Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.08.2020 12:43 - ОТВОРЕНО ПИСМО ДО ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА СЛИВЕН
Автор: jivko1128 Категория: Новини   
Прочетен: 1177 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 07.09.2020 08:54

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
image ОТВОРЕНО ПИСМО ДО  ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА СЛИВЕН

С И Г Н А Л

За разследване на нерегламентирано събиране на средства в НУ „Васил Левски“ – гр. Сливен

  от

  Живко Желев Бъчваров 

  и

  Радка Димитрова Сиренкова 

 

       УВАЖАЕМИ г-н ОКРЪЖЕН ПРОКУРОР,

 Настояваме Окръжна Прокуратура – Сливен да започне разследване в НУ „Васил Левски“ – гр. Сливен събират ли се незаконно пари от родителите на учениците, които се обучават  в учебното заведение, за купуване на пердета, за строително-ремонтни дейности – боядисване на класни стаи външно ограда, коридори и др., за купуване на учебни материали и др.

За целта настояваме Окръжна Прокуратура – Сливен да постанови на основание чл. 5 ал.1 т. 1 от Закона за държавната финансова инспекция Окръжна прокуратура Сливен да постанови възлагане на финансова инспекция на АДФИ в НУ „Васил Левски“ – гр. Сливен. Съгласно чл. 8 от Правилника за прилагане на закона за държавната финансова инспекция: „При възлагане на финансова инспекция от органите на прокуратурата по чл. 145, ал.1, т. 3 от Закона за съдебната власт в постановлението за възлагане  се конкретизира предметния обхват на финансовата инспекция, като се посочват точно въпросите, които следва да бъдат проверени.  

Окръжна прокуратура Сливен да постанови Агенцията за държавна финансова инспекция да извърши финансова инспекция в НУ „Васил Левски“ – гр. Сливен, в която да бъдат включени следните въпроси и задачи:

  • Проверка за законосъобразност и документална обоснованост на извършените инвентаризации на активите и пасивите в училището и  отчетените резултати от тях. Заведени ли са на отчет закупените от събраните средства от родителите  СМЦ ?
  • Проверка за законосъобразност и документална обоснованост на извършените разходи за строително-ремонтни работи. Отразени ли са ремонтите, извършени от събраните средства от родителите – закупени материали и изразходването им – със съответните документи?
  • Да се установи нарушавали се заповедта на министъра на образованието и науката, изпратена с писмо № 0215- 190 от 21.08. 2018 г. до РУО на МОН, до директорите на държавните и общинските училища и детски градини, до кметовете на общините?
  • Проверка за законосъобразност и документална обоснованост на събираните от родителите на средства – издадени документи на родителите за получените от тях средства – ПКО, вносна бележка в банка за внесени средства по сметката на училището, платежно нареждане? Отразени ли са тези средства във финансовите отчети на училището? Съответстват ли получените средства на разходите за закупуване на материали, на извършените ремонти, на заприходените СМЦ в училището, закупени от тези средства ?
  • В двора на НУ„ Васил Левски” гр. Сливен е построена допълнително сграда за учебни нужди, която се ползва съвместно с друга бизнес организация. Да се извърши проверка, която да установи източниците на финансирането  строителството на тази сграда в двора на учебното заведение и изразходването на тези средства извършвано ли е по предназначение. Да се установи има ли отклоняване на средства при строителството на тази сграда и при оборудването й. Да се установи провеждана ли е обществена поръчка за строежа на новопостроената сграда в НУ „Васил Левски” гр. Сливен и по какъв начин е построена тази сграда.

          Дата: 10.08.2020 гoд.

          Сливен

                 ДО  ДИРЕКТОРА

                         НА АГЕНЦИЯ

                         ЗА ДЪРЖАВНА ФИНАНСОВА ИНСПЕКЦИЯ

                         РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

 

КОПИЕ: ДО МИНИСТЕРСТВОТО НА

                         ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА

                          РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

           

 С И Г Н АЛ

 ЗА ИЗВЪРШВАНЕ НА ФИНАНСОВА ИНСПЕКЦИЯ   

 на НУ „Васил Левски” – гр. Сливен 

от

РАДКА ДИМИТРОВА СИРЕНКОВА

и

ЖИВКО ЖЕЛЕВ БЪЧВАРОВ

 

УВАЖАЕМИ г-н НАЧЕВ,

Във връзка със Заповед № РД -16-2 от 03.06.2020 г. на РУО на МОН – Сливен  за обявяване на конкурс за директор на НУ„Васил Левски” гр. Сливен.

Настояваме да бъде извършена пълна финансова инспекция на училището. Мотивите  за искането ни са следните:

 ·         Г-н Николай Кадирев е директор на НУ „Васил Левски” гр. Сливен от 1993-та г. Предстои му пенсиониране и прекратяване на трудовото му правоотношение. По тази причина новопостъпващият директор трябва да знае има ли извършени  финансови нарушения в учебното заведение, за които той не може да носи отговорност. Такава се носи от г-н Николай Кадирев.

·         В периода на своята дейност като директор на НУ „Васил Левски” гр. Сливен от 1993-та година до настоящия момент, в училището непрекъснато са се събирали дарения под формата на пари и в натура. Настояваме да се извърши пълна проверка на получаваните дарения в училището, отчитането на същите по банковата сметка или сметки на училището и тяхното изразходване по предназначение.

·         В двора на НУ „Васил Левски” гр. Сливен е построена допълнително сграда за учебни нужди, която се ползва съвместно с друга бизнес организация. Да се извърши проверка, която да установи източниците на финансирането  строителството на тази сграда в двора на учебното заведение и изразходването на тези средства извършвано ли е по предназначение. Да се установи има ли отклоняване на средства при строителството на тази сграда и при оборудването й. Да се установи провеждана ли е обществена поръчка за строежа на новопостроената сграда в НУ „Васил Левски” гр. Сливен и по какъв начин е построена тази сграда.

·         Да се извърши проверка, свързана с извършваните ремонти в НУ „Васил Левски” гр. Сливен – класни стаи, покрив, санитарни помещения и финансирането на такива от дарения на родителите на учениците. Да се установи по какъв начин са избирани фирмите, извършвали тези ремонти.

·         Да се  извърши инспекция, свързана с изпълнението и счетоводното отчитане на всички проекти и програми, финансирани със средства по програми на Европейския съюз в тези учебни заведения. Извършвани ли са измами и фиктивно извършване на дейности по проекти – само на книга?

·         Да се установи редът и начинът, по който се осъществява закупуването на оборудването на класните стаи и кабинетите, закупуването на компютри, мултимедия, таблети, електронни дъски, колко са дарителите на учебното заведение за който имаме съмнение за неправомерно изразходване на даренията.

 

Дата: 31.07.2020 год.

Гр. Сливен

 

 image

 

 

 

 

 

 

 




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: jivko1128
Категория: Политика
Прочетен: 4398656
Постинги: 1901
Коментари: 943
Гласове: 1926
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031