Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.03.2019 16:26 - В края на ПБЦ и след него
Автор: leonleonovpom2 Категория: История   
Прочетен: 5018 Коментари: 27 Гласове:
42


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 ПБЦ/ Първото Българско царство/ е интересна тема!
Фактът ,че е една от трите, значими държави в Европа, че един от владетелите му-Тервел или Требелий е канонизиран от Ватикана, като спасител на Европа, ясно подсказва ,че то е значим фактор и по съвременни разбирания е било и велика сила!
Но нас ни интересува краят му и последвалото след това!  Най- мрачният му период!
Известно е ,че последният реален цар, Иван Владислав загива в бой! Неуточнено от чий меч-ромейски или Български.......
Но царството не рухва веднага. Властта поема съпругата му Мария, има мнение ,че е маджарка?  Властна жена, родила дванадесет деца  на Владислав! Най- голямото от тях е престонаследник-Пресиян!  Да ,в хронологията на царете ни е под името Пресиян Втори!
Спори се и за името му Че е Персиян има версия?  Като се има предвид пътят, през който са минали Кубратовите Българи, както и титлите на благородниците! Относно титлите , да ,може да се търси персийско влияние, но толкова !Както за съвременните военни звания- френско!  Но това не ни прави французи, нали така!?...

А за Пресиян е запазен надгробен надпис-ще стане дума по-нататък и на него е изписан точно така, заедно с титлата си!

Мария счита ,че трябва да се подчини на Василий Втори, да признае победата му!? Влиза във връзка с него . Василий не приема веднага . Изчаква падането на Струмица и  тогава се отправя към Охрид . Мария го посреща с децата си, без Пресиян и с други близки по Самуилова линия!  Покорява се,  предава на Василий царската съкровищница, короните, всичко ценно! Поведението на Василий е уважително  и благосклонно!  Той е ерген, назначава я за първа придворна дама, нещо нечувано дотогава за неромейка!?
Всички български благородници тръгват с него към Константинопол Прави нещо като римски триумф Начело върви Мария, той след нея
Всички благородници  от Български произход, заемат важни длъжности Същото се отнася и до Пресиян, който се предава, след като вижда безсмислеността на съпротивата, сам, без подкрепа!  По пътя към Константинопол става среща между Мария и две от дъщерите на Самуил.  Последните се нахвърлят върху нея с обидни думи и искат да я убият Но Василий предотвратява разправата ! Дава високи длъжности на двете Самуилови дъщери в двора и те забравят за намеренията си
Какво прави впечатление?
Василий не таксува Българите за чужди на ромеите Дори върховната титла-"зости" ,която дава на Мария, по закон не може да се присъжда на неромейка!Щедро раздава висши титли на Български благородници, на Пресиян- също!Българите стават част от Ромейското висше общество!

Но Мария има други планове, при така стеклите се обстоятелства! Тя, имайки предвид, че Василий няма пряк наследник, иска да качи на трона сина си Пресиян ! И вероятно е щяла  и да  успее, ако не са били прибързаните действия на сина й! Въпреки ,че при въоръжения метеж ,който предприема , е разбит и пленен ,това не се отразява на бъдещето му! Тя опитва брак между него и жена с наследствени права върху престола, но планът и се проваля отново!  Този път тя е заточена , , а синът и -ослепен и изпратен в манастир, заради незаконно посегателство върху трона!
На нея следите и се губят ,но децата и остават в императорския дворец и му  дават  свежа кръв-чрез бракове, най-  вече по женска линия!

Най- интересното е, че гробът на Пресиян е открит в словашкия град Михаловце?
Че е той, съмнение няма! Надписът го Доказва! Но, как се е озовал там, на 2 хиляди километра от Константинопол, ослепеният Пресиян?! ? 
Единственото правдоподобно обяснение  е, че майка му Мария е маджарка, на Български- Унгарка и по силата на някой мирен договор между ИРИ и Унгария е разменен! Защото в този период двете държави водят войни!

