Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.02.2011 08:45 - Истинската християнска религия, или как свободният става роб, а измамата - добродетел
Автор: d3bep Категория: История   
Прочетен: 94140 Коментари: 207 Гласове:
40

Последна промяна: 10.02.2011 08:55

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

 
image „В същата глава аз казах: В нашето време християнството е религията, която да знаем и да следваме за най – сигурно и гарантирано спасение. Говорех за името, не за това, което е именувано. Защото това, което сега наричаме християнство е съществувало и в старо време и никога не е отсъствало, от началото на човешката раса докато Христос дойде във плът. Тогава истинската религия, която вече съществуваше, започна да се нарича християнска.”
      St. Augustin, Retractation, Of true religion, 3
     
  В предната глава се запознахме подробно с Орфеевият синкретизъм в образа на Иисус. Той е неоспорим и ясно изразен; същото обаче може да се каже за първообразите, от които е черпил митът за Орфей – Дионис и Озирис.
Но кой е бил Орфей? Какво казва историографията ни за него. Диодор Сицилийски в своята историческа библиотека, първа глава, пише:”Орфей например донесъл от Египет повечето мистерии, оргиите, свързани с неговото скитане и разказа за преживяванията си в отвъдното.
Ератостен пише в "Легенди за съзвездията" че Орфей е почитател на слънцето, и то краен почитател. При това мнениеот си Ератостен опира на Есхил. "За Орфей казват, че не почитал Дионис, но смятал Хелиос(слънцето - моя бележка) за най - великият бог и го почитал като Аполон(вероятно Амон - моя бележка), бързал нощем за да стигне по здрач върха на планината Пангей, и чакал там да среще изгряващото слънце. В гнева си Дионис му изпратил вакханките(както Есхил ни разказва - тази бележка е на Ератостен, позовава се на Есхил), и те го разкъсали..."
Интересното в случая: Свещеното общество на арфистите в Египет е било с върховен патрон слънцето  -Амон,  Ра, или Хор, вероятно пресъздадени тук със гърцизираният вариант - Аполон - който също има слънчев ипостаз.
Всички автори се вълнуват от странстванията на Орфей, от легендата за Евридика, от смъртта на поета. Всички са единодушни в едно обаче. Орфей е бил в Египет, и то двуцифрен брой години, където е изучавал мистериите и после ги е пренесъл на родна, тракийска земя.
Което придава на мита голяма степен на историческа достоверност. Първо, както вече обяснихме, мистериите доста си приличат. Второ, Орфей може би не е име,(поне не и срещано - повтаря се случаят, който описах с Омир при анализа на Илиадата) а някакъв прочит на все още непознаващите египетската култура гръкоезични на прозвището „арфист” – „арфей”. Ако би било така, то можем да кажем че легендата напълно отговаря на действителността. В древен Египет арфистите са сакрално общество, общество на посветени, не много различно от това на художниците например. Докато художниците изучават светите науки с целта да създадат „портал” между нашият и паралелният свят – света на изображенията, арфистите биват изучавани в светите знания ,за да създават шедьоври от елементи на хармонията, с която Бог е изградил този свят – те учат божествената хармония.
imageИнтересна клюка, която може още да сближи Орфей с Омир: В Египет на особена почит е била фигурата на "Слепия арфист". Той е нещо като философ, приписват му се доста задълбочени химни за прераждането и живота, и се изобразява предимно на царски гробници. Химните на слепите арфисти често се изписват отделно, на собствени стели. Известни имена сред тях са били например Неферхотеп и Тжения.
За Орфей се твърди, че не почитал Дионис, а се качвал на планината и пеел химни за слънцето. Точно това се очаква от египетски арфист! Една голяма част от запазените до нас древноегипетски химни на боговете са известни, като „химни на арфистите”. От тях преобладаващата част са посветени на Амон, т.е. на слънцето.
А е видно и че арфата е привнесен инструмент. Още повече за посветените в Египет е характерно едно: те постят, често са пълни (или само с малки изключения) вегетарианци в храненето, и имат забрана за убиване на животни.
Очевиден факт: Орфей ни е донесъл египетското знание с арфата си. Но какво е в същността си това знание?
Тук смятам да ви покажа. Една добре замазвана истина, върху която е хвърляна много пропаганда и измамни твърдения дори от оборващите я. Нещо, което може да обърне представата за древният свят.
Синкретизмът на египетската религия(условно понятие, както виждаме била е и доста отвъд Египет) , както аказахме, е ясно изразен. Орфей/Дионис/Озирис стават на Иисус, Изида – на Дева Мария, Хор/Херосът – на свети Георги.
Но повече от това те да станат от един на друг не е необходимо. Как така? Нали има цяла християнска религия създадена? Как са се вписали тея грозни, езически общества с глави на магарета, овце и прочие?
Защото истината е проста. Древните египтяни са „християни”, те живеят по тази религия и тези ценности хиляди години преди някой да си я присвои и да им натрапи  върховенството си и начин на живот. Християнството представлява само това: заграбване и поробване, и измама ,че някой нещо е измислил и дал на хората. Ценностите му са начин на живот на огромни общества хиляди години преди някой да чуе за него.
И ще го чуем не само от тях:

Религията, провъзгласена от него(Иисус – бел.авт) на всички нации, нито е нова, нито е странна…  все пак нашият живот, с нашето поведение ,с нашите доктрини на религията, не са напоследък установени от нас, но още от създаването на човека са установени посредством естественото разбиране на божествено предпочитаните мъже на древността.         Евсевий Кесариски, Църковна история, Глава 4, 1-4.
      Изобличихме християнството на мита като взаимствано. Ред е на християнството на ценностите, добротата и благостта, които си приписва. Дали са от него? Дали от него нататък се появяват? Дали с това привлича привърженици?
Евсевий е бащата на историята на християнската църква. Макар че той, вероятно евреин(от Цезарея), идентифицира тея мъже преди всичко с израелските пророци, аз мисля да стигнем по – далеч. Да ви покажа същността на едно вярване, по – старо от християнството, от  стария завет, Корана  или Талмуда, което единствено е било откраднато и присвоено, за да бъде контролирано.
Вероятно по някое време темата ще заприлича на сборник с мъдрости или цитати; който е нетърпелив, да не започва да чете! За да не я претоварвам няма да давам повечето библейски аналогии, но вярвам ,че читателят е добре запознат и ще се досети и сам.
Началото ще сложим с Корпус Херметикум. Добре известният „свод” е по – стар от познатата ни версия на „Стария Завет”.
Корпус Херметикум: „Тъмнината се превърна в нещо като влажна природа; безсилни са думите да го опишат: мятащо се, изригващо дим като от огън, стенещо и надаващо скръбен вой. След това се разнесе нечленоразделен крясък, сякаш това бе гласът на Огъня.
От Светлината Слово се спусна връз тази природа, и нагоре, чак до етерната вис, и от влажната природа изригна чист огън, лек бе той, бърз и подвижен.
Поради своята лекота Въздухът последва Огъня от Земята и Водата, провисвайки от Огъня, и сякаш закачен към него.
Но Земята и Водата бяха така смесени един с друг, че никой не можепе да ги разграничи. Те обаче бяха разделени по силата на пронизващото ги Слово
.”
Сходсвата с Библията са очевидни; ще ги намерим например в този елемент: „В начало Бог създаде небето и земята… И Бог каза: Да се събере на едно място водата, която е под небето, та да се яви сушата; и стана така. И Бог нарече сушата Земя, а събраната вода нарече Морета; и Бог видя, че беше добро.  ”(Битие, 1)
Корпус Херметикум: „И  Господ проговори чрез Свещенното си Слово:”Нараствайте, плодете се, множете се, вие, всички създания и творения, и нека човекът, който има разум в себе си, се научи да познава истината, нека разбере, че самият той е безсмъртен и че причината за смъртта е Любовта, макар любовта да е всичко.” Също и : „Със слово, а не с ръце създаде Творецът универсалният свят, така че ти трябва да го възприемаш като всеки и вечно биващ, автор на всички неща и този, чиято воля е създала всичко.”
В Библията: „Плодете се, размножавайте се и напълнете водите в моретата; нека се размножават и птиците по земята.”(Битие, 1). „В началото бе Словото; и Словото беше у Бога; и Словото бе Бог.  То в начало беше у Бога.”(Йоан, 1).” Който не люби, не е познал Бога; защото Бог е любов.”(1 Йоаново, 4).
Корпус Херметикум: „Бездънна тъмнина, без граници, Вода и фин разумен Дъх; по силата на Бога това бе Хаосът.
Отговорът на Библията: „;А земята беше пуста и неустроена; и тъмнина покриваше бездната и Божият Дух се носеше над водата.”(Битие 1)
Корпус Херметикум: „Благото е единствено и само в Бога, нещо повече, Благото винаги е самият Бог.
Библията:” А Исус му рече: Защо Ме наричаш благ? Никой не е благ, освен един Бог.”(Лука, 18)
Корпус Херметикум: „Енергията на Бога е неговата воля, неговата същност се състои в това да желае битието на всички неща.
Библията:” Всичко това чрез Него стана; и без Него не е ставало нищо от това, което е станало.”(Йоан, 1)
Корпус Херметикум: „Трима са Те: Бог – баща – благо, Космос, и Човек!
Библията: „Идете, прочее, научете всичките народи, и кръщавайте ги в името на Отца и Сина и Светия Дух”(Матей, 28)
Корпус Херметикум: „Всеобщият бог – ум, бивайки живот и светлина, създаде човек, подобен нему, и го заобича, защото бе красив отвъд сравнение, образ на самия Него.
Библията: „И Бог каза: Да създадем човека по Нашия образ, по Наше подобие”(Битие, 1)
Мога да удължа списъкът безкрайно, при това изобщо не съм познавач на Библията. Сходството с Корпус Херметикум е потресаващо, но истината е, че корпусът е дълбоко прозиращ законите на Вселената, има научна стойност дори и днес, докато библейското послание е профанизирано. Дали поради невежество на преписвача или нарочно, от него липсва много от същността на нещата и процесите, много от обясненията, като му е придадена излишна тайнственост а се губи яснотата и последователността на закона, който пресъздава.
В Източника например корпусът поставя ума. Словото е инструмент, но умът е източник, което е пропуснато в Библията(възможно и поради факта, че Корпусът борави със сложни древноегипетски понятия, които описва с ненапълно съответстващи гръцки думи, т.е. слабост във философията или превода):
Знай, че това, което вижда и чува в тебе, е словото Божие,(син на Бога), но умът ти е бог – Отец.



      "В Ума на Бащата-Майка смъртните деца са у дома си."
Кибалион
     
Разбира се, няма да устоя на изкушението да пусна и паралела с така обичаният библейски апокалипсис, който го имаме и в Корпус Херметикум… И отново се казва „Апокалипсис”:
Нима не знаеш, Асклепий, че Египет е образ на небето?... Ако говорим истината ,нашата земя е храм на света.
Тъй като обаче мъдреците трябва всичко да предвиждат, необходимо е да знаете едно нещо: ще дойде време, когато ще изглежда ,че египтяните напразно са извършвали с такова благочестие култа към боговете, и че всичките им святи призиви ще се окажат безсмислени и нереални…
О, Египет, Египет! От твоите вярвания ще останат само смътни разкази, в които потомците няма да вярват повече, изсечени в камъка думи на преданост. ..
Потоци кръв ще се излеят на бреговете ти(Нил), осквернявайки твоите свещени вълни, броят на мъртвите ще надмине броят на живите, и ако останат няколко жители, те ще са египтяни само по език, не и по обичаи…
Печален разрив на боговете и хората! Ще останат само ангелите на злото, които да се смесят с жалкото човечество, ще го ръководят и ще го тласнат към всякакви безразсъдства, война, грабежи, лъжа, и всичко онова, що е противно на душата…
Такава ще е старостта на света – атеизъм и хаос…
За да сложи край на заблудите и покварата, Той ще удави света в потоп, ще го унищожи с огън или ще го разруши с войни и ще върне на света първоначалната му красота, за да изглежда отново достоен за възхищение и обожание.

Познато ли ви звучи? Това е доста подробна глава, добре преразказана в Библията, която тук не е пророчество, а … предвиждане. Както виждаме, осъществено дотук доста точно.
Критиците веднага ще кажат, че разгледаното учение е доста близко по време и място на сътворение до стария завет. Да, така е. П о- старо е, но се приема, че също възниква в около и предалександрийската епоха. Това не го омаловажава ни най – малко, има цяла наука, която ясно го обвързва с древноегипетският бит и вярвания. И все пак за по – непримиримите аз ще го оставя. И ще ви насоча към нещо, за което имам минимум подготовка. Кратък , повърхностен обзор на литературата са старото и средното царство, т.е. 3-то, до средата на 2-ро хилядолетие преди христа. Нали сме единодушни, че тогава не е имало нито библейски завети, нито християнство?
Всъщност това което ви показвам, не е точно религията. Това е древноегипетски жанр на поученията, записки от учител към неговият ученик. Това са древните документирани учителски взаимоотношения, най – често записите са на египетски мъдрец към младия фараон или аристократ, в които му дава четиво с напътствия за живота, управлението и прочие.


       Страхът, който внушават човеците, няма сила! Всичко се случва по божията воля!”
„Храната е под властта на бога! Глупец е този, който недоволства от нея.”
„Съблюдавай истината и не я изкривявай, дори когато това не ти носи полза!”
„Недей злослови срещу никого! Нито срещу големия, нито срещу малкия! Това е ненавистно за твоето Ка!”
„Бог възвисява и дарява благополучие! Повишава се в службата си този, комуто е предопределено, а не който си проправя път с лакти.”
„Ако желаеш да запазиш приятелството си с дома, в който влизаш, като господар, брат или приятел… Пази се, не доближавай жените!.. Кратка е минутата и подобна на сън, но ще те достигне смъртта ако те разкрият!”
„Пази се от алчността! Тя е тежка, нелечима болест!”
„Алчният няма гробница(разбирай, вечен живот, египтяните нямат дума, която да се превежда точно с нашето негативно понятие „гробница”, бел.авт.)!”
„Обичай жена си в своя дом! Изпълвай утробата й, обличай я! Благовонията са лек за тялото й! Радвай сърцето й, докле си жив – тя е плодородна почва за своя господар!”
„Споделяй с приятелите си туй, що си придобил с Бога!”
„Не привързвай сърцето си към богатството, защото то е дар от Бога!”
„Не кради дома на съседите! Не граби имуществото на ближните си!”
„Добротата е паметник на човека!”
      Поучения на Птаххотеп, 1-500.
     
Твори истината ,за да живееш дълго на земята! Прави тъй, че плачещият да спре да плаче! Не притеснявай вдовицата, не прогонвай сина заради имуществото на баща му! Не вреди на велможите, заради мястото, дето заемат! Не убивай! ….
Не се надявай на дълги години, защото отвъд съдиите възприемат живота на човека като час.Остава жив човекът след смъртта, и делата му се трупат на купчина до него. Глупец е този, който пренебрегва това, но който го е постигнал, без да върши грехове, ще бъде подобен на Бог, свободно крачещ като владетелите на Вечността!

      Поучения на Ахтой, XV-XX.      
Aко живееш справедливо, ще се подмладяваш непрестанно!
      Химн на арфиста Нефер - Секхау       „Господ е самоизваялият се скулптор, Единственият, който никога не е бил изваян, Единственият, който остава във вечността!”
      Химн на Сути и Хор      
„Аз съм великият бог,Сам вдъхнал си живот!
Кой е той?
Енергията! Океанът от първична енергия.
Баща на всички богове.”

      Гробницата на Нефертари, Главна съпруга на Рамзес II      
„Аз съм вечният! Аз съм божествената светлина, излязла от първичната енергия с името „Зараждам се”. Моето Ба е божествената природа. Аз създадох Словото!”
      Текстове на саркофазите      
„Ти си овчарят, Амоне! Ти водиш стадото към пасбището.Дано ме заведеш до насъщния ми, Ти – неуморни пастире!”
      Лондонски остаркон, химн на Амон      
„По – мил на Бога е праведният, нежели волът, дарен от неправедния!”
      Поучения към Мерикаре      
„Който дарява храна на ближния си, ще намери и за себе си, във всеки дом!”
      Поучения на Анхшешонк      
„Внимавай да не ограбиш нещастния, да не си жесток с недъгавия, не вдигай ръка срещу старец, не отваряй уста за да обидиш древен!”
      Поучения на Аменопе      
„Отмъщението е отвратително, Но каква е жестокостта тогава? Тя притежава нещастията на първото, но няма даже предлог за своята поява.
Най – благородното приложение на човешкият разум е да изучава делата на своят Създател.”

      Поучения, приписвани на Аменхотеп IV
     
Познато ли ви звучи? Пастирът – Бог и божиите напътствия… Молитва за хранене... Философията за бога. Доста библейска, и доста по –дълбока всъщност…  Реших да ви спестя много други, за да не ставам досаден.
Но сега ще стана малко по – досаден.
Прословутите християнски заповеди. 10 на брой, се считат за основа на християнството и най – важното завещание на избягалият от Египет Мойсей.
В Корпус Херметикум са споменати 12 изкушения и 10 сили, с които да ги преборим, няма да ги изреждам.
Но от текстовете, съпътстващи египетските мъртъвци са ни известни… всъщност 42 заповеди, колкото е броят на номите в Египет и изпитващите божества. Те имат характера на изповед, т.е. на разказ, в който мъртвият признава или отхвърля:
Здравей, о, Бог велик, на истината-правда повелител, могъщи господарю! Ето пред тебе идвам. Да съзерцавам красотата ти сияйна остави ме!
На теб и на четиридесет и двете божества магическото име зная, които в залата огромна на истината-правда те заобикалят, в деня, когато пред Озирис на прегрешенията се прави равносметка.
Кръвта на грешниците им служи за храна. Името ти е: "Господар на хармонията на вселената, очите на когото две сестри-богини са."
Ето аз истината нося в сърцето си и правдата, защото всяко зло изкорених от него:
1. Не съм създавал страдания на хората.
2. Не съм си служил с насилие към моите роднини.
3. Не съм замествал правдата с неправда.
4. Не съм общувал с лошите.
5. Не съм извършвал престъпления.
6. Не съм накарал никого да работи за мене непосилно.
7. Не съм злословил от славолюбие.
8. Не съм измъчвал моите служители.
9. Не съм проклинал боговете.
10. Не съм лишавал бедния от неговия хляб насъщен.
11. Не съм извършвал действия, отхвърлени от боговете.
12. Не съм допускал никой господар да мъчи роба си.
13. Не съм докарвал на ближния страдания.
14. Не съм допускал глад да има.
15. Не съм разплаквал хората, подобните на мене.
16. Не съм убивал, нито заповед за смърт съм давал.
17. Не съм донасял болести на хората.
18. Не съм задигал дарове от храмовете.
19. Не съм си присвоявал на боговете хляба.
20. Не съм открадвал приношенията за духовете посветени дадени.
21. Не съм извършвал действия безсрамни в пресвятото място на храмовете.
22. Не съм отнемал част от даровете предопределени.
23. Не съм опитвал моите владения да умножавам по начини непозволени.
24. Не съм си присвоявал на ближния нивята.
25. Не съм размествал ни тежестите, ни лоста на везната.
26. Не съм отнемал млякото от детската уста.
27. Не съм обсебвал добитъка по пасбищата.
28. Не съм улавял в примка птици, за боговете отредени.
29. Не съм изваждал риба с мъртва риба.
30. Не съм препречвал на водите да текат, където трябва.
31. Не съм събарял вдигнати прегради на води течащи.
32. Не съм гасил на огън пламъка в мига, когато трябвало е да гори.
33. Не съм престъпвал правилата за жертвоприношения с месо.
33. Не съм си присвоявал добитък, собственост на храмове на боговете.
34. Не съм попречил на никой бог да се явява!
Чист съм! Чист съм! Чист съм! Чист съм!
 
      Книга на Мъртвите, Папирус Ну      
Явно тук имаме съкращение, обединение на производните престъпления(но са споменати 42 божества, пред които мъртвият се оправдава, т.е. с едно оправдание минава пред няколко божества в определени случаи), поради което броят им е редуциран. Същата изповед с малки промени срещаме и в друг станал до нас текст:
«1. деяния порочни не съм извършвал! 2. деяния насилствени не съм извършвал! 3. сърцето ми презира грубостта! 4. не съм открадвал! 5. не съм убивал моите подобни! 6. от крината с жито аз не съм отнемал! 7. не съм измамвал! 8. не съм ограбвал онова, което принадлежи на боговете! 9. не съм аз лъгал! 10. на моите подобни хляба аз не съм отнемал. 11. не съм клеветил! 12. не съм нападал никога. 13. не съм животни храмови убивал. 14. не съм измамвал! 15. не съм полета плодородни присвоявал! 16. не съм подслушвал по вратите! 17. не съм грешил с излишни думи! 18. не съм изричал никога проклятия, заради причиненото ми зло! 19. не съм аз никога прелюбодействувал! 20. никога не съм преставал в самотата си да бъда целомъдрен! 21. аз хората не съм измъчвал никога! 22. не съм аз никога реда на времената нарушавал! 23. на гняв не съм се никога поддавал! 24. аз никога не съм бил глух за думите на правдата! 25. аз никога не съм възбуждал пререкания. 26. аз ближните си никога не съм разплаквал. 27. аз никога не съм грешил с хората срещу природата! 28. аз никога не съм грешил от нетърпение. 29. аз никога не съм наругал никого! 30. аз никога не съм раздори правил. 31. не съм постъпвал прибързано! 32. не съм пропускал да почитам боговете! 33. в разговорите си с много думи аз не съм си служил! 34. не съм измамвал, ни постъпвал злобно! 35. владетеля не съм проклинал! 36. не съм водите замърсявал! 37.  никога не са били надменни моите думи. 38. не съм проклинал боговете! 39. не съм досаден бил, нито безочлив никога! 40. не съм сплетничил, за да се изтъквам! 41.не съм забогатявал по път нечестен! 42. на моя град аз бога никога не съм презирал.»

      Книга на мъртвите, папирус Нут, със съкращения.      
Това, което ви давам ,е около 1/100 от това, което съм в състояние да ви дам. Не искам да ставам досаден и банален и съвсем нечетим.
Това, което аз знам, изобщо не е всичко, което се знае за Египет.
Това, което се знае, е малка част от всичко, което е било. Много папируси и свещени книги са изгорени и поголовно и методично унищожавани от евреи, християни и мюсюлмани.
Къде да избягаме от очевидното? Съвсем ясно е че имаме работа с първите истински „християни”. Че християнските добродетели и свети писания представляват препис на далеч по - стари правила и мъдрост, които самите преписвачи са използвали за да поробят хората ,а не от любов към правдата и Бога. Че даже в лицето на Библията имат една профанизация на древно знание, извратено и съкратено, компилация, минала под нечие одобрение, а не истинско познание за света. И това, както виждате в началото на главата, не е укрито съвсем дори от взора на раннохристиянските деятели.
Дали е можело да се препише? И още как! Според легендата старият завет е писан от 72 мъдреци в Александрия. Оставям на страна митологичният факт за 72-та мъдреци и това ,че броят им по някакъв начин съвпада с 72-та етиопски заговорници, съдействали на Сет да убие Озирис. Вижте мястото на случката: в най – голямата библиотека на света. Смятате ли, че египетски папируси и надписи, днес стигнали до нас, най – голямата египетска, пардон, световна библиотека не е била в състояние да осигури тогава?
Същата после няколко пъти е изгаряна и възстановявана, разрушена ,разграбена и унищожена. За да се покрият следите на кражбата, най – вероятно. А може би и за да се погребе древното знание и да остане само зрънцето, което благодетелите подават. Да се „монополизира” безсмъртието .Това е същността на еврейската и християнската доктрина.
Тактика, която е работила 1500 години успешно. Но с разчитането на йероглифите, тази тактика започна да работи против творците си.
Нека погледнем истината в очите… Твърденията ,че траките били първохристияни или египтяните – първите християни, са измама. Радостта, че апостол Павел ни бил покръстил са горчива, половинчата истина за един исторически твърде вероятен бунтовник и злодей.
Те(траки и египтяни) са християни далеч преди някой да се сети да измисли християнството и митовете за него.
Туй, що наричаме християнство, е древна система от знания и философия за живота, които някой е откраднал, унищожил и монополизирал, за да бъде единствена утеха, единствен път към вечния живот на гладните човешки духове.
Така че не, не е някой измислил безсмъртието и отвъдното за да потиска хората и да ги държи в робско подчинение.
Измислените писател и исамозвани пророци изобщо не са били в състъояние да създадат нова система от знания, която да се понрави на хората. Те просто са извратили старата,  общоприетата божествена истина, поставяйки себе си на чело, като "ключари" на небесните порти. Порти , които преди това са били отворени за всеки що е бил в мир със себе си.
А някой е създал религията за тази цел, като е унищожил познанието за бога и е оставил само вярата за него. Тоест нарушил е личната връзка с Бога и е изфабрикувал собствени закони вместо божествените.  Замисляли ли сте се ,защо почти хилядолетие християнството враждува с повечето науки? Защо загива астрономията, запада геометрията но се изкачва на нейно място аритметиката? Зад това има не просто суеверие, но замисъл. Прост замисъл. Да не се стигне до нещо, до което не бива да се стига, до нещо, което го е имало, но не трябва да се знае.
Да избяга това ,за което говори Аменхотеп... Познанието за бога. Опознай света , за да познаеш бога. Сляп си ако не познаваш света, не можеш да се възхитиш на делото Му.
И как така бързо хората, например египтяните или траките, вярвали в нещо хиляди години изведнъж се решиха, па станаха християни?
Много просто… Те клекнаха пред диктатурата, но не смениха ценностите в ума си. Дали ценностите на диктаторите са били същите – ясно е че не, но смяна на религията никога не се е осъществявала. Никакво божие слово не е било дадено на хората с Библията. Нима някога добрият ще приеме ценностите на грабител, разбойник и убиец? А няма съменние, че религиите така са си пробили пътят в живота... Те са стъпили на старите ценности и са узурпирали духовността. Използвайки лумпени, роби и бунтовни елементи в империята, те са събрали лавина, която да унищожи мирният баланс.
"Откак стана така, че нашите жреци започнаха да гледат отвисоко на бедните и да не ги е грижа за тях, нечестивите галилеяни(християни, бел.авт. Юлиян изобщо ги нарича само така, макар и те да настояват на името христово и ги дефинира като еврейска секта, предателска дори спрямо евреите) надушиха изгодата, и се втурнаха да показват човеколюбие и укрепиха най - долното от всички деяния чрез престореното си поведение. Те приличат на ония мошенници, които подмамват децата, като им дават два - три пъти по някой сладкиш, и с това спечелват доверието им, увличат ги със себе си и щом ги повлекат далеч от домовете им, качват ги на някой кораб и ги продават в робство..."

  Император Юлиан Апостат, писмо до първожрец Теодор     Нашите предци  не са били първите християни. Били са християни преди християните.
Време е да го проумеем. Християнството е просто стъпка назад. Религиите(в това понятие включвам всички "ветроуказатели", като технически термин то е по широко и обхваща преди всичко божествена концепция, но "църкви" ми се вижда неточно), били те трите известни, или пък други образи и секти, които "ще ви показват пътя", са място, от което да бягате далеч. Триумф на земна клика. "Мили", "драги", "мани", и други отварачки на портите на рая не ви показват пътя.

Седят на него.
Пътят е във вас. По наследство.
Знанието не е скрито успешно.



image



Гласувай:
40


Вълнообразно


1. d3bep - :)
10.02.2011 08:47
Статията е само за сериозно четящи, недочетени коментатори може и да не пусна :)
Не търсим оборот, а качество на дискусията.

Използвам случая и леко да си честитя р.д.
цитирай
2. andrei - Да е честит рожденият Ти ден !
10.02.2011 10:01
Текста е вълнуващ , не задава само въпроси,а дава смислени и разумни доводи и отговори.Поздрав от мен за споделеното знание!!!
цитирай
3. magicktarot - Честит рожден Ден, Дзвер!:)
10.02.2011 10:30
Не съм изчела статията засега, нямам време, по-късно може и да успея, но отгоре-отгоре ми се вижда интересна... а по заглавието съдя, че ще предизвика големи скандали - нека гърми и трещи, като заря по случай празника ти!:) Поздрави и все прекрасни неща да ти се случват за напред!
цитирай
4. d3bep - :)
10.02.2011 10:48
Благодаря и на двамата :)
По принцип няма как да се мине без гърмежи, magicktarot... И все пак истината е добре да се познава и да се пази от фалшификации и мистификации.
Макар че точно в блога взривове не очаквам, по -скоро отлив на интерес, ако статията противоречи на идеите на хората или пък прилив на такъв, ако ги подпали...
цитирай
5. zelas - Статията е само за сериозно четящи, ...
10.02.2011 11:50
d3bep написа:
Статията е само за сериозно четящи, недочетени коментатори може и да не пусна :)
Не търсим оборот, а качество на дискусията.

Използвам случая и леко да си честитя р.д.


Честит Рожден Ден! Много успехи и хъс!

А за статията, се чуствувам недочетен така, че си взимам палтото и ... :))
цитирай
6. анонимен - бургас
10.02.2011 12:35
Честит рожден ден! Отново интересен пост както винаги,има логика във всичко което пишеш,но дали е истина...И да си жив и здрав!
цитирай
7. анонимен - Всъшност в поста си е можело да до...
10.02.2011 15:00
Всъшност в поста си е можело да добавиш не само египетски, но и шумерски и акадски първоизточници от които е компилирана Библията. Въпреки, че Египет вероятно е изиграл най-голямо влияние върху съдържанието. Да не говорим, че Ехнатон смила и концептуира и представя в завършен вид един монотеистичен култ, от който те направо са можели да вземат всичко наготово, като смисъл, логика, организация, а и съдържание.
Но, да се обвиняват древните евреи или ранните християни в кражба, мистификация и манипулация някак си доста пресилено и комерсиално звучащо ми идва. Първо, защото няма религиозна система, която да не се е влияла от по ранни или контактни такива, а коя е най-по-по първата едва ли някога ще разберем, второ колкото по дълго съществува една религиозна система толкова повече се развива, променя и повлиява, трето не зная някъде да учат или да крият, че юдаизма и християнството са взаимствали от други култове и религиозни системи, самия ти даваш примери за това признание - т.е. няма как да има злоумисъл, четвърто дори що се отнася до християнския календар навсякъде обясняват или се опитват да обяснят кой християнски празник върху какъв се е настанил и кой обред или обичай откъде и два и защо е взет "на въоръжение", пето юдаизма е възникнал и се е развил като религия на оцеляването и на оцеляващите, той е първия пример за етногенезис и етнооцеляване на базата на религиозна систем, в този смисъл не можеш да виниш юдеите, че са намерили формула да оцелеят като народ, независимо че не са имали политическа организация да ги защитава, а религиозна такава и също така да виниш траките, египтяните, шумерите, акадците и т.н., че не са оцеляли, шесто, същото се отнася до ранното християнство, то първо е изначално еврейска "секта", която няколко умни мъже се сещат да разпространят сред неевреи с цел да предизвикат размирици в Римската империя. Не са виновни тези мъже, че това дето са разпространили така се е харесало първо на хората, после пък и на едни императори,
цитирай
8. анонимен - за да стане заедно с митраизма на...
10.02.2011 15:10
за да стане заедно с митраизма най-разпространения култ в Империята и въпреки системните гонения да се запази. А тези мъже и техните следовници не са имали политически и властови ресурс да наложат религията или да мистифицират и подменят злонамерено нещо. Пък за финал, и императорите толкова харесали тази концепция и я взели та я превърнали в официална държавна религия за цялата Империя, като с това са дали на християнството възможност да се разправи или да замени всички други съществуващи култове по един или друг начин.
А що се отнася до ценностите, които формулира християнството и които са в оснавата на модерната цивилизация - факт е и то неоспорван от никого, че те са съществували и в други религиозни системи. Факт е, че по някакъв си свой начин, човечеството дори без пряка връзка между един народ и друг е достигало до общи духовни и ценностни разбирания, ти също го беше писал в друг пост.
И накрая, ако говориш за разрушенията и вредите, които нанася християнството на власт или от името на християнството разни владетели върху исторически паметници, култури и религи.... Толерантността не е характерна черта за монотеистичните религиозни системи, монотеизмът особено в ранните му проявления не може съществува ако не е в борба с политеизма и или с други съществуващи монотеистични религиозни системи. Тази борба продължава и днес дори и нейните "горещи" проявления винаги носят кръв, страдание, разрушения и упадък на губещата култура. Това е положението.
цитирай
9. tit - Здраво ти!:)
10.02.2011 15:51
Обич и успехи ти желая!:)))
Пир за слабичкия ми интелект беше прочита на поста ти!
Твърдението за заровени ценности в египетските земи явно е вярно! Но не са заровени...просто трябват очи, за да се видят и проумеят!:)
цитирай
10. get - Да ти е честит празника и денят !
10.02.2011 16:02
Хохо-хо - работата стана сериозна !
Добре си ситематизирал нещата - спор няма ! ... пъ-ъ-ък така обичам спора :):) - А ти ?

Така небрежно(между другото) да те попитам ... :) - културата Нураги/а - според теб на кого е ?(Защото Митова-Джонова и Мария Гимбутас, държат много да е Месопотамска ... пък от там лесно е да стигнеш до извода - Чия е ?!)
Хората носители на тази цивилизация - Дали са знаели тези красиви неща, които ги има записани върху камък и папирус в древен Египет ?

Ей, и да не вземеш да ми се вържеш - Разрешавам ти да пиеш едно допълнително за мое здраве, или ако си ми ... набрал ... :):) !

поЗдрав и мОдар ти желая Приятелю и-и-и, като станеш на сто - Да не забравиш да ме почерпиш ?!

С уважение - Гет
цитирай
11. d3bep - Статията е само за сериозно четящи, ...
10.02.2011 17:39
zelas написа:
d3bep написа:
Статията е само за сериозно четящи, недочетени коментатори може и да не пусна :)
Не търсим оборот, а качество на дискусията.

Използвам случая и леко да си честитя р.д.


Честит Рожден Ден! Много успехи и хъс!

А за статията, се чуствувам недочетен така, че си взимам палтото и ... :))


Благодаря за поздравленията, да ти се връща :) Не обратно, а със бонус!

Абе...
Общо взето предположението ми е ясно. темата е щекотлива, а една голяма част от надъханите четат до заглавието.
Не отсявам опозицията, а фанариотщината, която по чудо не ме е връхлетяла, но пък самят факт че темата е слабичка засега вече говори...
цитирай
12. d3bep - Хохо-хо - работата стана сериозна ...
10.02.2011 17:53
get написа:
Хохо-хо - работата стана сериозна !
Добре си ситематизирал нещата - спор няма ! ... пъ-ъ-ък така обичам спора :):) - А ти ?


Мерси, Гетски :)
На 100 не знам дали ше успея да те настигна да те черпя, каквато си свежарка :)

Въпросите ти пак ме шашардисват.
Не мога да кажа че я познавам тая култура.
Н оЕтруските като цяло, що годе култура съвременник, носят ясни египетски черти. Някои образци в изкуството им дори са 100% канонични, с извъртането на трупа , с образите и прочие.

А носят и очевадните тракийски следи, каот даже в историографията районът е упоменат с мистерии на наши ,вкл. и по - редки богове, като Котито...

И до днес имат и нашите обичаи, така че....
Въпросът не е кой от къде е...
Въпросът е кое защо е, а си подредим нещата.

Знаеш мен малко ме вълнува...
Много голям спор сега, първият египтянин ли има по - бяла брада или първият шумерец...
Откак в Шумер отидаха много от момчетата на правата вяра, шумер рязко остаря с 100-200 години, коеот е абсурд за приемлива датировка в периода, няма метод с гарантирана такава точност(особено при 2/3 митични царе), ама нали, да имаме глас да викаме сега...

