Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.10.2012 14:01 - Президентът и Водата
Автор: aliya Категория: Новини   
Прочетен: 7827 Коментари: 9 Гласове:
7

Последна промяна: 29.10.2012 14:19

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Президентът Росен Плевнелиев обмисля да наложи вето върху закона за водите, ако заложеното в него уедряване на ВиК сектора не се случи, съобщава в днешния си брой в. "Труд".
http://www.dnevnik.b...ite_ako/?ref=id

Пред изданието държавният глава заявява: "Имам подозрението, че добрата идея на вносителите - министерствата на регионалното развитие и на екологията, за консолидиране на ВиК дружествата ще бъде отхвърлена от парламента. Ако това се случи, не изключвам да наложа вето....
Ще следя много внимателно дали ...ще създадем една система, която ще създаде предпоставки за милиардни инвестиции чрез публично-частни партньорства, в интерес на развитието на този толкова важен сектор, знаейки, че водата е следващият петрол
."

Дали обаче г-н Президентът си дава сметка, че уедряването на ВиК сектора е другото име на монополизирането и централизирането му!?
И защо му е на г-н Президента създаването на още един монопол, този път Водния, след като българското население и без това е доведено до просешка тояга от вече съществуващите електрически, газови, нефтени, телекомуникационни и хранителни монополи!?
Дали не за да може Водният монопол да има гарантирана печалба, като монополно подчини и изнудва хората така, както успешно го правят и всички други монополи - газ, ток, телефони и интернет и т.н.... защото доказано е – монополният корпоративен бизнес е най-печелившият в човешката история. И не за друго, а защото монополизмът е срастването на политиката с търговията – изключително опасна симбиоза!

Особено ме притеснява следното изречение на президента - "водата ще е следващият петрол!"... като че ли петролът ни донесе нещо хубаво?!... нeщо друго освен робска зависимост и постоянно покачване на цени???!...
Нима и този път Ванга ще е права: "Водата ще стане по-скъпа и от златото!"??!!?

Президентът твърди, че укрупняването на водните стопани ще привлече инвестиции. Така ли е наистина!?
Нека да си спомним до какво ни доведе укрупняването на стопаните на електричеството ни, или на отоплението ни, или на интернета и телефоните ни, или на храната ни в световните вериги супермаркети – единствено до всекидневно, ежечасно, ежеминутно повишаване на цените...

А и всички знаем какво се случва, когато президентът се заеме да привлича инвеститори - започва да дава безвъзмездно българска земя на чужденци срещу мътното и неопределено "високи технологии"!

Не случайно Сдружението на общините е против налаганото от централната власт ведно с Президента уедряване на водните дружества. Защото това уедряване ще е още един узаконен лост за изнудването на малките общини от страна на правителството, като се отнемат и малкото им останали местни отговорности и възможност за контрол!

За никого у нас не е тайна окаяното финансово състояние на общините, почти половината от които са докарани до състоянието на практически фалит. Но малко се говори у нас за истинския виновник за това окаяно състояние – централното правителство!
Защото именно централното правителство на България е отнело всякаква икономическа независимост на българските общини. Приходите на абсолютно всички общини отиват директно в централната хазна! И централната хазна е тази, която определя съвсем централно-правителствено кои общини колко и дали изобщо ще получат държавно субсидиране! Също централната хазна е и тази, която има решаващата дума кои общини и по какъв начин ще имат достъп до централизираното европейско финансиране.
Правителството държи икономическите лостове на общините и правителството определя тяхното финансово състояние.
А при така видната война на централните политици срещу местната власт чрез изземване на общински правомощия няма как да очакваме да имаме силни и проспериращи общини!

Децентрализацията на властта и силно местно самоуправление са отколешен проблем на нашата политическа система!

Демокрацията и централизацията са взаимно изключващи се понятия.
Централизацията и стремежът към уедряване са присъщи за един отдавна отминал обществен строй – този на крупните феодали, които са се стремели да заграбят и уедрят все повече земи ведно с хората върху тях!...