Ето и надписът относно титлата на Пресиян Втори, на надгробния му камък:

                                                              КЪNАZЬ

Осъвременено-КНЯЗ !
И явно княз произлиза от нашата титла Къназ! Не е внос от другаде, както е модерно сега при нас, а от нас е внесено, за сведение!

Да се върнем на главореза Василий! Все по- правдоподобно звучи тезата ,че той е искал да прави дуалистична империя с България !Че не приема Българите за чужди в империята си, защото от тях има достатъчно в нея! Факт е ,че дава най- високата титла на Българската царица, която не се дава на чужденка, че Пресиян Втори, при малко повече късмет е можел да стане и ромейски, сега византийски, император!
Без Българският му произход да оказва някакво влияние!





Гласувай:
42


Вълнообразно


1. leonleonovpom2 - За надгробния надпис и местонах...
21.03.2019 16:29
За надгробния надпис и местонахождението му най-вече е използван материалът"Българска царица посегнала към трона на Византия", с автор Ангел Барусов!
цитирай
2. merlin68 - Интересна история, не я знаех.
21.03.2019 17:37
Интересна история, не я знаех.
цитирай
3. kvg55 - leonleonovpom2,
21.03.2019 19:10
Познай своето минало за да намериш сили за настоящето.
цитирай
4. leonleonovpom2 - Здравей, Краси!
21.03.2019 20:19
merlin68 написа:
Интересна история, не я знаех.


Ами и за мен има новости в нея!

например, не знаех ,че е известен гроба на Пресиян Втори и че е погребан в Словакия,която тогава е част от Унгария!?
Иначе знаех това за дуалистичната империя, по чийто образец е създадена Австро-Унгария- той да е главен, а Българския цар- негов заместник! Но не е прето от нашите и така почват войната! И че след разгрома при Траянови врати, дал обет, че няма да се жени,преди да подчини България Там истината е много по- различна, факт е ,че до края на живота си, седем години след подчинението на България- не се жени!

Хубава вечер!
цитирай
5. leonleonovpom2 - Здравей, Краси!-КВГ55
21.03.2019 20:28
kvg55 написа:
Познай своето минало за да намериш сили за настоящето.


Безусловно е така, прав си!
Като имаш примера на славните си предци, няма как да се отпуснеш като парцал!
Спомням си баща ми как ме надъхваше, да се боря- Да помня в трудни моменти ,че Наполеон на 20 години е бил генерал вече!
И действително, в трудни моменти си припомнях тези думи и се стягах, не се размеквах и отпусках, ставах боец

Хубава вечер!!
цитирай
6. zaw12929 - Имаш интересен изказ, която дава ...
22.03.2019 00:00
Имаш интересен изказ, която дава възможност слушателя да започни важни исторически събития... талант си ! Благодаря ти!
цитирай
7. leonleonovpom2 - Честита първа Пролет, Зав!
22.03.2019 00:10
zaw12929 написа:
Имаш интересен изказ, която дава възможност слушателя да започни важни исторически събития... талант си ! Благодаря ти!


Трогнат съм, благодаря ти за хубавите думи!

Лека нощ!
цитирай
8. batogo - !!!:))) Благодаря ти за този ценен исторически фрагмент, Иване!
22.03.2019 12:03
Досега не ми беше известен, а това знание е полезно и хвърля нова светлинка върху много исторически и съвременни процеси на Балканите, които предстои да осъзнаваме.
Чест и почитания за информацията и добрия стил на поднасяне, приятелю!
цитирай
9. leonleonovpom2 - Благодаря ти, Огняне!
22.03.2019 14:11
Счтох ,че тази информация трябва да стане достояние на интересуващите се
Спомням си, че в началните класове ни учеха ,че сме били ,първо, под гръцко робство
Нито едното е вярно-че е гръцко, нито другото- че е робство!
Империята е ромейска,ще рече римска, в която гърците са само един от етносите! Колкото пръстите на едната ръка-пет е и броят на императорите, които са гърци !Дори Василий не е от гръцко потекло!
Не може да си роб, а бившата Българска царица да е първа придворна дама в империята ,бившите боили или боляри да са висши сановници в империята, Пресиян да се домогва на два пъти дори върху престола!?
България просто е приобщена към империята !Само църквата е понижена в ранг от патриаршия става епископия!