Но мен това не ме занимава, и в шумер да е...
Напите обичаи и нашите вярвания търсим, пък... Кво да направя аз че са различни от на някои други?
Нека търсят първия дядка, на Адам реброто или що е...
Аз търся нещата около нас.... Даже живата древност.
цитирай
13. d3bep - Честит рожден ден! Отново интер...
10.02.2011 17:54
анонимен написа:
Честит рожден ден! Отново интересен пост както винаги,има логика във всичко което пишеш,но дали е истина...И да си жив и здрав!

:)
Благодаря :)

Дали е истина кое?
Надписите върху камъка?
Превода им?
Или изводите, повечето от които ви оставих сами да си правите?
цитирай
14. d3bep - До 7
10.02.2011 18:07
Значи колега, по въпроса с измислените религии съм изградил ясна концепция.
Тук ги обвинявам в кражба, но защо кражба???
Защо, ще кажете, не съм обвинил Орфей в кражба от Египет, Дионис в кражба от Озирис, а обвиних ристиени и евреи в кражба от египет?
Ами, така ги обвинявам, за да бъда мил.

Ето в ипо - стройната концепция какво съм нарекъл кражба. Според мен не е точно кражба. Малкият грях съм им въздал.

1. Преписали са ценностите.
2. Методично са ги горил ии са унищожавали библиотеката и други библиотеки.
3. Създал иса и са насадил ирелигиозна омраза, преди тях я е нямало, а я има и до днес.
4. Изклали са всички знаещи и можещи.
5. Наложили са хилядолетно ембарго на науката, защо? Ами защото тя дава точн отова знание, коеот те са отнели на хората. Знанието за Бога, но не както те го представят. Пуснал см някои "по особени" постчета. Нарочно.
6. Всичкото кретени и измет са повели на революция.
7. Методично, хилядолетия са унищожавали храмовете. Бил ли сте в Египет. Аз бях. Много. Плаче ми се. Ако има храм потънал под земята, той се е спасил.
8. Наложили са зверски терор към опитващите да опазят старите ценности. Стигал е дотам да колят деца защото си играл ис божа лодка или крилати статуйки като играчки.
9. Като змия са се мятали, правел иса тълкувания, схизми, разправии, инквизиции и какво ли още не, но са удържали тоя ред много векове в тоя вид, па ако ще и потоп да е около тях.
10. В крайна сметка цъфнали като единствени, неповторими, непоправимо добродетелни и единствен път към бога. Казахте ли нещо на въпреки? А?

И така.
Повече за концепцията ми пише примерно в "пътепис за Александрия". в 'Мадарския конник" и на други места.

Можете да го прочетете и в "поста" на покойният Юлиян в тази тема, който по някаква причина - неизвестна на мен - бил наречен "отстъпник". Аз го наричам "застъпник".

Кражба л ие наистина?
как трябва да процедираме?
Да им благодарим?
Да ги извиним?
Да ги боготворим?
цитирай
15. d3bep - Пак до 7
10.02.2011 18:18
Надявам се да съм ясен, мога да продължа, но иамме някои отлики в изложената от теб концепция, че "всичко си е както трябва за монотеизъм". Всъщност ако бях изследовател на християнството щях да пусна пост за "измамата монотеизъм" и монотеисти л иса евреи и християни, и разбира се, политеисти ли са п о- старите ит тях религии ,в гарги и маймуни ли вярват, или в какво...
Препоръчвам, според мен не сте чел подробно, прочетете и вникнете пак в цитатите на стари египетски паметници... И пак.

Шумер заслужва отделен отговор...
Там кражбата никой не я отрича...
Сигурен съм, че и там мога да кажа неща, които на първо четене не знаете.
Н ов съвременния свят на египетските теории е дадено въздух да дишат.
Шумерските са задушени и ги тласкат...
Затова не съм го подхванал. не за друго. Шумер иска корава подготовка и има много за дълбане от това да хвърля пясък в очите с всеизвестната легенда за ной...
С шумер мога дори и гърците да съсичам в краката, с "изконните" им митове...

Но засега дълбая в Египет.
Ако намеря злато, в джоба, хахаха!
Хм :)
Не, по точно е да се каже: живот и здраве, ако с Египет нешата потръгнат, ако дълбочината, до която съм стигнал(не всичко се вижда) бъде интересна някому и реално пробие....
Обещавам ,че следващото място, от което ще се напъна д авъздам шамари ще е шумер или нещо сходно...

Но засега си имам приоритети. Разберете ме добре... Не се жалвам и не пищя, не се изповядвам и проповядвам. Просот освен вас трябва и да работя, и други неща да правя... А не мога, нито пък искам да се разхвурлям в 1000 посоки... Може и отстран ида не си личи, но реалн осе опитвам да навържа и да сътворя нещо, респективно има и други готини работи, но не всичк иса в мишената :)

Поздрави!
цитирай
16. d3bep - Обич и успехи ти желая!:))) Пир за ...
10.02.2011 18:19
tit написа:
Обич и успехи ти желая!:)))
Пир за слабичкия ми интелект беше прочита на поста ти!
Твърдението за заровени ценности в египетските земи явно е вярно! Но не са заровени...просто трябват очи, за да се видят и проумеят!:)

Благодаря, колега :)
Не вярвам аз в слабия интелект на тея, що търсят съкровищата, които не са от злато...
цитирай
17. анонимен - За удобство ще сложа "моно...
10.02.2011 18:39
За удобство ще сложа "монотеистични" религии в кавички, за да не става спор по темата какво е монотеизъм и дали юдейството и християнството са такива. Няма спор по изложените от теб аргументи от 1-10 в коментар 14. Това са исторически факти, потвърдени и от самите им извършители, някои от тях светци са станали за тази работа. Въпросът е, че тези неща могат да им се припишат на християните след приемането и утвърждаването на християнството като официална и единствена такава религия в Римската империя. За юдеите естествено това се отнася за периода, в който Исус Навин започва да си отвоюва обещаната земя.
Във всички останали периоди (в известен смисъл дори по времето на Юдейското царство на Давид и Соломон) юдеите са били поставени в ситуация заплашваща собственото им етническо оцеляване. В сходна ситуация имаме свидетелства за изчезването на десетки, да не кажа стотици и по-демографски силни и политически осъзнати народи. Имаме достатъчно свидетелства за упадъка и изчезването на "господарски" народи, каквито са и египтяните, и шумерите и асирийците и т.н. Има много фактори, които са допринесли за това, но има една основна отлика между всички изчезнали народи и юдеите - те обвързват собствения етнос и собственото си оцеляване като народ със Завета. Т.е. на всяко юдейче от люлката до гроба му се казва "ти си от избрания народ", "ти имаш завет", "ти не си като другите", "ти не можеш да бъдеш като другите", а другите, като са виждали това са връщали с обратно сепариране. Юдейският религиозен фундаментализъм е това, което запазва юдеите през вековете. Същото се отнася и до ранното християнство, не може да го проследим в ранния ислям, тъй като твърде бързо той идва на власт. Но може съвсем ясно да видим разликата между тази религиозна концепция и следването й, докато е религия на оцеляващите и когато става религия на властващите.
Не мисля, че има нужда от дълбоко познаване на Шумер, за да се види заемането от там и не само от страна на юдеите.
цитирай
18. d3bep - Много е мътна историята с първон...
10.02.2011 18:51
Много е мътна историята с първоначалните юдеи, приятелю... Едни ги свързват с понятието за бродещи пустинни разбойници - хабиру, което в еда ил идруга форма се среща и в Егиепт, и в Месопотамия. Други ги свързват с разколническа египетска върхушка... Трети с прокажени. Четвърти със собствен народ, основавал държави.
Не искам да влизам там и да разплитам възела, че честно казано в някои неща малко се гнуся... Как се подхожда.

Не ги обвинявам за религията им, нито тях, нито християните. Притеснява ме те дали ни обвиняват. Неформално.
Не ги мразя ,ако това е подтекста на твърдението ви. Нито пък мисля че нямат правото да оцеляват. С познанията ми поистория си мисля, че те рядко се задоволяват с оцеляване, но това е друга тема.

Що се отнася до Шумер, не знам колк осте навътре в нещата, но го приемете като клюка от баничарницата...
Идете в книжарницата и намерете книжк иза Шумер. Няма.
Няма..
При бай тошо имаше, сега няма.
При бай тошо имаше и цензура, сега нямало...

Шумер се извращава.. Прави се опит...
Египет се отърва, ред е на Шумер...
После, после може да дойде и нашият ред...
СПоред мен траки и хети са мнооого удачен подгласник... Да не кажа че ше излезат и по -удачен поради факта, че в другите две държави писмените паметници се измерват в декари и не всичк иса разкрити, а срамът е голям...

Макар че в Шумер точн ов момента разкритията са много слаба индустрия...
цитирай
19. zelas - Чета и си викам - "Е, и?", ...
10.02.2011 18:59
Чета и си викам - "Е, и?", пак чета и пак - "Е, и?" и пак - "Е, и?".

Начинът по който тезата е изложена тук, предполага идея за някаква "кражба" или една голяма конспирация!

С какво може така представената теза да помогне на хората, обаче? Сплотява ли ги тя или търси авторски права за нещо отдавна умряло, и което е общочовешко така или иначе.

Аз казвам няма кражба, има последователност и приемственост.
Автора ще каже да ама не, виж колко храмове са разрушили и вярата изопачавали!!!

Да, вярно е, но това е човешки симптом. Предпочитаме да научим стари истини като ги из живеем сами и разрушим старото за да оставим собствен отпечатък в новото.

Египетската религия няма да е последната, която ще бъде сполетена тази участ. Защото това е същността на всяка религия. А просто трябва да разберем че всичко което очакваме от разни богове е заложено в нас самите.

Въобще въпросът ми към автора е, освен чиста любознателност и сензация, той поставя ли си някакви цели в изследванията си? Или по друг начин зададен въпросът, какви напътствия и съвети за съвремието си можем да извлечем от тази теза? Да вземем да се кланяме на египетски/тракийски богове ли, що?

Ами то вече има такава църква, нали? :)))
цитирай
20. d3bep - На този въпрос вече отговорих, но ще ...
10.02.2011 19:08
На този въпрос вече отговорих, но ще отговоря пак, не за друго, и 100 пъти да го повторя, струва си.

Първо, по въпроса за въздаване на каквото и да е проегипетско правосъдие... Свършен е.
Египтяни вече няма(макар и да считам че наследството им е живо, дори ив нас), мога да влеза в ролята на палач, не и на възстановител на реда.

Най същественият проблем, Зелас, мисля че не си вникнал в идеята ми...
Не е кражбата, несправедливостта или насилието проблемът.
А узурпацията и претенциите за ункалност и единственост.

ДОВЕЛИ ДО РЕЛИГИОЗНА НЕТЪРПИМОСТ.
Това е истинският единствен обществен ефект от тия религии. Ама те бил ипроменени, вече имало и хубави секти....
Има нови пипала на стария октопод.

Ако в историята след Египет бяха дошли други религиозно търпими и направили империя, едва ли щях да им скачам за религията.
Тия нямат империя. Раздробиха ни, ффрагментираха ни, обаче империята Е НАЛИЦЕ...!!!!
Как, замисли се.

Ако успеем да се освободим от тая чума...
Ще сме малко по свободни.
Вече е ясно че религиите са способни само да декларират търпимост и разбирателство, не и да го направят.

Ясно ти е, че ми е ясно че религиите са само брънка от веригата.
Но всяка брънка може да почне да къса веригата.

Става ли това за цел ? Върши ли работа или ни трябва нещо "панедикаквоси" ?
Не знам що реши че нямам рационална идея :) Винаги си ме обвинявал точно в обратното.
цитирай
21. 4aiotgluhar4e - Статията е само за сериозно четящи, ...
10.02.2011 19:22
d3bep написа:
Статията е само за сериозно четящи, недочетени коментатори може и да не пусна :)
Не търсим оборот, а качество на дискусията.

Използвам случая и леко да си честитя р.д.


Аз пък тежко честитя р.д. Здрав, прав, късметлив, обичлив!

И постинга ще прочета, но май ще ми трябва особено състояние на духа :)
цитирай
22. zelas - Ако успеем да се освободим от тая ...
10.02.2011 19:22
d3bep написа:

Ако успеем да се освободим от тая чума...
Ще сме малко по свободни.
Вече е ясно че религиите са способни само да декларират търпимост и разбирателство, не и да го направят.


За това съм НАПЪЛНО СЪГЛАСЕН. Обаче, настроението в статията е на размахващ пръст насочен към християните, викащ - "Я калпазани такива, какви сте мародери и изратители!"

Малко пресилвам разбира се, но дори и в по-умерен тон това как ще ги привлече към идеята че религията е опиум за народите?
цитирай
23. d3bep - Статията е само за сериозно четящи, ...
10.02.2011 19:24
4aiotgluhar4e написа:
d3bep написа:
Статията е само за сериозно четящи, недочетени коментатори може и да не пусна :)
Не търсим оборот, а качество на дискусията.

Използвам случая и леко да си честитя р.д.



Поздрави!
Аз пък тежко честитя р.д. Здрав, прав, късметлив, обичлив!

И постинга ще прочета, но май ще ми трябва особено състояние на духа :)

Благодаря за поздравите!
Чети когато пожелаеш, засега ще седи тука постинга :)
цитирай
24. d3bep - Ако успеем да се освободим от тая ...
10.02.2011 19:27
zelas написа:
d3bep написа:

Ако успеем да се освободим от тая чума...
Ще сме малко по свободни.
Вече е ясно че религиите са способни само да декларират търпимост и разбирателство, не и да го направят.


За това съм НАПЪЛНО СЪГЛАСЕН. Обаче, настроението в статията е на размахващ пръст насочен към християните, викащ - "Я калпазани такива, какви сте мародери и изратители!"

Малко пресилвам разбира се, но дори и в по-умерен тон това как ще ги привлече към идеята че религията е опиум за народите?

Ами много просто.
Постът не е насочен към каквато и да е религиозна фанариотщина. Тях за да ги привлече някой, трябва да ги отвлече...

Постът е насочен към хората, изповядващи християнските идеали. Търсещи развитието им. Виждащи, че нещата не са толкова добре, колкото се представят. Усещащи, че енщо липсва.

В този аспект, не знам дали си чел внимателно, но специален поздрав към теб откъм покойната блаженопочивша лейди Нефертари.
И 1-2-ма подир нея ;)
Засега това.
цитирай
25. zelas - В този аспект, не знам дали си чел ...
10.02.2011 19:41
d3bep написа:
В този аспект, не знам дали си чел внимателно, но специален поздрав към теб откъм покойната блаженопочивша лейди Нефертари.
И 1-2-ма подир нея ;) Засега това.


„Аз съм великият бог,Сам вдъхнал си живот!
Кой е той?
Енергията! Океанът от първична енергия.
Баща на всички богове.”


Емии, какво да ти кажа върху това трябва да се концентрираме, защото другото е порочен кръг.
Да се показва кой е по-голям калпазанин, само прави калпазаните по-големи.
Ето ако това работеше, самото присъствие на полицията би трябвало да елиминира всякакви бъдещи престъпления.

Ако има нещо ценно в религиите то е идеята за ПРОШКАТА.
Знаеш ли, че мога да ти я изведа математически? За да се излезем ВСИЧКИ от кръга ЕДИН трябва да прости, да отдаде стойност.
цитирай
26. d3bep - Хаха, в момента разви една теория за ...
10.02.2011 19:49
Хаха, в момента разви една теория за кредитите :)
Нищо де, аз вярвам ,че науката е универсална и затова съм многознайко.

Не сме оторизирани нито да наказваме нито да прощаваме от тая гледна точка, трябва да търсим собственият си баланс. Доколкото аз в това отношение приемма египетският мироглед, той е доста... личен. Не можеш ти да оправяш на някого отношенията му с неговата същност... Можеш да вземеш обществена власт над него, по някога има смисъл, обаче няма отношение към това, което си говорим - за ценностите и идеалите.

Но мисля че твърде много наблягаш на проблема с вината...
Аз съм го зачекнал като демонстрация за истинските ценности които се прилагат и контраста с тея дето се декларират.

Като идея, че е необходимо да се напусне кръга, а не че трябва да сочим с пръст. И кой да ти соча с пръст? Климент Александрийски :) ?
Просто Клименти ЩЕ има. Докато не ги виждаме.

Що се отнася до египетската "квантова механика" там сигурно аз мога да напиша пак такава статия, а някой наистина запознат - и книга...
Даже мисля че може не всичко да е казано и показано...

Почти всичко що си мислим че знаем и вярваме че сме измислили се среща в една или друга форма...
Един отхвърля, втори спори... Но истината е много сложна. Започваме, аккто казваше един елин, да знаем ,че нищо не знаем....
цитирай
27. анонимен - Георги Жеков
10.02.2011 20:07
dzerас, усещам и долавям в коментарите ти една мисъл която си мислиш: Казваш Египет се спаси засега,Шумер се извращава..Траки и Хети са следващи...За шумер и обществото му се знае-били са черноглави Елитът им е жречески..Те са интроверти..Смисъл,не ''избухват'' навън от своета собствена земя..И така са се развивали..Те не правят експанзия за ресурси,суровини,злато..По това си приличат с траките..Египтяните имат имперски опит--нали писа за Кадеш,и други на юс с етиопци нубиици--били са воинствена лултура...Траките са за мен недоразвита локална култура..Нито са имали флот,нито са правили докулентирани завоевания--за ресурси,роби и други...те са една вътрешно-самодостатъчна прото-култура и в сблъсъка сис другите култури са победени и ИЧЕЗВАТ...КАКВО ТОЛКОВА СА ВАЖНИ ТЕЯ ТЪПИ ЛУЗЪРИ ТРАКИТЕ????
Да, имат ''миролюбиво'' възприемане за света и с дори само с това заслужават признание и отбелязване..Мо дотук..Всеки специалист ще изтъкне че те не са Цивилизация--нямат политически системи-собствени...Абе накратко--нямат мноооооого работи--изключително много работи не са създали за да са уникални в култура или цивилизация..Та те езиак им дори е кажи по зле изучен днес и от оригиналния ''египетски''........В каина сметки думите ''култура,цивилис'' са латински..В съревнованието си на открития пазар...да го кажем модерно--те са БИТИ И СМАЧКАНИ ТОТАЛНО!!!
цитирай
28. solinvictus - д3вер, жив и здрав пък другото ще го ...
10.02.2011 20:39
д3вер,
жив и здрав пък другото ще го плащаме!!!!
Сега колкото и да съм добронамерен виждам едно залитване Хелиос=Амон нито единия нито другия Залмоксис и Митра ,после останалите!
Този цитат не е верен за галилеите ,именно от тях е и Иисус и за това го убиват юдеите.
Другото е че връзките с Митра и Иисус са очевадещи и връзката е Баал която не е в Египед.
Надписи с думичката Египет трябва да си ги датираш и изобщо виждан умишлен недостатък в тази част.
Александрийската култура не е египедска а всичко е събирано от целият разумен свят и не може некакви да си го присвояват!
Месопотамия,Ария,Персия,Бабилон и др . не могат така с лека ръка да им слагат етикети и да се игнорират за сметка на крадците :юдеи и грци
Има още ама ...
ИзраЕЛ-тяни и юдеи ,не е едно и също!
цитирай
29. d3bep - До Георги Жеков
10.02.2011 20:51
Значи писал съм изришно.
Египтяните имат съществуване колкото никоя друга култура.
И през цялото време са точно интроверти.
Извращават се точно накрая, и карат така към 200 години, коеот на фона на 2000 сякаш не е много.
Така че и траките са там.
После при същия Кадеш за който говорим са и траките.

И в крайна сметка имаме някаква различна ценностна система с тебе.
Това, че не са грабители иубийци не мисля че ги прави лузъри.
И аз не съм.
Ама да ти акжа ме заобикалят такива.
И не е само заради вид.

Паразитна култура от точно тоя тип е асирия, тотален паразит дето непрестанно търси следващата война...
Е те са герои значи...
Не съм съгласен.

Що се отнася до имат или нямат култура...
ОСтанките им са навсякъде!
Те култура имат.
Ние - не.
цитирай
30. d3bep - Соле, Цитатът е 100%, мога да при...
10.02.2011 20:57
Соле,
Мерсаж за поздравите, и наздраве!
Цитатът е 100% , мога да приложа и книгата. И страница, и всичко.
Александрийската култура е основно египетска... Но да не влизаме в спор.
Що се отнася до израелтяни и юдеи, много добре знам разлиакта н оне разбрах какво визираш :)

А за митра не ме карай да те шамаря пред хората, вече имам и втора книга.
Изведи някой смислен източник, нещо завършено, ама не преразказът на оная ненормална гъркиня, дето чела Юлиян. ЧОвекът писал: Кълна се в Хелиос. Оная писала звездичка и отдолу пояснение: "Това е Митра - Хелиос". Писал "Кълна се в Аполон". Таа писала звездичка - "това е Митра - Аполон". Писал клъна се в УМОДОСТЮИЖИМОТО СЛЪНЦЕ. И оная ненормалната писала звездичка и отдолу "това е Сол Инвиктус" при положение, че това е концепция и формула на добре известен култ!!!!

Моля те ако ще говориш за митра, изложи му източниците.
Останалото както казваш ти е от лукавия.
Художествени измислици и аз обичам, н ода не ги смесваме със смислената история...

Поздрави!
цитирай
31. zelas - те са една вътрешно-самодостат...
10.02.2011 21:40
те са една вътрешно-самодостатъчна прото-култура


Ами че то това е идеала сега, Жеков! Викат му self-sustainability и minding your own business!

Само че на повечето не им се отдава, щото не са си самодостатъчни и все ги избива на агресия.
цитирай
32. kleotemida - Честит рожден ден! Здраве и повече ...
10.02.2011 21:55
Честит рожден ден! Здраве и повече мъдрост ти пожелавам!

Весело изкарване на празника!
цитирай
33. анонимен - Георги Жеков
10.02.2011 22:38
Дзер, кажи ми и за езика на оригиналните египтяни...Тези които днес претендират че са наследници на тях - Коптите, те говорят ли езика на Менес,Рамсез и другите..Ти как мислиш??? На мен ми приличат на обикновени семити-като арабите и другите видове семити.
цитирай
34. narayana777 - XXL
10.02.2011 22:55
TEZI ISTINI TRJBVA DA SE POPULJRIZIRAT,ZA DA BADAT IZLI4ENI VSI4KI RELIGII I SEKTI,4IATO EDINSTVENA CEL E DUHOVNOTO POROBVANE NA 4OVE4ESTVOTO.
цитирай
35. solinvictus - източник: Acta Archelai, p. 98 ...
10.02.2011 23:08
източник:
Acta Archelai, p.98 Beeson. (Clauss pp. 165 & n.174).

[Addressing Mani:] Barbarian priest and crafty coadjutor of Mithras, you will only be a worshipper of the sun-god Mithras, who is the illuminator of places of mystic import, as you opine, and the self-conscious deity; " that is, you will sport as his worshippers do, and you will celebrate, though with less elegance as it were, his mysteries. (c. 36)

Наявам се че ще разбреш основната мисла?

Друг цитат:
The Augustan History
Commodus had been initiated in the mysteries of Mithras:

Sacra Mithriaca homicidio vero polluit, cum illic aliquid ad speciem timoris vel dici vel fingi soleat He desecrated the rites of Mithras with actual murder, although it was customary in them merely to say or pretend something that would produce an impression of terror
SHA, Commodus IX,6; translation Loeb, D. Magie.

Cosmas of Jerusalem

An eighth century commentary on poems by Gregory Nazianzen.

Clauss: Cosmas of Jerusalem (Cosmas Melodus), Scholia in Greg. Naz. Carm. (Migne, PG 38: 506), 102

For example, first the initiands were made to starve for fifty days; then, if they endured steadfastly, they were abraded for two days, and afterwards thrown into snow for twenty. (Clauss)

The disciplinary grades of Mithras are reported to be eighty in number, through which the candidate for initiation must pass in succession. In addition to those already described there is immersion in water for many days, passing through fire, solitude and fasting in the wilderness, and numerous others until the end of the eighty disciplines is reached. And they do not allow participation in the rites of Mithras to anyone who has not passed through all the grades and approved himself pure and self-controlled.

Това са малка част и подлежат на по обстойно търсене и разтълкуване ,но за тебе е добро начало!
Така е с вината ,човек който не разбира от тях по добре е да изпие едно за 5 евро ,отколкото да изхаби някоя бутилка за 50 -60!
Наздраве!
цитирай
36. zvezdichka - Честит Рожден Ден!
10.02.2011 23:10
Стефане!
Желая ти преди всичко здраве, щастие и сбъднати желания! И нека сетивата ти са отворени за истината!

Относно поста какво да ти кажа. Само това че, Духът е този, който отваря сетивата и явява тайни и истини. И Духът говори на всеки, който има отворено сърце да чуе гласа му! Той е извън времето и пространството и това, което явява със сигурност носи удовлетворение и прозрение и радост! И древните са знаели това, щом са имали знание и разум и са търсели да имат чисти сърца.
И това също: "Най – благородното приложение на човешкият разум е да изучава делата на своят Създател.” Духът се е откривал на различни хора през времената и вековете. И добрият плод, който е зреел в човека - с чисто сърце бих заявила, че е духовен плод!

Но да твърдиш, че Мойсей е крадец ми се струва пресилено. Ако същият Дух е говорил на Мойсей в горящата къпина и го е водил през пустинята, то той му е явил и заповедите, които са полезни за хората.

"Никакво божие слово не е било дадено на хората с Библията." Библията е свята книга и това, което твърдиш е чисто твърдоглавство. Но всеки следва своите възприятия, докато не се опари. Важно е как чете човек и какво стига до сърцето му, защото Словото Божие е живо!

"А някой е създал религията за тази цел, като е унищожил познанието за бога и е оставил само вярата за него." Познанието за Бога е скрито, но когато човек има духовен взор и иска да надникне в тази тайна, то Бог не крие лицето си и се явява чрез словото си, което е истина.
цитирай
37. d3bep - Честит рожден ден! Здраве и повече ...
10.02.2011 23:21
kleotemida написа:
Честит рожден ден! Здраве и повече мъдрост ти пожелавам!

Весело изкарване на празника!

Благодаря, и поздрави!
цитирай
38. d3bep - Дзер, кажи ми и за езика на оригин...
10.02.2011 23:24
анонимен написа:
Дзер, кажи ми и за езика на оригиналните египтяни...Тези които днес претендират че са наследници на тях - Коптите, те говорят ли езика на Менес,Рамсез и другите..Ти как мислиш??? На мен ми приличат на обикновени семити-като арабите и другите видове семити.

Не схващам идеята на въпроса ти.
И да имат нещо останало от египет ще е малко.

По интересното е че в главите на арабите и дори на негрите се набива, че са египетски наследници, директни.Ама това е политически маркетинг, доста противоречив. Например не виждат особен проблем да излагат мъртвите "си" владетели на битак за по сто долара, ама никой от живите не е съгласен и него каот се спомине да го мавзолеират и да го пускат като маймуна пред хората....

Абсолютно според мен избиваш в някаква странна... неприязън :)
Дори и да с иправи, и какво? Следва да не се заниамваме с египетска култура зашото египтяни вече няма?
цитирай
39. d3bep - TEZI ISTINI TRJBVA DA SE POPULJR...
10.02.2011 23:26
narayana777 написа:
TEZI ISTINI TRJBVA DA SE POPULJRIZIRAT,ZA DA BADAT IZLI4ENI VSI4KI RELIGII I SEKTI,4IATO EDINSTVENA CEL E DUHOVNOTO POROBVANE NA 4OVE4ESTVOTO.

:)
Не съм привърженик чак на изличаване и секири...
Поздрави колега!
цитирай
40. d3bep - източник: по добре е да изпие едно ...
10.02.2011 23:31
solinvictus написа:
източник:
по добре е да изпие едно за 5 евро ,отколкото да изхаби някоя бутилка за 5

Абе да ти кажа, отдавна съм го прескочил това начало и дори съм на вина чак за 10 евро.
В смисъл и повече цитати мога да ти дам, и никой не е казал че митра - не е имало такъв бог.
Обяснявам ти че с ив крайна невъзможност да изведеш смислена концепция, религия или мистерии от източника и си фантазирате митри.... Дал си ми каот най достоверен източник един евреин....

Да не говорим пък да извадиш ясни връзки с християнството...
Ти Комод знаеш ли кой е? Дето ми го даваш за пример....
Императорът, дето изобщо не е в час и се занимава само да коли гладиатори...
Голем християнин е, чеСно!
цитирай
41. d3bep - Стефане! Желая ти преди всичко ...
10.02.2011 23:34
zvezdichka написа:
Стефане!
Желая ти преди всичко здраве, щастие и сбъднати желания! И нека сетивата ти са отворени за истината!



Но да твърдиш, че Мойсей е крадец ми се струва пресилено. Ако същият Дух е говорил на Мойсей в горящата къпина и го е водил през пустинята, то той му е явил и заповедите, които са полезни за хората.

"Никакво божие слово не е било дадено на хората с Библията." Библията е свята книга и това, което твърдиш е чисто твърдоглавство. Но всеки следва своите възприятия, докато не се опари. Важно е как чете човек и какво стига до сърцето му, защото Словото Божие е живо!

Познанието за Бога е скрито, но когато човек има духовен взор и иска да надникне в тази тайна, то Бог не крие лицето си и се явява чрез словото си, което е истина.

Благодаря за поздравите, Звездичке, да ти се връща....

Що се отнася до светостта на Мойсей и реалността на случките с него, предпочитам да не отваряме темата... Мога да изкарам доста варианти, някои спорни, други неоспорими.
В добрия случай случките с Мойсей са кражба от египетския фолклор. Явна, даже физически видна....

Лошото е , че така ни учат.
Прочети си пак Юлиян.
В случката с мойсей има хляб - добродетелите....
Които ни замазват очите както за нереалните неща, така и за злините...
Че Мойсей открито в библията е ограбил фараона и подучил евреите да ограбят съседите си, без да включваме в сметката заразите и епидемиите....
Какво му е святото, нямаше ли той заповед срещу тея неща?

Плява + монети...
Извади монетите...
Далеч съм от мисълта че една статия ще изличи действието на хилядолетна пропагандана машина, н овсе пак е добре да се почне отнякъде...

Поздрави!
цитирай
42. solinvictus - източник: по добре е да изпие едно ...
11.02.2011 00:22
d3bep написа:
solinvictus написа:
източник:
по добре е да изпие едно за 5 евро ,отколкото да изхаби някоя бутилка за 5

Абе да ти кажа, отдавна съм го прескочил това начало и дори съм на вина чак за 10 евро.
В смисъл и повече цитати мога да ти дам, и никой не е казал че митра - не е имало такъв бог.
Обяснявам ти че с ив крайна невъзможност да изведеш смислена концепция, религия или мистерии от източника и си фантазирате митри.... Дал си ми каот най достоверен източник един евреин....

Да не говорим пък да извадиш ясни връзки с християнството...
Ти Комод знаеш ли кой е? Дето ми го даваш за пример....
Императорът, дето изобщо не е в час и се занимава само да коли гладиатори...
Голем християнин е, чеСно!

Ориген ристянин ли е?
Тертулиан?
Ми тоя къв беше (светия некакъв)дето го влачили през целият град щото осквернил Митреума в Александрия?
Ми Мани ...

Zenobius ”Proverbia” 5.78 (in Corpus paroemiographorum Graecorum vol. 1, p.151). Quoted in Albert de Jong, Traditions of the Magi: Zoroastrianism in Greek and Latin literature, p.309:

Evander said that the gods who rule over everything are eight: Fire, Water, Earth, Heaven, Moon, Sun, Mithras, Night.

като вида греек и Митра и ми става смешно ,сейно гледам Луй дьо Финес в "язовеца" хаха
ти бъркаш основни неща в библията ,жалко че го няма Царя да те разфасовфа с тея твърдения ,които правиш!
Не ми отговори ...юдеи и израелтяни едно и също ли са?
и от цитата който си сложил заблуждава ,че Иисус е юдеин а той не е !
Той е от Галилея ,ханаанец ,капиш?
цитирай
43. анонимен - Странна статия, d3bep, подтиква ...
11.02.2011 02:26
Странна статия, d3bep, подтиква към размисъл.Струва ми се, че разбирам какво искаш да кажеш. Често съм си мислила, че в името на Исус са се проливали реки от кръв (да ме прости Господ). Всъщност излиза, че човечеството не е вървяло напред, а е деградирало в духовен смисъл имам предвид.
ПП ЧРД със закъснение. Приеми моите пожелания за всичко добро и възхищението ми от знанията ти по история. Чета те от скоро и то до късно през нощта, но вече наваксах:) Можеш да не пуснеш коментара ми, защото не е от историческа гледна точка. Успех!
цитирай
44. анонимен - Може би :)
11.02.2011 07:19
Имате неочакван съюзник.

Мариана Везнева, По спиралата на еволюцията, гл. Посвещение в египетската мъдрост, стр. 227-262.

Мир от мен
цитирай
45. voinov50 - Честит Рожден Ден, Дзвер!
11.02.2011 08:46
Стефане, да си жив и здрав още 100 години и ний покрай тебе!!!

И обещавам да те цитирам в следващите си книги! :)))
цитирай
46. get - Ех, d3bep-е - Стефане ! С този пост правиш един много смел опит, който едва ли ... ?!
11.02.2011 09:34
... ще бъде разбран от много от "нас" :) ?!
d3bep написа:
zvezdichka написа:
Стефане!
Желая ти преди всичко здраве, щастие и сбъднати желания! И нека сетивата ти са отворени за истината!



Но да твърдиш, че Мойсей е крадец ми се струва пресилено. Ако същият Дух е говорил на Мойсей в горящата къпина и го е водил през пустинята, то той му е явил и заповедите, които са полезни за хората.

"Никакво божие слово не е било дадено на хората с Библията." Библията е свята книга и това, което твърдиш е чисто твърдоглавство. Но всеки следва своите възприятия, докато не се опари. Важно е как чете човек и какво стига до сърцето му, защото Словото Божие е живо!

Познанието за Бога е скрито, но когато човек има духовен взор и иска да надникне в тази тайна, то Бог не крие лицето си и се явява чрез словото си, което е истина.

Благодаря за поздравите, Звездичке, да ти се връща....

Що се отнася до светостта на Мойсей и реалността на случките с него, предпочитам да не отваряме темата... Мога да изкарам доста варианти, някои спорни, други неоспорими.
В добрия случай случките с Мойсей са кражба от египетския фолклор. Явна, даже физически видна....

Лошото е , че така ни учат.
Прочети си пак Юлиян.
В случката с мойсей има хляб - добродетелите....
Които ни замазват очите както за нереалните неща, така и за злините...
Че Мойсей открито в библията е ограбил фараона и подучил евреите да ограбят съседите си, без да включваме в сметката заразите и епидемиите....
Какво му е святото, нямаше ли той заповед срещу тея неща?

Плява + монети...
Извади монетите...
Далеч съм от мисълта че една статия ще изличи действието на хилядолетна пропагандана машина, н овсе пак е добре да се почне отнякъде...

Поздрави!


То да беше само Мойсей ... ами ако си спомним библейската легенда за ... Йосиф и неговите братя ?!
В тази връзка е и настояването ми, че в Египет не всичко е толкова еднозначно и идеално, както ... може би ти се иска ?

С уважение - Гет !
цитирай
47. d3bep - Странна статия, d3bep, подтиква ...
11.02.2011 10:29
анонимен написа:
Странна статия, d3bep, подтиква към размисъл.Струва ми се, че разбирам какво искаш да кажеш. Често съм си мислила, че в името на Исус са се проливали реки от кръв (да ме прости Господ). Всъщност излиза, че човечеството не е вървяло напред, а е деградирало в духовен смисъл имам предвид.
ПП ЧРД със закъснение. Приеми моите пожелания за всичко добро и възхищението ми от знанията ти по история. Чета те от скоро и то до късно през нощта, но вече наваксах:) Можеш да не пуснеш коментара ми, защото не е от историческа гледна точка. Успех!

За съжаление много неща звучат странно, странни са и злините, които причиняваме... С името на добродетели..

Благодаря за поздравите, а нямам съществена причина да не пусна поста...
цитирай
48. d3bep - Имате неочакван съюзник. Мариана ...
11.02.2011 10:33
анонимен написа:
Имате неочакван съюзник.