Гласувай:
7


Вълнообразно


1. анонимен - Година мина, откакто тази кукличка ...
29.10.2012 16:18
Година мина ,откакто тази кукличка на конци е уж Президент.Нещо съществено да е постигнал?Всичките му действия показват, как като папагал повтаря това ,което му нареди гуруто!
цитирай
2. raders - Така е, но всъщност те и сега са си ...
29.10.2012 18:08
Така е, но всъщност те и сега са си монопол. Защото няма как да си купиш вода от съседния град, нито пък ток от друг производител. Всъщност, всички тези дружества, които по някакъв начин ползват монополно право, трябва да бъдат държавни, защото в противен случай безконтролно си нагласяват цените. Това са водите, електроенергията, както и природните ресурси /полезни изкопаеми и пр/. - вие вече ги изредихте. Всички останали са на свободния пазар.
цитирай
3. aliya - Не съм съгласна - правителството ...
29.10.2012 20:13
Не съм съгласна - правителството винаги е най-големият монопол!
Това, че не можеш да си вземеш вода от друг град не значи, че тази вода не е на хората на този град! А щом водата е на хората от града, те и трябва да я управляват и стопанисват - чрез водни бордове с широка представителност от населението.
цитирай
4. анонимен - ot celata rabopta ste izleze
29.10.2012 21:54
water-gate ili plevnia-gate
цитирай
5. анонимен - nali skoro na6ia prezident hodi do izrael na instruktaj
30.10.2012 06:38
tam mu be6e naredeno ,4e izrael 6te investira mnogo pari vav vodoprenosnata sistema na balgaria i 6te zakupi vsi4ki vodni drujestva.s dve dumi tuk 6te doidat evreite 6te slojat raka na na6ite vodoprenosni drujestva i 6te ni prodavat na6ata balgarska voda,ot na6ite yazoviri na udobni za tyah ceni.eto tova e istinata. kam tova kato pribavim i dumite na vanga se polu4ava edin meko kazano apokalisisti4en scenari za na6eto bade6te.a sega pomislete gospodina nemski vazpitanik.ot koi e slojen na tozi post i na koi izpalnyava narejdaniata.pak posle da si zadadem vaprosa ;balgarski prezident li e tazi kukla na konci. pozdravi za avtora na postinga.
цитирай
6. planinitenabulgaria - Положението с водата е многострашно!
30.10.2012 09:16
Мафиотите /пардон, концесионерите/ от Софийска вода имат заплати по 70000 лв. на месец и право да теглят още два пъти по толкоз за лични нужди тук, защото са чужденци. Това е кранчето за източване на фирмата. Загубите на вода, които те допускат и са заинтересовани да увеличават, за да искат още средства достигнаха вече 70%. Няма други такива разсипници на националния ни ресурс. За да съществуват тези разбойници причината са министърките на МРРБ с прякор Лили Талпата, зависимата от огнената вода министърка на МОСВ и абсолютно непочтения председател на ДКЕВР, който е определил цена на водата за концесионерите 2 стотинки за куб. м. и над 1 лев след пречистването й. С тази ножица той предопределя грабежа и прахосничеството на водата от концесионерите. Ако 3000 години преди маймуните е имало ДКЕВР, то сигурно е работело по-разумно от това. Мафиите по света се интересуват от стоки, които са първа необходимост и които текат, а между тях е водата. Тя е жизненоважна и каквато и цена да искат рекетьорите за нея, тя ще се ползва. В държавите, които са корумпирани срещу еднократна такса за спечелване на търга за концесия и после постоянни комисионни за корумпираните държавници, от които зависи продължаването на концесията ограбването над хората продължава и се задълбочава. Пример - Софийска вода. Там играчите са фрнацузи, но се обслужват от две българки, едната е турната за бушон и има заплата неколкократно по-висока от тази на Бойко Борисов, а другата е турната да проституира с тълкуването на законите и наредбите, и тя с космическа заплата.
Лошото е, че пак не случихме на президент. Предишният бе активен, от него излизаха идеи, които той даваше на мафията, сегашният президент е пасивен, на него дават идеите, а възможностите му са такива, че едва ли различава топло от студено. Затова вместо на представителна фигура, внушаваща уважение, той прилича на уморен кон, който стопаните са го пребили заради неумението му да им служи. Проституирането с водата ще продължи.
цитирай
7. анонимен - не искам да се пускам пространно из ...
30.10.2012 13:10
не искам да се пускам пространно из темата, защото времето и мястото няма да стигнат.

