи миражи, а себе си си пропуснал, пренебрегнал си се, заритал си се в ъгъла. 

Веднъж след като събереш кураж и търпение да се отправиш на вътрешното пътуване към себе си, ти вече си победил – вече не си роб на обстоятелства, политически режими, икономически примки, принуди и шантажи. Ти си прозрял извън примката на страха и си вкусил сладостта на свободата. Придобиеш ли вътрешната свобода и разбиране, нито една външна принуда вече не може да ти бъде господар.Защото ти си господарят на битието. И нито една цел, желание или придобивка не може да се сравни с величието на съществото ти.

Защото само ти Си. Само духът ти е единствената реалност.

И това ти дава разбиране за най-дълбоките тайни на мирозданието, за основните закони на съществуванието, за Истината.

 




Гласувай:
4


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: aliya
Категория: Други
Прочетен: 3009152
Постинги: 430
Коментари: 592
Гласове: 1378
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031