Мариана Везнева, По спиралата на еволюцията, гл. Посвещение в египетската мъдрост, стр. 227-262.

Мир от мен

Благодаря...
Това не е насоката която се опитвам да представя, просто ви показвам една много древна традиция, кояот е стигнала до нас и й се дават глупави обяснения с "апостол Павел" и "Първохристияни".

Що се отнася до истинското християнство, иамм и други, по - мощни съюзници.
Но и още по - могъщи противници...
Там войната може да бъбде спечелена единствено в съзнанието на хората.
цитирай
49. d3bep - Стефане, да си жив и здрав още 100 ...
11.02.2011 10:34
voinov50 написа:
Стефане, да си жив и здрав още 100 години и ний покрай тебе!!!

И обещавам да те цитирам в следващите си книги! :)))

ВОйнов, благодаря и за поздравите, и за подкрепата!
цитирай
50. d3bep - Соле
11.02.2011 10:35
АМа изобщо нямам нищо против сам да се насочиш към "войнишките императори" в рим, дори ти благодаря.
Там ти е мястото.
Само не знам къде си тръгнал с тая земя ,вода, огън и въздух митри да вадиш :) С гол цитат на неуки маймуни :) Недей молетиса :)
цитирай
51. d3bep - Гетски
11.02.2011 10:41
Хубаво е да спреш с щуротиите, че "не всичко било идеално".
Аз знам че не всичко е било идеално.Тъкмо затова има толквоа много поучения.
Ако беше идеално, нямаше да има защо да се поучават.
Показвам ти истинските стремления и ценности на тая култура, дето я изкарват разсипническа, империалистка и робовладелска, ти пак "не всичко е идеално".
МИ не е .
Траките са принасяли в жертва хора, а Херодот твърди че продавали децата си. В едно произведение ти показах и обрязани траки, макар че на някои им се искаше да нямали нищо общо. Доста народ от късната античност твърди, че траките се занимавали с разбойничество. Да е един - двама, ок, ама са много.
Значи и там "не всичко е било идеално" и даже "е било доста по зле".
На това ли стпъваш? На голямо нанадолнище излизаш с такива "принципни позиции", да не изпаднеш... Внимавай.

За Мойсей знаеш , надявам се, помниш папируса, дето ти показах...
С "Мойсеевата магия"... Известен папирус...
Ама както казах нито мога, нито искам всичко да опиша...
цитирай
52. solinvictus - АМа изобщо нямам нищо против сам да ...
11.02.2011 10:58
d3bep написа:
АМа изобщо нямам нищо против сам да се насочиш към "войнишките императори" в рим, дори ти благодаря.
Там ти е мястото.
Само не знам къде си тръгнал с тая земя ,вода, огън и въздух митри да вадиш :) С гол цитат на неуки маймуни :) Недей молетиса :)


Искаше цитати сложих ти един два ,ти веднага мани ги тия евреи,сега пък бил гол хехехе Аз не съм тръгнал ,хората са го писали отдавна ,нали за това е цитат.
Пък кой колкото може брадър!мдаа
цитирай
53. get - Чакай приятелю ! - сега трако-центро-етно и всякакъв вид друго абсолютизиране ли ...?
11.02.2011 13:45
... смяташ да ми препишеш ??!
- Ако съм прозвучал така - значи не съм разбран правилно !

d3bep написа:
Хубаво е да спреш с щуротиите, че "не всичко било идеално".
Аз знам че не всичко е било идеално.Тъкмо затова има толквоа много поучения.
Ако беше идеално, нямаше да има защо да се поучават.
Показвам ти истинските стремления и ценности на тая култура, дето я изкарват разсипническа, империалистка и робовладелска, ти пак "не всичко е идеално".
МИ не е .
Траките са принасяли в жертва хора, а Херодот твърди че продавали децата си. В едно произведение ти показах и обрязани траки, макар че на някои им се искаше да нямали нищо общо. Доста народ от късната античност твърди, че траките се занимавали с разбойничество. Да е един - двама, ок, ама са много.
Значи и там "не всичко е било идеално" и даже "е било доста по зле".
На това ли стпъваш? На голямо нанадолнище излизаш с такива "принципни позиции", да не изпаднеш... Внимавай.

За Мойсей знаеш , надявам се, помниш папируса, дето ти показах...
С "Мойсеевата магия"... Известен папирус...
Ама както казах нито мога, нито искам всичко да опиша...


Не смятам да създавам супер абсолютизиран и идеализиран образ на "тракизма" - но при това призовавам - Да не се прави нещо подобно, с други култури или религии !
Патологии в културен, етно и всякакъв друг аспект е имало и ще има ! - Това е едното направление в което вървят проучванията ми !
Второто направление ... са тези върхови постижения на интелект, фирософия и социални-връзки, които съществуват на фона на първото(дегенеративното начало).
Ако успея да си изясни общите определящи и движещи механизми в тези два вида процеси - това за мен ще е награда на труда ми. - Защото ще открия "модус поненса" на механизма управляващ като цяло, окръжаващият ни свят ! Защото смятам че всичко има/е тотално по характер и поради е единно на база сложни взаимоотношения .
Дори само философската концепция за същността на това да успея да изведа - Ще бъда безкрайно удовлетворен !!

С уважение !
цитирай
54. d3bep - АМа изобщо нямам нищо против сам да ...
11.02.2011 14:16
solinvictus написа:
d3bep написа:
АМа изобщо нямам нищо против сам да се насочиш към "войнишките императори" в рим, дори ти благодаря.
Там ти е мястото.
Само не знам къде си тръгнал с тая земя ,вода, огън и въздух митри да вадиш :) С гол цитат на неуки маймуни :) Недей молетиса :)

Апомокно :)

Искаше цитати сложих ти един два ,ти веднага мани ги тия евреи,сега пък бил гол хехехе Аз не съм тръгнал ,хората са го писали отдавна ,нали за това е цитат.
Пък кой колкото може брадър!мдаа

Млад си още... Млад Дух, както казва гетски.
Ще узрееш, то от леко извратената Митра до египет не е далече, още в първият разговор ти казах и показах откъде произхожда митра и както ясно се вижда от цитатите ти, очевидно е такъв.
Ше дойдеш, ше кажеш, бре дзвере, аде сега да ме поанкхиш...
Обаче аз ше ти кажа, грешен си, бате. И не си искрен!

Хахаха :)
Майтап ...
Но общо взето с реални факти майтап.

Поздрави!
цитирай
55. d3bep - . . . смяташ да ми препишеш ??! - Ако ...
11.02.2011 14:26
get написа:
... смяташ да ми препишеш ??!
- Ако съм прозвучал така - значи не съм разбран правилно !


Еми тогава да го кажем така.
В историята се търсят общите, повтарящите се енща, определящите за културата.
Не частните случаи и изключенията.
Частните случаи са голям мерак на тея, дето си немат история... И веднага се почва, Хиксоси, Ехнатони.

Ехнатон и хиксосите са донесли културата в египет, приятелю. Вервай.
Статуетките им са правени с краката, а картините са в най добрия случай подигравателни и извратени. Едни виснали търбуси едни издължени капацуни... Литературни произведения - йок.
Ако дадеш на малко хлапе парче злато да го извива с ръце, ше произведе по - хубави орнаменти...
Знаеш ли къде е на "Ехнатон" книгата за "единобожието" намерена, Гетски?
В Тибет. Ама само там.
Май не е била на египетски ,ама карай, има улики че лично той я е диктувал!!!

Донесли били брадвата за сечене на глави и лъка за убийство от засада .Бравос!
Голема са култура и дай ше им се възхитим, а не е и сигурно дали и изобщо какво и колко са управлявали...
Щото покрай голямата си култура нямали време за наука...

И така за изключенията.
цитирай
56. get - В правото си сам да избираш - Кое най-много ти хАресва ! :):)
11.02.2011 15:46
d3bep написа:
get написа:
... смяташ да ми препишеш ??!
- Ако съм прозвучал така - значи не съм разбран правилно !


Еми тогава да го кажем така.
В историята се търсят общите, повтарящите се енща, определящите за културата.
Не частните случаи и изключенията.
Частните случаи са голям мерак на тея, дето си немат история... И веднага се почва, Хиксоси, Ехнатони.

Ехнатон и хиксосите са донесли културата в египет, приятелю. Вервай.
Статуетките им са правени с краката, а картините са в най добрия случай подигравателни и извратени. Едни виснали търбуси едни издължени капацуни... Литературни произведения - йок.
Ако дадеш на малко хлапе парче злато да го извива с ръце, ше произведе по - хубави орнаменти...
Знаеш ли къде е на "Ехнатон" книгата за "единобожието" намерена, Гетски?
В Тибет. Ама само там.
Май не е била на египетски ,ама карай, има улики че лично той я е диктувал!!!

Първо - колко пъти казвам, че по всяка вероятност тази "култура" се създава в Индия и после през Египет се разнася из средиземно море - Ма ти не - от Месопотамия била ! - Хахаха - но сега сам ми цитираш потвърждение, книгата на "Ехнатон" за "единобожието" била намерена в Северна Индия :):) !

d3bep написа:
Донесли били брадвата за сечене на глави и лъка за убийство от засада .Бравос!
Голема са култура и дай ше им се възхитим, а не е и сигурно дали и изобщо какво и колко са управлявали...
Щото покрай голямата си култура нямали време за наука...

И така за изключенията.


Ей-й, като кажеш "хиксос" и те се отприщва дЗверското :) !
Ма тез хора са били и добри земеделци щот са кхемус, добри занаятчии (брадвата не се използва само да сече глави); добри животновъди закарват коня и прасето, одомашнени в Кхемет; добри кърчии ... правели са каруци !
С тяхното поселване в делтата на Нил - производителността на труда се е вдигнала в пъти !
- Направо си, като ортодоксален хасид-хабадник, като кажеш хиксос и веднага съзираш хабиру(прокажен) :):) - А така ли е ?

от ГетКан Евпатор тауроСкитский
цитирай
57. solinvictus - Ма те египтяните когато са виждали ...
11.02.2011 16:44
Ма те египтяните когато са виждали само пирони и то медни в тракия има бичи глави златни с места за диаманти!
както ти казах преди най добрите металурзи са меди,хети,митани и т.н.
Я покажи египедско злато преди 1000 г.христо?
цитирай
58. kleotemida - Честит рожден ден! Здраве и повече ...
11.02.2011 18:49
d3bep написа:
kleotemida написа:
Честит рожден ден! Здраве и повече мъдрост ти пожелавам!

Весело изкарване на празника!

Благодаря, и поздрави!

Ти хубаво ми пращаш поздрави и аз ти благодаря, ама имах и един дългичък пост за синкретизма или подражателството, но не го виждам. Банна ли си го?
цитирай
59. d3bep - . . . смяташ да ми препишеш ??! - Ако ...
11.02.2011 19:26
get написа:
[quote=d3bep][quote=get]... смяташ да ми препишеш ??!
- Ако съм прозвучал така - значи не съм разбран правилно !


Е щом смяташ да се присъединиш към бандата с глупостите, изборът е твой.
Индийската теория я знаеме.
Цитирах ти фактите за ехнатон като очевидно доказателство за менте, ти па квидя от твоите магии ...

Ми фанете я таз индийска култура.
Докажете нещо за нея, по - различно от сто хиляди годишните веди, щото тях сме ги чували и като цяло може и след митрешките императори да са...
И да действаме...

Индия била...
Хубуу.
Предпочитам да си говоря за реални факти и реални събития, гетски.
Мечтите са хубаво нещо, ама не знам какво смислено да ми изкараш от индия и къде ше сравняваш индия с египет и шумер?

ТИ малко Митра от индия го даваш...
цитирай
60. анонимен - християнин
11.02.2011 19:31
Мк. 8:27 ...Исус... попита учениците Си, като им каза: Според както казват хората: Кой съм Аз?
Мк. 8:29 Тогава ги попита: Но според както вие казвате: Кой съм? Петър в отговор Му каза: Ти си Христос.

Петър отговори. Какъв е Вашиат отгово, като автор а на статията?
Въпросът остава актуален и днес.
Имте ли отговор?
цитирай
61. d3bep - Ма те египтяните когато са виждали ...
11.02.2011 19:31
solinvictus написа:
Ма те египтяните когато са виждали само пирони и то медни в тракия има бичи глави златни с места за диаманти!
както ти казах преди най добрите металурзи са меди,хети,митани и т.н.
Я покажи египедско злато преди 1000 г.христо?

Ами ето тука ти бях показал сравнение на най - красивата тракийска маска с обикновена, често срещана египетска и американска.

http://d3bep.blog.bg/photos/107433/original/Mochica/Masks.gif

Не знам, ти кажи. На тебе вкуса ти е странен, ти си залитнал по митра.
Коя ти се вижда по - красива?
Египетската е само с 1000 (хиляда) години по - стара от тракийската.
Да ми сравняваш траките с Египет по технология и да слагаш отгоре означава само едно.
Не е добро за теб.
цитирай
62. d3bep - Честит рожден ден! Здраве и повече ...
11.02.2011 19:32
kleotemida написа:
d3bep написа:
kleotemida написа:
Честит рожден ден! Здраве и повече мъдрост ти пожелавам!

Весело изкарване на празника!

Благодаря, и поздрави!

Ти хубаво ми пращаш поздрави и аз ти благодаря, ама имах и един дългичък пост за синкретизма или подражателството, но не го виждам. Банна ли си го?

Не е идвал до мен такъв пост... Или не си го публикувала, или си го пуснала погрешка в някоя друга тема.
Толкова ли страшен е бил, че чак да го банна?
Не съм мяркал изобщо таквоа нещо...
цитирай
63. d3bep - Мк. 8:27. . . Исус. . . попита учен...
11.02.2011 19:45
анонимен написа:
Мк. 8:27 ...Исус... попита учениците Си, като им каза: Според както казват хората: Кой съм Аз?
Мк. 8:29 Тогава ги попита: Но според както вие казвате: Кой съм? Петър в отговор Му каза: Ти си Христос.

Петър отговори. Какъв е Вашиат отгово, като автор а на статията?
Въпросът остава актуален и днес.
Имте ли отговор?

;)
Нищо против единствено познатата ви и най - харесала ви история.
Не ми я пробутвайте. Опитайте с нея в затворени, концентрични кръгове.
цитирай
64. анонимен - християнин
11.02.2011 20:37
нищо не Ви пробутвам

статията не може да избегне основният въпрос в живота на човека: Кой е Исус за Вас?
въпросът е личен за всеки човек.

(извинявам се техническите правописни грешки в предишния пост)
цитирай
65. d3bep - Поздрав на инквизиционния триб...
11.02.2011 20:57
Поздрав на инквизиционния трибунал...
Кой е исус за мене... Коя е светата троица...
Моля , намерете си по - подходящи жертви.
на таквиа обикнвоено им затварям вратата и ги моля да не ме безпокоят за дарения.

А за вас, кой е Озирис? А Изида?
А колко души са убити с името на тоя , дето ме питате кой е?
Тея дето са го викали тогава, правилно ли са го дефинирали?
цитирай
66. zelas - Кой е Исус за Вас? Аз съм вели...
11.02.2011 21:12
Кой е Исус за Вас?


Аз съм великият бог, Сам вдъхнал си живот!
Кой е той?
Енергията! Океанът от първична енергия.
Баща на всички богове.
цитирай
67. d3bep - Нещо такова е богът за мене, да. . . Но ...
11.02.2011 21:17
Нещо такова е богът за мене, да...

Но той не пита това - според мен колегата ме пита Специално за Христос...
Което май беше грешка, зашото бързо идентифицирам провокаторите по това какви въпроси задават и как ми се представят...

Опитва се да ме вкара в някакъв капан, може би дори показва на някого нещо... Искаше да изтръгне... публично отричане, или нещо такова, разчитайки вероятно на бързата ми реакция към някои други.

Дали на моите читатели... Или на други...?
цитирай
68. анонимен - YX
11.02.2011 21:18
Mnogo hubava statia!Pozdravlenia!Podkrepam iztsalo tezata!Hristianstvoto,vav formata koiato e dostignala do nas e degradirasta,otklonavasta estestvennia duhoven progres.Da,manipolirali sa,prisvoiavali sa,darjali sa milioni du6i v tamnina....Dano pove4e du6i se sabudat i proglednat!Mir i lubov v tarsene na istinata!
цитирай
69. d3bep - Mnogo hubava statia!Pozdravle...
11.02.2011 22:08
анонимен написа:
Mnogo hubava statia!Pozdravlenia!Podkrepam iztsalo tezata!Hristianstvoto,vav formata koiato e dostignala do nas e degradirasta,otklonavasta estestvennia duhoven progres.Da,manipolirali sa,prisvoiavali sa,darjali sa milioni du6i v tamnina....Dano pove4e du6i se sabudat i proglednat!Mir i lubov v tarsene na istinata!

Благодаря колега, мир и любов и на вас!
цитирай
70. kleotemida - Честит рожден ден! Здраве и по...
11.02.2011 23:08

d3bep написа:
kleotemida написа:
d3bep написа:
kleotemida написа:
Честит рожден ден! Здраве и повече мъдрост ти пожелавам!

Весело изкарване на празника!

Благодаря, и поздрави!

Ти хубаво ми пращаш поздрави и аз ти благодаря, ама имах и един дългичък пост за синкретизма или подражателството, но не го виждам. Банна ли си го?

Не е идвал до мен такъв пост... Или не си го публикувала, или си го пуснала погрешка в някоя друга тема.
Толкова ли страшен е бил, че чак да го банна?
Не съм мяркал изобщо таквоа нещо...


За страшен чак? Не вярвам, но е една друга гледна точка - гледната точка на християните по въпроса за така наречения синкретизъм, "паралелените" вярвания и "приликите" с много езически вявания. А самата гледна точка е въпрос на това доколко човек вярва в тези думи:
"В началото бе Словото; и Словото беше у Бога; и Словото бе Бог. То в начало беше у Бога. Всичко това чрез Него стана; и без Него не е ставало нищо от това, което е станало. В Него бе животът и животът бе светлина на човеците. И светлината свети в тъмнината; а тъмнината я не схвана." Йоан 1:1-5
"Истинската светлина, която осветлява всеки човек, идеше на света. Той бе в света; и светът чрез Него стана; но светът Го не позна. У Своите Си дойде, но Своите Му Го не приеха." Йоан 1:9-11

Ако вярва в тях, за него е повече от видно как стоят нещата с така наречения синкретизъм... :)

Нищо, ще го напиша пак (утре) :). Най-вероятно е някакъв проблем с нета (а вчера бяха доста) при мен, защото и в коментарите ми го няма. Надявам се този път да мога да споделя своето виждане, колкото и да е различно от горното, макар че бях се приготвила преди няколко дни цяла тема да пиша. Кой знае, може и да ми се отдаде да го направя... с Божия помощ.
:) Поздрави!
цитирай
71. argilos - Д3бер, макар със закъснение, по...
11.02.2011 23:16
Д3бер,
макар със закъснение, поздравявам те с рождения ти ден и ти пожелавам здраве и непрекъсваща плодотворност и в този форум.

Относно темата тук:
Изис не е Мария. Изис и в Египет е преди всичко = легитимация на властта, мястото на властта; тя е синоним на власт още в началото си: знакът и е трон; инсигниите на крава-майка се предават на Изис по-късно и се вземат от хатор/бат; Изис е на първо място власт и като следствие от това майка (преди всичко на владетели-фараони и държавни служители).
Властта е сама по себе си нито лоша нито добра, както и знанието.
Изис е знанието във функцията му на власт: в разказите за Изис тя е описвана като по-умна и от боговете, използвайки знанието и като средство за изнуда (в случая с Ра). Това я отличава и от нашите предания/приказки за кравата-майка, в които този елемент на изнуда отсъствува. Домашното огнище при свекър и свекърва, чийто тлеещи под пепелта въглени младата невеста е трябвало (съгласно традицията в шоплъка) да разбута, да съживи с голи ръце, е символичен акт на вярност, преданост (не продажност), сплотеност, умение и закаленост. Няма Изис, няма икони, но има младо семейство и стари хора в това семейство, чийто приемници са младите. Понякога не е необходимо да се търси никаква религия за обяснение на дълбоко човешки реакции като знак на любов, привързаност, скръб (писма до мъртвия) и т.н.

Изис (чийто син е Исус) виждам в християнството в неговата претенция за империялна власт и организ ацията на тази власт, църквата като институция-ecclesia.
В тази връзка (механизъм на упражняване на власт над хора) виждам и някои от точките от староегипетскя морален “кодекс”, който цитираш в статията си и който сигурно бихме намерили там по света, където има развит обмен на стоки, силно социално разслоение и необходимост от насилствено координиране на действията на много хора и налагане на чужда на тах воля. Например забраната да се лъже; забраната да се коли добитък от храмовите стопанства (опазване на собственост) и др.
Затова е и имало бунтове, роби са бягали, други са ги гонили и т.н. Досегашната история е пълна с мръсотия, присвояване на чуждия труд в различните му форми, бляскане с изкуство, култура и наука представяни като продукт само на единици-монади-марсиани-неолиберални робинсони-фараони-национи.

Орфей
Не вярвам да има припознаване при четенето на думата за арфист. Арфа се пише бн.т (бенет). R=f ще рече “на Ра”, предполагам, че това искаше да кажеш.

поздрави
цитирай
72. d3bep - Заповядай, Клео, изобщо не знам зашо м...
11.02.2011 23:18
Заповядай, изобщо не знам защо мислиш че ще спра злонамерено другата гледна точка.

Но е добре да ти кажа нещо:
Не тръгвай от ценностите.
Да тръгнеш от ценностите означава, че не си ми разбрала посланието.

Християнството аз обвинявам не в липсата на конкретни ценности във философията.
Обвиинявам го в конкретни престъпления, едно от които е че всъщност се кичи с чужди ценности.
Вървите по грешната следа, грешната наука, от грешните хора...

Прочети си пак цитатът на щлиян.
В плявата имате бомбони, Не ми показвай колко са шарени, шарен иса, аз не споря. Иса сладки.
Гледай накъде отиваш!!!
цитирай
73. d3bep - Аргилос, здравей!
11.02.2011 23:25
Здрасти и на теб аргилос, радвам се да видя човек, който е чел нещичко по въпроса.

По въпроса дал Исет е Мария, трябва да питаш храма на Исет ввъ Филе, великият и храм, който е цъфнал като първия на света храм на Девата...
Тръгваш по погрешна следа на анализа, все едно египтяните са го предавали надолу...
Мне, то е оцелявало и накъсано, на части.
ТОчно поради тази причина прочитът на арфист от египетски не върши работа, има значение как биха го нарекли траки и гърци. Гърците изобщо късно научават египетски ,за да преведат името оттам!

Но се радвам че имаш концепция и си чел по върпоса, амакр и да не мисля точно по тоя начин и макар и да не съм писал в тая тема изобщо за Изида(Исет) ... Но още можем да поработим върху идеите и идеите ти :)

Един бърз съвет, чети източници :) По това, което ми говориш, бърз разпознавам преразкази и систематизации.

Позддрави!
цитирай
74. argilos - така е, аз се опитвам да чета някои ...
12.02.2011 00:03
така е, аз се опитвам да чета някои неща, но е трудно, иска много време, но затова пък е интересно да се разбере ;)

Изис-Мария-Орфей
ще ти пусна моето становище (засега) като коментар в статията ти за Орфей.
За Филе - да, знам.

поздрави !
цитирай
75. kleotemida - Изобщо не бях писала за ценностите и не мисля да го правя.
12.02.2011 00:38
d3bep написа:
Заповядай, изобщо не знам защо мислиш че ще спра злонамерено другата гледна точка.

Но е добре да ти кажа нещо:
Не тръгвай от ценностите.
Да тръгнеш от ценностите означава, че не си ми разбрала посланието.

Християнството аз обвинявам не в липсата на конкретни ценности във философията.
Обвиинявам го в конкретни престъпления, едно от които е че всъщност се кичи с чужди ценности.
Вървите по грешната следа, грешната наука, от грешните хора...

Прочети си пак цитатът на щлиян.
В плявата имате бомбони, Не ми показвай колко са шарени, шарен иса, аз не споря. Иса сладки.
Гледай накъде отиваш!!!

Морално-етичният закон, който християните наричат Божи закон (не става дума само за 10-те Божии заповеди и моралните норми, проповядвани от Христос) е единен - "разновидностите" му са въпрос на интерпретации, така че нямам никакво намерение да се позовавам на тях като "подпорка" за вижданията си. Така че, нека да оставим "бонбоните" настрана.

А за престъпленията може доста да се говори, стига да си изясним какво точно значи престъпление? И срещу кого престъпление? Би било интересно в светлината точно на "синкретизма" да поразнищим тази тема, както и да видим дали все пак това, което наричате синкретизъм и кражби е точно така - като факти - в християнството или само така ви се иска да е. Ще дам един простичък пример. Как се стигна до оприличаване на Христос с езическите богове, символизиращи слънцето? И кой замени Славата Му със слънчелъч нимб около главата Му?

За Него пророците писаха друго:

„Той не ще погледне към жертвениците, делото на ръцете си, Нито ще се взре в онова, което изработиха пръстите му, Нито в ашерите, нито в кумирите на слънцето.” (Исая 17:8)
“Тогава луната ще се смути и слънцето ще се засрами; Защото Господ на Силите ще царува на Сионския хълм, И в Ерусалим, и пред старейшините Си, със слава.” (Исая 24:23)
“За туй, с това ще се очисти беззаконието на Якова, И това ще бъде целият плод от изличаването на греха му, Че той ще направи всичките камъни на жертвениците като варовит камък що се стрива на прах, Така щото ашерите и кумирите на слънцето не ще стоят вече прави.” (Исая 27:9)
„Жертвениците ви ще се изоставят, И кумирите ви на слънцето ще се строшат; И ще тръшна пред идолите ви избитите ви мъже.” (Езекиил 6:4)
„Навсякъде, гдето живеете, градовете ще бъдат запустени, И високите места ще се изоставят, За да запустеят и да се развалят жертвениците ви, Идолите ви да се строшат и да изчезнат, Кумирите ви на слънцето да се съсекат, И изделията ви да се унищожат.” (Езекиил 6:6)
Единствено Малахий говори за Христос като Слънце, но…
„А на вас, които се боите от името Ми, Ще изгрее Слънцето на правдата С изцеление в крилата си; И ще излезете и се разиграете като телци из обора.” (Малахия 4:2)
…но като „Слънцето на правдата”, а не „правдата на Слънцето”. Разлика има и тя е доста видима.
Хайде, за другото и другите „прилики” друг път. Както и да речем за целенасочената подмяна на истината в продължение на цялата човека история с „моментни” богове. А за нас християните истината е ето тук:

"В началото бе Словото; и Словото беше у Бога; и Словото бе Бог. То в начало беше у Бога. Всичко това чрез Него стана; и без Него не е ставало нищо от това, което е станало. В Него бе животът и животът бе светлина на човеците. И светлината свети в тъмнината; а тъмнината я не схвана." (Йоан 1:1-5)
"Истинската светлина, която осветлява всеки човек, идеше на света. Той бе в света; и светът чрез Него стана; но светът Го не позна. У Своите Си дойде, но Своите Му Го не приеха." (Йоан 1:9-11)

Който вярва в това, пак казвам, ще види хилядолетните опити за подмяна на Истинският Бог, както и опитите за вкарване на езически интерпретации, ритуали и символи в християнството; който не вярва, ще вижда синкретизъм…
цитирай
76. анонимен - Да бъдеш богохулник...
12.02.2011 12:16
Да си безбожник е едно, да си безверник е друго - много страшно, но да бъдеш БОГОХУЛНИК е квинтесенцията от помията на човешката популация. Много ми е неудобно да пиша тук. Дали заспивате нормално и наясно със себе си? Дали помагате с нещо на еволюцията на хомосапиенс? (Каква необичайна мисъл за Вас!)Или просто е сериозна психоза??? Това ще каже ЖИВОТЪТ !
цитирай
77. solinvictus - Сложи му етикета и го прати да се о...
12.02.2011 12:58
Сложи му етикета и го прати да се образова хаха madre mia por Dios!!!
цитирай
78. анонимен - Христос
12.02.2011 13:02
>> Искаше да изтръгне... публично отричане,
>> бързо идентифицирам провокаторите

личен отговор,

стана много сложно. има истински и фалшиви неща. има истинска и фалшива църква, затова е оставена Библията. Тя е критерий за сравнение, а не Католическа църква или някакъв орден.
Библията не позволява насилствено насаждане на идеи, а "да отговарят, с кротост и страхопочитание" за надеждата си. Винаги внимавам да за това.
Тези теми са по подходящи за разговор. Ако приеме Христос в живота си, имаме спасение от греховете и вечен живот.
С това приключвам, дано не съм прекалил

С уважение
С.

--------------------------
Но той не пита това - според мен колегата ме пита Специално за Христос...
Което май беше грешка, зашото бързо идентифицирам провокаторите по това какви въпроси задават и как ми се представят...

Опитва се да ме вкара в някакъв капан, може би дори показва на някого нещо... Искаше да изтръгне... публично отричане, или нещо такова, разчитайки вероятно на бързата ми реакция към някои други.
Дали на моите читатели... Или на други...?
цитирай
79. d3bep - така е, аз се опитвам да чета някои ...
12.02.2011 14:43
argilos написа:
така е, аз се опитвам да чета някои неща, но е трудно, иска много време, но затова пък е интересно да се разбере ;)

Изис-Мария-Орфей
ще ти пусна моето становище (засега) като коментар в статията ти за Орфей.
За Филе - да, знам.

поздрави !

Ще се радвам да чуя мнението ти, колега :)
цитирай
80. d3bep - Кле, какво да ти кажа, Клео. . . Много ...
12.02.2011 14:47
Кле, какво да ти кажа, Клео...
Много си написала, и може да е хубаво от твоя гледна точка, но малк оси прочела.
Изобщо не си разбрала идеята, концепцията, която излагам ,излагаш ми твоите принципи, в коеот няма лошо, но не им е мястото тук и така...
Концепцията я има в поне три статии, а тук съм я изложил вече двукратно.
Ето я систематизирана:
d3bep написа:

Ето в ипо - стройната концепция какво съм нарекъл кражба. Според мен не е точно кражба. Малкият грях съм им въздал.

1. Преписали са ценностите.
2. Методично са ги горил ии са унищожавали библиотеката и други библиотеки.
3. Създал иса и са насадил ирелигиозна омраза, преди тях я е нямало, а я има и до днес.
4. Изклали са всички знаещи и можещи.
5. Наложили са хилядолетно ембарго на науката, защо? Ами защото тя дава точн отова знание, коеот те са отнели на хората. Знанието за Бога, но не както те го представят. Пуснал см някои "по особени" постчета. Нарочно.
6. Всичкото кретени и измет са повели на революция.
7. Методично, хилядолетия са унищожавали храмовете. Бил ли сте в Египет. Аз бях. Много. Плаче ми се. Ако има храм потънал под земята, той се е спасил.
8. Наложили са зверски терор към опитващите да опазят старите ценности. Стигал е дотам да колят деца защото си играл ис божа лодка или крилати статуйки като играчки.
9. Като змия са се мятали, правел иса тълкувания, схизми, разправии, инквизиции и какво ли още не, но са удържали тоя ред много векове в тоя вид, па ако ще и потоп да е около тях.
10. В крайна сметка цъфнали като единствени, неповторими, непоправимо добродетелни и единствен път към бога.

На това отгоре да слушам за оправдания цитати от библията... Не знам ка кда ти го определя.
Обидно определение ще да е.
Все едно слушам речта на папата преди да изпрати децата на кръстоносен поход - според тях, а всъщност на търговци, които да ги продадат евтино на арабите.

В тая реч на папта ще да е имал ои цитати от библията...

"укрепиха най - долното от всички деяния чрез престореното си поведение."
цитирай
81. d3bep - Да си безбожник е едно, да си безв...
12.02.2011 14:49
анонимен написа:
Да си безбожник е едно, да си безверник е друго - много страшно, но да бъдеш БОГОХУЛНИК е квинтесенцията от помията на човешката популация. Много ми е неудобно да пиша тук. Дали заспивате нормално и наясно със себе си? Дали помагате с нещо на еволюцията на хомосапиенс? (Каква необичайна мисъл за Вас!)Или просто е сериозна психоза??? Това ще каже ЖИВОТЪТ !

Богохулник е най лошото нещо, колега.
Но мога да Ви помогна.
Ще ви откажа да сте богохулник.
Повъртете са малко край мене, ще ви науча да обичате света на бога и ще ви налея малко разум в главата :)

Лека нощ, засега!
цитирай
82. d3bep - >> Искаше да изтръгне. . . ...
12.02.2011 14:52
анонимен написа:
>> Искаше да изтръгне... публично отричане,
>> бързо идентифицирам провокаторите

личен отговор,

стана много сложно. има истински и фалшиви неща. има истинска и фалшива църква, затова е оставена Библията. Тя е критерий за сравнение, а не Католическа църква или някакъв орден.
Библията не позволява насилствено насаждане на идеи, а "да отговарят, с кротост и страхопочитание" за надеждата си. Винаги внимавам да за това.
Тези теми са по подходящи за разговор. Ако приеме Христос в живота си, имаме спасение от греховете и вечен живот.
С това приключвам, дано не съм прекалил

С уважение
С.

--------------------------
Но той не пита това - според мен колегата ме пита Специално за Христос...
Което май беше грешка, зашото бързо идентифицирам провокаторите по това какви въпроси задават и как ми се представят...

Опитва се да ме вкара в някакъв капан, може би дори показва на някого нещо... Искаше да изтръгне... публично отричане, или нещо такова, разчитайки вероятно на бързата ми реакция към някои други.
Дали на моите читатели... Или на други...?

Вие четете библията, приятелю.
Аз спрях откак навърших 6.
Сега чета и търся истинско познание. Което "библио"-текарите много ги плаши.
Щото разкрива библията им като преписана, компилирана, да не говорим че несвързана и подбрана от тях, а това я прави много съмнително "боговдъхновена"....
Всеки стига дотам, докъдето силите му позволяват.

Както вече неведнъж казах, за тая дискусия ви трябва по - подходяща аудитория.

Поздрави!
цитирай
83. kleotemida - A уж нямаше да се занимаваме с "шарените бонбонки"...
12.02.2011 17:21
d3bep написа:
Кле, какво да ти кажа, Клео...
Много си написала, и може да е хубаво от твоя гледна точка, но малк оси прочела.
Изобщо не си разбрала идеята, концепцията, която излагам ,излагаш ми твоите принципи, в коеот няма лошо, но не им е мястото тук и така...
Концепцията я има в поне три статии, а тук съм я изложил вече двукратно.
Ето я систематизирана:
d3bep написа:

Ето в ипо - стройната концепция какво съм нарекъл кражба. Според мен не е точно кражба. Малкият грях съм им въздал.

1. Преписали са ценностите.
2. Методично са ги горил ии са унищожавали библиотеката и други библиотеки.
3. Създал иса и са насадил ирелигиозна омраза, преди тях я е нямало, а я има и до днес.
4. Изклали са всички знаещи и можещи.
5. Наложили са хилядолетно ембарго на науката, защо? Ами защото тя дава точн отова знание, коеот те са отнели на хората. Знанието за Бога, но не както те го представят. Пуснал см някои "по особени" постчета. Нарочно.
6. Всичкото кретени и измет са повели на революция.
7. Методично, хилядолетия са унищожавали храмовете. Бил ли сте в Египет. Аз бях. Много. Плаче ми се. Ако има храм потънал под земята, той се е спасил.
8. Наложили са зверски терор към опитващите да опазят старите ценности. Стигал е дотам да колят деца защото си играл ис божа лодка или крилати статуйки като играчки.
9. Като змия са се мятали, правел иса тълкувания, схизми, разправии, инквизиции и какво ли още не, но са удържали тоя ред много векове в тоя вид, па ако ще и потоп да е около тях.
10. В крайна сметка цъфнали като единствени, неповторими, непоправимо добродетелни и единствен път към бога.

