Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.08.2017 16:35 - Наивността и Отчаянието на един 28 годишен младеж
Автор: nanodiamond Категория: История   
Прочетен: 358 Коментари: 2 Гласове:
1

Последна промяна: 06.08.2017 01:24

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image 

ХРИТО БОТЕВ

Роден

6 януари
 1848 г.
КалоферОсманска империя
Починал 1 юни 1876 г. (28 г.) Османска империя

...
Още с постъпването си в гимназията Ботев трудно се вписва в учебната дейност – той непрекъснато се оплаква от строгата дисциплина, налагането на която включва и физически наказания, но в същото време често отсъства от занятия, участва в сбивания със съученици и се отнася високомерно към повечето си учители. През 1864 година той напуска училищния пансион и започва да живее самостоятелно в различни квартири. Въпреки настоятелните писма на баща му и опитите на Никола Тошков да му повлияе, той занемарява училището и с ексцентричното си поведение отблъсква българската общност в Одеса, като мнозина нейни представители ограничават контактите си с него.
...
През септември 1865 година става ясно, че Ботев не може да премине в трети клас на гимназията и е изключен, поради „немарливост“, а стипендията му е прекратена.
...
При отбелязването на 
Деня на свети Кирил и Методий на 11 май Ботев държи импровизирана реч, в която критикува умереността на националното движение, насочено по това време главно към създаването на самостоятелна църква. Речта предизвиква опасения от ответни действия на полицията, но до такива не се стига.
...
През лятото на 1867 год. бащата на Христо Ботев, Ботьо Петков разбира, че синът му не се справя с учителската работа, и успява да издейства от Виктор Григорович възстановяването на стипендията на Христо, така че той да довърши образованието. Бащата му дава известна сума и го изпраща отново за Цариград и Одеса, но без да извести семейството си Христо Ботев се отклонява от пътя и през септември пристига в Румъния.
...
През пролетта на 1868 Ботев играе в организираните от Войников театрални постановки, но след като участва в сбиване с група турци в градския парк, през следващите месеци се укрива от полицията в печатницата на Паничков.
...
Ботев се свързва с букурещкия български търговец 
Христо Георгиев , който му оказва ограничена помощ, но също смята, че е негоден за друга работа, освен учителската.
...
През февруари 1869 год. Ботев е назначен за учител по български език в 
Александрия, но малко по-късно е уволнен, след като влиза в конфликт със заможни българи от града, които обвинява в липса на патриотизъм.
...
В Измаил Ботев поддържа контакти с нелегални организации на руски политически емигранти, където той е учител.
През пролетта на 1871 година общината на Измаил решава да прекрати преподаването на български език в училището и спира заплатата на Христо Ботев. Това става в навечерието на Деня на свети Кирил и Методий, като Ботев открадва пари, събрани за отбелязване на празника.
...
През септември 1871 год. Ботев издава брошура с остри нападки срещу 
Българското книжовно дружество (днес Българска академия на науките) и лично срещу неговия деловодител Васил Стоянов. Те са повторени месец по-късно на годишното събрание на Дружеството, където Ботев и Добри Войников присъстват като делегати на българската община в Галац.
...
В края на 1871 Ботев поддържа активни контакти с руски социалисти, като 
Николай Мелетин и Соня Рубинщайн.
Тогава 
Ботев и Мелетин се опитват да изнудват за пари заможен браилски българин, но са разкрити от полицията и заминават за Галац. В Галац двамата, заедно с други съучастници, правят няколко обира на различни търговци и дори се опитват да фалшифицират пари.
...
През пролетта, по донос на руския консул в Галац, е арестуван Мелетин, а през април и Христо Ботев. В жилището му е открита руска анархистка литература, обвинен е в разпространение на радикални политически идеи и е изпратен в затвора във 
ФокшаниТой остава там няколко месеца, след което е освободен.
...
През 1874 год. Дмитрий Иловайски се среща с Каравелов и Ботев и ги призовава да спрат с критиките си срещу Русия, тъй като руското правителство планира война срещу Османската империя, която да освободи България.
...
През март 1875 година Каравелов и Ботев влизат в публичен конфликт, като Каравелов конфискува за дългове последния брой на „Знаме“. Двамата си отправят взаимни нападки в печата и в кореспонденцията си, като предизвикват вълнения сред българската емиграция и поставят под съмнение ефективността на БРЦК.

