Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.08.2018 15:52 - Началото на сектата на асасинос - убийци.
Автор: andalutravel Категория: История   
Прочетен: 1941 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 22.08.2018 11:09

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Една от най-опасните секти на всички времена, наречена Низарити или Асасини – думата произлиза от Хасасини, чийто етимология ще обясня в последствие, е сездадена от Хасан ас Сабах през 1090 сл.Хр. Роден около 1048 сл. Хр. близо до днешен Техеран, човек, чиято слабост е била поезията и науките. Умира в Аламут (Иран) през 1124 година. Ще се опитам да обясня по разбираем начин ситуацията през 11 век в Египет, Арабия и Азия. Период на Фатимите в Египет, които били шиити, Багдад - Абаси – сунити и много раздробени емирства – васали на големите династии, също сунити. Това е периода на Селджуците властващи върху голяма част от земите на Арабия и Азия – пак сунити. Една епоха свързана с Папа Урбан II, който през 1095 година организира и Първия Кръстоносен поход с цел да завземе Йерусалим (1099 сл.Хр.) и всички християнски Свети земи владени от мюсюлманите.

Целта на Хасан ас Сабах (бъдещия създател на сектата Асасини, хашешини-убийци) е била да възвърне „златната епоха“ на шиитската ислямска доктрина, която винаги е била в конфликт със сунитите, които както се подразбира са управлявали (и до ден днешен управляват) по-голямата територия на ислямските земи. За целта той пътува до Египиет при Фатимите шиити, където намира много последователи, проповядвайки джихада – Свещенната война в името на ислям. Големият син на умиращия халиф на Фатимите - ал Мустанзуир, чийто име е Низар, подпомага на Хасан ас Сабах, тъй като последния е трябвало да осъществи плана на принца, а именно да го изпрати в територията на Сирия и Иран, за да може да събере привърженици на шиитската кауза, изграждайки мрежи, които да позволят бъдеща инвазия и завладяване на вражеските територии. От Низар произлиза и името на Низарити.
image
Хасан ас Сабах

Учудването му е било голямо, когато Хасан ас Сабах превзема изненадващо бързо трудно превземаемата крепост на Аламут в Иран през 1090 година, наречена още „гнездото на орела“. В нея започва да инструктира прииждащи последователи, бъдещи муджахидити или федаини, подлагайки ги на стриктна дисциплина, тежка физическа подготовка, боравене на оръжия. Той самият и всички негови заместници след смърта му се е наричал „стареца от планината“. Важна част от обучението е била свещенната книга на Корана, мистичната инерпретация на същноста му, която в много случаи е различна от тези на сунитите, които не споделят мистиката му. Всичко това е било обект на строго обучение, на което са били подлагани възпитаниците или бъдещите Асасини. Неговата тактика за въвеждането на плана на Низар е било престъпноста, чрез религиозните убийства, изпращайки самостоятелни или малки групи убийци с цел елиминиране на предварително посочената личност. Първо сектата на асасиносите прекратява връзките си с Фатимите след като се установява в Аламут, тъй като Низар умира в затвора, заключен от по-малкия си брат, който застава на негово място. Практиката на сектата е била следната-войнът, наречен федаин – „командо самоубиец“, защото почти винаги са го убивали след извършването на престъплението, се е установявал в града, където е живяла посочената бъдеща жертва. В повечето случаи облечен като аскетик, за да не привлича вниманието на останалите. Той е трябвало да изучи какви са били навиците, охраната, слабостите на поръчания човек. Този процес можело и да трае с години. Някои от убийците дори ставали доверени хора на бъдещата жертва и действали в подходящ за тях момент или влияели със съвети в полза на шиитите. Тук обаче е важно да се спомене как е трябвало да убиват. Хасан ас Сабах е нареждал това престъпление да се извърша през свещения петък за мюсюлманите, на обед по време на хутбата (петъчната молитва) близо или в джамиите. Защо? Защото това е най-важния за мюсюлманите обеден ден за молитва и проповеди, а тогава се събират повече хора. Целта е била освен да се убие поръчания човек, но и да се всее страх в населението, както всъщност и става. Както споменах в повечето случаи убиецът, който е действал пред тълпата е бил хващан и екзекутиран веднага след като извирши престъплението. Този акт е карал хората да мислят, че показания „героизъм“ е бил в следствие на наркотици взимани от убийците на Хасан ас Сабах. Само така са могли да си обяснят тази лудост. Предполагало се е че Хасан ас Сабах им е давал хашиш, а от тук и името хашишинос, асасинос, на испански асесинос – убийци. Негова практика е да им дава наркотици по време на обучението им в крепоста Аламут, красиви жени, хубави градини, а когато се събуждали от транса, войните оставали с впечатление, че за момент са били в Рая. Това е и причината те да са мислили, как и да влязат в него, а са знаели, че това става само чрез джихад, когато умрат в името на исляма. За това и не са се страхували от смъртта.

Първия убит от асасиносите е бил визира суни Низам ал Мулк през 1092 година, наръган с нож. Убиецът е бил облечен като дервиш.

image

Сцена от убийството на Низам ал Мулк

През историята е имало много убийства от страна на асасините или хашешинос, превърнати в „перфектния войн“, който не жали живота си. Били са мразени от сунити, не само заради действията си и религиозните си възгледи, но и заради близоста им с Кръстоносците, които също са действали в много случаи жестоко. Асасини и Кръстоносци ги е обединявало омразата им към сунитите.

Асасиносите се разпадат през 13 век, когато биват разгромени от монголците. С днешна дата е останал техен наследник. Името му е Ага Хан IV.

Източник: Амин Маалуф „Les Croisades vues par les Arabes

Автор: Мишо Иванов (екскурзовод в Андалусия и Мароко)




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: andalutravel
Категория: Туризъм
Прочетен: 228188
Постинги: 47
Коментари: 34
Гласове: 103
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031