На това отгоре да слушам за оправдания цитати от библията... Не знам ка кда ти го определя.
Обидно определение ще да е.
Все едно слушам речта на папата преди да изпрати децата на кръстоносен поход - според тях, а всъщност на търговци, които да ги продадат евтино на арабите.

В тая реч на папта ще да е имал ои цитати от библията...

"укрепиха най - долното от всички деяния чрез престореното си поведение."


Сори, но май нищо не си разбрал от това, което съм искала да кажа.
А дали ще „изследваш“ целия твой „синкретизъм“ от (условно казано) средата, даже и края, на всичко случило се, си е твой проблем. Но пък, за да започнеш от самото Начало, трябва да заемеш някаква позиция по всичкионези философии горе и да застанеш на нечия страна. Да я изследваш за единност и цялост и тогава да я съпоставяш с останалите. Е, при всяко положение съпоставянето на късчета е много по-удобно за доказване на нещо, отколкото съпоставяне на цялостните учения, макар че едва там могат да се видят противоречията, подмените, пропуските или наслагванията.
Иначе можеш да продължаваш да раздаваш „шарени бонбонки“ колкото си искаш, но докато не тръгнеш наистина, не от Сътворението на Земята и Човека, а отпреди него, от Сътворението на Вселената и причините, довели до конкретното Сътворение на Земята и Човека, всичко останало е само еквилибристика на думи, при това и твърде „персонално-земна“, защото липсва каквото и да било доказателство за друг такъв „сценарий“ в останалата част на Вселената ...
цитирай
84. d3bep - така е, аз се опитвам да чета някои ...
12.02.2011 17:25
d3bep написа:
argilos написа:
така е, аз се опитвам да чета някои неща, но е трудно, иска много време, но затова пък е интересно да се разбере ;)

Изис-Мария-Орфей
ще ти пусна моето становище (засега) като коментар в статията ти за Орфей.
За Филе - да, знам.

поздрави !

Ще се радвам да чуя мнението ти, колега :)

ПП. По - добре тука, приятелю, защото доколкото познавам обичаите в блог.бг в стара статия ще я прочета само аз....
цитирай
85. d3bep - КЛео
12.02.2011 17:30
По пропагандата на израелските пророци от стария завет ли държиш да взема отношение?
Не забелязваш ли че с иизписала един тон глупости?
Цитати от библията, ОСЪЖДАЩИ другите вярвания от "името божие", докато аз обвинявам лицата, наричащи себе си ристийени в убийста,п одтисничество, тормоз и окрадване на друггите вярвания.

И още един път да ми напишеш тея глупости, пак същия отговор ще получиш... Господ им бил казал да запустеят слънчевите олтари. По "философията" им трябвало да вземам отношение.
Ето, взех.

Господ що е спрял да им говори? И на тях, и на нас?
цитирай
86. kleotemida - О, не, само да тръгнеш от началото на "изследването" си, но за това се иска много повече от простичко съпоставяне на текстве...
12.02.2011 17:59
d3bep написа:
По пропагандата на израелските пророци от стария завет ли държиш да взема отношение?
Не забелязваш ли че с иизписала един тон глупости?
Цитати от библията, ОСЪЖДАЩИ другите вярвания от "името божие", докато аз обвинявам лицата, наричащи себе си ристийени в убийста,п одтисничество, тормоз и окрадване на друггите вярвания.

И още един път да ми напишеш тея глупости, пак същия отговор ще получиш... Господ им бил казал да запустеят слънчевите олтари. По "философията" им трябвало да вземам отношение.
Ето, взех.

Господ що е спрял да им говори? И на тях, и на нас?

Казах ти да зарежеш "бинбонките", ти пак се хвана за "бонбониерата".

Дай по същество теориите във вярванията - Кое?, Защо?, Как?, а не пробутвай философията, която е способна доста неща не само да оприличи, но и тотално да уеднакви. Тогава ще видим има или няма синкретизъм, т.е. казано по народнму кое е първичното, "кокошката или яйцето"?
цитирай
87. d3bep - Не знам каква философия имаш пре...
12.02.2011 19:08
Не знам каква философия имаш предвид, предполагам нещо в главата ти, което аз няма как да знам.
Ако искаш го формулирай в блога си или задай по - конкретни въпроси по смисъла на статията.

Поздрави, айде че трябва да посрещам гостите вече!
Наздраве!!!
цитирай
88. zelas - Господ що е спрял да им говори? И на ...
12.02.2011 19:09
d3bep написа:
Господ що е спрял да им говори? И на тях, и на нас?


Той говори, ама повечето се напъват да чуят някакъв глас написан в книга.

Дума написана в книга е мърва. Включая всичко което пишем тук.
цитирай
89. get - Хм, още ереси чета !
12.02.2011 21:49
zelas написа:
d3bep написа:
Господ що е спрял да им говори? И на тях, и на нас?


Той говори, ама повечето се напъват да чуят някакъв глас написан в книга.

Дума написана в книга е мърва. Включая всичко което пишем тук.


В момента все едно казвате - Свети Дух е ... мъртъв !?
Това ли имахте предвид с коментарите си ??!

от Гет Ктист
цитирай
90. kleotemida - Не знам каква философия имаш пре...
13.02.2011 18:39
d3bep написа:
Не знам каква философия имаш предвид, предполагам нещо в главата ти, което аз няма как да знам.
Ако искаш го формулирай в блога си или задай по - конкретни въпроси по смисъла на статията.

Поздрави, айде че трябва да посрещам гостите вече!
Наздраве!!!


Напротив, искше ми се да си извадиш главата от философията, дето си я набутал като щраус в пясъка и да разгледаш точно въпросите свързани с теориите на вярванията. Щото в заглавито звучиш като демиург, който може да си позволи ясно категорично да определи кое е правилното и кое не, в текста като антихрист, а в коментарите като Спиноза, само дето нещо трите "фази" не си кореспондират...
Да не говорим колко много омраза лъха от коментарите ти... Всъщност надявам се един ден да разбереш кое е било по-важно - дали спасението на човечеството или спасението на "камънаците", по които лееш толкова сълзи...
цитирай
91. d3bep - Не знам каква философия имаш пре...
13.02.2011 18:44
kleotemida написа:
d3bep написа:
Не знам каква философия имаш предвид, предполагам нещо в главата ти, което аз няма как да знам.
Ако искаш го формулирай в блога си или задай по - конкретни въпроси по смисъла на статията.

Поздрави, айде че трябва да посрещам гостите вече!
Наздраве!!!


Напротив, искше ми се да си извадиш главата от философията, дето си я набутал като щраус в пясъка и да разгледаш точно въпросите свързани с теориите на вярванията. Щото в заглавито звучиш като демиург, който може да си позволи ясно категорично да определи кое е правилното и кое не, в текста като антихрист, а в коментарите като Спиноза, само дето нещо трите "фази" не си кореспондират...
Да не говорим колко много омраза лъха от коментарите ти... Всъщност надявам се един ден да разбереш кое е било по-важно - дали спасението на човечеството или спасението на "камънаците", по които лееш толкова сълзи...

Спасителят от твоето спасение е обикновена измислена фигура с черти, приписани му от по старите спасители.
Вашето спасение никога не се е състояло. Освен в главите на заблудените.
Други въпроси?


Считам ,че човек с богата обща култура по история, който е чел, сравнявал и знае, ще да ги е съзрял тея неща.
Библията изобщо не е никаква история. Даже и митология не е .
Проста компилация.

Която много отдавна служи САМО НА КОМПИЛАТОРИТЕ.
Което сякаш не е никак чудно!
цитирай
92. d3bep - Господ що е спрял да им говори? И на ...
13.02.2011 18:45
get написа:
zelas написа:
d3bep написа:
Господ що е спрял да им говори? И на тях, и на нас?


Той говори, ама повечето се напъват да чуят някакъв глас написан в книга.

Дума написана в книга е мърва. Включая всичко което пишем тук.


В момента все едно казвате - Свети Дух е ... мъртъв !?
Това ли имахте предвид с коментарите си ??!

от Гет Ктист

Тука става нещо като с клеотемида, пак приписваш че сме взели отношение по някаква философия в разбиранията ти.

Не, казвам че светия дух, Бог или както го наричаш там...
ИЗОБЩО НЕ ИМ Е ГОВОРИЛ ПО ТОЯ НАЧИН.
И че библията не е "боговдъхновена".
цитирай
93. get - Що рипаш тъй ... приятелю, питам те, не те "щипя" :) !
13.02.2011 19:13
d3bep написа:
get написа:
zelas написа:
d3bep написа:
Господ що е спрял да им говори? И на тях, и на нас?


Той говори, ама повечето се напъват да чуят някакъв глас написан в книга.

Дума написана в книга е мърва. Включая всичко което пишем тук.


В момента все едно казвате - Свети Дух е ... мъртъв !?
Това ли имахте предвид с коментарите си ??!

от Гет Ктист

Тука става нещо като с клеотемида, пак приписваш че сме взели отношение по някаква философия в разбиранията ти.

Не, казвам че светия дух, Бог или както го наричаш там...
ИЗОБЩО НЕ ИМ Е ГОВОРИЛ ПО ТОЯ НАЧИН.
И че библията не е "боговдъхновена".


Светият Дух е и глас и силата, който движи света на Бог !
Това е напрегнатоста на Полето, което ние сме възприели да наричаме Свят. Тази напрегнатост е и сигнал, тоест модулиран е !
Лошото е когато приемниците на сигнала-гласът не се настроени на носещата честота на вълната ! ... Тогава става нещо от сорта Има уши - но не чува, има очи но не вижда ... и т.н. ! Поради което, е прието да се наричат такива хора - Бездуховни ! Душа(умаленото копие на Бог) те си имат - но им липсва присъствието на Светият Дух, тоест неговият Глас !
ЗНам че, ще прозвуча твърде религиозно-мистично, но нямам желание да го обяснявам през други схеми ... научни обяснения !

от Гет ктистий
цитирай
94. d3bep - Еми не мога да го коментирам и обясня ...
13.02.2011 19:26
Еми не мога да го коментирам и обясня по твоя начин, само мога да добавя, че на хората, които си описал в твоя пост, господ по цял ден им говори в писмен вид, само на тях и ги избира за свои, а също и дел ихората на верни и неверни, олтарите на таквиа дето трябва да са празн и итакива дето трябва да са пълни, религиите на правоверни и неправоверни...

ТОлкоз по въпроса за Бога и Библията и връзката между двете.
Мерси на Клео че изсипа грозните цитати от библията, потвърждаващи това. Аз мога да дам и още. Но стига... Джихади не ми трябват, достатъчно се предизвикаха.

Който иска, да й се кланя на Библията... Щом не се бои от празни идоли.

Моля оттук нататък да спрете да ме дразните и да ме изпитвате в "правата вяра", който иска да си пише по нея ,да си отвори блог и да действа!
Давам ви неоспорима логика за истинския й произход, мога и по - навътре да отида, тъй че нищ ода не остане от нея...

Изпитите и "затапванките" с цитати от нея са подходящи за "духовна семинария". Не за тая тема.
цитирай
95. solinvictus - Виждал ли си етиопски надпис! ...
14.02.2011 01:10
Виждал ли си етиопски надпис!

д3вер написа:
Дали е можело да се препише? И още как! Според легендата старият завет е писан от 72 мъдреци в Александрия. Оставям на страна митологичният факт за 72-та мъдреци и това ,че броят им по някакъв начин съвпада с 72-та етиопски заговорници, съдействали на Сет да убие Озирис. Вижте мястото на случката: в най – голямата библиотека на света. Смятате ли, че египетски папируси и надписи, днес стигнали до нас, най – голямата египетска, пардон, световна библиотека не е била в състояние да осигури тогава?

Покажи един етиопски папирус?
цитирай
96. d3bep - ? Не можах да ти схвана въпроса. Пак. ...
14.02.2011 10:06
? Не можах да ти схвана въпроса. Пак.
Плутарх, в "За изида и озирис" споменава, че седемдесет и двамата заговорници, убили Озирис(освен Сет) били вочело с етиопската царица.
Любима персона от по - късно време...
цитирай
97. solinvictus - Mи ти не мойш да сфащаш мого вАпроси, ...
14.02.2011 11:09
Mи ти не мойш да сфащаш мого вАпроси ,пък се опитваш да ги обясняваш на аудитория .Не подценявай тия на които се опитваш да им обясниш и достигнеш крайната цел!
етиопците не са писали на йероглифи били те и на египедски"богове"и това са късни натъкмявания обикновенно юдейски!
чочо!
цитирай
98. d3bep - Аз може и да не схващам много въшр...
14.02.2011 11:15
Аз може и да не схващам много въпроси, Ра - ичо, но на твоите въпроси първият им проблем е ти да ги сфанеш, щото изобщо не ти се удава въобще да формираш смислена теза.

Не мисля че някой изобщо разбра за какви етиопски йероглифи говориш и за какви етиопски йероглифи си мислиш че говоря аз.

Що се отнася до късните компилации, прав си. За такива следва да водим Митра, Авеста и прочие странни явления от късно време с претенции за милиони години и с никаква потвърдена история. Учудвам се че поне дотук си вникнал в нещата и сме на едно мнение.

Ако си дошъл да обясняваш, че египетската религия не е вярна, не е съществувала и е измислена от юдеите, моля регистрирай се с тази теза в някой цирков форум. И гледай да не те баннат. Пак.

Поздрави!
цитирай
99. urilozev - Почит
14.02.2011 12:06
Чест и почитания , за труда който си хвърлил.Тази тема трябва ежедневно да присъства , като коментирана.Навремето, като прочетох: "Последното изкушение " на Казандзакис, биографията за Ал. Македонски от Дрюон," Юлиан" и " Сътворението" на Гор Видал, и още много преднамерено потърсена литература на тази тематика, разбрах че всичко е в ръцете на хората.Повече не съм допуснал , да има посредник между мен и БОГ, камо ли пък някакава си там ЦЪРКВА.Така съм го решил и не упреквам никой друг за различните от мен виждания. Обаче, да ми натрапват религии, разните му там попове, ходжи, и поредица религиозни представители на църкви-е , да си гледат работата.Още веднъж , добро си направил.Дано те възнаградят съсъ здраве, почитаеми.
цитирай
100. d3bep - Благодаря ти, колега :) както е ...
14.02.2011 12:14
Благодаря ти, колега :)
както е обичайно за хората ,не всичк имислят, че правя добро, а някои се бунтуват дори само срещу удара по "познанието", с коеот се гордеят. МНого пък ги и дразни "да ги мислят за египтяни".

Но дори само да им поотекне мъничко нещо в паметта, да видят че нищо не е такова, каквото им го натрапват и изглежда отвън, ми стига.
Поради тази причина посъбрах по - рядко срещани и прилаган ицитати от древноегипетската литература... Защото наедро митовете на библията вече са почти до 100% опровергани, но я крепихме на това, че тя едва ли не била ги позлвала за да създава добродетели...

Реалността е точно обратната... Тя ползва стари добродетели за друго.
цитирай
101. zelas - всичко е в ръцете на хората. Повече ...
14.02.2011 12:47
urilozev написа:
всичко е в ръцете на хората.Повече не съм допуснал , да има посредник между мен и БОГ, камо ли пък някакава си там ЦЪРКВА.Така съм го решил и не упреквам никой друг за различните от мен виждания.


Браво, от тук само нагоре.

Проблемът с религиите е, точно този - хората отказват да пораснат, не е по силите им да приемат, че дори и да има един Бог, той не помага, не съди, не наказва. Той е дал инструментите в ръцете ви, как ще ги използвате това зависи само от вас. Той никога няма да се намеси в процесите, вие определята съдбата си.

Трудно е да се приеме, но това е Пътят! Нашите богомили са били може би единствените продължители на тази философия.

11. Aз излагам само как се върви, вие сами знаете къде.

Знам, че Стефан няма да е напълно съгласен, но богомилството не е религия, подобно на египетцките вярвания, то е мироглед!
цитирай
102. d3bep - Не се занимавам живо с богомилст...
14.02.2011 13:28
Не се занимавам живо с богомилството и с подобните му секти, които според мен следват доста усъвременен принцип... Богомислтвото е силно идеализирано, до такава степен, че философията, кояот му се приписва, противоречи на това, коеот се твърди че са свещените му книги.

Но е все тая, нещата са точно както казваш. По пътя към извисяването ни само ние сме си пречка.
Даже това, коеот е набито в главите ни като АД и се казва чистилище, всъщност е пресъздадено точно като чистилище... Място, където да се помогне на стигналата донякъде душа да преодолее проблемите си!

Има нещо друго, коеот въпрек имилионите години разговор нито Гет, нито Сол, нито много други успяха да схванат от разговорите с мене. Въпрек иче ако бях писал това, що съм си писал с тях , щях да иамм още 5 блога.

Давам ви Египет като КЛЮЧ към древно познание, коеот е най - добре запазено и най - дълго развивано там.
А не че е само там ,то е световно. Имаме го и в Шумер, и при Маите, и в Китай ако щете, и при нас...
На глупости, като "египтоцентризъм" съответно нямам отговор и съм тотално в неведение как да помогна на тея що разсъждават "що па всичко трябва да произлиза от египет".

Аз не ви извеждам кой откъде произлиза, извеждам ви какво липсва. Идеите египтянина ли дошъл от българия или обратното преди 10 000 години на база зъб от мамут са тип кръчмарска историческа наука за масите.

И второ, за мен тоя общ ред, това древно познание бива унищожено... не толквоа отдавна, когато някой се сеща и почва да компилира наред "правилните" неща и "светите писания".
Много от тях имат претенции да са задисторияески, н оако реалн осе взрете в тях, те са писани в нашата епоха, дори след новата ера.

От тая гледна точка аз нека кси... не успявам да метна сериозна разлика между тея, що се кланят на ведите, на авеста или пък на библията или талмуда химселф, даже и на херметизма, който е основата.

За да го разбираш обаче се иска да си действително на вълна да си разбрал стълбовете на религията и разликите им с бога.
Което много колеги тук декларират пост след пост, обаче аз не го виждам.
Те ше се познаят.

Не е достатъчно да кажеш "аз съм свободен" и да се обесиш на веригата. На друга брънка.
"Свободен от религиите" не се става отричайк иедна за сметка на друга, а зарязвайки готовите евтини отговори и тръгвайки по пътя на ПОЗНАНИЕТО.
цитирай
103. zelas - Даже това, коеот е набито в главите ...
14.02.2011 14:41
d3bep написа:
Даже това, коеот е набито в главите ни като АД и се казва чистилище, всъщност е пресъздадено точно като чистилище... Място, където да се помогне на стигналата донякъде душа да преодолее проблемите си!


Уха, тук си плюхме в устите!

Това пък брате е най-голямата тайна, крита векове наред от човеците. НЯМА ДОБРО ИЛИ ЗЛО. Няма АД или РАЙ.

Всичко е част от Пътя - той върви нагоре и надоле, у лево и у десно, понякога изчезва напълно, понякога е прав и равен като магистрала.

9. Не се излага Пътя в имена и догми. Не е спасила догмата никого още.
цитирай
104. get - Даже това, коеот е набито в главите ...
14.02.2011 17:45
zelas написа:
d3bep написа:
Даже това, коеот е набито в главите ни като АД и се казва чистилище, всъщност е пресъздадено точно като чистилище... Място, където да се помогне на стигналата донякъде душа да преодолее проблемите си!


Уха, тук си плюхме в устите!

Това пък брате е най-голямата тайна, крита векове наред от човеците. НЯМА ДОБРО ИЛИ ЗЛО. Няма АД или РАЙ.

Всичко е част от Пътя - той върви нагоре и надоле, у лево и у десно, понякога изчезва напълно, понякога е прав и равен като магистрала.

9. Не се излага Пътя в имена и догми. Не е спасила догмата никого още.


- Малей-й тука стана, като научен симзпозиум - малко по-бавно моля, не сварвам със записките си !
- Публиката може ли да задава въпроси ? - или само и е разрешено да слуша и да не вдигам шум !! :), тоест да не пречи с "глупавите" подпитвания ?
- Смятам да направя компилация от всичко което прочета и да го обнародвам, като Нов завет ! - Хехе !

Някъде бе казано, че най-голямото предизвикателство-уловка, която ни поставя Егото по Пътя, е чувството за интелектуалност ... многоученост !? - Ако успеем да се преборим и с това изпитание - Ще открием Себе си ! ... Още блъскам главата си над този логически ребус ?! - Помагайте - признавам си не го разбирам !

от Гет Ктист
цитирай
105. d3bep - - Смятам да направя компилация от ...
14.02.2011 18:22
get написа:

- Смятам да направя компилация от всичко което прочета и да го обнародвам, като Нов завет ! - Хехе !

Не мое!

Па и за какво ти е ...
Ти си открил пътя ;) Ако още веднъж го откриеш, най много да го загубиш...
цитирай
106. zelas - - Малей-й тука стана, като научен ...
14.02.2011 19:43
get написа:
- Малей-й тука стана, като научен симзпозиум - малко по-бавно моля, не сварвам със записките си !


Гете, нормално е да звучиш разочарован, човек има нужда от злодеи, знам ... и не ги отричам ... злодеите. Правиш ли разлика? Обаче, това което не схващаш (може би) е, че щом се появи злодей в живота ни, то е знак. Записваш ли си? Записвай, записвай ... ти обичаш! :)))
цитирай
107. get - Не-е ! - не съм го открил ! ... само знам ... !
14.02.2011 21:20
d3bep написа:
get написа:

- Смятам да направя компилация от всичко което прочета и да го обнародвам, като Нов завет ! - Хехе !

Не мое!

Па и за какво ти е ...
Ти си открил пътя ;) Ако още веднъж го откриеш, най много да го загубиш...



... Целта към която се стремя !
Тук струва ми се предлагат, ми предлагате, стари-апокрифни "пътни" карти !
А аз - Търся Човека !! :) ... живият Човек с неговият жизнен, а не прочетен опит !
Ако някой е решил че се изживявам като "Слънце" не е разбрал нито подхода нито позицията ми по въпроса ! - В този случай има пълното право да каже, както Диоген на Аце Македонски - Махни се, пречиш на слънцето да ми свети !

И пак отново поставям въпросът си !? - "Някъде бе казано, че най-голямото предизвикателство-уловка, която ни поставя Егото по Пътя, е чувството за интелектуалност ... многоученост !? - Ако успеем да се преборим и с това изпитание - Ще открием Себе си ! ... Още блъскам главата си над този логически ребус ?! - Помагайте - признавам си не го разбирам !"

Това е искрена молба за помощ.

С уважение !

от Гет ктист
цитирай
108. d3bep - Та след като си намерил пътя, човек ...
14.02.2011 22:10
Та след като си намерил пътя, човек сигурен съм, трябва да знаеш.
Подходите са различни. Не съм длъжен аз да ползвам твоя.

Не е по - различно от това да ме задължават да плзвам библията за да доказвам че е преписана от по - стари произведения и да ми признават само циати - самопризнания от нея...

Мнението за познанието си е изцяло твое мнение... А егото се появява най - добре в сблъсък с други егота... Уж вече победени и управляеми?
цитирай
109. zelas - Точно егото създава идеята за дя...
14.02.2011 22:33
Точно егото създава идеята за дявола и добрият бог, идеята че ние сме толкова специални някому, че видите ли той е загрижен за нашето благо или пък желае да ни напакости. Нищо подобно реалността е, че точно на никой не му пука, освен ако не открием себе си и започнем да излъчваме добри вълни, ние си оставаме една случайност на тази земя.

А чувството за интелектуалност или многоученост, Гете, не е задължително егото което се манифестира, а по-скоро признак че не знаем всичко, което пък от друга страна е недостижимо, щото знанието, както вселената, няма граници.
цитирай
110. get - Това е ценно и точно съждение ! От което следва, че ...
14.02.2011 23:15
d3bep написа:
Та след като си намерил пътя, човек сигурен съм, трябва да знаеш.
Подходите са различни. Не съм длъжен аз да ползвам твоя.

Не е по - различно от това да ме задължават да плзвам библията за да доказвам че е преписана от по - стари произведения и да ми признават само циати - самопризнания от нея...

Мнението за познанието си е изцяло твое мнение... А егото се появява най - добре в сблъсък с други егота... Уж вече победени и управляеми?



... не съм победил егото си - щом в любопитството ми приемате, че е опит ... търсене на сблъсък с чужди егота !
Мъдро ! - отбелязвам си го !

Благодаря !

от Гет Ктист

П.П. Никъде не твърдя, че съм намерил пътя си ... по-скоро готърся ... налучквам !
Донякъде, по-категоричен съм относно, че Целта на пътя ми е ясна !
цитирай
111. get - Дявола или др. иерархии не искам да засягам - Приемете, че не ме интересуват !
14.02.2011 23:29
zelas написа:
Точно егото създава идеята за дявола и добрият бог, идеята че ние сме толкова специални някому, че видите ли той е загрижен за нашето благо или пък желае да ни напакости. Нищо подобно реалността е, че точно на никой не му пука, освен ако не открием себе си и започнем да излъчваме добри вълни, ние си оставаме една случайност на тази земя.

Ама аз това, никога не съм го твърдял - за Довял и Бог ! В подкрепа на верността на твърдението ми, даже ще призова Клеотемида !
Нека тя ви каже какво е становището ми по тези въпроси !

zelas написа:
А чувството за интелектуалност или многоученост, Гете, не е задължително егото което се манифестира, а по-скоро признак че не знаем всичко, което пък от друга страна е недостижимо, щото знанието, както вселената, няма граници.

Нали знаете философският парадокс, че по-малко знаещият човек, знае "повече", от този който има повече знания от него ! В графичен вид се изобразява, чрез Кръга на знанията ! Ерго, трупайки знания ние увеличаваме периметъра на кръга(символизиращ знанията). Колкото повече раздуваме кръга, той с периметъра си контактува с по-голяма област от непознатото.
Или какво се оказва в краен резултат - по-умният е по-глупав :):) !

Поне така си представям нещата - и поради това за момента Проблемът с Егото ми, считам, че си стои/остава неразрешен :) !

от Гет Ктист
цитирай
112. d3bep - Никъде Зелас не ти е казал, че ти си ...
15.02.2011 09:45
Никъде Зелас не ти е казал, че ти си казал за ада и рая, даже ти не беше в дискусията, като го заявихме. Единственото ти участие е, че взе да се гъбаркаш на тая тема.
А логиката ти за знанията върши работа, ако хаотично и безцелно трупаш знания като пари в празна каса...
Единственото вярно е, че по- знаещият съзнава какво пропуска, но парадоксът на знанието не съществува.
По големия кръг е по - голям. Съдържа в себе си малките. Бълхата не е нито най умното, нито любимото на природата животно.
цитирай
113. d3bep - Нали знаете философският пар...
15.02.2011 14:32
get написа:

Нали знаете философският парадокс, че по-малко знаещият човек, знае "повече", от този който има повече знания от него ! В графичен вид се изобразява, чрез Кръга на знанията ! Ерго, трупайки знания ние увеличаваме периметъра на кръга(символизиращ знанията). Колкото повече раздуваме кръга, той с периметъра си контактува с по-голяма област от непознатото.
Или какво се оказва в краен резултат - по-умният е по-глупав :):) !

Може ли да ти изплющя един цитат, че постоянното ти ровене в тая насока "адски" ме подсеща за цитати...
Виж:

--------------------------------------

„Християните обичайно бягат презглава от културните хора, които не е лесно да объркат, но ловят в капан необразования народ… Инструкциите им са от този тип ”нека никой не бъде образован, никой да не бъде мъдър, никой да не се стреми към това! Защото това са дяволски качества. Обаче нека всеки, който е непукист, глупав или дете, пристъпи смело при нас!”... Някои от тях дори отказват да дадат причина в какво и защо вярват, и използват такива изрази, като:”Недей пита, ами вярвай!” и „Само вярата ще те спаси!” Те казват: „Знанието на света е зло, а глупостта е благо!”."

Целз, "Истинската доктрина"

-----------------------------------

Нали ме разбираш, може още да си говорим за това че много съм чел и много ми пречело... А може и да се дръпнем крачка назад за да видим имаме ли картина?

Господ(с каквото име и да го наричаш) най глупавия или най умния сред нас се пада?
Питам ,за да знам какво да наподобявам....

Поздрави!
цитирай
114. zelas - Нали ме разбираш, може още да си г...
15.02.2011 15:27
d3bep написа:
Нали ме разбираш, може още да си говорим за това че много съм чел и много ми пречело...


А бе то има, четене и четене. Това което аз гледам да доловя в опонентите си е бистротата на мисълта, която може да се постигне с четене и без четене (взиране), ама е момент, който се появява по скоро вследствие на заложена интелигентност, целенасочена дейност и случайни стечения на обстоятелствата.

Това което съм установил за себе си е, че най-ефективният начин е фокусираното четене и пардон, че пак ще цитирам богомилите (тези идеализирание :)) ама там е казано: Пазете очите си чисти!

Това правило трябва да се приеме БУКВАЛНО, особено в днешно време когато всички сме подложени на целенасочена информационна диверсия.

Та, пазете очите си чисти - Стефан засега демострира ясна мисъл, което не трябва да се бърка с абсолютна истина.
Съжалявам но за мен, гетски се разпростира твърде широко и мисълта му е мътна, па макар да се подписва Ктисти.
Аз мисля, че ако седне и камъче по камъче започне да си гради кулата, ще му се изяснят нещата а пък и ний ще ги видим най-сетне.
цитирай
115. get - Охо нещата взеха да добиват персонален характер !?
15.02.2011 16:58
d3bep написа:
get написа:

Нали знаете философският парадокс, че по-малко знаещият човек, знае "повече", от този който има повече знания от него !
...
Или какво се оказва в краен резултат - по-умният е по-глупав :):) !

Може ли да ти изплющя един цитат, че постоянното ти ровене в тая насока "адски" ме подсеща за цитати...:

„Християните обичайно бягат презглава от културните хора, които не е лесно да объркат, но ловят в капан необразования народ… Инструкциите им са от този тип ”нека никой не бъде образован, никой да не бъде мъдър, никой да не се стреми към това! Защото това са дяволски качества. Обаче нека всеки, който е непукист, глупав или дете, пристъпи смело при нас!”... Някои ... защо вярват, и използват такива изрази, като:”Недей пита, ами вярвай!” и „Само вярата ще те спаси!” Те казват: „Знанието на света е зло, а глупостта е благо!”."

Целз, "Истинската доктрина"

Ориген "Contra Celsum" - маркирам основните постановки !:)
- Понятието за Бог - е Абсолютен дух и светлина, „тази светлина, която просвещава всяко чувство на човеците, които могат да възприемат истината“.
- Тази светлина е и „сила Божия, чрез просвещението от която човек познава както истината на всички неща, така и Самия Бог, Който е Истина“.
- Бог е начало на всичко. Той никому не дължи Своето битие, т.е. Неговото битие не зависи от нищо.
- Той единствен е нероден. Като няма причината на Своето битие вън от Себе Си, Бог е самобитен, Той единствен, е Съществуващият в истинския смисъл.
- Бог не е тяло. Той е безтелесен. Защото материалното тяло, дори и да бъде най-тънката материя, не може да бъде неделимо и несложно !! :)

d3bep написа:
Нали ме разбираш, може още да си говорим за това че много съм чел и ми пречело... А може и да се дръпнем крачка назад за да видим имаме ли картина?


- Ами имаме ли такава ?! .. картина в Египет ?!

Относно идеализирането - Да припомня ли, на Кой деветнадесетгодишен фараон главата е с проникващо-контузна рана - причиняваща смърт?!

Гет ктист
цитирай
116. анонимен - Християнство
15.02.2011 18:03
Факт е, че християнската религия възниква чак през 3-ти век, т.е. 300 години след смъртта на Исус. От Библията се знае, че Исус е живял цялото си юношество в Египет, но не се казва нищо какво е правел там. Много вероятно е да е усвоил мистериите, фокусите и магиите там, както и основата на своето "учение". По тия времена в древна Палестина египтянин е било синоним на "магьосник". Не случайно и гностиците (хората, които твърдят, че изповядват най-автентичното християнство) са се появили в Египет, както и едни от първите църкви. Просто хората там са познавали това учение и са го възприели най-бързо и лесно, но под друго име. Абсолютно всички свои символи и митове християнството краде от други религии (както египетската, така и от зороастризмът - напр. възкресението). Някои автори смятат, че Исус е бил зилот - член на крайна юдаистка секта, която е проповядвала, че човек няма господар и не трябва да се клани на богове. Те по същество са били поборници за еврейска независимост от Римската империя. На Исус изобщо не му е минавало и през ума да спасява когото и да било освен своя народ от римското владичество. Съгласен съм с автора, че и египтяните и траките са много древни народи, от които са крали с пълни шепи всички следващи ги цивилизации - особено гърците, но с доста лош превод на старите текстове. Дори прословутият мит за "непорочното зачатие" е грешен превод на гръцки от иврит, но впоследствие става удобен за църквата и е наложен като канон. Не случайно много от т.нар. "египетски евангелия" (едно от тях - на Юда - скоро беше разчетено) са били забранени. Те са давали друга представа за Исус и за събитията около него и са били исторически хроники. Това не е устройвало манипулаторите като Константин Велики, който е наложил и използвал христиняството изключително като политически инструмент за управление на големи маси хора от различни етноси в Римската империя. Браво на автора за усилията да издири толкова информация!
цитирай
117. get - Тенкю мен ! - Хехе ! - Много обичам диагнозите ! :):):)
15.02.2011 18:22
zelas написа:
d3bep написа:
Нали ме разбираш, може още да си говорим за това че много съм чел и много ми пречело...


А бе то има, четене и четене. Това което аз гледам да доловя в опонентите си е бистротата на мисълта, която може да се постигне с четене и без четене (взиране), ама е момент, който се появява по скоро вследствие на заложена интелигентност, целенасочена дейност и случайни стечения на обстоятелствата.

Това което съм установил за себе си е, че най-ефективният начин е фокусираното четене и пардон, че пак ще цитирам богомилите (тези идеализирание :)) ама там е казано: Пазете очите си чисти!

Това правило трябва да се приеме БУКВАЛНО, особено в днешно време когато всички сме подложени на целенасочена информационна диверсия.

Та, пазете очите си чисти - Стефан засега демострира ясна мисъл, което не трябва да се бърка с абсолютна истина.
Съжалявам но за мен, гетски се разпростира твърде широко и мисълта му е мътна, па макар да се подписва Ктисти.
Аз мисля, че ако седне и камъче по камъче започне да си гради кулата, ще му се изяснят нещата а пък и ний ще ги видим най-сетне.


- Тъй като сте разбрали толкова точно проблема ... в частност и моя, отивам да си измия очите - Духовните :) !
- Има седем препъни камъка по Пътя ни (?), като ги умножите по три - витално, ментално и интелектуално стават двадесет и един ! - Толкова виждам да ми пречат на мен интелеХента ... нямащ претенции да е и ерудит !
- Да, безотговорно е да разчиташ, че подскачайки на куц крак можещ да стигнеш далеч ! Поради това ни е дадена интуицията(ирационалното) и рационалното(абстрактно логическото) мислене ! За мен има и скрита логика, че така са поставени при нас нещата ... за разлика от по-малките ни братя, животни растения, минерали и др. структури надарени с възприятия - но за разумност ?? - ако следва да твърдя, то тя е в зачатъчна форма. Като потвърждение с примати, при същите се забелязва под формата на АЗ ама във вида на суета !- Хехе !
Що ли е това Его ?!

Гет ктистий
цитирай
118. d3bep - Гетски, ти освен хаотични цитати ...
15.02.2011 19:05
Гетски, ти освен хаотични цитати май взе да проявяваш и скрита същност :)
Хм...

И за какво ми е тоя Ориген? Или и ти почна да плющиш хаотично цитати...
Да не ми показваш истинският ти бог? Какво общо има тоя с това, кето ти казах и какво си мислиш че ми казва той на мен изобщо?

Поздрави прияелю, ама по някое време омръзва само да говорим колко си напреднал, а да не го виждаме и да не го обясняваш...