Хубав ден, приятелю!
цитирай
10. nkf - Има поне два погрешни аспекта от ...
22.03.2019 14:33
Има поне два погрешни аспекта от историческата фактология, които погрешно се интерпретират. На първо място, какво означава: "Не приема Българите за чужди в империята"? Сякаш тя е някаква империя тип "племенен" съюз или кланово-орденска държава, където "свои" и "учжди" се определят я по кръвно родство, я по кръвни клетви за съюз и вярност. В онази империя няма такива неща, там господтсва идеологичта на фалшивото християнство, което е превърнало ИРИ в супернационален организъм, който смила всякаква гмеж, стига само да е "християнска". "Свой"-"Чужд" в клоаката ИРИ е равнозначно на "християнин"/изповядващ единствено "правилното" и одобрено от "светите отци" никейско кредо/ и нехристияни - тоест всеки с различни разбирания от никейско-цариградските. Няма как Българите да са "свои" в Цариград, при положение, че той вече е узурпиран и превърнат в най-жестокия враг на България. Как може да си "свой" при врга си? Второ, "ромейския елит" - с някои изключения - се състои от назначени от църквата псевдоблагородници, които често дори са с неизвестни родители или майките им са заработвали по пристанищните бордеи, или пък иде реч за абсолютно диви ипримитивни тартори на разбойнически банди от пустите райони на Мала Азия като исврийците например. Така че "ромейския елит" е една сбирщина от курви, мъжеложци, криминални елементи и все от този род извънкастови. Ето защо, никаква не може да има никаква база за сравнение между нашите благородници и ромейските ментета. Ментета, дето извличат цялата си легитимност от благословията/помазанието на разни попове. Смехотворна работа с куха претенция. Апропо, слабостите на нашите владетели започват да се появяват, когато започват да си вземат "ромейски принцеси", особено това е видно при узурпатора Петър /канонизиран от гръкославната черква за "светец"/. Развалената и кисела кръв на левантинската измет е причина за упадъка на България, тази зарзена кръв е навлязла с фалшифицираното от юдо-греките "Християнство".
цитирай
11. leonleonovpom2 - Така е бил устроен животът тогав...
22.03.2019 15:55
Така е бил устроен животът тогава!
И другите империи не са били по-голямо цвете!напротив, по- примитивни са били! До нахлуването на татарите и османлиите, Източна Европа се е развивала изпреварващо!
Прадядото на Василий е бил борец- пехливанин Като дете семейството е заловено от войните на Крум и за назидание с още десетки хиляди е заточено в Български земи отвъд Дунава! За наказание за опита/ несполучлив/ за антентат срещу Крум по време на преговори!За сключване на мир!
Оттам явно идва и наследствената омраза при Василий Втори към Българите
Целта ми е друга-Византия не е гръцка империя и не сме били под гръцко робство, на това се набляга!
Не може Българския елит да бъде в управлението на империята, а народът да се счита ,че е под робство? Факт е ,че отделянето става лесно, без чужда помощ!
Има и теза, че Сме запазили самодстоятелността си, даже се дава хронология на царете ни в този период Вероятно се имат предвид управителите на област/ тема/ България!
От съвременна гледна точка няма как да ни харесат порядките в ИРИ, но и нашите сигурно няма да се харесат на тези след няколко века!
цитирай
12. nkf - Има империи и империи! Проблемът не ...
22.03.2019 16:40
Има империи и империи! Проблемът не е в империята сама по себе си, а в идеологията/религията, която доминира съответната империя. Няма как изобщо, която и да е християнска империя да е цвете /същото се отнася и за мюсюлманските империи и въобще за всякакви империи, имащи за идеология монотеистична религия с производни догми/. Освен това, на мен лично ми е писнало да чета как ИРИ била "връх на някаква цивилизация", напредък и т.н. Това са глупости, изобщо не е така. Просто поради географското й положение, в земите й има прекалено много остатъци от културата и изкуството, науката на стари култури и цивилизации, нищо повече - те не са иманентни за ИРИ обаче. ИРИ е де факто християнска империя и това й е мярката. Моля, с какво "източна Европа" се развивала "изпреварващо" в онези векове, ако не е тайна? Изобщо що за марксистка терминология? И Източна, и Западна Европа /термини сами по себе си несъстоятелни за онази епоха/ са що-годе на еднакъв хал в онези времена на настъпващо невежество /направо установено/, подмяна на старите династии с църковни мъпети и въвеждане на по-смекчена форма на робовладелство феодализъм. Впрочем васил е чудесен пример за калтаците, носещи "имперски корони". Няма как империя управлявана от борци и курви да е по-издигната, това е закономерно.
