Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.11.2015 13:21 - Българската опера
Автор: aliya Категория: Изкуство   
Прочетен: 1809 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 02.11.2015 21:49

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

image  Слава Богу, Софийската опера си остава Българската опера!

След като миналата година несъмнено под чуждо давление допусна на сцената си Самсон и Далила, представление на декадентския упадък на нравите в изкуството и на ужасяващата готика в декорите от ламаринени плоскости, както и на политическата безнравственост и тесногръдие (-http://aliya.blog.bg/izkustvo/2014/12/12/voinata-na-izrael-sreshtu-palestina-povedena-i-na-scenata-na.1322051); този сезон Операта приятно изненада българите с една напълно българска и родолюбива постановка – „Борислав, воеводата на цар Иван Асен Втори“.

Първата ни историческа опера “Борислав” се завръща на софийската сцена след близо вековно отсъствие. В Деня на народните будители Софийската опера и балет откри новия творчески сезон с постановката, посветена на великия цар Иван Асен II.

В Либретото по едноименната драма на Иван Вазов оживява любовта между предводителя на войската и дъщерята на Иван Асен II – Тамара. А чувствата се оказват по-силни от политическите интриги. Първата си опера  - „Борислав“, Маестро Георги Атанасов написва през 1911 година по едноименната драма на Иван Вазов.

Защо Маестрото се обръща към тази пиеса на народния поет?

Настъпилата стопанска и обществена криза в края на двадесетилетието и началото на XX век засяга и Вазов. След несполуката на македонското въстание в 1903 год., делото за освобождение на Македония бива подхванато като държавна политика. Вазов смята за свой дълг да подпомогне тази политика.

Историческата романтика на Вазов подготвя психологически обществото за събитията, които се развиват през второто десетилетие - войните за освобождение и обединение. Когато всички поети замълчават след страшната катастрофа, единствено Вазов излива общонародната скръб и изразява вярата в по-добри дни с песните си.

Иван Асен II постъпва необичайно хуманно за онази епоха, като освобождава повечето от пленените войници „...и ги отпратил по селата и градовете им...“. Този характер на царя е уловен и пресъздаден удивително точно в операта на Маестро Георги Атанасов.

По това време границите на България граничат с три морета. По тази причина владетелят развива и силен военно-морски флот. Съвременните летописци на цар Иван Асен II пишат в своите хроники, че България е най- влиятелната империя в Югоизточна Европа. Не случайно по времето на този могъщ владетел се развива Търновската художествена и архитектурна школа. Царят сече собствени златни монети със своя лик и издава грамоти за свободно търгуване на чуждестранните търговци из българските земи. За престижа на българския владетел свидетелства неговият златен печат, където царят е представен с всички символи на властта. Надписът на български гласи: „Йоан Асен, цар на българите и гърците“.

Маестро Георги Атанасов посмъртно получава всенародно признание за своя музикален талант и творчество , като един от най-популярните военни капелмайстори и създателите на българската опера: оперите Гергана, Запустялата воденица, Цвета, Алцек, Македонска кървава сватба са перлите в музикалната му корона.

Операта „Борислав” била изнесена на сцената на Оперната дружба на 4 март 1911 година под диригентството на автора. Тя имала голям успех, но по разни недоразумения била играна само три пъти и дълги години след това не била възобновявана .

Днес операта се връща на българската оперна сцена, за да ни напомни за българското.

Прекрасно е да чуеш „Обичам те, Обожавам те“ , изпети на български език от прекрасните български гласове на оперните ни певци.

Вълнуващо е да видиш красиво изработените български носии с традиционните шевици и цветове, носени с достойнство от царските персонажи в операта.

Завладяващо е да съзерцаваш изпълнените с достойнство и благородство герои на българщината, които ни връщат към изконните български ценности на сърдечната любов, патриотизма, родолюбието, честта и достойнството.

Трогателно е да чуеш детски глас да произнася Божията молитва за закрила над род и родина.

И всичко това на фона на мелодична оперна музика с български ритми в нея.

Няма натрапчивото „фъкю“ да се лее като навсякъде в нашия културен живот от сцени, тв и кино екрани, няма кръв и насилие по американски, няма посегателства над достойнството и вопиюща злост и вероломство за възпитание на поколенията в страх и омраза ..

След исполина на съвременното българско кино филмът „Дякон Левски“ на Максим Генчев, и операта "Борислав" поставена от маестро Карталов и неговия екип от талантливи творци на българско изкуство,  са онези песнопойни птички, които предвещават Събуждането на Духа ни Български, твърде дълго подтискан и пренебрегван от оплетената политическа паяжина на бездарието и вероломството.   




Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: aliya
Категория: Други
Прочетен: 3009156
Постинги: 430
Коментари: 592
Гласове: 1378
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031