ПП. Да, в Египет има достатъчно ясна картина.
ППП. Не съм убеден, че тутанкамон е бил убит, или поне не и с удар в главата. Но даже и да беше, свеждането на египетската история и култура само до Тутмос, Рамзес, Ехнатон и Тутанкамон е меко казано... профанизация?
цитирай
119. анонимен - от трибал
15.02.2011 19:07
чета те от време на време, гледам как се развиваш, даваш и полезни неща, но тук вече е мъдростта и познанието на четящите да отсяват фактите от интерпретацията която им даваш. в крайна сметка следя и целта към която водиш и другите четящи. Както и клео ти обърна внимание върху накой неща, които за сега ти с лека ръка отхвърляш /но има време, още си млад като се поочукаш ще си спомниш/ ще си позволя и аз да ти обърна внимание върху някой факти. Твърдиш че във старото царство няма и спомен от християнство. На това твое твърдение ще ти дам пример от описанието във символа на вярата /има го навсякъде/ та там се казва че Христос е роден преди всички векове, че е бог от бога и светлина от светлината и т.н." ти това как си го обясняваш? Какво е правил тоя Христос от тогава та докато се е родил при еврейте, играл си и се е обучавал ли що ли? Е, ако тия първични християни /следователно и по-близки до старото знание/ са знаели това че /"Христос е роден преди всички векове"/ то как ти ( а и доста от талибаните християни) твърдиш че чак евреите са го измислили. пък даже и в библията пише /в деяния на апостолите, когато убиват първия дякон / че когато са минавали през пустинята христос е бил канарата от която са пили. Да, първоначалното знание е било достъпно и при траки и при египтяни и при индианци и други народи, но това е нормалното положение на нещата, защото са били поколенията по-близо до първите, които са видяли нещата. после вече при преразказите се загубва малко по малко истината и се добавят басни и желания, облечени като духовна мъдрост. Иначе това в което укоряваш християнството се е случило за техен срам, но чак когато то бива яхнато и променено от императорите и вече в уродливите му форми при инквизицията, но това не можеш да го пренесеш към първите векове. Много преди теб са се пробвали, много и след теб ще се пробват, но всеки вече има достъп да чете и да сравнява и преценява. това ти пиша като съвет, да не се почустваш натиснат и да отсвириш това.
цитирай
120. zelas - Не случайно много от т. нар. &quo...
15.02.2011 19:08
анонимен написа:
Не случайно много от т.нар. "египетски евангелия" (едно от тях - на Юда - скоро беше разчетено) са били забранени.


Добро включване, дайте ако обичате инфо за това евангелие на Юда, че ми стана интересно?
цитирай
121. d3bep - Факт е, че християнската религия ...
15.02.2011 19:11
анонимен написа:
Факт е, че християнската религия възниква чак през 3-ти век, т.е. 300 години след смъртта на Исус.

Здрасти, колега и поздрави!
Благодаря за поздравленията.
Мога да отбележа само че изобщо не ми косва сериозни усилия да изловя тея "съвпаденийца" и много бързо мога да закова и други, недвусмислени.

За мен не е големият проблем преписването, а... Е такива момченца като Ориген...
Унищожениеот, омразата и профанизацията с името "любов" ми е проблема.

За животтът на Иисус се твърди, че вече иамме подходящ о достоверен източник, одста стар...
Кумранските летописи. Потърсете ги, има няколко книжни издания, тук таме с факсимилета.
Познати още като "летописите от мъртво море".
цитирай
122. d3bep - До 119
15.02.2011 19:18
Колега трибал....
Пускам поста, макар че услуга на теб щеше да е да го изрежа...
Нека седи, аз нямам особена причина да му отговарам, за единствен отговор мога да ти дам пост 121...

И добавката, зависи кой наричаш христос.
Дали този от изцвъканата "свещена книга".
Или нещо друго.
ТИ явно не си потънал в нея, ами направо си се удавил...

Какво да направя? Как да ти угодя? Може ли изобщо?
Сигурен съм че в интернет има подходящи места за такива дискусии.
цитирай
123. get - Тъй е ... !! ):):) - прав си ... !
15.02.2011 22:28
d3bep написа:
Гетски, ти освен хаотични цитати май взе да проявяваш и скрита същност :)
Хм...?

... навремето пролетарските мислители, наричаха това гнила интелегенщина :) !

d3bep написа:
И за какво ми е тоя Ориген? Или и ти почна да плющиш хаотично цитати...
Да не ми показваш истинският ти бог? Какво общо има тоя с това, кето ти казах и какво си мислиш че ми казва той на мен изобщо?

Поздрави прияелю, ама по някое време омръзва само да говорим колко си напреднал, а да не го виждаме и да не го обясняваш...

... меко казано... профанизация?

То не се обяснява - а се преживява !
Приятелю най-близко до това, което "не" мога да предам е ... !

"Тао, което може да бъде изказано,
не е вечното Тао.
Име, което може да се назове,
не е вечното име.
Безименното е началото на Небето и Земята.
Назованото е майката на десетте хиляди неща.
Когато е лишен от желания,
човек може да съзре тайното.
Когато е изпълнен с желания,
човек може да съзре проявеното.
... "
- Това с нещо да ти напомня Ориген ? ... не искам да звуча, оскърбително-хапливо !

d3bep написа:
Поздрави прияелю, ама по някое време омръзва само да говорим колко си напреднал, а да не го виждаме и да не го обясняваш...?

Така е ! - Прав си !
- Човек ... поне на моя етап, колкото повече научава, става по-несигурен ! ... знам, че звуча претенциозно-идиотски но е така !

С уважение !

Гет ктист
цитирай
124. d3bep - Абе всичкто туй е много интересно, ...
15.02.2011 22:37
Абе всичкто туй е много интересно, макар че Ориген напомня Тао колкото пръч на пръчка(за обърканите пръчката НЕ Е женското на пръча), но при теб в следствие на доста време разговори открих, че всъщност(абе и други работи открих) абсолютно липсва каквато и да е реална промяна в познанието. Усъвършенсване, тъй да го нарека...
Получава се, че дори при Сол излиза някаква недоосмислена позиция, макар че доста време съм се ровил и професионално се рова за да знам кое е намерено в момента и евтинскок, и кое - обмислено... Но при него все па кима някаква твърда почва. При теб, няма, и движение няма... Има само една "плаваща", разтеглива материя....

Това, че ти не се развиваш, за мен означава едно от двете неща, откровено казано:
1. Или че си достигнал божествената същност.
2. Или че никога няма да я достигнеш.

Ти казваш, не мога да я предам, това е опитност.
Хубаво, обаче не си се запитал дали смятам че на мен точно тая опитност ми е необходима, дори и да смятах че я имаш?
Сори, аз лично виждам... противоречия. В декларираната и реалната посока.
Надявам се да ме разбираш ,защото не пиша 100% в прав текст, н оне искам да те обвинявам, ама и ти почна да си търсиш отговор...

Е, аз има мтоя недостатък като ми искат отговори да ги давам, аккто ги мисля. Не да ги префасонирам ,завоалирам, въртя...

Поздрави!
цитирай
125. get - Изправени сме пред най-голямото си предизвикателство ... "забулената" Изида !! :)
16.02.2011 00:59
d3bep написа:
Това, че ти не се развиваш, за мен означава едно от двете неща, откровено казано:
1. Или че си достигнал божествената същност.
2. Или че никога няма да я достигнеш.

Изхождайки от законите на формалната логика - отговорът ти е на 100% правилен - а и няма как да не е !! :):) - При една такава формулировка :)

d3bep написа:
Абе всичкто туй е много интересно, макар че Ориген напомня Тао колкото пръч на пръчка(за обърканите пръчката НЕ Е женското на пръча), но при теб в следствие на доста време разговори открих, че всъщност(абе и други работи открих) абсолютно липсва каквато и да е реална промяна в познанието. Усъвършенсване, тъй да го нарека...!

"Тао, което може да бъде изказано,
не е вечното Тао.
..." - във връзка с това,
- Учителите поучавайки учениците си, са казвали ... че началото на "Тао те кинг" се разбира последно, от даоиста ученик ?!?

d3bep написа:
Получава се, че дори при Сол ... Но при него все па кима някаква твърда почва. При теб, няма, и движение няма... Има само една "плаваща", разтеглива материя. ...

- Някои стоят прехласнати пред съкровеното-тайнство на "Забулената Изида", вторите са се отдали на разбулването й ... трети са осъзнали(тайната на(!) Булото й !!

d3bep написа:
Е, аз имам тоя недостатък като ми искат отговори да ги давам, аккто ги мисля. Не да ги префасонирам ,завоалирам, въртя...

Поздрави!

Мда-а-а !
Знаеш ли приликата и разликата м/у дипломата и жената ? :)
- Един дипломат когато казва Да - това означава - Може би !
- Когато казва "може би" - това трябва да означава Не - но никога не казва Не, защото какъв дипломат би бил !!?

При жената, когато казва Не, това по-скоро означава - Може би ?
Когато - казва може би - това означава Да !
Но никога не казва Да, ако каже - то тогава каква жена би била ? - Ще изневери на евиното си начало !! :):):)
Дано ме разбереш - защото ние живеем в Мая, тоест в женското начало-свят !

поЗдрав и мОдар !

от Гет Ктист
цитирай
126. d3bep - Абе значи аз не ставам нито за дип...
16.02.2011 10:02
Абе значи аз не ставам нито за дипломат, нито за жена...
И което е по - интересно, второто математическо множесто ме изключва от възможността да ставам и за Елена Блаватска, ако това имаше предвид.
Макар че ако питаш мен, за годините, в които е писала е прозряла и доста рационални неща.
цитирай
127. анонимен - Опитах се да разбера смисъла на н...
16.02.2011 10:55
Опитах се да разбера смисъла на написаното от теб, дори някъде нагоре питах, но си остава все така неясно. Затова ще попитам по-директно. Обвиняваш юдеите и християните, че са компилирали, подменили, заели, профанизирали по-древно знание като са унищожили първоисточниците и най-вече, че те не си признават това.. Та:
1. От къде и как става ясно, че християните и юдеите не признават или не приемат, че са заемали от други култури и религии.
2. Това да се заема от други култури, да се компилира и т.н. е характерно само за християните и юдеите и за никой друг? Т.е. египтяни, траки, елини, римляни, перси и т.н. и т.н. са развивали своите религиозно-културни системи в мир и хармония, независимо от всички останали и при максимална доза толерантност?
3. Никоя друга цивилизация не е унищожавала предходна такава или завладяна такава, а това е направено само от християните? Ами Храма кой го разруши - юдеите сами?
5. Могат ли да бъдат обвинявани юдеите за това, че са превърнали една книга в център на своето народностно оцеляване и така държейки се за нея са оцеляли пък египтяни, траки, шумери, перси, елини, римляни дето строили разни големи неща и т.н. отдавна вече ги няма?
6. Може ли да бъдат обвинявани юдеите в преднамерена агресия спрямо неюдеите при условие, че за дългото си съществуване не са имали собствена държавност не повече от 2-3 века общо, а все са били в минимум зависими, а по-често в агресивна и нетолерантна към тях среда - просто казано - гонени, преследвани убивани! Кой и как може да им се извини за тази агресия към тях и може ли да бъдат винени, че са намерили начин да оцелеят в такава среда.
7. Може ли да обвиняваш ранните християни за нещата, които им вменяваш като вина. Се съм чел и слушал за гонения, едикти, убийства и мъчения над християни до 313, а не обратното?
8. Правиш ли разлика между християнството като политическа доктрина в ръцете на папи и светски владетели и християнството като религиозна система и ако да къде е вината?
цитирай
128. анонимен - Всъшност папата вече се извини за ...
16.02.2011 11:06
Всъшност папата вече се извини за престъпленията извършени от християни над нехристияни. Никъде в европейската историография не е крита жестокостта и безмислието породени от религиозни войни било то между християни и нехристияни, християни и християни, християни и мюсюлмани и т.н. Излагаш всеизвестни факти, които никой никъде не оспорва и не признава, дори във Ватикана, а твърдиш че това е малкоизвестно и че някой крие или манипулира историята. Странно е, защото не е вярно. Ако беше вярно сега някой йезуит или друг черноризец щеше да ти троши компа и да те води да си поговорите в някоя килия, за да признаеш това и онова преди да те пратят на клада. Да, ама не, но виж ако си в Иран или дори в Китай... като нищо, такава случка (без кладата те) може да ти се случи.
Има нещо много просто и вярно - концепцията за Книгата се оказва много по-силна и устойчива от концепцията за силата на държавата, на оръжието и въобще на материалното - поне в тази цивилизационна среда, от която сме част и ние. Затова пирамидите бяха затрупани от пясъка, сума ти империи и цивилизации в този географски регион заминаха, ама Книгата стои и продължава да дава цивилизационната рамка за по-голямата част от човечеството. И няма значение от кого са преписали, за да напишат Книгата важното е, че ценностния модел е запазен и е същия и към него се стреми човечеството все още. Той не е бил постигнат нито в Египет, нито в Месопотамия, нито в Тракия, нито в Рим нито в Елада или където и да е било, но пак благодарение на Книгата ние и следващите поколения са далеч по-близо от него, въпреки грешките, насилието и кръвта, която са проляли дедите ни, а която се пролива и днес!
цитирай
129. get - :):) Не прави такави изводи ! - Нямам предвид, кой какъв е ... дипломат, жена ... :):)
16.02.2011 11:13
d3bep написа:
Абе значи аз не ставам нито за дипломат, нито за жена...
И което е по - интересно, второто математическо множесто ме изключва от възможността да ставам и за Елена Блаватска, ако това имаше предвид..

Разбирам но нямах и Елена Блаватска като отправка, когато започнах да ти обяснявам схемата си(за Света ... твърде схематична). Относно "прозренията" й, за мен по-скоро това е един сравнително правилен прочит на по-стари вярвания-знания, върху които са напластени по-нови и профанизирани такива !
Схемата ми на разсъждения наподобява тази, която ти следваш, когато правиш съпоставка на египетски и по-новите под вида им на християнство.
Но при мен времевият хоризонт/граница е изтеглена в епоха, преди създаването на египетската теогония и божествен пантеон !

d3bep написа:
Макар че ако питаш мен, за годините, в които е писала е прозряла и доста рационални неща.

Хм, ... за прозренията й (?!) една част може би са такива - втората е преписала от по-стари автори от нея ! - По-скоро при нея имаме по-добро систематизиране и тълкуване . Лошото е че, на базата на това, което тя създава се опитва да създаде нещо наподобяващо на религия или църква.
Пример за това са някои наши съвременници, теософи и щайнеристи ! - Определено интелегентни хора ... но попаднали в капана на това, което визирам с ... "Тао, което може да бъде изказано, не е вечното Тао." !!!
Поради това повтаряне на Лао дзъ - не прибързвай да си правиш извода, че "изповядвам" някакъв своеобразен Даоизъм ! - Не съм даоист, просто ползвам тяхна формулировка, да опиша неща, за които не мога да намеря свои изразни средства :) ! ... примери, тоест опитност не ми се коментира, защото става твърде лично а и за някои би прозвучало твърде налудничаво - Хаха !

поЗдрав и мОдар !

от Гет ктист - който чака "да се избистри" :):):)

цитирай
130. анонимен - Тайното евангелие на Юда
16.02.2011 11:15
Не случайно много от т.нар. "египетски евангелия" (едно от тях - на Юда - скоро беше разчетено) са били забранени.
Добро включване, дайте ако обичате инфо за това евангелие на Юда, че ми стана интересно?
Това евангелие е апокрифно и с гностически произход. Открито е случайно в Египет (!), датирано е от учените около 3-4 в. и е написано на разновидност на коптския език (който се е говорил от древните египтяни и гностиците). В него е описано тайно послание на Исус до Юда, който е бил най-любимият му ученик. Естествено църквата го е обявила за ерес както много други гностически евангелия. На кратко в него се разказва, че Исус е помолил Юда да го предаде на римляните, за да може да се изпълни "божият замисъл" да бъде разпънат и след това да възкръсне. "Ти ще бъдеш прокълнат от следващите поколения и ти ще повеляваш над тях” е казал Исус на Юда. Повече можете да намерите в нета и напр. тук: http://www.bgfactor.org/index_.php?cm=8&id=7367. Има една интересна книга - "Смъртоносната тайна на тамплиерите или истината за Иисус", в която се дава доста добър прочит на библейсктие събития от гледна точка на историческите събития, които са се развивали тогава. Тамплиерите при походите си откриват много от гностическите древни текстове и разбират, че Исус е човек като нас, а не божи син. Не случайно след това в тайните си ритуали те отхвърлят божествеността му (не отричат Бог-отец, а само сина му) и затова са били преследвани и в крайна сметка унищожени от църквата. Някои от тях дори приемат исляма (!), за да могар да избягат в арабски държави. Авторът там развива много добре тезите си какъв е бил Исус и сподвижниците му и че всъщност те са подготвяли народа за въоръжена борба срещу Рим. Има и теза, че Исус е част от рода на цар Давид и затова е имал претенции към престола в Юдея (тя е била васал на Римската империя). Ще разберете защо е бил разпнат с главата нагоре, а не с главата надолу както обикновено са постъпвали римляните с политическите си противници, както и кой е Юда!
цитирай
131. d3bep - Изумителен коментар, колега, да видим.
16.02.2011 11:31
Първото което имам да кажа е, че аз работя с история а не с евтини квалификации на народи, етнос ии религии. За съжаление някои факти са си факти.....
Подред.

1. Абсурден въпрос. Не зная християнин или юдеин сте, тъй като аз СЪМ ПИСАЛ за т.нар. християнство, ще огранича до него.
Примерно Еремия 33
"20 Така казва Господ: Ако ви е възможно да нарушите завета Ми за деня И завета ми за нощта, Тъй щото да не става вече ден и нощ на времето си,
21 Тогава ще може да се наруши и заветът Ми със слугата Ми Давида, Тъй щото да няма син да царува на престола му, - И заветът Ми със служителите Ми - левитските свещеници.
22 Както не може да се изброи небесното множество, Нито да се измери морският пясък, Така ще умножавам потомството на слугата Ми Давида, И левитите, които Ми служат."
Не виждам нещо да пише за предшественици. Ако ти ми намериш...

Има и други странни писания. "признаващи" "взаимстването". Например че Орфей бил ученик на Мойсей, когото гърците объркали и кръстили Музей... Това е древна "идея"... Чел ли си я?
Много прилича на "самопризнание".

2. Формирал съ моще в пост 14 ясно десетина обвинения, глупости не ми се слушат, а аз не съм папагал да повтарям за всеки фанатик.

3. Ами зависи.
Ак овярваме на "свети писания" и ги приемем за история, евреите са изстрадали много за тоя храм.
Ако вярваме на историята:
- На Юлиян Апостат за малк ода му направят импичмънт в Рим, защото в кризисно време заделил милиони за... ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА ХРАМА В ЙЕРУСАЛИМ. Побеснял и зарязал всичко, когато разбрал, че нощем християни и дори евреи го палят и че евреите имат двулична политика към проблема.
- когато халиф Омар превзел йерусалим, лично "кметът" - евреин му предложил на мястото на храма да вдигне.. .джамия. Популярният Скален Храм, светиня на исляма, основен абсцес между евреи и мюсюлмани е вдигнат.. по идея на евреин.
Склонен съм да поставям под съмнение светите писания, малко.

4.Липсва

5. Не, обвинението следва да е в конкретни престъпления, и е, виж пост 14
цитирай
132. d3bep - 6. Твърде спорно но изобщо не ми е ...
16.02.2011 11:34
6. Твърде спорно но изобщо не ми е тема да се занимавам. Не мога да разбера защо все ме тласкате към тея юдеи.... Може би защото не поставям ясна граница между тях и първохристияните.
7. От християнски източници, прочети повече. Повечето "мъченици" са разбойници, съдени за бунтове, палежи и заразяване на кладенци с епидемии.
8. Във времето, за което говоря, нямаме папи. Ако за по късно време можем да обвиним папите, това със сигурност "оправдава" християнството.
Без да говорим че е ,... как беше идиомът? "След дъжд качулка"?
Папите били виновни...
цитирай
133. d3bep - но пак благодарение на Книгата ние и ...
16.02.2011 11:43
анонимен написа:
но пак благодарение на Книгата ние и следващите поколения са далеч по-близо от него, въпреки грешките, насилието и кръвта, която са проляли дедите ни, а която се пролива и днес!

Дай боже да е така, аз по - скоро обаче виждам следващата война на "КНИГАТА"(която и да е твоята), кояот ще е далеч по страшна от всички досегашни.
И изобщо не виждам края на религиозния фанатизъм, посян от "КНИГАТА", нито на религиозната омраза.

Бог е един, викаш, обаче религиите - бол.
И принципно няма нищо лошо или богонеугодно в това всички религии да се мразят. Или?
Поне що се отнася до "КНИГАТА" със сигурност е точно така философията...
цитирай
134. анонимен - Обвиненията ти в този и в друг вид ...
16.02.2011 11:50
Обвиненията ти в този и в друг вид могат да бъдат адресирани към всяка цивилизация, държава или империя оцеляла достатъчно дълго, за да остави спомен.
Нима египтяните са били кротки и смирени чеда, които оръжие не са вдигали, народи не са завладявали, храмове не са рушали, собствената си култура и богове не са налагали. Историческият процес е такъв и е такъв откакто някой там човечец се е сетил да вдигне камъка и пръчката и да тресне по главата друг човечец, защото яде по-хубава мръвка или се е вредил на разгонена жена... Религията дава разбиране за света и се опитва да осмисли неща, които човека сам не може да се разбере. Религията създава ценностната среда и казва кое е добро и кое лошо. Религията организира бита и взаимоотношенията на микрониво и да, религията поражда фанатизъм, сегрегация и агресия. Религията в ръцете на овластен човек може да доведе до много хуманни неща и развитие на ценности, но може да доведе до много, много насилие.
А за протокола, горките пък римляни колко са виновни..., че май май Александрийската библиотека за първи път я изгориха при Цезар, но ако започнем да изреждаме кой фараон, цар, император, сатрап, хан ит.н какво са запалили, срутили, унищожили и колко хора са избили... Голям поменик ще стане. А понеже учебникаркската история е основно политическа история и история на битки..., то всъшност поменика си го има и с него се започва в школото. Юдеите ги споменаваме, защото ти ги споменаваш, а някак си те са създали първообраза на Книгата и концепцията за нея. Те и християнството са създали, ама това вече е друг разговор.
цитирай
135. get - до ананомен 127/128 - това е - Извечният екзистенциален проблем и въпрос - Хехе !
16.02.2011 11:59
анонимен 127/128 написа:
Опитах се да разбера смисъла на написаното от теб, дори някъде нагоре питах, но си остава все така неясно.


Да, да ! - това е екзистенциалният въпрос, който е поставен(като съзнателно, или случайно вкарана, уловка) със създаването на юдаизма ... от който е заразено й християнството ! - а и ... исляма ... :) ! - Поради това наречени й, Абрамистични ... !
Не случайно неговите чада(на абрамистичното начало(философите, Фр. Ницше и С. Киркегор), тоест на "юдео-християнството", се хващат в капана му ?!
- Единият ни говори за "смъртта на боговете" и "юбер менша/свръх-човека" ... вторият, хромоногият Сьорен, се справя малко по-дръзновенно и успешно, с интелектуалното предизвикателство, стигайки до извода, че "в "мастиленото петно" се крие дявола" или че, "на върха на перото стои изкусителя". Но за съжаление стига до формулиране на следствието ... не успява да постигне причината !!??

- Просто техните откровения, направо ми наподобяват шумът от щракването на "капана" ! - Въпреки иронията ... няма да се смея, по-скоро съм намръщен !!

- Уважаеми анонимен - опитайте се да не бъдете религиозен фундаменталист-талибан !
- Никой не може да ви даде наготово отговори, на така поставените въпроси ... особено пък й, ако отношението ви е заредено с верска нетърпимост ! - Казано по друг начин "Спасението на давещите се, е в техните ръце(зависи от тяхната безупречност, тоест интелектуалното им дръзновение и състояние на смиреност). - :):):) !
С уважение !

от Гет ктист
цитирай
136. zelas - Миналото е политика и религия - б...
16.02.2011 13:14
Миналото е политика и религия - бъдещето е наука и духовност
цитирай
137. d3bep - Нима египтяните са били кротки и ...
16.02.2011 13:59
анонимен написа:

Нима египтяните са били кротки и смирени чеда, които оръжие не са вдигали, народи не са завладявали, храмове не са рушали, собствената си култура и богове не са налагали.

Ами обшо взето...
Войните навън Египет започва след "изхода" и е много спорно дали са "навън".
Религия не са налагали и са били невероятно толерантни към чужди култове, дори са интегрирали смислените от тях, вместо да спорят за запетайките.
Що се отнася до "идентичността на религиите", по - скоро това е утопия, за която претендираш, защото вярата на египтяните е по - скоро от типа:

"Не съм насилвал, не съм принуждавал, не съм поробвал и не съм убивал никого" - засвидетелствана освен в заповедите е десетки пъти по литература и гробове,

а тая религия дето им противопоставяме, е от типа:

Битие, 13:8: но избий мъж и жена, дете и бозайниче, говедо и овца, камила и осел.

Това да се курдисваме смирени при такива послания в "КНИГАТА" седи като лицемерие.

анонимен написа:

Религията създава ценностната среда и казва кое е добро и кое лошо.

Като елиминирам смисловите категории в определението ти, да, точно така е. Дава ценностна система.
Вашата намирам меко казано съмнителна, освен че е крадена. Лицемерна. Обвиненията ми са доста ясни. Виж и по - горния цитат. Искаш ли и други?

анонимен написа:

Обвиненията ти в този и в друг вид могат да бъдат адресирани към всяка цивилизация, държава или империя оцеляла достатъчно дълго, за да остави спомен.

Отърваваща те принципна позиция, обаче невярна .Обвиненията ми са доста по - конкретни от принципните ти съждения, и по - конкретни могат да станат, с лица, факти и прочие. С възприетата политика съм убеден, че ще ги наречеш "частни случаи", обаче в момента, когато 80 или 90% от случаите са все частни, цялото става частен случай, май.

анонимен написа:

Историческият процес е такъв

Ау! Тука ме гръмна...
Значи войната е еволюционна обремененост на човечеството.
Бре, хм...
Социодарвинизъм значи.
Като убеден еволюционист аз ще те насоча още.
Подобен еволюционен подход имат две групи организми:
1. Паразити.
2. Вируси.
Разликата между тях и нас е, че те допринасят за обогатяването и повишаването на устойчовостта на видовете, с които влизат в контакт.

анонимен написа:

Юдеите ги споменаваме, защото ти ги споменаваш, а някак си те са създали първообраза на Книгата и концепцията за нея. Те и християнството са създали, ама това вече е друг разговор.

Общо взето аз не съм казал нещо различно от това, даже както казах самият Юлиян не ги е отличавал много.
Макар че за него е по - правилно да се каже, че гледа на християните с по - лошо око, отколкото на юдеите, до случката с храма горе долу... ТОгава някъде отписва и едните, и другите.

анонимен написа:

А за протокола, горките пък римляни колко са виновни..., че май май Александрийската библиотека за първи път я изгориха при Цезар

За протокола, тая щуротия я знам.
Източник за нея имаш ли?
Това е евтина съвременна трактовка за да оправдае юдеохристиянските погроми.
Разиръш ли, Цезар най отпред.
Чакай да ти разкажа и по - подробната история, която явно не знаеш.
Идвайки с корабите, цезар засякъл малък помпеянски флот в пристанището на Александрия, и разчитайки на слабата им маневреност, насочил към тях бранер (кораб - бомба, без екипаж). ея обаче го избегнали, той ударил дока, подпалил го, оттам града, оттам библиотеката.

За някои историята е да седиш пред компа или пред книгите.
Не и за мене... Като пиша за конете, съм яздил кон, като пиша за египет или тракийски гробници, гледам да съм ходил...
Като пиша за Александрия.. Е , вече отдавна в блога ми има статия,Александрийски пътепис.

Серапеумът, приятелю, е сграда, поне на 6-7 километра от СЕГАШНИЯТ БРЯГ НА АЛЕКСАНДРИЯ.
Тогавашният бряг е бил с около 3-4 километра на вътре, Александрия губи до 2 метра годишно от морето! Потъва, на клеопатра двореца и други забележителности са под водата.
Даже да елиминираме факта, че древните пристанища се правят така ,че първо да са предпазени от предаване на пожар и да допуснем, че може да стане, къв е тоя пожар на 10 километра в древен град...

После, Серапеума.
Намира се на отделен хълм, имал е стара стена и е каменен.
Вкопан е във хълма.
И както писах, хранилището му е обезопасено срещу пожар и наводнение.
Првено е под наклон. Шкафовете са вбивани в стената на отстояние, за да не се предава огъня.
Всичко това е в каменна постройка, отделена от другите сгради, с площад около нея, вероятно и стена, в мазето й, в коридор, изкопан под земята, обезопасен.

Къв е тоя "Случаен" пожар? Как става?
И как стига на 10 километра при ниски постройки, без стотиците служители дори да се сетят да реагират, при положение че аз бих изпозлвал днес строеното от тях за атомно скривалище, не знам за пожар?

Фантастики.

Серапеумът е хранилище на оригиналите. Има една масова библиотека, и частната на Птолемеите, н осерапеумът е бил ХРАНИЛИЩЕТО... Без да иска, пламнало. Добре!!!!
Чети и мисли.

анонимен написа:

А понеже учебникаркската история е основно политическа история и история на битки..., то всъшност поменика си го има и с него се започва в школото.


Именно!
И.. така ли трябва да бъде?
Това е според мен основната причина египтяните "да нямат история".. Тапирите са свикнали да пишат за кръв и зрелища, кой ти ше седне да се задълбочава... Ей ти го александър и други герои, за 2 години 20 битки, на ти история...
Ако се задълбочим в другата, май започва да излиза че битките ни връщат в гората и маймунския период и еволюционната терия при нас... сработва назаде.
цитирай
138. d3bep - Не случайно много от т. нар. &quo...
16.02.2011 14:32
анонимен написа:
Не случайно много от т.нар. "египетски евангелия" (едно от тях - на Юда - скоро беше разчетено) са били забранени.

А именно, колега 130.

За колегата Зелас ,във връзка с една от скоро публикуваните му теми, интерес може да формира и "Евангелието на Мария Магдалина".
Точно това подхвърлих на няколко пъти в спора с "убедените последователи".

Прави ми впечатление че те или са невежи по тоя въпрос, или съзнателно го игнорират.
Това, което наричат "библия", няколко брадати дядки са се събрали на ракия, прочели са каквото има и са казали, туй влиза, туй не.
Господ не е участвал. Изобщо.

В библията има поне толкова изхвърлени от нея писания, колкото и вкарани.
Веднага върпосът, защо не всичко и с каква цел и по какви критерии са подбирани.
Отговорът е прост за умния човек, критерият е всичко друго, но не и обективен и божествен.

В следствие на това в библията има:
- случки, които падат от Марс;
- понятия - енигми;
- неясни съобщения;
- ясни противоречия...
Оттам нататък вече тя е "КНИГАТА" и "боговдъхновена" според някой.
Очевидна 100% ЦЕЛЕВА компилация ОТВСЯКЪДЕ според мен.
цитирай
139. zelas - За колегата Зелас, във връзка с една ...
16.02.2011 16:57
d3bep написа:
За колегата Зелас ,във връзка с една от скоро публикуваните му теми, интерес може да формира и "Евангелието на Мария Магдалина"


Я разкажи, щото нали знаеш че бавно загрявам
цитирай
140. d3bep - За колегата Зелас, във връзка с една ...
16.02.2011 17:23
zelas написа:
d3bep написа:
За колегата Зелас ,във връзка с една от скоро публикуваните му теми, интерес може да формира и "Евангелието на Мария Магдалина"


Я разкажи, щото нали знаеш че бавно загрявам

Е нали писа коцкоджамити за еманципацията и прочие.

Евангелието на Мария Магдалина е ярък пример за "ценностите" на библията, или поне ценностите, с които е натоварена.
Едва ли който я е чел не му е ясно, че Мария МАгдалина е важен образ, който е игнориран... И едва ли не чудно седи истроията за така популярната сватба в Кана Галилейска, където галилеянецът Иисус и майка му изведнъж стават домакини...

Или пък странните твърдения, че на гроба на Иисус само тя е назовавана по име, дори не Майка му, само тя ходи всек иден и тя го среща възкръснал...

И в иконите е навсякъде, а в библията има общо взето 10 реда за нея... Даже, тихомълком, се опитват да я курдисат проститутка...

Та във въпросното евангелие се дава някакъв отговор за истинската й роля. но по интересн оза теб може да е доказателството за "толерантността" на библията - в самото евангелие се съдържа отговорът защо то не може да е канонично и на какви разбирания се подчинява...

-----------------
А Андрей каза на братята:
„Кой каквото ще да казва за това, което тя каза, но аз не вярвам че Спасителят е казал това.
Защото със сигурност това са необикновенни идеи.”

Петър говори относно същите тези неща.
Той ги попита за Спасителя:
„Наистина ли Той е говорил на саме с жена, не открито с нас?
Нима ще се обърнем за да я слушаме?
Нима Той я предпочете пред нас?”

Тогава Мария плака, казвайки на Петър:
„Брате мой, Петре, какво мислиш?
Мислиш ли, че аз измислих това от себе си, в своето сърце,
или че лъжа за Спасителя?”
.
цитирай
141. zelas - За колегата Зелас, във връзка с една ...
16.02.2011 17:42
d3bep написа:
zelas написа:
d3bep написа:
За колегата Зелас ,във връзка с една от скоро публикуваните му теми, интерес може да формира и "Евангелието на Мария Магдалина"


Я разкажи, щото нали знаеш че бавно загрявам

Е нали писа коцкоджамити за еманципацията и прочие..


Е не съм писал за еманципация, щото както ти сам го потвърждаваш с написаното по-долу, тя жената си е била еманципирана.

Но естествено, благодаря за разясненията. Аз също често съм си замислял за откровеният сексизъм в "Книгите" и за това как сляпо това се приема от самите жени. В миналото естествено не е било така, имаме доста жени богини, обаче идват християнството и мохамеданството и праз, отрязват им главите.

В юдейството, макар и слабо запознат, ми се струва, че се преиграва и преиначава това женско начало, щото баланса пак е нарушен.

Та, ако мине тъдява някоя блоговица християнка, ще ми е интересно да чуя женската гледна точка за тези неща.
цитирай
142. get - Що не вземете да прочетете отново хайтовите "Диви разкази" ?!
16.02.2011 20:58
zelas написа:
d3bep написа:
zelas написа:
d3bep написа:
За колегата Зелас ,във връзка с една от скоро публикуваните му теми, интерес може да формира и "Евангелието на Мария Магдалина"


Я разкажи, щото нали знаеш че бавно загрявам

Е нали писа коцкоджамити за еманципацията и прочие..


Е не съм писал за еманципация, щото както ти сам го потвърждаваш с написаното по-долу, тя жената си е била еманципирана.

Хохо-хаха-а - Какво ли ще означава, че Мария Магдалина е еманципирана ? - :):)
Всъщност, вече сериозно ! - Как разбирате "еманципацията" в контекста на разглежданият въпрос ?!
zelas написа:
Но естествено, благодаря за разясненията. Аз също често съм си замислял за откровеният сексизъм в "Книгите" и за това как сляпо това се приема от самите жени. В миналото естествено не е било така, имаме доста жени богини, обаче идват християнството и мохамеданството и праз, отрязват им главите.

Какво да разбирам, като сексизъм в "Книгите"(?) - нещо такова ли ? - http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A4%D0%B0%D0%B9%D0%BB:Babylonska_astartefigurer,_naken,_Nordisk_familjebok.png - или таз ? http://img25.imageshack.us/img25/2218/38966840.jpg - вече издигната в ранг на "блудница" !!
- Ама това май започва не при юдаизма - а при прехваленият "цивилизован" ЕЛИНИЗЪМ(поне за Близък изток и Европа) !!


zelas написа:
В юдейството, макар и слабо запознат, ми се струва, че се преиграва и преиначава това женско начало, щото баланса пак е нарушен.