цитирай
13. nkf - Апропо, порядките на ИРИ в голяма ...
22.03.2019 16:45
Апропо, порядките на ИРИ в голяма степен са валидни и днес, защото както фалшивото християнство е формирало този тумор с идеологията си, така същото това християнство създаде тенденциите, които оформиха и вековете след ИРИ и съответно достигнаха до наше вереме. Всичките тези идеологически предпоставки за по-късните революции и метежи, цареубийства, социален инженеринг, комунитарстко устройство на обществото, тоталитаризъм, е, има го още при "светите отци"; при Тома от Аквино ако щеш. Така че нещата са си все същите, само техническите аспекти са променени, както и модата. Толкова за "разликата" в порядките. И сега управляват пехливани, дето ги благославят патриарски и ги галят папи по тиквите.
цитирай
14. leonleonovpom2 - Не съм адвокат на ИРИ, но Констан...
22.03.2019 20:40
Не съм адвокат на ИРИ, но Константинопол и респективно ИРИ са претърпели две опустошителни разграбвания Първото е от френските рицари през 13- ти век, които на път за Божи гроб решили да превземат Цариград, уж за справедливост в династичните разправии
Е, това е първият пирон в ковчега на ИРИ! И империята никога не се възстановява напълно от този удар Другият е окончателен- От Мехмед Втори, през 1453 година Три дена ордите грабят и убиват! На третия ден той прекратява клането, свиква оцелелите свещеници в "Света София" начело с патриарха
Казва ,че всичко продължава по старому, но главна е гръцката църква! Реално ,закрива Българската!?Дава им банкет и обявява:
За себе си запазва тогавашното чудо-" Света София"! Ами тя е наистина чудо !Издържала е катастрофални земетресения Изучавана е с модели, как е построен този купол, хиляда и повече години най-големият в света? И специалистите ,днес ,се удивляват на гения на проектантите му!
Чест прави на Турция, че върна този строителен шедьовър на притежателя му- човечеството!
Рицарите са снемали златните обкови на статуи, на икони Тонове злато е изнесено оттам Но са си намерили майстора в нашия владетел-Калоян! Държи им влага и до днес Сам съм се убедил ,че е така И не случайно са избрали Ньой за подписване на мирния договор с нас, след ПСВ!
Реално, те са отворили пъта на османците към нас С омаломощаването на ИРИ и България, независимо ,че е победител в битките с френските рицари
Пиша то обективно, не с политически пристрастия Аз обичам Франция, уважавам французите без да ги обичам, но няма как заради това, да се правя на невиждащ! За това носят вина!Безспорна! Константинопол е бил близо милионен, цветущ град в началото на 13- ти век!Генуезците, които са го защитавари два века по късно, го описват като сбор от малки села с пусти места между тях, труден за компактна защита!Обезлюден, с под 100 хиляди жители общо!
Не се наемам да хваля или пък да защитавам никоя имперска династия Особено за хвалби Може би на Франсоа Първи? Само заради създаването, реално , на Франция Класически пример за политическа държава, демонстрираща стабилност вече 500 години!
Но може и да греша!
цитирай
15. leonleonovpom2 - Апропо, порядките на ИРИ в голяма ...
22.03.2019 21:00
nkf написа:
Апропо, порядките на ИРИ в голяма степен са валидни и днес, защото както фалшивото християнство е формирало този тумор с идеологията си, така същото това християнство създаде тенденциите, които оформиха и вековете след ИРИ и съответно достигнаха до наше вереме. Всичките тези идеологически предпоставки за по-късните революции и метежи, цареубийства, социален инженеринг, комунитарстко устройство на обществото, тоталитаризъм, е, има го още при "светите отци"; при Тома от Аквино ако щеш. Така че нещата са си все същите, само техническите аспекти са променени, както и модата. Толкова за "разликата" в порядките. И сега управляват пехливани, дето ги благославят патриарски и ги галят папи по тиквите.