Коста е много прав в детайлите за Софийска вода, но в страната ни не е само тя. Да не говорим, че концесията и изпразването на Софийското ВиК стана преди 2000-та. По-паметливите могат даже да си припомнят кой какъв го играеше по това време.

Но, ето какво ме накара да коментирам:

"Демокрацията и централизацията са взаимно изключващи се понятия."

Теоретично, да. На практика, няма и никога не е имало демокрация. Това е една широко разпространена заблуда, с цел манипулиране настроенията в обществото за по-лесното му контролиране.

Римската империя е просъществувавала и достигнала своя възход само и единствено благодарение на робския труд. Нищо ново под Слънцето не е измислено в тази насока през последните хилядолетия. Рим отдавна е само спомен, но концепцията за използване на себеподобните - не е. Единствената промяна е в използваните методи за обществена и персонална манипулация.

"За никого у нас не е тайна окаяното финансово състояние на общините, почти половината от които са докарани до състоянието на практически фалит. Но малко се говори у нас за истинския виновник за това окаяно състояние – централното правителство! Защото именно централното правителство на България е отнело всякаква икономическа независимост на българските общини."
Така е, но защо се споменава само половината от проблема. Ами крадливите кметове и общински съветници, чакащи на пусия с протегната ръка към всеки по-официално облечен, дръзнал да прекрачи прага. Безбройните разрешения за строеж по морето, сертфицирана малоимотност на определени категории българи в морските общини и други зулуми за имтони заменки/подменки и всякакви -енки трудно биха могли да се квалифицират като дело само и изключително на централната власт.
Да сте виждали някога нива на плажа? Не е ли малко чудно, как така някои възстановиха само с декларации прадядовата си собственост точно на 1-ва линия? А други отговорни веднага кандисаха?!!
цитирай
8. aliya - Ако български кметове са крадливи, ...
30.10.2012 15:58
Ако български кметове са крадливи, то е защото са част от една крадлива политическа система.
Всички знаем известната бг поговорка "Рибата мирише откъм главата!"
Партийният и институционалният принцип в една политическа система е предпоставка за крадливост.
цитирай
9. raders - Не съм съгласна - правителството ...
30.10.2012 20:43
aliya написа:
Не съм съгласна - правителството винаги е най-големият монопол!
Това, че не можеш да си вземеш вода от друг град не значи, че тази вода не е на хората на този град! А щом водата е на хората от града, те и трябва да я управляват и стопанисват - чрез водни бордове с широка представителност от населението.


Да, разбира се. За водата е правилно - общинска собственост! Но токът няма как...
цитирай
10. aliya - След като водата е обща собствен...
30.10.2012 21:34
След като водата е обща собственост, защо да не е и токът!? Токът е именно енергията на водата!:)
Природата е пълна със свободна енергия - морските вълни, слънчевите лъчи, силата на ветровете, дори свободният електрически заряд на атмосферата ни - всичко е енергия, и то свободна и принадлежаща на всички ни.
Вече са разработени и свободните научни методи за използването на свободната енергия на природата.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: aliya
Категория: Други
Прочетен: 3015473
Постинги: 432
Коментари: 592
Гласове: 1379
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031