Та, ако мине тъдява някоя блоговица християнка, ще ми е интересно да чуя женската гледна точка за тези неща.


Няма защо да обвиняваме за всичко юдаизма - въпреки че, той служи като отправно начало за следващите го християнство и ислям. - За това, следва да обвиняваме мъжкият егоизъм и най-вече импотентност, духовна следвана от физическата !
Жените не ги привличайте за арбитър в спора - същите отдавна са се примирили с ролята си на жертви и даже изпитват от това нездраво задоволство - наричащо се мазохизъм !

Гет
цитирай
143. d3bep - "Еманципацията на Мария М...
17.02.2011 09:08
"Еманципацията на Мария Магдалена" е очевидна.
Първо апостолите я изритали.
После компилаторите на библията я изритали от истинската й роля - на съпруга на Иисус(може би за да е КТИСТ Иисуса, а гетски?) или поне на пръв от апостолите, в последствие съборите й изритали евангелието, а в крайна сметка я изритали и папите, обявявайки я за проститутка.

Буквално са я извадили с два пръста за якичката от "КНИГАТА" и както се е мятала са я изхвърлили в помийната яма....

Бива си я тая ценностна система. М?
цитирай
144. zelas - Няма защо да обвиняваме за всичко ...
17.02.2011 12:55
get написа:
Няма защо да обвиняваме за всичко юдаизма - въпреки че, той служи като отправно начало за следващите го християнство и ислям. - За това, следва да обвиняваме мъжкият егоизъм и най-вече импотентност, духовна следвана от физическата !Жените не ги привличайте за арбитър в спора - същите отдавна са се примирили с ролята си на жертви и даже изпитват от това нездраво задоволство


Ей веднъж и ти да кажеш нещо в прав текст! :))
цитирай
145. get - Добре, много добре-е-е :) ! - Но по този начин, сами можем да си поставим уловка ...
17.02.2011 18:10
... нещо, като случаят със скулптурната група - Атис-Ганимед и Орела-Зевс-Юпитер ! ... Любов "необяснима" - :):):) !!!!
- Хехе ! - да не вземем, да станем без искаме "митраисти"(?) - Да бъдем внимателни !!
d3bep написа:
"Еманципацията на Мария Магдалена" е очевидна.
Първо апостолите я изритали.
После компилаторите на библията я изритали от истинската й роля - на съпруга на Иисус(може би за да е КТИСТ Иисуса, а гетски?) или поне на пръв от апостолите, в последствие съборите й изритали евангелието, а в крайна сметка я изритали и папите, обявявайки я за проститутка.

- Бе то, така е - ама и не съвсем !?
- От сумай и време - говоря, за монтанистката "ЕРЕС" в християнството - вземете, попрочетете нещо относно това !

d3bep написа:
Буквално са я извадили с два пръста за якичката от "КНИГАТА" и както се е мятала са я изхвърлили в помийната яма....

- Все ми говорите за "Книгата" - Какво да разбирам под това понятие (?) - първохристиянското понятие, юдейското или това на мохамеданите !!?

d3bep написа:
Бива си я тая ценностна система. М?

- А , ей тук(!), ... може да се каже, че имаме абсолютно препокриване на становищата ни ! - Но аз тръгвам от позициите - Що е това ценност ? - и-и-и като, Каква ще да е тая "система" ? - по отношение на второто - по-скоро е липса на такава или по-скоро опорочена система !
- Най-смешното е(!!) при мюсюлманите - те както са обругали женският принцип, ходят на поклонения на детеродният орган на "Нея"(!) - Не е ли ирония ?! :):):)
- Да ме прощават последните - и-и-и само някой имамин, да не ми "произнесе фетвата си", както при Салман Ружди - Хм ! :):):)

от Гет ктист(някои ни наричаха и проклети -Защо ? - това е др. тема !)
цитирай
146. get - Ами-и-и, как да ти го кажа ... zelas(?) - гласът на прекрасната нимфа Родопис ...
17.02.2011 18:37
... твърде е заглушен от "светското" при теб !?
zelas написа:
get написа:
Няма защо да обвиняваме за всичко юдаизма - въпреки че, той служи като отправно начало за следващите го християнство и ислям. - За това, следва да обвиняваме мъжкият егоизъм и най-вече импотентност, духовна следвана от физическата !Жените не ги привличайте за арбитър в спора - същите отдавна са се примирили с ролята си на жертви и даже изпитват от това нездраво задоволство


Ей веднъж и ти да кажеш нещо в прав текст! :))

На няколко пъти, под няколко различни форми, съм ти ... обяснявал, същото :):) !
- "Розата" Родопис или обратното ? - Защо символизират(оприличават) Родопис със Розата (?) !! - Защо е този мит, че става високопоставена "проститятка" в Египет ! - Това не историческа истина - мит легенда е - Алегория символизираща нещо ??!! - Бързам само да те предупредя, да не се отплеснеш сега, прочитайки това, по символиката на Християн Розенкройцер-а !! :):)
- Връщам се към въпроса си - Какво се крие в символиката-алегорията на мита за Родопея в Египет и статута й там ?!
- Тази сюжетна линия дори е романизирана от грък, в книгата му за Езоп ! - ма са гръцки интерпретации ... да не забравяме, че езикът на "тяхната правда" е "раздвоен" ! :):) - Хм !!
- Нашият Хайтов е по-точен ! в дивите си разкази ... с думите на героя: "Орлиците се хранят с "живо месо" не с мърша" !! - в контекста на каква бе казано това ??!

от Гет ктист

П.П. Не случайно те занимавах ... показвах ти, снимки на булките от Рибново, и-и-и берберските им посестрими, от което последните, явно са ни роднини !! - и на теб и на мен !! ... като не съм раждан в Родопите, не мисли, че не се асоциирам с хората оттам !
цитирай
147. d3bep - Не те разбирам, Гетски, а и за мон...
17.02.2011 21:15
Не те разбирам, Гетски ,а и за монтанистката ерес май за шръв път говориш.
Писна ми от тия еретици, не мога да ги изброя всичките даже по религии...

Що се отнася до КНИГАТА, присъединявам се, и на мен не ми я формулираха та си я ползвам наготово като понятие. Терминус Техникум, както би казал А.Фол, вечна му памет.

Що се отнася до ценностите, аз тръгвам от позицията що тъй ценностите не излизат даже в написаното. Хрисими, благи, мили, обичай ближния си, мрази жените, коли, беси и печи хора и магарета задето не ти се кланят.. Ей таквиа работи.
Философският спор що е то ценност и има ли то почва у нас, отделно...

цитирай
148. kleotemida - Хехееее :))))
17.02.2011 21:52
Много е забавно да се чете как мъже спорят по въпросите за онеправданите (от библейска гледна точка) жени и да слагат пълнеж на еманципация (пак от библейска гледна точка)... :)))

Това, обаче, "Жените .... отдавна са се примирили с ролята си на жертви и даже изпитват от това нездраво задоволство", ме хвърли в див смях. Гет, ти май не си много наясно със сегашните жертви, които са принудени да правят жените в напълно еманципираните общества? М? Или и в сегашно време ще ни припишеш примирение с ролята ни на жертви и даже нездраво задоволство?... :))

Леле, майко! :))) Дали изобщо сте наясно като какво аджеба смятат жените за свобода, какво за еманципация и какво за сексизъм? Че и от какво изпитват удоволствие (във връзка с темата, да се не сетите кривЕ) ?
цитирай
149. d3bep - Много е забавно да се чете как мъже ...
17.02.2011 23:19
kleotemida написа:
Много е забавно да се чете как мъже спорят по въпросите за онеправданите (от библейска гледна точка) жени и да слагат пълнеж на еманципация (пак от библейска гледна точка)... :)))

Това, обаче, "Жените .... отдавна са се примирили с ролята си на жертви и даже изпитват от това нездраво задоволство", ме хвърли в див смях. Гет, ти май не си много наясно със сегашните жертви, които са принудени да правят жените в напълно еманципираните общества? М? Или и в сегашно време ще ни припишеш примирение с ролята ни на жертви и даже нездраво задоволство?... :))

Леле, майко! :))) Дали изобщо сте наясно като какво аджеба смятат жените за свобода, какво за еманципация и какво за сексизъм? Че и от какво изпитват удоволствие (във връзка с темата, да се не сетите кривЕ) ?

Тоя разговор си го водете с Гетския, мен не ме намесвайте. :)))

Макар че:
1. Ако жените вярваха в едно нещо...
2. Ако жените бяха наясно със себе си по тоя въпрос...
3. И ако не поддаваха на евтини пропагандни манипулации...

Аз нямаше да се занимавам с история и блогерстване.
Щех да съм женолог.
Или феминолог, каквато и да е там думата :)

Моля еманципираните да не търсят елемент на обида към жените, просто това е дейсвителността. Истината е че много жени в тая насока палят на приказки от четвърт, а в реалността... им се случват много по - други неща, отколкото показват на митинг или събрание например...

ПоУздрави!
цитирай
150. get - Добре ще ти отговоря !
17.02.2011 23:36
d3bep написа:
Не те разбирам, Гетски ,а и за монтанистката ерес май за шръв път говориш.

Най-напред разгледай - http://i47.tinypic.com/j959wo.jpg - булка от Рибново, баш помъклъка ! - но не ти я дававам във връзка с това ! По-скоро я свържи с "Веда СлОвЕна" и много, ама много стари местни традиции и вярвания ! Дотолкова стари, че можем да ги отнесем към времена от зората на човечеството !
Та тази булка е във връзка и с "Забулената Изида" и с "Дървото на Нимрод" ... това е ДЪРВОТО НА ЖИВОТА. Да не пропускаме и акта на сваляне на Булото :):) !
Странното е че, и при берберите от Сев.Африка има същата символика, което ни навежда за общност и потвърждение на теорията за вандалският им (келто-скитски)произход.

d3bep написа:
Писна ми от тия еретици, не мога да ги изброя всичките даже по религии...

Не е тъй, Тертулиан един много талантлив, пък после низвергнат автор от зората на християнството е бил от тях ! Но не той е важният ! Името на "сектата" идва от името на главният жрец на Кибела-мизийска(от мала азия). Той с двете си помощнички, издигнати по-късно в ранг светици се води за основател на "ереста".
Пропускам доста неща - но важното във всичко това е друго ! Ранното християнство е много по-различно, от съвременната версия, която си тиражира, като официална от църквата. В себе си то приема, инкорпорира много по-стари местни вярвания и традиции, което идва да ни каже, че първообразът му не е този, който в момента се опитват да му препишат. Вече когато става "официална" държавна религия започва своеобразен пуризъм, тоест сектанство при него.
Ще ме апострофираш - Ами александрийската библиотека, пожарът в Рим при Нерон ?! - Да те са факт ! - Но никой не говори за едно религиозно-екстремистко движение със жив водач зовящ се Хрестос и юдеин по произход от Рим !
После нещата се омесват и Хрестос, става Христос а талмудистите-юдеи успяват твърде успешно да се инфлитрират и чрез това да индоктринират по-старото учение !!

от Гет ктист
П.П. Виждам че, сестра Клеотемида от "Армията на спасението" се включва със саркастични коментари ?! - Хехе !
Пак ще й припомня тази картинка http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/ed/Paolo_Uccello_047b.jpg - и ще я замоля да ми направи коментар на сюжета и някои специфични особености в нея. Най-вече - Защо дамата ДЪРЖИ НА ВЕРИЖКА Змея, който "Аз" атакувА ??!
Когато спре да е дотолкова предубедена - Ще разбере ... Какво и обяснявам ! :):)
- Не искам да говоря, момичетата и жените от мюсюлманска Африка на какви унизителни и осакатяващи ги операции са подлагани - Пак продиктувани от "Боговдъхновената" Библия, Ал Кхитаба, както я наричат "правоверните", която е пък праобраз на Корана !
цитирай
151. zelas - Ами, Клео аз чаках ти нещо да коме...
18.02.2011 00:43
Ами, Клео аз чаках ти нещо да коментираш в онази тема и особено за ведическото семейство, ама Стефан си е прав, ако разбирам добре, много тупане по гърдите, ама накрая жените все прецакани (да се не сетите кривЕ). Въобще жените много си приличат по дух с българите сега, най-големи сме, аме все прецакани. А за туй все за пушки и към балкана зова, да си найдем можкосо!

Гетски, дет се вика къде го чукаш къде се пука!!! Ти забравили че аз бях писал специална тема за тази "проститутка" Родопа? И пак нищо не ти разбирам ама нейсе, то не е сефте.
цитирай
152. kleotemida - Хич не съм се обидила даже, просто ми стана смешно :)))
18.02.2011 19:56
Бре момчета, верно, че сме от ваше ребро изваяни и често ни се приписва "безмозъчие", поради това, че ребрата са без мозък, ама туй ребро все пак е било от оная същата пръст, от която сте направени и вие, т.е. всички ваши органи, барабар с мозъка, та не ни подценявайте :)))

От написаното сякаш излиза, че не сме наясно в кой ъгъл винаги са ни изтиквали мъжете, при това май без никакво значение за коя религия става дума, и че едва ли не, не сме влюбени в ей това ъгълче. Тцъ... не сме, да си знаете :))

И Дзвер, да не земеш да ми заговориш за Изида, а Гетски - за Майя, щото шЪ сА Идосам. Онез били богини, казвате вие, значи не влизат в сметката. Опс, и Покахонтас не влиза в тях. И Клеопатра, щото е имало и Папеса Йоана... :)))

Трябват ми примери за различие към обикновената жена - там където не е била длъжна да се подчинява на мъжа си, където не е била с ролеви статус малко по-горе или почти равен на робите или слугите, където "не са й вграждали сянката, не са я давали на змейове, за да ги омилостиви"... :)))

Хмммм, и я ми дайте пример къде мъжът не заема господстващо място в семейството, рода, държавата и къде жената - заема пр.н.е.? Да е същесвувало някога „царство на жените”? М? Имало ли е такова животно въобще? Май, не... :), а излиза, че Апостолите ви били основно криви за този пусти сексизъм. Не е честно, ама никак даже не е честно, само щото става дума за християнството, ей такава предубеденост и пристрастност... :)))

п.п. Зелас, писах, доста длъчко написах, ама не за вЕдическото, а за вИдическото (от видя, гледам) семейство :)). И никъде не съм писала, че сме прецакани (ей така безадресно), а че сами сме се прецакали (поне последните 70-ина години), което ника не пречи този глагол да продължи действието си и в бъдеще време, както го продължава в сегашно...

п.с. Гет, ще ти отговоря при мен, защото на Дзвер може и да не му е приятно да му разводняваме темата чак до мюсюлманите и това, което на теб ти се привижда в разни картинки.
цитирай
153. get - Право на отговор ! ... и някои задължителни пояснения :):):) !!
18.02.2011 22:42
kleotemida написа:
...та не ни подценявайте :)))

- Няма, няма - щом толкова настояваш даже ще ви надценявам :))) !

kleotemida написа:
От написаното сякаш излиза, че не сме наясно в кой ъгъл винаги са ни изтиквали мъжете, при това май без никакво значение за коя религия става дума, и че едва ли не, не сме влюбени в ей това ъгълче. Тцъ... не сме, да си знаете :))

- Да, така е - но защо толкова сме се вкопчили в предсказанията на "древните" пророци ! - Аз казвам, че ние сами ковем съдбата си - С това съдбата на очакващото ни бъдеще !!!

kleotemida написа:
...И Дзвер, да не земеш да ми заговориш за Изида, а Гетски - за Майя, щото шЪ сА Идосам. Онез били богини, казвате вие, значи не влизат в сметката. Опс, и Покахонтас не влиза в тях. И Клеопатра, щото е имало и Папеса Йоана... :)))

- Няма, няма да включваме и да правим сметка на ... !
- Но много обичам от устата на другите, да чувам какво съм мислел или какво съм искал да кажа ! :):)

kleotemida написа:
...Трябват ми примери за различие към обикновената жена - там където не е била длъжна да се подчинява на мъжа си, където не е била с ролеви статус малко по-горе или почти равен на робите или слугите, където "не са й вграждали сянката, не са я давали на змейове, за да ги омилостиви"... :)))

Хмммм, и я ми дайте пример къде мъжът не заема господстващо място в семейството, рода, държавата и къде жената - заема пр.н.е.? Да е същесвувало някога „царство на жените”? М? Имало ли е такова животно въобще? Май, не... :), а излиза, че Апостолите ви били основно криви за този пусти сексизъм. Не е честно, ама никак даже не е честно, само щото става дума за християнството, ей такава предубеденост и пристрастност... :)))

- Проявената част, светът в който живеем е по природа(качество) женски !!
- Пророците ? - какво е това ?! ... тези които първом обругаха образа на жената богиня, а после поставиха простите Еви, да се пържат в угризенията на собственият си грях - Това ли да защитавам ?!!
- Защото дотук цялостната позиция Ви позиция "сестро" се явява пример в "тяхна" защита !!
В заключение отново повтарям - Ние ковем личните си съдби, като по този начин формирате бъдещият "събитиен вариант" на света, като цяло и на нас в частност !!

от Гет Ктист - Еклесиаст :)) - каза !!
цитирай
154. d3bep - Клео :)
19.02.2011 14:40
Значи тия факирлъци с ребрата са си твойта религиозна концепция.
В моята символичното сътворени е по следния наичн:

Богът извайва на грънчарско колело мъж и жена. Дава им душа.
Пусга ги по земята и извайва следващите.
Накрая му омръзва.


Разбива божественото колело.
И вгражда чарковете му в утробата на създадените жени, те да ваят хора.

Е тва е приказката, там ребра, мебра и ябълки - вие ги ядете.

kleotemida написа:

Хмммм, и я ми дайте пример къде мъжът не заема господстващо място в семейството, рода, държавата и къде жената - заема пр.н.е.? Да е същесвувало някога „царство на жените”? М? Имало ли е такова животно въобще? Май, не... :), а излиза, че Апостолите ви били основно криви за този пусти сексизъм. Не е честно, ама никак даже не е честно, само щото става дума за християнството, ей такава предубеденост и пристрастност... :)))




Отново криворазбрана еманципация.
пишеш ми я по Интернет, ама наживо дали така ще ми кажеш?

Я разкажи.
Верно ли искаш семейство, където глава, иициатор и отговорник на всичко да си ти?
И ако да, то колко жени мислиш че искат такова.

Това мъжът да е глава на семейство е едно.
Друго е жената да няма права, да няма собственост, да не присъства в закона, да не е допусната до "демокрацията", да няма дори име и да я викат по името на мъжа й - примерно на тебе да ти викат 'Гьоргиевице!"...
Нали?
Помисли си :)
цитирай
155. d3bep - Гетски
19.02.2011 14:50
За ранното християнство аз се присуединявам към Юлиян с "галилеянци", даже и по лошо, зашото той гледа на тях като на юдейска секта, предала бога си.

За мен те даже са чисто разбойническо - унищожителна, пъво политическа и после всякаква друга секта.
Че те започват разбойничества, грабежи и убийства далеч преди да изградят стройна религиозна концепция. Оттам произхода и "целзовият" призив "вярвай и не питай".

Нали сме общо взето на едно мнение, че коленето на учени, религиозни дейци и мирни граждани започва някой и друг век преди да цъфне първото им "свето" писание?

После добиват форма... Мога да я оприлича на формата на някои балкански разбойнически банди ,които с идването на русите се обявяват за патриоти и опълченци, даже на някои от тях сме приели историите за чиста монета....
цитирай
156. kleotemida - Де го чукаш, де се пука... :))))
19.02.2011 21:53
d3bep написа:
Значи тия факирлъци с ребрата са си твойта религиозна концепция.
В моята символичното сътворени е по следния наичн:

Богът извайва на грънчарско колело мъж и жена. Дава им душа.
Пусга ги по земята и извайва следващите.
Накрая му омръзва.


Разбива божественото колело.
И вгражда чарковете му в утробата на създадените жени, те да ваят хора.

Е тва е приказката, там ребра, мебра и ябълки - вие ги ядете.


По туй – всекиму според вярата :))) Няма да споря и без това идеята на това „ребро“ горе беше друга :))

d3bep написа:
[quote=kleotemida]
Хмммм, и я ми дайте пример къде мъжът не заема господстващо място в семейството, рода, държавата и къде жената - заема пр.н.е.? Да е същесвувало някога „царство на жените”? М? Имало ли е такова животно въобще? Май, не... :), а излиза, че Апостолите ви били основно криви за този пусти сексизъм. Не е честно, ама никак даже не е честно, само щото става дума за християнството, ей такава предубеденост и пристрастност... :)))


d3bep написа:
Отново криворазбрана еманципация.
пишеш ми я по Интернет, ама наживо дали така ще ми кажеш?

Верно четете написаното от жени как на вас ви уйдиса :). Я погледни пак какво съм написала. Дали става дума за това, че искам чак такова „равноправие“ или става дума за това, да не приписвате целия сексизъм, съществувал на земята, на Апостолите, щото мноооого преди тях си го е имало.

А иначе не си въобразявай, че няма да ти кажа всичко, което мисля и в прав текст - очи в очи. Интернетът за мен не е параван, зад който да скрия страха си от „право куме в очи“ в реала. Вервай, че каквото говоря и пиша тук, го правя и навън. За мен разлика няма.

d3bep написа:
Я разкажи.
Верно ли искаш семейство, където глава, иициатор и отговорник на всичко да си ти?
И ако да, то колко жени мислиш че искат такова.

Това мъжът да е глава на семейство е едно.
Друго е жената да няма права, да няма собственост, да не присъства в закона, да не е допусната до "демокрацията", да няма дори име и да я викат по името на мъжа й - примерно на тебе да ти викат 'Гьоргиевице!"...
Нали?
Помисли си :)

Ти за толкова ли глупава ме мислиш? Че искам „семейство, където глава, иициатор и отговорник на всичко да съм аз?“ Хеле пък последното? Честно казано, никога не съм го искала, ама животът не пита какво искаш или не искаш, а ти го сервира и като нема друго за ручане (хеле с три деца), си ручаш поднесеното... ;) :)) Сигурно за това и знам гадната цена на точно този вид „феминизъм“, който в един момент за някои мъже се превръща в много удобно средство за бягство от отговорност. И тогава (щем, не щем) ставаме героини в песента „Моето мъжкото момиче“. (Леле как я мразя тази песен!)

А колко жени го искат, не знам, ама които го искат, не са с акъла си или въобще немат такъв.
За другото съм абсолютно съгласна с теб. И за това става дума, когато подкрепям феминизма, но само в тази му част. Другата крайност – равенство във всичко с мъжа - за мен е толкова неприемлива, колкото и пълното лишаване от права на жените и приравняването им с робите и слугите.

А как ще ми викат, ми е все едно, стига той да не си заслужи да му викат Петканкин или Марийкин...:)) Точно обратното, ако си носи и защитава достойно името, с гордост бих отвръщала на 'Гьоргиевице... :))) Щото жените не са лешояди и мърша не обичат... Пък и винаги е по-приятно да се лети до Орел и да ти викат Орлица... (Надявам се, че разбираш за какво говоря?)

Ай, поздрави от мен! Надявам се тук всички по-горе да са орли поне в личния си живот!... :)))
цитирай
157. get - Простете, че се вмесвам ! - защото доколкото виждам разговора стана междуличностен !:)
20.02.2011 13:34
kleotemida написа:
....Щото жените не са лешояди и мърша не обичат... Пък и винаги е по-приятно да се лети до Орел и да ти викат Орлица... (Надявам се, че разбираш за какво говоря?)

- Уважаема kleotemida - малко уточнение ! :) - в резултат на небезбурният си живот съм разбрал следната проста истина !
В ЖИВОТА НА МЪЖА ИМА ТРИ ЖЕНИ - Първата е тази, която му дава живот !
- Втората тази, с която създават новият живот - Децата !
- Третата - Това е великата успокоителка на Човека - Смърта ?! - която идва последна за да не приеме и успокои от всичките тези изяждащи ни отвътре страсти и чувства !
Само на третата можем да препишем, че притежава качеството - Личност, тоест че тя е наша лична ! - Защо ?
- При първата - ние поради обясними неща не можем, да сме влияли на избора й, тоест на акта на зачеването ни ! - Хехе ! - поради това и написаните доста глупости и банализми от чичко Фройд, един психиатър, който на практика сам се е нуждаел от такъв !! :):)
- При втората - да, действително следва да се държим с нея, като с орлица, Защото любовта между мъжът и жената, по есеството си е такава - да се разкъсваш, жива плът от себе си да късаш(въпросът е сложен, поради това маркирам само един негов аспект). ... за смъртта Смърта-успокоителка, нямам да се спирам, само ще повторя - Да тя действително е една Успокоителка на страстите ни. Единственото "лично" нещо, което човек притежава това е акта на собствената му смърт. Всичко друго, което си въобразяваме, че е лично, е суета и заблуда, хм, еманациите на Мая !

kleotemida написа:
Ай, поздрави от мен! Надявам се тук всички по-горе да са орли поне в личния си живот!... :)))


Поне се опитваме да бъдем орли в ... личния :) ! - относно навън в обществото, следва да бъдем, малко или много Мъже, тоест лъвове или бици - Няма да ти показвам пак Кибела - Но такива са истините от Живота, в лоното на Богинята Майка !! - ма сега, май с тази цифровизация и маскулизация на жените ... вървежни станаха женчовците, които ние в мъжка компания наричаме "меки китки" !
Същите ляха създадени от Вас жените, най-вече тези, които измениха на женската си природа !

ГетКан "ел,Торо", казано(приведено) в архаична форма БОУил :):)
цитирай
158. get - За ранното християнство аз се пр...
21.02.2011 04:55
d3bep написа:
За ранното християнство аз се присуединявам към Юлиян с "галилеянци", даже и по лошо, зашото той гледа на тях като на юдейска секта, предала бога си.

За мен те даже са чисто разбойническо - унищожителна, пъво политическа и после всякаква друга секта.
Че те започват разбойничества, грабежи и убийства далеч преди да изградят стройна религиозна концепция. Оттам произхода и "целзовият" призив "вярвай и не питай".
Нали сме общо взето на едно мнение, че коленето на учени, религиозни дейци и мирни граждани започва някой и друг век преди да цъфне първото им "свето" писание?

Не знам, раздвоен съм м/у две хипотези ?
- Мога да възприема едно към едно твоята теза - но това предполага целенасочено и съзнателно десиденство в областта на религията, с неустановена цел и мотив !
Но тук съзирам и други неща, които още повече ме объркват. Кои, като социална група или верска такава, се явяват носители на тези черти ?
Второто - което съм възприел като теза, това е теорията, която развива Г. Климов на базата "Ленинов синдром". Същият твърди, че дори това е използвано в идеологическото противостоене и противоборство м/у САЩ и СССР по време на "Студената война". При американците се е осъществило, чрез "проекта Харвард" на това същото !!
Май има и трета хипотеза, но за нея ... друг път :)) !

d3bep написа:
После добиват форма... Мога да я оприлича на формата на някои балкански разбойнически банди ,които с идването на русите се обявяват за патриоти и опълченци, даже на някои от тях сме приели историите за чиста монета....


Хм, не искам да се отплесвам върху "странностите" на балканският манталитет и душевност ! :))

от ГетКан тауроскитский
цитирай
159. d3bep - Е то ти отхвърляйки фактите се хв...
21.02.2011 09:24
Е то ти отхвърляйки фактите се хвърляш в конспирациите... Климов...
Не знам кой и защо.
Ако се вгледаш малко в историята юе откриеш и нещо друго обаче.
Вярно е, че по ниските слоеве на еврейскиятнарод са възпитавани, че са по -различни от другите, че трябва да постигнат повече и да искат повече...

Вярно е обаче и другото.
Те са най - жестоката жертва на собствените си управници.
Още в тея години се възражда антисемиитизма и истината за него е, че той дава ясни доказателства, че тръгва откъм богатата класа... Пръскат слухове сред своите за да ги подчиняват и плашат...
И че големите кланета сред евреите ги е имало... Лидерите им са ги избегнали и дори са подпомагали колителите, без да говорим че твърде вероятно и са ги подбудили...

Така че историята има няколко страни.

Така че дали на християнството трябва да гледаме като на световна конспирация, не знам...
Може би е световна конспирация срещу чистата религия, произлязла от египет и подхваната от тъй наречените "философи" по света.

Конспирация срещу основната пречка да се реализират плановете им.

А после, когато силата й е осъзната ,е използвана и за друго.
Цъфнали са "свети писания" и прочие хитри магарешки изпълнения...
цитирай
160. bgwest - Страхотна статия!!!Току що я пр...
22.02.2011 19:52
Страхотна статия!!!Току що я прочетох....Много ми хареса...на 100%.Наистина много силна статия!!!...Ще влизам тук вече по често.Браво...Супер статия! С уважение!
цитирай
161. d3bep - Страхотна статия!!!Току що я пр...
22.02.2011 21:53
bgwest написа:
Страхотна статия!!!Току що я прочетох....Много ми хареса...на 100%.Наистина много силна статия!!!...Ще влизам тук вече по често.Браво...Супер статия! С уважение!

:)
ДОбре си дошъл!
цитирай
162. silencemurmur - "Това, което се знае, е малка част от всичко, което е било."
24.02.2011 14:30
Разглеждаш в поста си религиозната култура на Средиземноморието. Ако се вземи под внимание и тази на южна Америка, на северна Америка, дори и на черна Африка, на Азия, биха се намерили общите човешки черти на мисъл, разбиране, усещане. Да се уважава ТОВА, що поддържа живота на земята, по естествено е общоприето от човека по цялото земно кълбо. Знаело се е, че до НЕГО не може да се стигне, но ТО може да се почита, слави, дарява, въпреки че по ненужда липсва понятие религия, монотеизъм, християнство, юдейство и други * -ство. Човекът му е давал имена, принасял ги е със себе си, оставял ги е по път, спомнял си е други имена, измислял е нови имена, НЕГО кичени, още по-красиви, по- звучни, по-господно подобни.

… Намерил се хитрец да пази при себе си ценните предмети, от благодарност дарявани на бога - светило и хранител. От тях може да се забогатее, мисли ум. От тях може да се отвори банка, религия наречена, с църква-сейф. В нея на мене да се кланят, мене да даряват. Казано, направено. Диктатурата заработва, мие ценностите на хилядолетията и влива оловното си слово в ума на вярващите без система "вяра". Що религиите апостолират, вържи, цъфти, плоди. Оръжие им става. Унищожава, завладява и владее. Системата е крепка, вкамънинена от вековете. Човешкото равновесие в мир със себе си е срухнат. За нас, узурпаторите, зелена светлина. "Откак стана така, че нашите жреци започнаха да гледат отвисоко на бедните и да не ги е грижа за тях, … надушиха изгодата, и се втурнаха да показват човеколюбие и укрепиха най - долното от всички деяния чрез престореното си поведение. …"
Както аз те прецитирам, император Юлиан Апостат говори в писмо до първожрец Теодор на древен език, напълно съвпадащ със съвременното СЪчовешко положение. Дори и да би се извадил религиозния концепт на казаното, то икономико-политическия такъв е актуална реалност.

цитирай
163. silencemurmur - ..........
24.02.2011 14:31
Християните преди "системните християни" не биха били годни за манипулацията на истината. Изобритателите на "божествената концепция" … "просто са извратили старата,  общоприетата божествена истина, поставяйки себе си на чело, като "ключари" на небесните порти. Порти, които преди това са били отворени за всеки що е бил в мир със себе си." както казваш в поста си.
И тази естествено общоприета очевидна истина, нито отворена нито заключена, е съпровождала човека, където той и да е бродил по земята, измервайки със стъпката си пространството и в разнасящ названията господни. Ей така, без цар и господар.

Ако чуваме древните човешки слова в дълбочината им, днес бихме били способни да използуваме политическия шанс на момента за свалянето на истината от олтара на лъжата. От началото на времената тя е центъра на сърцата ни. Поради нагласата ни никога не бихме могли да я разгадаем. Ние сме самата истина. Говорейки по нея, тя се привръща задължително в идея, мит, представа за това, от нас истина наречено.

П.П. Предложеният от тебе материал е много богат и може да се задълбочаване до заключението, че нищо не може да се дели, защото не е събирано. Това беше и впечатлението ми в лондонския национален музей. Изложените там предмети и описанията на развитието на човешките епохи го подтвърждават.Човекът не може да отдели от самия себе си човешкото си държание и обход към самия себе си. Движи се от една опадаща култура към изникването на следващата такава. "Копира" вече познатото, добавя към него "изобритателното" ново. Търсенето на доказателства, че сме"нас" = един вид пъпът на света = клони към нациолизъм, изключващ човечеството, което не търпи тесните определения. То избягва интуитивно интелектуални, социални, политически инцести макар че има само един корен - истината.

цитирай
164. silencemurmur - ..........
24.02.2011 14:32
Ако се седне да се търси кои сме "ние" първите и храбрите, ще се стигне до Адам и Ева, без да разбереме кой беше пръв: кокошката или яйцето. … и пак ще се натиснем да изпуснеме момента за изграждането от пепелта на ...

А що до понятието Христос, то е "творено" от младата религия, нуждаеща се от една жертва-господ. Трябва да се рови из архивите и музеите, защото на профанците това не се казва на висок глас.

Дуализмът не може да се изключи от никоя религия или що да е друго то. Дори да има един жив бог, има някъде и един погребан такъв. С отричането на непресъстващото подтвърждавам, че съществува отреченото. Господ може само в частите на триличието да си го представиме. Иначе нещата не вървят за ума.
цитирай
165. d3bep - До silencemurmur
24.02.2011 14:52
Здрасти!
И много ти благодаря за подробния и чудесен постинг.
Абсолютно съм съгласен в общочовешкото на тея ценности.
Даже ак осе заровиш по - назад във времето бях пускал постове за маи, инки, ацтеки, чанки, мочика и прочие и техните сходства с другите древни...
Винаги съм го твърдял и го ровия и в посока Шумер, вероятно иКита йне е далече от тая концепция.

Проблемът е, че макар и в блог бг се старая да давам на постояете поне науковиден изглед.
Науката предполага конкретни факти и доказателства.
Тъкмо това давам, почти 100% аналогии, очевидни , и твърде много , за да се прескочат, а мога и да ги увелича, без да се изхвърлям ,в пъти...

Относно другите неща, които казваш, също съм съгласен, и за нас, и за истината, и за лъжата... Макар че темата е друга. Според мен винаги го можем това, не днес и не утре... Ако идеята е да "заразим" другите хора с истината, то истината, до която аз съм стигнал, е че много от тях, да не кажа повечето.. просот не искат да са заразявани.

Предпочитат да бъдат върнати като милионери в матрицата, отколкото да са съзнателни , свободни, с други свободни... под прицела на хиляди дула.

За дуализмът, той може и трябв да бъде отхвърлен.
Недуализмът ъществува, в Египет е философска концепция...
Как да ти го пресъздам?
Може би най - ясен е той при Маите.
Една и съща богиня там е в добрата с иеманация богиня на пролетта ицветята, дупи се по полянките ,ражда слънца и прочие.
В следващият момент па ктя, под друго име, е зла. Прави чума, пука мехури... Принаасят и в жертва одрани хора...

Разбираш ли го?
Дуализъм е приемрно Ахурамазда бил добър, ариман лош идобрият дръпнал лошият за брадата...
Дуализмът е мозъкопромиване за абдали. Елементаризиране и профанизация на нещата. Отделянето, късането на цялото. Пробутването ан категории в мисленето.
Недуализмът е истинска философия и познание на света.
Добро и лошо не съществуват.
Те са различни степени на едно и също нещо.

Както топло и студено не съществуват.
Те са различни степени на температурата, нива на загряване на космоса.
цитирай
166. анонимен - Георги Жеков
03.03.2011 12:59
Здраси Дзвер!
Честит Национален Празник!!

Искам само да попитам къде е темата за арабските въстания???
Моля те,качи я в блога пак.