Е, няма какво да добавя!
цитирай
16. nkf - Погрешно гледаш и погрешни изводи ...
22.03.2019 21:27
Погрешно гледаш и погрешни изводи правиш. Няма да споря, че черкви като катедралния храм в Кьолн /а не е само тя/ надминават цариградската Св. София във всеки един смисъл. Става ми смешно обаче, прочитайки как "трябвало да се върне - св. София де, на някакво си човечество". :) На кое "човечество" по-точно? На юдеите, нигерийците, перуанските индианци? :) Марксизът, егалитаризмът и комунитарното мислене са канавата на светогледа ти, явно. Както и да е. Сега обаче, виждам засягаш важен въпрос, да запитам: за какво им е за втори път на рицарите да ходят до несъществуващият "Божи гроб" в някакво незначително мръсно градче известно като йерусалим? Ами те нали вече веднъж бяха там? Бяха! И Що не отидоха пак, ами спряха в Цариград, м? Щото тарторите на кръстоносците са се усетили, че папи и патриарси ги лъготят с Йерусалима и "Божия гроб". Даа, такива като Балдуин са надушили работата. Той тоя Цариград, градът на не кой да е, а Константин, не е превзет току-така и уж заради няколко каруци със злато и сребро. Тц, работата хич не е така. Ти какво мислиш, че докато фламандеца е бил в Търново пленник не са си говорили с цар Калоян над някоя бъчва с вино? И какво са си казали, а? Какво в крайна сметка е разбрал Балдуин. Ами какво става с брат му? Кой и защо убива цар Калоян, и как така семейството на Калоян упорито се жени и омъжва в семейството на Балдуин? Нали уж единия е палач свиреп, пък другия почти агнешка жертва невинна? И защо Балдуин го убиват, след като се връща във Фландрия? Ужким бил самозванец! И кой инарежда до убият и още -повече ЗАЩО? Официалната история е една камара лъжи и глупости. Туй пък за Ньойския договор е от същия ред митологеми и ала-бала безмислици, които нямат никакво значение, реално.
цитирай
17. leonleonovpom2 - Не знам откъде черпиш тези данни, но ...
22.03.2019 23:12
Не знам откъде черпиш тези данни, но папата пише писмо до Калоян, с молба да освободи Балдуин/ Бодуен/!
И нашият цар, в отговор обяснява, че не той е причина за станалото Предложил е мир и сътрудничество, но в отговор Балдуини поискал да му сдаде властта защото земите не били негови, бил узурпатор
Подробно съм описал всичко в постинг
А тези земи са на прадедите му, които той, Калоян/ Йоаница/, владее, само временно са отстъпени на ромейския император
И накрая, казва ,че съжалява, но няма как да освободи Балдуин или на френски Бодуен, защото скоропостижно е починал
Тези писма, не само това, има и други , са запазени в папския архив, както и това, че Калоян получава властта ,защото е от рода на Симеон, Петър и Самуил, а всички те произхождат от стар римски род!
Че не той е първият Българин , който ще получи корона от папата ,такава са получили Петър и Самуил....
Тези неща са известни, описани са! Върху свободни съчинения и конспиративни тези, като тази, че жената на Калоян била любовница на Бодуен, не ми се разсъждава и не ми се занимава!
Калоян е велик, не само за нас цар, с реални победи!