През лятото на 1875 година Любен Каравелов, който заема все по-умерени позиции, е отстранен от БРЦК с активното съдействие на Христо Ботев, 
Стефан Стамболов и дошлите от Белград Иван Драсови Панайот Хитов. На 12 август е проведено общо събрание, което избира нов състав на комитета, като председател става Димитър Ценович, а Ботев е подпредседател. С Решение Ботев е изпратен от комитета в Русия, за да събере пари и оръжие и да организира набирането на доброволци за въстанието сред местните българи.
...
След завръщането на Христо Ботев в Букурещ сред българската общност се появяват слухове за присвоени от него обществени средства. На 30 септември той напуска БРЦК и не участва в неговата дейност непосредствено след провала на 
Старозагорското въстание.
...
На 13 май 1876 
Ботев пристига от Букурещ в Гюргево с цел да прехвърли четата в България. Участниците в четата са разпръснати в различни дунавски градове, за да не привличат внимание. Въпреки това действията им са известни както на османските, така и на румънските власти, които обаче не се намесват. Планът за самото преминаване предвижда отвличането на параход, което да предизвика значителен международен отзвук.
Така на 16 май Ботев се качва заедно с част от четата на австро-унгарския кораб „
Радецки“.
На сутринта на 17 май Ботев получава в 
Оряхово писмо от главния апостол на Врачански окръг Стоян Заимов, според което прехвърлянето на четата в България след разгрома на въстанието в Панагюрско е безсмислено и тя трябва да продължи към Сърбия, но Ботев отказва да се съобрази с тези указания. По обяд на същия ден той принуждава капитана Дагоберт Енглендер да спре на десния бряг на реката край село Козлодуй, където четниците слизат от кораба.
От там четата на Ботев се отправя към 
Враца, минавайки през селата Бутан и Борован, но никой от тамошните българи не се присъединява към четниците.
Едва в ранната сутрин на 18 май край село 
Баница, четата влиза в по-сериозно сражение с голяма група черкези, след което се оттегля на височината Милин камъкПрез целия ден на 18 май Ботевата чета се отбранява на Милин камък от около 200 – 300 черкези и друг башибозук. Те се надяват на помощ от Враца, където очакват да започне въстание, но това не става. Вместо това към Милин камък са изпратени части на редовната османска армия и около 30 от четниците са убити или ранени. Останалите използват нощта, за да се оттеглят на юг към Врачанската планина.
На 19 май във Враца са въведени значителни османски войски и възможността за въстание в града е пресечена, а Ботевата чета се насочва към вътрешността на 
Стара планина.
Към полунощ срещу 20 май четата достига местността 
Вола, където се установява, за да пренощува, но скоро е открита от черкези и башибозук и започва сражение, към което по-късно се присъединява и редовна османска войска с две оръдия. То продължава през целия ден, като четата претърпява тежки загуби и остава почти без муниции.
Така привечер на 20 май (1 юни нов стил)1876 година, куршум пронизва Ботев и той умира на място. След смъртта на Ботев главата му е отрязана от османците и е изложена на площада във Враца.

Историята на едно самоубийство !

Източник на информация без последното изречение: Енциклопедия Уикипедия




Гласувай:
1



Предишен постинг

1. morskipesni - Историята на едно титанично израстване и безсмъртие
02.08.2017 17:52
Дребните бучки кал от Ботевите чизми са щастлива находка за дребните душици.
цитирай
2. nanodiamond - Дребните бучки
02.08.2017 22:58
Мир на душата му ! Каузата си струваше, ама народът български е вятър. И така се оказваш сам срещу вятъра !
Мир и на назе !
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nanodiamond
Категория: Други
Прочетен: 1927
Постинги: 2
Коментари: 2
Гласове: 0
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031