Лек ден и Успешна седмица!
цитирай
167. panazea - Орфей и мистериите .
04.03.2011 11:00
Познанието е закодирано в нас . Познай себе си и ще познаеш Вселената и боговете.
Всяко ново нещо и добре забравено старо.
Честит рожден ден !
Панацея !
цитирай
168. анонимен - izviniavam se,
09.03.2011 00:01
che vupreki preduprejdenieto vlizam s latinitsa neuka ot nai dolnite sloeve da pitam i pravia predpolojenia.izchetoh vsichkite postingi.te otgovariat na moite vujdelenia za istina i istoria.rodena i ostariala v sots vremenata vinagi sum viarvala che ima tvorets i che neshto v bibliata ne pasva.sega zapoznavaiki se s vasheto znanie,koeto ste predostavili pak imam sumnenie.ne moje koleloto da e vlojeno v telatajenski sklonna sum da viarvam a propo/kakvo e viara,religia ravnopravie i emantsipatsia?/,che sme sutvoreni ot dva razlichni sviata ot materialno i duhovno estestvo/da sutvorim choveka..../a tova za adam i eva da ne bi da e selktsiata da sa edinstvenoto svestno kotilo ot eksperimenta i da se razmnojavame chrez brat sestra maika sin bashta dushteria?zashto li tova vodi do nezdravoslovni otklonenia.fizicheskite lichat a duhovnite?kakva e tazi zmia i krilati zmii ,koito prisustvat?kakvi sa tezi katakombi ?ima predania,che i sega v Tibet ima podzemia v koito rabotiat uchenite i ot vreme na vreme podavat neshto si na nas.dali v katakombite ne sa jiveli tezi krilati zmeiove i sa puskali po neshto si?ne viarvam che egipetskata religia e purvichnata i nai blizko do istinskata.ako sme suzdadeni i pusnati,to triabva da sme imali instruktsia za jiveene-kakvo da iadem kakvo da piem ot tova koeto ima na zemiata posle kakvo da si prigotviame i t.n.ot materialnite.duhovnite sa ni dali duhovnata instruktsia koi sme kakvo ima okolo nas i kak da go polzvame pri lipsa na materialni surovini.tova shte da e purvichnata biblia v koiato sa ni dali krugut krusta kvadrata kubut i daltoida.dali sa ni i telepatichnite sposobnosti.loshoto vinagi privlicha.bezdeistvieto rajda porotsi i taka se e stignalo do religiite.te sami po seb si vinagi sa bili manipulatsionni i sa slujeli na balgorodnitesite-polititsite.ednakvi sme sutvoreni s razlichni funktsii biologichni,no v edni materialnoto izbiva v drugi duhovnoto.produljava
цитирай
169. d3bep - моля за кирилица. На въпросите ще ...
09.03.2011 00:04
моля за кирилица.
На въпросите ще отговарям утре, пуснете г испокойно.
цитирай
170. анонимен - i zashto puk ne
09.03.2011 00:13
tezi bedni prosti,koito ne si praviat grobnitsi i ne sa pisari a pomniat slovoto vlojeno v programata da ne sa istinskite nositeli na hristiianstvoto svoboda i lubov kum vsichki,zashtoto sme bratia i sestri i tezi s materialnoto razvitie da se vuzpolzvat ot tova i gi otkusvat ot tova koeto pomniat chrez pismenostta,voinite truda voinite izbivat tsvetovete truda ubiva umovete.ne moje da si viarvasht da si jivial po bojiite zapovedi i da si pishesh,che si jivial kakt o triabva.vodil si voini ama nikoi ne si ubival imal si bedni ama nikoi ne si ostavil da gladuva imash robi a ne si zarobval nikoi.shte si zamina ot tozi sviat bez da moga da razbera v nego kak se poiavi choveka na sveta.koia e zmiata.koia e purvata ni dadena ot Tvoretsa kniga i kakvo sudurja tia.koi ia oskverni.koi sa tezi bogoizbrani./dali ne sa te egipetskite blagorodnitsi?/kakvi sa tezi obeshtavania za zemia.kak im se proshtava obiraneto na edna natsia ,v koiato sa bili robi.:)moje bi v drugia sviat shte razbera i ako se prerodia pak na zemiata shte go donesa i dam na horata po neia:0ako vse oshte ne sa go otkrili.
цитирай
171. анонимен - blagodaria za
09.03.2011 00:17
hubavite postingi.blagodaria ,che vi ima takuv kakuvto ste.priiatno e da se chete vsichko ot postinga do komentara e sreshtat se i stranni ptitsi kato anonimnia deto preduprejdava da se pazite ot sparotok.ta vie ste dvama trujenitse na edna ideia i ot razlichni poleta i slujite ,nooooooo i takiva lichnosti ima.s neturpenie ochakvam sledvashtite vi postingi i prepratki kum vashi sitove.
цитирай
172. анонимен - ne sum v bg
09.03.2011 00:18
polzvam chujd comp i niama kirilitsa v nego a ne e udobno da si prikacha za men spetsialni
цитирай
173. d3bep - Хм :) Казвате, че не ви е дала библ...
09.03.2011 10:19
Хм :) Казвате, че не ви е дала библията достатъчно, обаче звучите... Твърде библейски?
Не е особен проблем.
Аз не казвам че египетската религия е първорелигията.. Но определено твърдя че е най - добре съхраненото и най - ревностно прилаганото знание, коео е и най - близко до Източника.
Те самите също твърдят, че религията им я е дал Озирис, който я е дал и на други народи. Не я считат за лично своя или за свое изобретение.
Аз имам и п о -дълбока концепция там, но...

По отношение на другите въпроси, не пиша за Египет... Поради тая причина досега не съм писал за щуротиите за "сегрегацията' и "робството" в древен Египет. В Египет жените имат равни права с мъжете в степен, да ги има в изкуството, в магията, в жречеството, да имат гробници(общо взето тея неща ги няма и в най - демократичните към жените древни общства) и дори, да има няколко - мисля че общо 8 - записани "фараонеси"!
РОби в Египет идват с времето на евреите и азиатските семити, нахлуващи в територията им и даже по това време РОБИ ПОЧТИ Е НЯМАЛО. Странна е еврейската политика ,едновременно твърдят, че те са въвели в Египет системи на данъчно изнудване и заробване, и то официалн ого твърдят, хем после обвиняват Египет в мракобесничество заради въведенаа и практикувана от тях самите там политика....
ТОва за робите пък мога направо безвъзвратно да го опровергая отвсякъде, но както казах, не пиша за египет.

Тезата за робите е чисто еврейска, даже и не е библейска. Библейската е че изобщо фараона накарал евреите на тежък физически труд - да правят кал!
Твърдението, че дедовците му били роби, е на популярния Йосиф Флавии, който твърди отгоре на това че те построили пирамидите, което не е уцелил само с няколко хилядолетия. Него сте лапнали, дори и без да знаете, и него повтаряте всички, пищящи от робството в Египет. ТОй е единственият "свидетел". По негово време вече е имало робство де, и също така вече отдавна не е имало Египет. Той живее в римско време, египет формално загива още от сродните на Йосиф асирийци, почти хилядолетие назад, а още няколко века преди това се счита в нещо като последен преходен период.

По принцип нормалните смислени религии(поне по мое мненние) отхвърлят доброто и злото... Също и аз. Т
Респекивно това кой какъв е и защо е, ито в библията, ен знам как да отговарям. Вие ме карате да я обсъждам като първоизточник, за мен тя е далеч от такова нещо, да не говорим че между златото в нея прозират доста долнопробни въжделения и пропаганди.

Змията в древният свят е хтоничен символ. Тя е египетски символ на Нощта и победата на Нощта, както и един от символите на Озирис. Второто е свеовно, повсеместно явление(без да говорим че световният змей и битката срещу слънцето - също, например в келтската митология).
СИмволиката е проста, ако четем преписаната библия с очите на познанието на другите религии.
Блаженние и безсмъртни Адам и Ева биват докоснати поради любопитството си от смъртта/нощта.

Що се отнася до изхода и другите неща... Обяснението е дълго.
Мойсей е бил египетск ижрец. Идеята обаче че е дигал аристократите на бунт, е слабичка. По принцип и в историята няма аристократичен еврейски бунт всъщност. Мога да продължа с темата за изхода, но няма смисъл.
Разрешено му е да се изсели , вероятно в покрайнините на Египет.

Сама се сещате, че същестуването на абсолютно идеална държава в неидеален свят е невъзможно.
Египет е на близо три хилядолетия при първата си завоевателна война, и то династията, коят ого води в тая война, ако не е цялата от, то поне в нея има очевадни семити.
Няколко хиляди години в египет става дума само за умиротворяване на териториите поради свободното нахлуване на азиатци, дошли да грабят и да влачат на чужд гръб.
Че е имало войни и войници, имало е, но ги има във всяка държава и тая е единствената ,дето ен е живяла на чужд гръб, съществувала е най - много години и не е вдигала империя!

Така че обвинението ви е безстопанствено.
Повечето хора дейтвително са писали автобиографии, неща за това, как са живели по гробниците си.
И не са имали роби.
Не са унижавали другите.
Живели са според закона. В Египет това значи, божият закон.
Това са аристократите им.

Бедни и бедстващи....
Има списъци как фараонът е раздавал храна, осигурявал е работа на всеки, давал им е земя, и дори част от продукцията, която те изработвали на държавното поле, т.е. в служба на фараона, им се педоставяла да я ползват или търгуват от свое име и за своя сметка.

Така че не знам , сигурно зза хиляд игодини в хиляда километра Сахара дезърт може и да е имало гладн ии бедстващи, но далеч не мисля че системата е предразполагала към това и причината е сходна с многото хорица, дето днес ровят по кофите...

Отново казвам ,фокусът ми не е египет, н оза съжаление малк охора го разбират. Повечето, включителн о идоста народ в"нашият лагер" са с промити от пропагандата мозъци и се ангажират преди всичко с ровене на етноси в историята, войни и събития, дето ни праат мноо велики и създатели на света ,а са много далеч от това да опитат да разберат, кои са всъщност... Честно казано уморявам се да се боря с тая обществена болест... Историята е станала махленски продукт, дето даже е неспособна да изведе нещо личн отвое, например дедите ти, обаче извежда етноси хиляди години назад... Смешна история.
И много хора допълнително я свеждат до махленското ниво.
Харесва ми във Вас това ,че има ясен елемент на търсене, кои сме, какви сме...
Струва ми се обаче че преди всичко трябва да изработите методика... Сегашната е ограничено вторачена в библията и търси забранена от библиците метафизика и символика зад страниците й.
Творецът никому не е давал никаква книга.

Дал е нещо повече, самите нас.
Пътят е във вас.
И да не разберете приживе как точно е сътворен човека, не е чак такава беда. Египетските приказк иса символични, вие търсите твърде материалистична такава ,струва ми се че няма кой да ви я разкаже.
Физически няма пречка човекът да е наистина еволюирало същество.

Та не е беда че не знаете ка кточн ое станал осътворението.
Беда е ако след смъртта "разпаднете" божието творение.
Поздрави! Дано съм бил изчерпателен.
цитирай
174. d3bep - Що се отнася до последното предупреждение!!!-
09.03.2011 12:02
анонимен написа:
priiatno e da se chete vsichko ot postinga do komentara e sreshtat se i stranni ptitsi kato anonimnia deto preduprejdava da se pazite ot sparotok.ta vie ste dvama trujenitse na edna ideia i ot razlichni poleta i slujite ,nooooooo i takiva lichnosti ima.

Аз война със Спароток(или лицата зад тоя ник) нямам, нито пък крайно тесен съюз :) Имам си собствени изводи за всеки , ско йто съм поддържал някакви отношения и е малко трудно публично изсипани анонимни твърдения да ме преобърнат, корава глава съм.
Спароток сам избра стрелбата напосоки срещу нас, в това отношение аз вина нямам, той си е виновен и това се е видяло от доста хора в блога му, може би това е един от тях.
Така че предупреждението му има някаква база.
Винаги съм можел да кажа много , и за и против изказваните от него тези ,но съм се сдържал. Той не удържа и откри огъня. Аз дори и сега се сдържам в повечето случаи.

Не защото ме е страх, а защото това е безмислена война в нашия лагер. За задоволяване на егото. Защото даже и да я спечеля, ще избивам своите, и при мен ще има загуби, а големите битки с истинските противници изобщо не са започнали....
Затова пък ак оси направим хубава война, може и да не стигнем до тях... Популярност в блог бг с разправии може и да спечелим, но после на другите арени всичк иоръжия ще са в ръцете на враговете ни...

Но като цяло ,макар че не споделям напълно позициите му, уважавам това , което прави и мога да кажа, че в по - голямата си част то е полезно и си струва, все едно кой е, аккви са мотивите му и политическите му виждания. Сигурно не е безгрешна теорията му, сигурно на моменти е пресилена, но като цяло в нея има доста здрав темел.

Не сме само той и аз, не ме величайте.

А това , за което говри анонимния , аз вече го правя и не заради Спароток.
Няколко твърде подробни и много стойностни и обхватно обосновани изследвания - по моя преценка - върху развитата от мен теза, няма да видят бял свят в блога ми.
Окончателно е решено, и вероятно ще има и други такива.

ТУк пускам по - популярни, не толкова обвързани едн ос друго неща.
Не е Спароток причината, н овече съм възприел такава политика и я бях решил, когато ми писа анонимния.

Поздрави!
цитирай
175. анонимен - blagodaria vi
11.03.2011 03:34
za izcherpatelnite otgovori.durja da otbeleja che ne sum bibleiski oformena.dori nai napred sum pochnala ne ot bibliiata a ot indianski pisania/e kolko sa iztinski ne znaia/izviniavam se ,che vi zanimavam sus sebe si,no ako niama lubov ima instinkta na otseliavane a tova codi i do kanibalizum.mislia si,che vse niakakva instruktsia nie e vlojena v mozuka.koiato opredelia koga edna i sushta postupka vednuj e losha a vednuj dobra.za tova i sum suglasna,che niama losho i dobro,nonali pomoshtta e dobrina i obichta e visha dobrina.ne razbrah obache vasheto razbirane na emanstipatsia viara i religia.vajno e da go znaia,za da moga pravilno da vi razbiram kogato boravite s tezi dumi.subranite materiali koitoo ne puskate v bloga kude vijdat bial sviat :)?
цитирай
176. d3bep - Здравейте. ПО принцип аз не съм чак ...
12.03.2011 10:38
Здравейте.
ПО принцип аз не съм чак такъв религиозен теоретик, но за мен вярата е нещо, за коеот хората иамме и естествена настройка, родова памет.
Религията е кодификация, което не е винаги лошо но като цяло работи малко против естествените белези на вярата.
В п о- лошя си вариант религията е и инситуция, която вече съм склонен да отхвърлям.


За индианците - за кои четее :)
Икакво...
Хм, всъщност аз осавам с впечатлението че при тях е някаква първична, естествена любов към природата, не е без любов.
А канибализмът и човешките жертвоприношения са някакъв вид религиозна философия.

Статиите ми ги има на различни места.
ТОчно тази статия в комбинация с орфееваа и съкращение мисля, че трябва скоро да излезе във вестник "Десант".
цитирай
177. анонимен - az sum lubitel
13.03.2011 06:39
i cheta za vsichki za koito ima pisano.ne iskam da poviarvam che kanibalizmut e zalojen v nas.iskam da viarvam che e delo na bolen religiozen,no moshten mozuk dovel do jertvoprinosheniata i iadeneto na choveshki organi i meso.ima go ne samo pri tiah a iz indiiskite mudretsi,samo che te iadat sveteshtite tela na umrelite ne kakvo da e.
цитирай
178. анонимен - kak sled smurtta
13.03.2011 06:40
az moga da razpadna bojiieto tvorenie
цитирай
179. shtaparov - Орфей
04.04.2011 17:27
Много е вероятно не Орфей да е кръстен на арфата,а тя-на него,макар че и другата теза не е за пренебрегване. Но името на Орфей си е чисто Тракийско-доказват го ономастичните изследвания на "Ангеловия анализ",според които Орфей=Борфей/Бергей/,Оргей/Орган,Органа/,Ордей/Ордан,Йордан/,Орцей/Орце/,
Ордей/Гордей,Гордий,Гордан/,и т.н.
цитирай
180. stamenmihalevski - Въпреки че сме на различно мнение по ...
23.06.2011 23:12
Въпреки че сме на различно мнение по отношение на гласуване и негласуване :) и въпреки че си мислех че няма какво да ми предложи един човек, който само обижда(става въпрос за твои коментари на един постинг свързан с гласуването), мисля че по отношение на религийте имаме близки виждания(стига да съм схванал правилно идеята ти) и също, че освен да псуваш има какво друго да кажеш(и то не никак малко). Аз не мога да се похваля с много знания по въпроса с религийте, подкрепени с научни изследвания(дори като чета коментарите направо започвам да получавам комплекси :) ), но все пак ще си позволя да изкажа гледната си точка. Източноправославен съм и по принцип вярвам в Бог, дори в последните няколко години все повече, но не вярвам в църквата и в това, че тя ми е необходима за да имам връзка с него.(а още по-малко вярвам в католическата църква) За мен цялата й организация е била с единствената цел - манипулация на масите и власт на определени хора над другите. Вместо да доказвам по някакъв начин твърдението си, ще задам елементарен въпрос на хората, които не са съгласни - Убивал ли е Христос хората, които не са вярвали в него и правела ли го е църковната организация през Тъмните векове? - Ако го е правела(което мисля че е безспорно), тогава как ще ме накарате да повярвам, че представителите й проповядват Христовото учение? Още един въпрос - Сигурни ли сте, че Иисус е роден на 25.12 или тогава е най-краткия ден в годината, след който денят започва да се увеличава и не е ли 25.12 всъщност рожденната дата на Бога Слънце?
цитирай
181. d3bep - Кога пък съм те псувал, туй беше с...
23.06.2011 23:19
Кога пък съм те псувал, туй беше сериозна изненада.
Можеш ли да ми покажеш?
Нещо... сериозно трябва да си прегрешил че да съм те напсувал.

Християнската религия е неспособна да даде отговор на чудовищен брой въпроси. които ТЯ Е ПОСТАВИЛА КАТО ДОГМИ.
Но за това ще запазя топката у мене, има какво да се допише по тая тема определено.

Само ще кажа едн онещо, което няма да се хареса на християните.
Идеята "христос умря на кръста за да спаси нас"...
Е скритата идея на човешко жертвоприношение.
Християнството завоалира такова послание, което последователите често разбират "абдалски", без да го осмислят. Без изобщо ясна идея кво е туй, якото е че ние вече сме чисти от греховете, супер...! Еваларка на христос, а защо, как, как така мойте грехове друг ше ги прати в канала... Нема отговор :)

Няма такова чудо, вие ще грешите, ще сте мизерници, и после ще разпорят някого, ще му източат кръвта и работата се оправя.
Това е ЧОВЕШКО ЖЕРТВОПРИНОШЕНИЕ.

Гарнирано с това ,че боготворите БЕСИЛКАТА.
Кръстът, на практика.
ТОва е най - безчовечният идол в историята на света, а той е унищожавал всички останали.
Отделно ,че е документирано от ранните християни, че кръстът в началото е бил ... АНКХ...

Но това, коеот е най непростимо на тази религия е войната срещу всички стари нрави, обичаи, разбирания, унищожаването на култа към мъртвите, на древните знания и прочие....

Това е истинският й принос. Колкото и да ви се иска да е друго, тя изобщо не е свързана с подобряване на нравите, напротив.
ТЯ САМА СИ ПРИПИСВА ТАЯ ЗАСЛУГА.
Друг, който да й я припише, няма. ТОй другия е я от дявола, я еретик, абе се нещо ще се измисли.
цитирай
182. goro7777 - С уважение към автора и малко критика:
28.02.2012 11:38
1. Фактически мнението на Св. Августин не се позовава на автори, истории, още по- малко историческа памет, а на думите на Ап. Павел.
Пита се , ако Спасителят, Ап. Павел и др. библейски авторитети не бяха казали нещо подобно, щеше ли да казва подобно нещо Св. Августин?
Той със сигурност- не! Но, автора .....

2. Не е почтено, не е померно да се сравняват текстовете от т. н. "Корпус Херметикум" със „Стария Завет”.
Кога ли за пръв път е писан "Корпус Херметикум" ????
Дали не е от 6 - 7 век ?
Това, че последователите му казват за "древният" му, "автенничен" произход нищо не значи. Нищо!
Още повече да се твърди:
"Началото ще сложим с Корпус Херметикум. Добре известният „свод” е по – стар от познатата ни версия на „Стария Завет”."
Ужас над ужасите !

Ако търсим аналогия, добре би било египтолога да потърси още по- древни текстове от предложените тук, напр. свещения химн с който започват Ведите.
Но аналогия не значи старост, древност, нещо забравено, че пак после припомнено.

3. Християнството се основава на признаване на Спасителя, като личен Спасител, и най- вече като спасител на Творението - на човечеството, на цивилизацията (казано по ново му)!
Старите Герои и Спасители от многобожните религии, е играят такава роля.

4. Никъде, в никой по- стар исторически текст не се споменава за Нов Свят, с нови условия, има се в предвид физически условия за живот на нашата планета, където забележете- ще живее човечеството!
Четете "Откровението".

Както и да е, аналогиите господине са хубаво нещо, стига те да служат за практически цели.
Чертах с интерес др. ви статии тук и с удивление научих нови неща.
Но дали са нови като факти, или са твърдения, след тази статия ще трябва да открия за себе си.
цитирай
183. d3bep - Колега, аз казвам какво е, а не че ще ...
28.02.2012 13:15
Колега, аз казвам какво е, а не че ще Ви хареса :)
Това не са нови факти - какт осе изразявате, а стари факти, т.е. не съм ги публикувал и открил за пръв път аз :)

От поста ви, оставам с впечатлението че сте:
1. Слабо запознат с проблема.
2. Силно индоктриниран с християнска пропаганда. Съвременна. Духовно лице ли сте?

Това обаче е историческа, а не религиозна статия, и в книгата си съм дал още допълнение по тоя въпрос, акто изобщо сам осъм "почесал" темата, не съм хванал всичко възможно.

Препоръчвам ви следните въпроси да си отговорите, преди да коментирате:
1. Кога е писан старият завет.
2. Кое е реалното му най - старо копие.
3. Има ли исотрически основания да се вярва, че то йе толкова стар колкото се твърди.

По отношение на корпус херметикум:
1. Кога е писан.
2. НА КАКЪВ ЕЗИК Е - според мен изобщо не знаете.
3. Съществуват ли ДРУГИ ПОДОБНИ ПИСАНИЯ, които той би могъл да унаследява. Колко, къде, аккви, за кого се говори вътре...

Това са простички въпроси, които правят по - нататъчният ми коментар върху свети Августин иоткровението напълно безмислени. Има едно единствено произведение на света, което може да е било писано в Александрия, коеот има древни корени и ТОВА НЕ Е СТАРИЯ ЗАВЕТ.

Точка.
Не си правете труда да въртите религиозна пропаганда в блога ми, моля.
цитирай
184. kass - d3bep
06.09.2014 14:19
Оооо, трудно ми е да приема такива обвинения. :)...
Че Христос е черпил познание от древни учения не вярвам да го смятате за някаква кражба или да го осъждате... Конспиративната теория също, че няколко старчета са създали християнството за да убиват и крадат също е доста смущаваща. Всъщност Христос и учението му придобиват такава популярност именно защото се занимават само с учението за Бога и човека, но не и с политика, пари, създаване на църква и т.н. Нещо повече, всичко това е причина за гоненията на християните именно защото се считат за заплаха на властта, нещо сполетяло и богомилите. Колкото до инквизицията, отношението към науката и прочие, това са дела на католическата църква, която използва вярата за упражняване на власт, натрупване на пари, наемане на войски и т.н., но това е тема на друг разговор...
Поздрави!
цитирай
185. d3bep - Kass,
22.09.2014 23:07
Здрасти.

Сега ,не знам какво има да приемаш и да не приемаш :) Първо не разбрах щ осе идентифицира с проблема, вероятно искаш да кажеш е си православна. Ок.

Следните неща отбелязвам:
- Дали ги приемаш или не, фактите са си факти. няма спор, че християнството е преписана религия и неведнъж съм се занимавал с това, както и юдаизма.
- Твърдението ,че християните не се знаимават с политика са много далеч от истината . Историята му си по прескочила. Опитай да започнеш например с "александрийски войни".
- Клишето за "лошата папа" и добрите православни много ме кефи и то е сред нещата ,които показват колко вредно е подобно мислене. И къде е разлиакта между "добрият мойсей и лошият христос" или добрият Христос и лошият мохамеед? Пак омраза. Основният принцип и принос на християнството: РЕЛИГИОЗНА ОМРАЗА. Това е уникалният му принос, останалото е препис.

- И какво ще кажеш ,ако има неоспорими доказателства .че ПЪРВИЯТ В СВЕТА КОНЦЛАГЕР Е СЛУЖЕЛ ЗА ИЗБИВАНЕ НА УЧЕНИ И ДУХОВНИЦИ И Е ТОЧНО НА ЛЮБИМИТЕ ТИ ПРАВОСЛАВНИ ХРИСТИЯНИ..... Никви папи. Дори е на територия с близко до нас име и недалеч оттук. Или то не се брои? Те са иначе добри, открили са кнцлагерите ама Хитлер чак ги е внедрил пълноценно.
Всичките са една стока.

Само християнството, юдаизма и мохамеданството са религиите в света, които си позволяват да твърдят, че:
- са единствените верни религии;
- всички извън тях са еретици и могат да бъдат избивани;
- държат ключа за бога;
- другите религии са варварски.

Това е основната характеристика на тея религии. Иначе там мир, любов и други главозамайванки. И не били политически. Не, изобщо. Затва медиоланският едикт е рожденна дата на християнството.

Поздрави. Не те нападам, но.. Май трябва да направиш разлика между твоите морални ценности и целите на създателите на твоята доктрина.
Т.е. между това, коеот си изградила в главата си и това, за което смятат други да използват изграденото в главата ти, или ако не в твоята ,в 95 процента от милиард такива глави. Коеот им е предостатъчно като резултат.
цитирай
186. kass - :)
23.09.2014 00:35
Искрено се развеселих на този отговор... Както и да е. Темата е обширна и не ми се спори...
цитирай
187. d3bep - Ами и аз ти благодаря, че сподели ...
30.09.2014 13:20
Ами и аз ти благодаря ,че сподели предубежденията си с мен , но когато искаш да коментираме и фактите, можеш да поставиш като за начало избран от теб под въпрос и аз ще ти го покажа, а след това ще очаквам и ти да ми покажеш факти, които са от значение за обратното :)

Поздрави!
цитирай
188. kass - d3bep
11.10.2014 17:15
Стана ми весело от твоя отговор по горе заради следните заключения:
"Първо не разбрах щ осе идентифицира с проблема, вероятно искаш да кажеш е си православна."
Може да съм православна, католичка или протестантка във всичките му видове - съботяни, петдесятници и т.н.... Всички те смятат, че християнското учение, което проповядват е най-близо до това, което е изповядвал Христос, въпрос на тълкование, а не че другите религии еди какво си... тук вече прозира явно непознаване на материята...
Другото е за лошият папа и лошото православие, което както и да го погледнем не отговаря на въпроса за политическата цел на Христос и проповедите му. Но вероятно ти смяташ, че той не е историческа личност, откъдето може би се дължат и пропуските ти (в отговора) относно гоненията срещу християните (надявам се, че не смяташ и тях за измислица на старчета конспиратори)... :)...
Така, че не съм се докачила, просто исках да кажа, че преписването може да е взаимстване, в това няма нищо странно, защото всички религии произлизат от предишни текстове и вярвания, както и самото християнство се базира на юдаизма и че твърдението, че банда старчета конспиратори са измислили християнството за да подчинят хората е меко казано забавно :)... Ако мислиш, че е възможно, дай да измислим и ние една религия и да завладеем света ;)...
цитирай
189. d3bep - Ами би си отговорила на върпоса за ...
12.10.2014 17:54
Ами би си отговорила на върпоса за Христос като почтеш предната тема. Те са взаимосвързани.
http://d3bep.blog.bg/history/2011/02/01/orfei-hristiianinyt-ili-sinkretizmite-v-obraza-na-iisus.677321

Много ме съмнява че има някой, изобщо разумен човек, познаващ историята, който не успява да види очевидните несъответствия в исотрията за Иисус - например разпъването в Рим НИКОГА НЕ Е ПРИКОВАВАНЕ, и очевидният препис на историята за Прометей. Смъртта на Иисус представлява някой евтин разказвач, който просто е "очовечил" Прометей. 100% същото, без разлики, просто някой е вписал историята в сюжет с човешки имена. ВМесто огъня(профанизирана рактовка, повечетоо древни автори, описващи лиспващото произведение на Есхил споменават, че дава на хората обработката на металите, науката, медицината и ред други неща, създал ицивилизацията), дава на смъртните вярата. Вместо от плачещият Хефест, който прегръща и приковава Прометей, Иисус е целунат от ученика си Юда. Вместо орел да му кълве черният дроб, го боде римски центурион. Вместо трънен венец има бодлива верига на ребрата. Вместо сестрите му киснат и плачат разните там Марийки. Вместо за три епохи, отива в "подземното царство" за три дена, и т.н.... бе направо нямам време да описвам, особено за някой ,който няма време да чете.
Жената на брат му е изваяна от глина от боговете и е първеата жена. Децата му оцеляват на кораб, унищожил света след потоп.... Все древни произведения.

РАЗБИРА СЕ ЧЕ НЕ СЕ Е СЛУЧИЛА БИБЛЕЙСКАТА ИСТОРИЯ.
Що се отнася до реалният човек Иисус, там обръщам внимание на следните прости неща.
1. Възможно е да има такъв човек, чието реално съществуване е прехвърлено в някаква фалшифицирана героизирана история. Има съмнения за редица еврейски "еретици", които може да са въпросният Иисус. Но:
2. НЯКОЛКО РИМСКИ ИМПЕРАТОРИ ПОТВЪРЖДАВАТ, ЧЕ НЕ МОГАТ ДА ОТКРИЯТ ТАКЪВ ЧОВЕК ДА Е ЖИВЯЛ. Иисус според римската власт, която го е търсела, не е историческа личност и не присъства в съдебните анали на РИм, които грижливо се пазят.
Значи за него всички достоверни документи на епохата мълчат и имаме само недостоверното писание.
Щом официалната власт не може да го открие, какво да говорим повече.

Според вярващите едва ли не аз трябва да доказвам, че го е нямало.
Според елементарната логика те трябва да докажат, че го е имало. В очевидно нереална и препреписана фантасмагория, крадена от поема на Есхил, писана очевидно от някой несъвременник - защото Ирод е живял не в тея години.... ТОва исторически документ ли трябва да е? Верно...?
И оттам вече аз трябва да доказвам несъществуването на такъв човек в една очевидно преписана поема, човек който е търсен и ненамиран, но го има, щото в някаква преписана поема на несъвременник на събитието бил описан подробно. Т.е. човек, живял очевидно доста след Иисус(ако този е Живял) и допускащ съществени фактологически грешки, е написал нещо, преписано от древна поема, която се надява, че няма да бъде разпозната. И оттам нататъка вече всичко писано в тая поема аз трябв ада взема за чиста проба история?
Еми то аз и несъществуването ан Цербер може да трябва да доакзвам, и той е описан подробно. По същата логика.
Даже знаеш ли. Цербер е описан от доста повече и доста по- достоверни автори от Христос.
Какво правим?

Свети свети Цербер и третата му светийска глава.
цитирай
190. d3bep - Относно "гоненията на хри...
12.10.2014 17:59
Относно "гоненията на християни" - -каква мъка, искам да те питам.
Ако някой коли и източва кръвта на мирни граждани, учени, жени и деца в леглата им, ако подпалва храмове, осквернява гробове, ти ще му пратиш ли полицията или ще го помилваш, щото религията му пишело, че той е чист и свят.

Така кат те слушам , в никакъв случай с полиция, щото ще се почувства гонен. Каква мъка. Гонен бил. Най - добре никога да не ставаш министър на вътрешните работи, пожелавам си го на нас.

Очевидно пропуските са основно при тебе.
Я си порови първите ти християнски мъченици. Нали според тебе това са изгонените християни. Рови отвъд легендарните там Павелчета и адаши, макар че и за тях мога да ти споделя неща, които очевидно няма да ти харесат. Та на първите, истинските исторически личности, вземи и им изрови само прозвищата ако искаш.
"Храмоподпалвача".
"Врагоубиеца".
И т.н.

Е тва са все геройски имена. Не знам ако имаме днес "църквовзривителя" - това що да не е тогава светия, подложен на гонения. "Света Неделя" не виждам по твойта логика що да е терористичен акт. Повече прилича на народно освобождение. Дело богоугодно - очевидно по християнската мъченическа логика така следва да се разсъждава.И в Свта Неделя са храмоподпалвачи, каот твоите първомъченици .За жокер ще ти кажа че и твоите любимци гледат да подпалят храма с все паството му вътре. Нали са богоугодни. Езичниците да мрът, те не се броят за жертви.

Повече кво да говорим. Единствено мога да кажа, че повечето "мъченици" на ранното християнство са справедливо осъдени разбойници, даже често осъдени твърде късно. Почти всички те имат на съвестта си поне десетина мирни граждани и са по съвременна класификация - серийни убийци с особена жестокост и опасен рецидив.

Докато първите концентрационни лагери са си неоспоримо християнски и в тях се колят бавно хора заради идеите им, а не заради престъпните деяния.
Ако не можеш да направиш ралзиката, не мога да помогна.
цитирай
191. kass - хех :)
13.10.2014 15:34
Какво има да доказваме дали Исус Христос е историческа личност, след като отдавна е доказано :)...
http://www.youtube.com/watch?v=Nv78ZT98NRg

Ти отхвърляш или допускаш, че не е, следователно ще трябва да го докажеш. А ако е историческа личност и от него започва всичко, цялата ти работа отива на вятъра.... :)...

П.С. Това за християните терористи го оставям без коментар :)...
цитирай
192. d3bep - Mного си избързала с ценните фил...
13.10.2014 16:05
Mного си избързала с ценните филмчета, фианнсирани от който требва.

Първо.
Ако цитатът на Тацит е автентичен, той очевидно представлява НЕ ИСТОРИЧЕСКО СВЕДЕНИЕ, А ПРЕРАЗКАЗ НА ХРИСТИЯНСКОТО ВЯРВАНЕ. Защо .Защото той използва само и единствено името христос, което е легендарно ,а не историческо име и е обосновка на християните за името им. Освен отва целяит пасаж е безличен, говори за някой си христос, който бил убит евентуалн оот римски магистрат - Пилат. Да не говорим, че консулът Тацит земал, че объркал титулатурата на прокуратора на Юдея. Странно.
Освен това малко по - подробен прочит на точно тоя цитат показва, че той се появвява единствено в копията на Тацит от 11 век нататъка, но за това, айде, ще се въздържим. Да кажем ,че в по - старите е изчезнала страницата.

Лукиан ,душата ,е известен комедиограф. Книжката м уможеш да си купиш от всек ибитак за книжки на старо. Цитираното от него е ходужествено произведение - комедия. И в цитата всъщност той преразказва християнското вярване, а не "СВИДЕТЕЛСТВА ЗА РЕАЛНИЯ ЖИВОТ НА ХРИСТОС". На практика, цитирате думи, изкарани от... устата на лирически герой, който говори предимно идиотщини за забава на публиката. Е страшно свидетелство сте набарали. И после , Лукиан няма изобщо претенцията да е историк. Още по - малко някакъв влюбен в християните историк да е. Най - вероятно знанията му за християните произтичат от обща идея за вярванията им, не от изследване на произхода на Христос.

Цитатът на Йосиф ФЛавии даже не заслужава внимание. Смешн ое изобщо да се обсъжда. Той е фалшификат и това е отдавна доказано. Понеже ти явно не си на ти с историята- Йосиф ФЛавии е юдеин, при това много запален. Намери си книгите му .СМешно е пр итова положение след като е почти сигурно че страницата е с различна възраст от другите и че имаме две различни версии на тая страница, да приемем за чиста монета "твърденията на Флавии" че Иисус бил бог и той бил Месията. Тва е тотален смех.