Делегация от ИРИ го е молела да поеме властта като василевс- той отказва, защото не вярва на лоялността им!
От Ньой е командващият рицарите, който той разбива, благородник,след пленяването на Бодуен!
Но Калоян е късен владетел, свързан с Възраждането на България, не от ПБЦ!
Може би най-великият ни! Защото е фактор от общоевропейска величина!
цитирай
18. leonleonovpom2 - Много моля, които коментират, да ...
23.03.2019 00:23
Много моля, които коментират, да взимат отношение по същността на постинга, а не по глобални или конспиративни проблеми
Например, че ИРИ не е гръцка империя,защото дори Василий Втори не е никакъв грък, че не сме били под гръцко робство по тази причина! Че ако има робство ,то е духовно, от гръцката църква, която е толерирана, а не политическо
Защото не може " робът" Пресиян да се домогва до най- висшата титла и то на два пъти!
А майка му да е "зости" ?! Робинята да бъде първа придворна дама!?
От написаното по горе е нормално да се направят тези два основни извода,а не да се търсят конспиративни отклонения! Няма такива горе!
Ако искам, мога да дам много Че Василий е хомосексуалист, че е син на варанг ил викинг, както е прието, защото Теофано, майка му, била честа посетителка на охранителите варанги Че той е рус и синеок, а брат му Константин е тъмноок е мургав
Че е намразил Българите,защото при Траянови врата убили любовника му и така нататък....
цитирай
19. leonleonovpom2 - Има и друго, не по-малко важно Че ...
23.03.2019 09:16
Има и друго, не по-малко важно Че титлата княз е видоизменена от къназ-Българската!
И ,че както в Русия, тя е вече на престонаследника, така и в началото на 11 век, далече преди това ,престонаследникът Пресиян я е притежател!
Що се отнася до империите, САШ също е модел на такава империя, не много различна от ИРИ
Всички южни щати са взети от Мексико, с изключение на Тексас, който за кратко е бил самостоятелна държава, но се е присъединил доброволно, с клауза, че ако реши, може да си върне самостоятелността!Другите щати са бивши френски и английски владения, преди това испански, конгломерат от националности и вкякакъв тип хора!И вероизповедание
Така ,че много от качествата на съвременните империи са с адрес именно от ...САЩ!
Толкова за съвременните империи, пример за подражание ли са или не са много по-различни от ИРИ
цитирай
20. leonleonovpom2 - Съобщиха, че Ердоган смята да пр...
25.03.2019 19:44
Съобщиха, че Ердоган смята да превърне " Света София" отново в джамия! ?
Църква, която е била най- големият християнски храм цели десет века?!
Но така е, като няма единна и силна позиция за християнските ценности!
цитирай
21. shtaparov - Ако не бе вътрешното разложение у ...
27.03.2019 12:10
Ако не бе вътрешното разложение у нас,сиреч разделението на "византофили" и "византофоби",България НИКОГА нямаше да падне под никакво робство и можеше още да е велика сила!
цитирай
22. leonleonovpom2 - Така е ,Ангеле!
27.03.2019 14:00
shtaparov написа:
Ако не бе вътрешното разложение у нас,сиреч разделението на "византофили" и "византофоби",България НИКОГА нямаше да падне под никакво робство и можеше още да е велика сила!


Предателството или съглашенството в по-мек вариант винаги е намирало силна почва у нас! Сега- също!
До втръсване ще повтарям оня англичанин от 1990 година, бях възмутен на времето от думите му! Дошъл да провери условията в българия след промяната! Но все повече, с течение на времето се уверявам, че е бил абсолютно прав!
Че ,българинът, с малка буква, за пари е готов майка си и баща си да продаде!...

Не го твърдя с абсолютна сигурност, но вътрешното ми усещане е, че великите Крум, Симеон, Калоян, както и доказаното за Асен, Петър, а и Иван Владислав и Гавраил Радомир не са убити от чужденци!? А от подкупени от ромеите лица, не хора, от близкото им обкръжение
Не са ли много?Никак не са малко, като се има предвид, че не са всичките! Има и други...

Ето, Мария е предала България!
Без бой! Със сделка, облагодателстваща я!? Изоставила и сина си и го принудила да се предаде!?
Заради ромейската корона, която се е изплъзнала Достатъчно обиграни хитреци има в двора на ромеите, за да не го допуснат такъв гаф!
И слава богу така Българският род е оцелял !Разбира се, подходили са цивилизовано, не са принудили тогавашните Българи да бягат по чужбините!В значителна степен е запазена държавността, така ,че не е било невъзможно за славните Асеновци да възстановят държавата!

Благословени да са, те са велики Българи!

Хубав ден, Ангеле!
цитирай
23. shtaparov - Ако не бе вътрешното разложение у ...
28.03.2019 21:58
leonleonovpom2 написа:
shtaparov написа:
Ако не бе вътрешното разложение у нас,сиреч разделението на "византофили" и "византофоби",България НИКОГА нямаше да падне под никакво робство и можеше още да е велика сила!


Предателството или съглашенството в по-мек вариант винаги е намирало силна почва у нас! Сега- също!
До втръсване ще повтарям оня англичанин от 1990 година, бях възмутен на времето от думите му! Дошъл да провери условията в българия след промяната! Но все повече, с течение на времето се уверявам, че е бил абсолютно прав!
Че ,българинът, с малка буква, за пари е готов майка си и баща си да продаде!...

Не го твърдя с абсолютна сигурност, но вътрешното ми усещане е, че великите Крум, Симеон, Калоян, както и доказаното за Асен, Петър, а и Иван Владислав и Гавраил Радомир не са убити от чужденци!? А от подкупени от ромеите лица, не хора, от близкото им обкръжение
Не са ли много?Никак не са малко, като се има предвид, че не са всичките! Има и други...

Ето, Мария е предала България!
Без бой! Със сделка, облагодателстваща я!? Изоставила и сина си и го принудила да се предаде!?
Заради ромейската корона, която се е изплъзнала Достатъчно обиграни хитреци има в двора на ромеите, за да не го допуснат такъв гаф!
И слава богу така Българският род е оцелял !Разбира се, подходили са цивилизовано, не са принудили тогавашните Българи да бягат по чужбините!В значителна степен е запазена държавността, така ,че не е било невъзможно за славните Асеновци да възстановят държавата!Благословени да са, те са велики Българи!Хубав ден, Ангеле!

Подлите ромеи затова пък отидоха в небитието: ние Българите обаче останахме!
цитирай
24. leonleonovpom2 - Така е, Ангеле!
28.03.2019 23:23
Хитреците винаги смятат ,че с това си качество ще успеят
Но , явно всевишният регулира нещата така, че победител да е потърпевшият!
Хитрецът, тарикатът, да е само првидно такъв!
Хитрите и подли ромеи ги няма, а нИе сме оцелели! Както си отбелязал!
И сега ще бъде така!
Които за наша сметка кроят игри, само привидно ще са победители!
Те ще са губещите!

Лека нощ!
цитирай
25. bojil - Прекрасна статия, чудесни коме...
30.03.2019 13:25
Прекрасна статия,чудесни коментари- поздравления!
цитирай
26. leonleonovpom2 - Благодаря, Божиле!
30.03.2019 15:07
bojil написа:
Прекрасна статия,чудесни коментари- поздравления!


И аз се надявам да се е харесало написаното!
Впрочем, едва ли има някой, който пише нещо, за да не бъде харесано!
Но все пак, във вкуса приятелство няма!

Хубав ден ти пожелавам!
цитирай
27. leonleonovpom2 - Все си мисля ,че Асен е всъщност -Ясен
31.03.2019 20:43
Иван Срацимир има брат Ясен!
Найстина: Iасен и Патър би могло да се разчете като: и Асен и Петър?
Както и ИВъло Иречек е разчел като Ивайло?
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: leonleonovpom2
Категория: История
Прочетен: 9137030
Постинги: 1348
Коментари: 29646
Гласове: 102596
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031