И тва ли ти е всичко? Не е много. Чакай да ти обърна внимание на някои факти, дори около скалъпеният филм.


цитирай
193. d3bep - С наглост цитират Плинии Млади. Ми ...
13.10.2014 16:23
С наглост цитират Плинии Млади. Ми той какво казва човека?
Плинии казва, че е провел разследване за Иисус и е цитирам = "РАЗКРИХ, ЧЕ ТОВА Е САМО ЕДНО ГЛУПАВО И ОПАСНО СУЕВЕРИЕ, ПОРАДИ КОЕТО ПРЕКРАТИХ РАЗСЛЕДВАНЕТО".
И това ,според калпавият ти филм, доказва, че Иисус бил историческа личност...

Целз е цитиран като дявола евангелието .Въпрек итова той е сред малцината достоверни, понеже освен че е изследовател на тея проблеми, ползва и истинското име на героя и се позовава на реални събития.
Хубаво е когато се Цитира Целз относно Иисус да се цитират селдните основни неща, а не тези глупости във филма.
Според Целз Иисус е историческа личност. Незаконно дете на римски войник и лека жена, поради което разпространява за себе си мит за непорочно зачатие. Отрекъл се от осиновилият го баща и обладан от мания за величие. Измамник, ползващ египетски фокусничества за да впечатли невежите. Обикаляли го леки трътки и болни мозъци. И т.н.

Целз може да бъде сметнат за недостоверен източник за живота на Иисус именно поради факта, че е крайно предубеден и го прави на дроб сарма. Но е свинщина да ми излизаш с таквиа цицтатчета на Целз и с тях да минаваш метър ,че той потвърдил Иисус. Айде потвърди си го както го е казал.

По причината Хрестут считам ,че Светонии пак ползва християнските лафчета ,а не исторически данни за християните. Обаче като вземате предвид Светонии, ви моля пак да обърнете внмание, че:
- светонии нарича християните евреи. Не се дърпайте, щщом ще го приемате;
- Светонии твърди, че под предводителството на тоя Хрестус твоите са правили золуми в ... Рим. Някак си ми идва неизвестен тоя епизод от живота на Иисус. Ти кво ще ми кажеш?


И те тъй. Да не продължавам.
Четете древни автори, аккто Християнинът(ил Дяволът) чете еванглеието.
Веднага щом някои коментира новото суеверие и се изкаже по върпоса, той става главен свидетел по съществуването на Иисус. Пълни глупости.
цитирай
194. d3bep - Император Юлиян пише в писмата си, ...
13.10.2014 16:55
Император Юлиян пише в писмата си ,че е търсил въпросното лице - осъден от римски съд, ине е намерил такова.
В допълнение Юлиян иска от християните доказателства за съществуването на Павел и Апостолите.
не получава отговор.

Да не продължаваме. Ще те заболи.

В заключение ще кажа нещо ,коеот явно не си разбрала изобщо добре.
1. Съществуването на някаква историческа личност, върху която е наложен митът за Иисус, за ме не мнгоо вероятна версия. Писал съм го и поне на три места по - горе, включително и в един от предходните постове към тебе.

относно него аз съм анй - близо да приема верисята на Йосиф Флавии, макар че той вероятно стъпва на Талмуда, който също си прави труда да осъди някакъв такъв еврейски "еретик": Според Флавии Иисус е отстъпник от еврейската вяра, който я използва за собствени цели, поради коеот е убит с камъни от евреите и смъртта м уе преписана на римляните.
Напълно възможно.

Отлично обяснява и защо разследванията на Траян и Юлиян не откриват никакъв такъв Иисус да е съден някога от римлянин.

После в годините на големият християнски препис на историята, в които убийците стават светци и прочие, съответно върху реалната личност е наложен прометеевият мит и е сътворен някакъв слъзлив сюжет, който никога не се е състоял.

Т.е.
- Иисус може и да е съществувал;
- Легендата за него определено не е история.

Направи разликата между това ,което аз ти казвам, и това, което ти разбираш.
цитирай
195. kass - Продължавай, няма да ме заболи :)...
13.10.2014 18:14
Ама не можем да пишем трудове върху предположението може и да е съществувал, може и да не е... Може да е правил чудеса, може да е правил и магии... и т.н. и т.н. Когато ни отърва един документ е исторически верен, в друг момент е плод на фантазията на автора... Изобщо какво значи: "- светонии нарича християните евреи. Не се дърпайте, щщом ще го приемате;" ????? И до ден днешен като се кръщават деца в църква попа казва "евреин ми дадохте, християнин ви връщам" явно не си посещавал детско кръщене скоро, защото покръстилите се евреи се самонаричат християни, така възниква и прекръстването като знак да се разпознават помежду си :)... Какво значи: "Веднага щом някои коментира новото суеверие и се изкаже по върпоса, той става главен свидетел по съществуването на Иисус. Пълни глупости." Какво значи някой да търси човек или коментира човек, който не съществува? И откъде се пръква суеверието? От старчетата конспиратори??? Още по-неразбираемо е: "- Иисус може и да е съществувал;
- Легендата за него определено не е история."
Как така изграждаме труд върху предположението "може и да е, може и да не е съществувал"???
В заключение: кой каква истина вижда, или му се иска да види, кой как тълкува древни документи, и кой какво смята за легенда е въпрос на вяра. Да приемем, че аз и ти сме от двете страни на тази монета. Макар за мен историческата точност и истинност (допускам, че е доокрасена, или изменена при предания, преводи и прочие) да не е от съществено значение поради философски разсъждения от типа на: Няма как евреите да си измислят божи син, в който после самите те да не повярват. Няма как конспиратори да измислят христовите проповеди и да убедят света в тях, ако най-малкото нямат последователи, които да извършват мисионерска дейност и др. в този дух, което без средства за масова информация по онова време е много трудно да стане. Защото това не е религия, която днес да извадим от миналото, да я изтупаме от прахта и да кажем - това е било истина или не е било ... Християнството съществува от 2 000 години и никой не го е подложил на съмнение до днес...
цитирай
196. d3bep - Напротив. Даже в течение на диск...
13.10.2014 20:50
Напротив.
Даже в течение на дискусията изпадам в двоумение дали пък аз не познавам християнството, дори и идеалистичното, доста по -добре от теб. Почваш да ми приличаш просто на вярваща, което не е същото като знаеща.

Задай си въпроса на тебе, аз това те питам, ти мен ми го връщаш. Като искаш да приемеш тея цитати за чиста монета, тогава защо да не приемем, че Дева Мария е лека жена, която е родила Иисус в плод на прелюбодейство. Защо не приемаш, че християните сте видоизменени евреи и че Иисус е правил пучове в Рим. Това са разказите на твоите "източници". Ама на тебе ти стигало до средата изречението им, оттам нататъка било долна лъжа.
Казвам ти, че въпросните цитати са адски тенденциозни и извадени от контекста, ти още от контекста искаш да ми ги изтръгнеш. Ами човекът е казал това, това и това. Вие искате от всичкото да вземете едното, да го обявите за свята истина, а другите две ,за долна лъжа. Е.. И как да стане тва?

С тоя тип скалъпени филмчета може би се забавляват домакините. Кофтито е, че тея автори аз съм ги чел и ми е ясно мнението им за сюжета, дори някои съм ги пробвал в оригинал . Не знам какво очакваше, ама никой не е изненада, освен Африкан и още един, за които всъщност мисля, че произведенията им май не са стигнали до нас, а са цитирани по преразказ на тоя и оня.

Ше каже човек , че сал Спаро сте чели по история :)) ИСторико - религиозна методика ала блог след блог, летописец версус спароток :)

Не се цитира така и не се правят изводи така. Не е толкова просто. Знам че всеки мисли, че може да го направи, то по принцип и всеки може да стане космонавт...
Ама в крайна сметка, не всеки става космонавт.

цитирай
197. d3bep - Излизат ти забавено постовете и ...
13.10.2014 21:09
Излизат ти забавено постовете и като ги дочета виждам нови неща.

не разбирам какво отношение има попът или майка ти, която казала "еврейче взех, християнче ти връщам" към произхода на християнската религия. Не можах да разбера и това ли трябва да включа към цитатите... Както и да е.

За съжаление очевидно не познаваш науката история. За да има научна стойност едно изсторическо творение трябва да е обективно, да разглежда всички вероятности и да дава всички теории. Според тебе, не можело така. Еми, избери си друго поприще. Фърляй се на математиката например, там работят с отговори в числа. В историята работят с работни хипотези, задължително минимум две.
Може би тъй изпадате в клопката на милионгодишните траки - просто не познавате света до вас.

ВИЖДАМ, ЧЕ ПРОДЪЛЖАВАШ ДА НЕ МЕ РАЗБИРАШ и скоро ще ме обявиш за еретик и ще ме изгориш на кладата.

Накратко.
1. Няма исторически сведения за лицето Иисус, които да се радват на обективна достоверност. Преди всичко, няма кьорав съвременник, който да упоменава тази така влиятелна и велика личност.
2. Физическото съществуване на лицето Иисус е хипотетично възможно, реално непотвърдимо. Съществуването му е хипотеза. Исотрически погледнато това е точно така.
3. За мен обаче това лице и неговите деяния са общо взето безинтересни отвъд моралистичната сказка и приказния сюжет. В смисъл ти имаш някаква погрешна представа, че аз съм тръгнал Иисус да громя. Не , напротив, нямам нищо против да е живял някъде, да е пасъл кози, а после и други последователи, да е бил идеален, ангел и прочие.

Аз говоря за християнската РЕЛИГИЯ, не за християнския морал.
Правилната история на християнството е общо взето тази:
1. Възниква като юдейска секта, добила влияние, което води до разкол с юдейските лидери. Те по принцип жестоко колят и своите.
2. Това е кървава религия, чиито основен принос в религиозният живот е омразата. Това е първата религия в света, която открито се обявява за единствена, която руши храмове, осквернява гробове и избива мирни жители, пали и убива, щото другите били еретици. До тогава, имало "многобожие". За профаните. За нормалните се нарича - РЕЛИГИОЗНА ТЪРПИМОСТ.
3. ВЪпросната религия е отговорна за стотици заколения на мирни граждани.
4. Поради факта, че осквернява паметници, гробове и прочие, римските императори "й обръщат особено внимание". Въвеждат култа към гения на императора, който е поносим за всички религии, основани на религиозна търпимост, но непоносим за "единствените" и "неповторимите".
5. Реакцията на християните се изостря. Започват сериозни бунтове, кланета и прочие.
6. В отговор започват "гоненията". Представлява опит да бъде изкоренена тая секта.
7. В гоненията започват да помагат много довчерашните братя - евреите. Оттук и разкола между двата клона.
8. Отговорът е непримирим и доста кървав. Юлиян добре го описва. От една страна с подкупи, храна и грижа приобщават робите и бедните, а после им слагат мечове и факли в ръцете.
9. В крайна сметка алтернативните религии живеят в страх искоро биват изоставени от паствата си. Докато християните се множат, бивайки силните на деня.
10. В последна сметка те побеждават.
11. И пренаписват историята.

Това е общо взето историята на ранното християнство, прекопирай си я ако искаш нещо да ме държиш в отговорност за думите ми :) Аз лично не виждам много общо с любовта и мирът, които уж пропагандират. Мисля, че не съм бил никога предубеден към тях. Но за съжаление ми попадат постоянно исторически пред очите, какво аджеба представляват.
Ти ми развяваш... предизборните им плакати. "Да върнем религията на хората". "Имаме роля". "Време е". "Любовта над всичко".
Да, ама аз гледам какви ги вършат. В отговор ти ми вадиш още плакати. Неравностойно е, душата. Това не е спор и не те избутва да изплуваш. Само подчертаваш колко точно са лъжливи.

Във връзка със съвременните ти апели, и аз един:
Повече се бойте от християнски фундаментализъм, отколкото от ислямски такъв. Християнският е по - грозен, п о- кървав, по - невеж, по - мащабен и с по - голямо самочувствие за вечна правота.
цитирай
198. kass - d3bep :)
14.10.2014 11:24
E, не, наистина ще ме накараш да се предам в този спор, но не защото си ме убедил в правотата си. Да видим кое и какво наричаме история, кое вяра, кое конспирация. Да започна с въпросите на които ще трябва да ми отговориш като сериозен историк:
1. Кой измисли или преписа Християнството???
2. Кой сложи оръжие в ръката на бедните и с каква цел???
3. Срещу кого е насочена агресията на агресивния християнин???
4. Христос измислен ли е или е реално живял и проповядвал???
5. Има ли разлика между дуализма, политеистически и монотеистически религии, и в какво се изразяват разликите между тях???
6. Какви са основните разлики между стария и новия завет и с какво се променя вероучението в новия???
Имам и още въпроси, но като за начало тези са достатъчни...
Пак казвам за да няма недоразумения. Аз не съм историк, не водя разследване по въпроса и е без значение дали майката на Христос е заченала от римски войник. Това са недоказуеми неща, както и всичко около живота и дейността на Исус Христос. Тъй като самият период е забулен в тайни (досущ като с траките ;) ) следва да погледнем и да поразсъждаваме по философски или поне логически... За да твърди някой с такава убеденост, че нещо е така или иначе е редно освен да навърже събитията или да се позове на определени документи трябва и да може да ги обясни - кой, защо, как... Без отговорите на тези въпроси трудно някой ще бъде убеден...
Това е...
цитирай
199. d3bep - Слагаш едни върпоси, дето. . . без да ...
14.10.2014 19:43
Слагаш едни върпоси, дето... без да питам какво общо имат с темата - айде да кажем че един - два от тях дружат със заглавието.. .ТИ имаш ли отговор на тях? Ми ако имаш, си първият човек на света.

1. Кой. Тва ме насочва към скудоумната кампания срещу Пеевски. Кой - обикновено грешен и сбъркан въпрос. Много често задаван в последно време.
Обяснявам.
Преди време ровехме светите писания. Оказа се, че тората е най - старото реално запазено и е от хазарски препис, т.е. грубо 7-8 век .Новият завет е от по - нов препис....
Обаче. Във вашето писание доколкото си спомням, автори има. Точната дума е "има" - мисля, че няма ни един ,чието авторство да не е оспорено и да не е доказано, че някой си е курдисвал нещинко връз неговите работи.
Отгоре на това е добре известно, че това не е всичко. Болшинството писания не са включени в библията. Разни ваши главнокомандващи от тогавашните времена - папищаши, епарси и прочие, резали и късали поголовно и казвали кое ще е библия и кое не е.
Отгоре на това при преводите редактирали. И късали. В следствие на това в библиите има много недовършени и неясни работи.
Е тва е. Факти. Ти кажи КОЙ. И ми кажи какво значение има Кой, като имате на практика едно скалъпено по нечии съвсем човепки образ и подобие менте за "божие писание"?
имате едно чудо, минимум 1500 години фалшифицирано, рязано и късано, и ми викаш, кой. Ми кой. Ми ако кажа - АЗ - тва ше го оправи ли?

2. Християните. Предимно с цел да унищожат другите култове, които са предизвикали и осквернили. После и с цел да смажат императорите на Рим. Първо привличат робите, за които им е лесно, после и бедните. Оттам вече грабват политиците и почват да се прокрадват по - нагоре. Пътят на християнството .За съжаление застлан с много кръв.
Ако според теб отговорът е "свобода и равенство", само ще ти припомня да си прочетеш библията и съветите как да не претендираш за повече от това, което имаш. Ще напомня, че след като се утвърждава за официална религия, християнството първо забранява и унищожава науката. И че просперитетът му се изразява в това, че след гибелта на Рим властва християнството. Наричат го "тъмните векове".
цитирай
200. d3bep - 3. Агресията на агресивният хри...
14.10.2014 19:54
3. Агресията на агресивният християнин е преди всичко срещу хората от каквато и да е друга вяра. Унищожават, колят и бесят, палят живи , дерат с кирпич кожата от хората и подобие героични изблици на твоите светии. После сериозната агресия на християните е срещу учени и духовници, които са чудесна плячка за тях. Тях ги разкъсват живи, горят или измъчват. Не, не от времето на инквизицията, не. ,От доста рано до доста късно.
Две неща им оказват сериозна съпротива:
- юдейските култове;
- римската власт.
Което респективно мобилизира силите на ристийените срещу тях, но да се твърди ,че са някакво движение за свобода е просто смешно. Пак казвам: "езическите заколения" са изцяло благодарение на тех. Даже евреите не са смеели да обезглавяват директно "езичници".

4. Детински въпрос. Отговарям ти пак. Съществуването на Христос е хипотеза. Вероятно зад нея се крие реален човек, битието на който обаче е в над 90% курдисано и това най -вероятно касае абсолютно всичките му чудеса. Дали е проповядвал и какво - божа работа. Никой от съвременниците му не го е чувал, хеле пък аз. Дали е проповядвал на 10, 100, 1000 или на милиони,,, или пък само на 12 - единственият начин да потвърдим е някой да стане и да кажа, да , аз го чух.
Засега такъв няма и това е отговорът ти.

5. И има ли. А между Жан Клод и Брус Ли каква е разликата? И кой ше бие на спаринг. Е такъв буквално детински въпрос ми задаваш. И коя е според тебе, в броя на богчетата? А земи си преброй тогава еврейските ангели и християнските архангели, че и светиите към тях. И месиите сложи. И Сина Божии. Деви, меви... Сипи безсмъртните ,да има. Всъщност ти какво знаеш за политеистичните религии. Очевидно нищичко. Как възниква политеистична религия, душата? Изглежда според тебе някой си измисля бог на ветъра, на небето, на космоса и така се политеизира. Накрая прави приблизителна сума, и оп - религия.

6. Всъщнсот, пак те питам, какво точно мислиш че принася в дискусията това. Аз ти говоря за делата на твоите събратя, ти ми приказваш ,че виж какво яко писание имали. Е имали. Ама не го спазвали. какво произлиза от това, нека направим кратка викторина:
а) че те не са християни;
б) че лицемерничат с прикрита друга цел;
в) че са го направили с основна целева група будалите, които ще се вържат и ще правят глупости за да им угодят.
г) всичко гореизброено.
Ти си.
очевидно искаш да намекнеш за промяната в същността на господа, промяната му в отношението към евреите и прочие. Да, но същността му остава същата, то отново се мисли за единствено и неповторимо, НЕ СЕ ОТРИЧА от стария завет както правиш ти(бас държа че и ти си се толкова отрекла, най - вероятно у вас старият и новият завет са си една книга) и не на последно място, написаното за Христос отвъд кражбата на прометеевият мит си остава ЧИСТО ЧОВЕШКО ЖЕРТВОПРИНОШЕНИЕ. Бог ви дал своя син да го заколите, за да изкупи той греховете ви. Ура. Вие ще правите уруспийщини, но ще заколите някой друг и така нещата ще се оправят. Бре.... Добре, че не пиете и кръв, макар че след тайната вечеря не е съвсем сигурно.
помисли за това когато се възхищаваш на новия завет. Щ оза глупост е основното му послание.
цитирай
201. d3bep - иИначе разсъждава, ама все едно ...
14.10.2014 20:08
Иначе разсъждаваш, ама все едно логиката на така наречения Серафимов прозира отдоле. наистина спри да четеш таквиа неща и почни сама да разсъждаваш. Во истина. За твое добро ти го казвам. направо си му влязла в логическия апарат.
Пълна щуротия е твърдението ,че щом съм отрекъл историчността на библията, значи веднага трябва да кажа кое как е станало. След като един документ е спорно автентичен, значи НЯМАМЕ ДОКУМЕНТ. Не значи, че за да видиш грешките в него трябва задължително да имаш по - убав, ма на същата тема. Иначе нема как да е грешен. Не знам кое не му се разбира. Няма логика искането, визията и твърденията ти и те са точно от типа "Щом тея от преди 10 000 години не са траки ,да вземат и да разкажат какви са, иначе отричащите са нац. предатели".

Иначе аз в отговор да ти кажа, щом отричаш съществуването на адският цербер, кажи сега чие е кучето, п окоето е напсана историята и къде е заровено. Давай сега, ти си.
цитирай
202. kass - е, как какво общо има???
15.10.2014 02:07
:)
Ако аз препиша приказката за червената шапчица, колкото и лошо да превеждам няма да се получи приказката за спящата красавица, примерно :)... Не си мисли, че не съм изчела всички конспиративни теории по въпроса, че и филм гледах, също толкова забавни като твоите отговори. Значи твърдим, че някой е измислил християнството за да контролира масите, но не знаем кой е тоя дядка и с каква цел го е направил? Още пък по-малко имаме отговор как точно е контролирал масите и въоръжил бедните, но да оставим тези подробности :)... Значи според теб разликата между поли и моно религиите е, че в едните имало много богове, а в другите само един :)??? Сигурно някак си за улеснение са ги съкратили повечкото богове и са стигнали до извода, че един е достатъчен :)...
Не знам защо намесваш Павел в разговора, но той няма нищо общо. Можеш да отречеш истинността на библията и без да имаш друг документ, но когато твърдиш, че някой е преписал, измислил, въоръжим бедните и т. н. твърдения, трябва поне да намекнеш кое те е довело до тази мисъл, в противен случай, аз мога да си измисля куп теории и да обяснявам как няма нужда да ги доказвам, всъщност всеки може и май всеки го прави :)... Но да ти отговоря защо ти зададох въпросите. Защото е наложително да знаеш както текстовете, които си приличат, така и разликите в религиите за да си изясниш например, защо библията не е преписана и не може да бъде. Но понеже отговорите ти са грешни, ето верните ;)

1. Кой измисли или преписа Християнството??? – никой не може да го измисли, то възниква като секта в първи век и е проповядвано от Исус Христос, чието име и носи.
2. Кой сложи оръжие в ръката на бедните и с каква цел??? – В действителност една от причините евреите да не приемат Исус за месията, предсказан от техният пророк Илия, е че те са очаквали от него да ги вдигне на възстание и да стане техен цар. След като той им обещава небесното царство, а не земното, те го осъждат на смърт като лъжемесия и богохулец. Така, че това твърдение е абсолютно неуместно и не отговаря на истината.
3. Срещу кого е насочена агресията на агресивния християнин??? - Християните са били подложени на жестоки гонения и общо взето от I-IV в. езичниците преследват християните, а в IV-VI в. християните преследват езичниците като религията се използва от хора с васт, но пак повтарям, това е достатъчно късно за да го приписваме на евентуалния дядка конспиратор от първи век, още пък по-малко на Христос. Днес също има много опити да бъде унищожено християнството или поне да бъде модернизирано дотолкова, че да допуска гей-бракове, да е снизходително към аборта и т.н. модерни неща. Има куп статии в интернет, можеш да си потърсиш например доклада на майор Брайън Стъкърт, който смята, че вярата в апокалиптичния сценарий в края на библията пречи на политиката и военните действия. Тъй, че тази работа си е съвсем целенасочена...
4. Христос измислен ли е или е реално живял и проповядвал??? - За Христос няма съмнения, че е живял, само ти и още един – двама крайно неубедителни в теориите си хора твърдите, че е легенда. За живота му се знае до 12-тата му година и след 30 до 33, описани в библията т.е. до гибелта му. От 33 г. живот на Христос, са описани само 15, времето когато той е действал на територията на Палестина. Останалите 18 г., през които се смята че е посетил Индия, Непал, Персия, Египет и вероятно Балканите, но няма кой знае колко сведения.
5. Има ли разлика между дуализма, политеистически и монотеистически религии, и в какво се изразяват разликите между тях??? – основно доказателство, че различните вероучения не са и няма как да са преписани се състои в разликите, в същината на вероучението. Вероятно в представите на атеиста вярващият просто вярва в една добра сила, изплетена от любов и милосърдие, която бди над тях и дали е един Бог или са десет е все тая. Нали вярват и има на кой да се молят, няма проблем ... Работата е там обаче, че религиозните текстове не са приказки за лека нощ, а много сериозни главоблъсканици и въпреки многото им посветено време пак не се намират еднозначни отговори. Например в дуализма има два бога – единият на злото и един на доброто, тогава нещата са по-лесни – лошият Бог прави злините, а добрият добрините :), като добрините и злините са две отделни и контрастни неща, казано като за атеист. В монотеистичните религии Бог е един и съответно е налице дисонанс относно доброто и злото. Да не би Бог да прави и злините и добрините??? Нали е добър??? Изглежда в монотеистичните религии към добро и зло трябва да се отнасяме по- задълбочено, например има добро, по-добро, най-добро и съответно зло, по-зло, най-зло и т.н. Няма определена граница къде свършва доброто и започва злото. Колко зло е злото, което искаме да накажем или да потърсим справедливост....Поради тази причина в библията се използва думата „грях” като грешен, отклонение от правилното и от доброто, а не например зли или лоши. Хората се разждат грешни, не зли или лоши, съответно се учат да бъдат праведни и прочие, обяснения като за атеист, т.е. за ниско ниво на познания... По същият начин стои въпросъ и за смъртта. Как я приемаме ние, като край или като начало...Така, че няма как библията да е измислена, още по-малко преписана (мързи ме да пиша), но ти си любопитен и ще изследваш сам въпроса...

6. Какви са основните разлики между стария и новия завет и с какво се променя вероучението в новия??? – Старорото „око за око, зъб за бъб”, се заменя с новото „който няма грехове, нека пръв хвърли камък”... Това е само един пример, но показателен за да се схване разликата и защо християнската религия се приемала масово от различни хора по света което е и до днес.

Трябва да започнеш да четеш и друга литература, освен за конспиратори и дятковци поробители на хората. Ако си любопитен мога да ти разкажа и защо християнската религия кара човека да се чувства най-свободен :)... Но само ако те интересува...
цитирай
203. d3bep - Извини ме, ама това в последният ти ...
15.10.2014 12:21
Извини ме, ама това в последният ти пост са пълни глупости. Дори не биваше да го публикувам .Смесица от безмислени подигравки и евтина пропаганда без никаква стойност.

Щом след всичко което съм ти написал, ти смееш да твърдиш че аз се опирам на "конспиративни теории" и твърдя че някоя дядка е фалшифицирала библията - ЗНАЧИ ДИСКУСИЯТА МИ С ТЕБ Е НЕУМЕСТНА. Губиш ми времето, казано с думи прости. НЯМА НИКАКЪВ СМИСЪЛ НИТО ПОВЕЧЕ ДА МИ ПИШЕШ, НИТО АЗ НА ТЕБЕ.

Единственото, което со дала смислено като отговор - за разликата между моно, поли и прочие , вероятно е преписано от уикипедия и показва тоталното ти непознаване на нищо друго, освен всичко това, в което ме святкаш, и което също слабо познаваш .Бе сещам се за има няма 5 "политеистични" религии в света и то на първо четене, в което доброто богче му прикипява и почва да троши човеците, да пали света и прочие. Начи сега кво му стана, той дуалист ли стана, монотеист ли. От политеизъм на дуализъм зема да скача, ебаси.

Всички политеистични религии на практика като им дадеш "на заден" са по - различни. Оказва се, че египетският бог Амон бил първоначално единствен главен на .. Тива, Ра - на Хелиополис, Бастет на Бубастис и прочие и всъщност с течение на годините градовете държави се събрал ии направили - по твойта калсификация - политеистична религия. Що за политеизъм е това и не е ли всъщност образец за религиозна толерантност на определено не попадащи в евтината ти класификация "полиненамсикви" религии. Ама те надцених, ти просто не ги познаваш тези елементарни факти. А те важат и за Вавилонските религии .Важат и на Новия Свят... Аз си мислех, че ти ще схване идеята ,че политеизмът е всъщнсот начин на вписване на нещо друго в една схема .Къде ти...?

Нищо, карай да върви, чети уикипедия и блог беге, там пише и оттам ше сфанеш ,че аз съм - как беше "конспиратор".

Ако имаш последователи ,обяснвай на тях с какво ристиянството ще им даде свобода. Пробвай с Павел. Може би няма нищо общо ма аз друго съм чувал.

цитирай
204. d3bep - В сферата на не баш майтапа. забе...
15.10.2014 12:28
В сферата на не баш майтапа . Забелезваш ли ква е разликата между теб и мене.

Аз вервам, че добрият бог, бил той дедо Боже от библията или друго, ми е дал глава на раменете и ако иска да ми се покаже, ще ми даде и познание или ще ми се разкрие по друг начин, може би дори вече ми се разкрива.

Ти верваш, че добрият дядо Боже ако иска да се разкрие на такъв като мене, ще ми прати тебе. Ти ще ме осветлиш за божията любов. Виж се кви послания ми отправяш само. Аз да съм ти показвал нещо стълбата към дедо Боже? Да съм ти я бутал в Носа? При това очевадно знам повече за религиите от тебе. Отде знаеш, че ти си по - напред от мен по нея стълба? Сектоисториците от блог беге ли ти казаха или сама го разбра ? Или с господ го обсъди, на частна визитация? Че ти дори не знаеш кой съм.

Еми... Вервай си. В твоето кътче Вселена. И аз ще си вервам. В моето.
Пита се в задачата ,кое верване ще се реализира в крайна сметка. Моето или твоето. Дали аз ще повярвам ,че трябва да търся бог, или ще повярвам ,че трябва да фана тебе за да ми го покажеш. Въпрос с повишена трудност.

Ако стигнеш дои верният извод, значи си разбрала кое прави християнството мъртва религия по замисъл, неискрена и неистинска. Ти в последния си пост натресе точно един от фундаментите на християнската вяра - че само вие , християните носите връзката с бога и че само вие държите ключа за портите на рая .

На виж го. Е точно това е прекрасна проекция на безчовечната му същност. Точно с тоя възглас са избивани друговерците и не от "пети век", а от самото му създаване. Рай за други няма. Господ дал на вас сал ключа, вий сте го дали на свети Петър, другите са адски изчадия. Това е твоето дълбоко вътрешно убеждение, смекчено спрямо един озлобен на ситемата роб с меч в ръце, но на практика... същото . Га осъзнаеш проблема, мини пак да си поговорим. Месийо :)

Ако човек не се обърне към вас, ще си умре в тъмнина.
Ми гледайте си работата, казвам аз, ако имате светлина, светете че всички да я видят, а ако ли не, тъмнината е само в главите ви.
На повечето хоа е дадена и глава, а освен християните има и други интересни творения във вселената.
разбира се християните не смята, че дядо Боже може да е създал нещо по - гоялмо от тях. Те са най - големите!

поздрави!
цитирай
205. kass - d3bep
15.10.2014 14:11
ама не ме карай да се смея така, че хората покрай мен се чудят какво ми става :)... В горният си коментар се опитах да ти обясня защо една религия не е преписана от друга поради съществените разлики във философията в тях, макар че ти не ги схващаш. Пък ти си го приел като някаква проповед...хаххах... Никъде пък не си спомням да съм казала и че Бог ме е пратил да те спася, избягвам да правя такива спасения, всеки сам да търси каквото го интересува, аз мога само да водя дискусия в добрия тон и да изразявам личното си мнение. За съжаление трудно ми се получава поради голямата ти предубеденост и неспособност да вникнеш в същината на спора и причината да не приемам поста ти за чиста монета :)... Как да ти повярвам като твърдиш, че библията е преписана, а тя има собствена философия различаваща се от всички други. Как да ти повярвам, че някой е измислил християнството като няма нито едно доказателство за наличието на старчета конспиратори, нито дори мотив. Дори да оставим дали те вземам за конспиратор, ти сам пишеш "как свободния става роб", което си е чиста конспиративна теория. Върху разсъжденията ти относно какви са християните, за какви се смятат и в какво вярват няма смисъл да коментирам, защото ще задълбаем в друга тема, която не е предмет на разговора. С две думи не си ме убедил, нито мен, нито голяма част от коментиращите тук, защото няма нито данни за твърденията ти, нито логика в тях... Но бъди спокоен има и далеч по- неубедителни автори, философствали по такъв безумен начин по темата, че някой би се зачудил дали самите те си вярват...
Поздрави, Беше ми приятно да поспорим...
цитирай
206. d3bep - Със много простички и елементарни ...
15.10.2014 14:37
Със много простички и елементарни думички ти обяснявам, тоя път ще пробвам и кратичко нещата ,които явно си много далеч от това да схванеш:
1. Когато на един разбойник му трябват балами за бандата, той им дава в какво да вярват. Нали ,акто работодател. Работете и утре, утре ще имате. Заплати, коли, къщи.
2. Християнската религия е дело - точното название е на един особен вид терористи в началните си години.
3. Съответно те не са ем воини, ем философи и ем мъченици, както ти се иска, а чисто и просто са възстанници и подпалвачи, изработили собствена книга. Не са я измисляли щото не им е била основната цел, стъпили на старите писания. А философия им е трябвала, защото някак си да кажеш на един обикновен селянин - заколи тоя, щото е еретик - само по себе си не върви. Но това не ги е направило философи. Преписването на древни фиософии.
4. Кои са старите писания на християнството:
- тората и талмуда, както и други еврейски писания;
- египетската религия;
- гръцката религия.
5. От тея 100 е сглобено 1. Защото тея момчета покрай тероризма не са имали време и за философия за това просто са курдисвали.
6. Отгоре на това курдисаното НЕ Е ОТ ЕДИН ЧОВЕК и НЕ Е ПО ЕДНО И СЪЩО ВРЕМЕ. Сума неща са отрязани и изхвърлени нарочно. Ти май сама забеляза че на Иисус му липсвали 25 години от 30 годишния живот. Бе забеляза, ма не съвсем. Те и на Мойсей му ги няма горе доле едни епизоди и на ред други дейци. Което прави дискусията за "божии внушения" напълно безсмислена. Някой е апвал от божиите внушения. Дядка ли е, не знам.
7. ГОрната статия съдържа 10 страници цитати на "взаимствания". Предната - още толкова. Още 5 ти написах в темата. Това изобщо не е всичко. А когато се събере всичко ,то ще бъде само от втората по големина измекярена от християните религия - египетската. За юдаизма(номер едно) трябва да питаш някой друг.
8. Следващото им важно действие е унищожение на следите. Поради това те подпалват всички възможни библиотеки, за да не бъдат изобличени. За тя хе враг идеята ,че друга религия е казала тези неща преди тях и друг философ - "езичник" - са изкопирали в "мъдростите си".
9. Ако ти си сляпа за това и виждаш отгоре в постовете "старчета", "заговорчета". "омраза" и "предубеждение" - на какво душице, ти си вярващата, ти си основният предубеден следователно - еми няма как да помогна .Значи просто историята на религиите не е твоята наука и аз не разполагам с лекарство.

ТОчка.
цитирай
207. krumbelosvet - Христос обхожда
26.05.2017 08:48
Христос обхожда земи, по-малки от "една човешка длан". И лекува НЕЙНИТЕ жители, И решава НЕЙНИТЕ проблеми. Бори се с НЕЙНИТЕ заблуди.
Християнството е дело на неговите ученици, т.е. ЧОВЕШКО дело. И, естествено, за него могат да се кажат МНОГО лоши неща. (Не съм го чел и чувал, но взривообразното му разпространение има и елементи на ФИНАНСОВА ПИРАМИДА.)
Борбата за оцеляване и ЖАЖДАТА ЗА ИСТИНА, се преплитат в невероятни възли, но се развиват ИСТОРИЧЕСКИ а не метафизически. Развиват се в КОНКРЕТНИ мигове и места, като ползват "ПОДРЪЧНИ МАТЕРИАЛИ".
И НИЕ СЪЩО живеем в конкретен миг от историята. И е редно да се запитаме една АТАКА СРЕЩУ ХРИСТИЯНСТВОТО в момента, да В МОМЕНТА, за кого е изгодна? ЗА КОГО Е ИЗГОДНА? Метафизическата истина настрана.
ИСТИНА може да се търси относно ПРИРОДНИТЕ ЗАКОНИ. Относно човешкия исторически процес, трябва да се решават задачи за ОПТИМУМ, за които даже математиката не може все още да предложи поне принципни решения, та камо ли конкретни.
Така че ПРАВ Е ПИЛАТ ПОНТИЙСКИ "Що е истина", когато трябва да се решават конкретни чобешки проблеми, а те са проблеми за ОПТИМУМ.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: d3bep
Категория: История
Прочетен: 1717321
Постинги: 49
Коментари: 3300
Гласове: 5110
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031