Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.07.2018 03:55 - Газираните напитки не утоляват.Не бива да се пипат с ръце.Кръв от носа.Аспирин в малки дози
Автор: zdravkozdrav Категория: Рецепти   
Прочетен: 911 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
През лятото човек трябва да консумира много течности. Какво е по-полезно за пиене, или поне как, утолявайки жаждата си, да не навредим на здравето си? Заедно с експертите по въпроса се опитахме да разберем истината по този въпрос.
  В горещината не може да минете без обилно пиене на течности. Дехидратацията на тялото води до замаяност, намалена работоспособност, главоболие, дори засилва някои хронични заболявания. При нормални условия тялото ни губи около 2-2,5 литра течности на ден, а при нагряване този обем достига четири литра.

Безалкохолните сладки напитки обикновено газирани -са едно от най-популярните средства за утоляване на жаждата през лятото за българите. Предшествениците им през XVII век са били приготвяни изключително от лимонов сок и вода, а много погрешно все още наричат всяка газирана напитка лимонада.

Най-важният недостатък на почти всички съвременни газирани питиета е техният състав. В тях задължително се слага много захар, аромати, подобрители на вкуса. Възрастните и децата, които изпиват от тези напитки с литри на ден, най-вероятно са почувствали или ще почувстват разрушителния им ефект. Забавя се метаболизмът, вкусовите рецептори не възприемат продукти без голяма порция захар в тях, често се появява обрив по кожата. Но ние упорито не искаме да видим проблема, купувайки си поредната вкусна, вредна “бълбукаща” течност -забравяме за затлъстяването, риска от диабет.

Шоковата доза захар или нейните заместители по принцип не може да утолят жаждата ви. Такива напитки оставят сладък привкус, което ви кара отново и отново да ги пиете. Но при честата употреба на сладки газирани напитки се увеличава натоварването на панкреаса, което може да доведе до захарен диабет.

Освен подсладителите, много напитки включват в състава си кофеин, хинин, както и ортофосфорна киселина (Е 338) и лимонена киселина (Е 330). Солите на фосфора, съдържащи се в “газираното”, образуват несмилаеми съединения с калция, които бързо се елиминират от тялото. Това влияе неблагоприятно върху образуването на костна тъкан. Липсата на калций може да се прояви чрез повишена възбудимост, безсъние, раздразнителност, болезненост на венците, забавяне на растежа при децата.

Консервантите, съдържащи се в напитките (натриев бензоат -Е 211 или калиев сорбитол -Е 202), както и оцветителите, и ароматите, имат неблагоприятен ефект върху лигавицата на органите от храносмилателния тракт. И това може да доведе до появата на възпалителни заболявания, включително -до ерозия.

В съответствие с повечето препоръки, простите въглехидрати не трябва да бъдат повече от 10% от общия калориен прием. Това означава, че средните по височина мъже може да консумират не повече от девет супени лъжици захар на ден, жените -не повече от шест, а децата -до три. Оказва се, че средно мъжете може да пият около 300 мл, жените -200 мл сладки газирани напитки -при условие, че не добавят захар към чая и кафето и не ядат сладкиши. И е най-добре децата изобщо да не пият такива напитки.

Човек не изпитва често жажда, но това не означава, че не е нужно да приемате течности. Най-важното е да обърнете внимание на това, което пиете и как го правите. В идеалния случай това трябва да бъде обикновена или минерална вода.

Пиенето на вода трябва да бъде достатъчно, за да утоли жаждата, като най-полезно се счита честото и в малки дози приемане на течности. Трябва безусловно да се въздържате от консумацията на алкохол.

Но за много хора пиенето на чиста вода не им доставя удоволствие, предпочитат да поглъщат оцветена течност с “експлозия” от вкусове. Но полезна и най-важното -вкусна напитка може да си приготвите и у дома. Такава лимонада е в състояние да отстрани токсините от тялото, да го зареди с енергия, да възстанови киселинно-алкалния баланс, но трябва да се използват само естествени съставки. Вашата напитка ще бъде коренно различна от “индустриалната” и ще донесе много повече ползи от содата с куп бои и аромати.
  Водата Именно нея препоръчват лекарите. Ако водата е минерална, дайте предимство на нискоминерализираните или не минерализираните води. Лечебната минерална вода (с високо съдържание на соли) трябва да се пие само по препоръка на лекар.
   Чаят Не трябва да бъде силен и сладък, по-добре с лимон. Няма значение черен или зелен. Горещият чай стимулира потенето и по този начин премахва топлината от тялото, като го охлажда. Горещият зелен чай предпазва кожата от ултравиолетови лъчи.
    Водата Именно нея препоръчват лекарите. Ако водата е минерална, дайте предимство на нискоминерализираните или не минерализираните води. Лечебната минерална вода (с високо съдържание на соли) трябва да се пие само по препоръка на лекар.
   Чаят Не трябва да бъде силен и сладък, по-добре с лимон. Няма значение черен или зелен. Горещият чай стимулира потенето и по този начин премахва топлината от тялото, като го охлажда. Горещият зелен чай предпазва кожата от ултравиолетови лъчи.
  Соковете Само натурални! Не само утоляват жаждата, но и съдържат много витамини. Препоръчват се прясно изцедени, но не повече от веднъж дневно, защото е възможно да причинят дразнене на стомашната лигавица. За да избегнете такъв проблем, може да ги разредете с вода.
  Кисело-млечните продукти Отлично утоляват жажда, бързо се абсорбират от организма, способстват за възстановяване на чревната микрофлора. Най-важното условие обаче е те да са пресни.
                    не трябва да се пие в горещината?
  
Алкохол Много голямо натоварване за сърдечносъдовата система оказва алкохолът, а в горещите дни представлява сериозна опасност за човешкото здраве. Ако изпиете да речем чаша ракия, не само няма да утолите жаждата си, но и ще прегреете организма си, защото силните алкохолни напитки увеличават излъчването на топлина.
   Бирата, въпреки че е много популярна напитка през летния сезон, също натоварва сърдечносъдовата система. В големи количества е вредна за организма, както и другите алкохолни напитки. Ако обичате да пиете бира през лятото, то не
повече от една бутилка светло пиво, тъй като алкохолът ускорява дехидратацията.
https://zdrave.to/saveti-ot-spetsialisti/gaziranite-napitki-ne-utolyavat-zhazhdata-a-ya-provokirat

=
                      Ръцете са една от най-мръсните части на човешкото тяло. Колкото и да се стараете да ги измиете, по кожата им остават немалко бактерии.

 

Освен това, по разбираеми причини, ръцете бързо се измърсяват отново, особено ако човек носи пръстени или има дълги нокти. Учените са доказали, че твърде дългият маникюр е рай за размножаване на микробите и бактериите. Ето защо е най-добре да не се докосвате с ръце към някои части от тялото си, за да не ги инфектирате. Или в краен случай да се докосвате до тях едва след като грижливо сте измили ръцете си си със сапун.
Кои са тези части от тялото?
Ушите
Пъхането на пръсти в ушите по принцип е опасно - може да бъде одраскана ушната раковина и дори на се повреди тъпанчето. Не се препоръчват за дълбоко проникване и клечките за уши. Те няма да помогнат са почистването на слуховия канал, а само ще натикат ушната кал по-дълбоко. Ако имате сърбеж в ухото, най-добре е да посетите отоларинголог.
Очите
Очите може да бъдат пипани с ръце само в два случая: трябва да си сложите или свалите лещите или ако нещо е попаднало под клепача. Изключително лесно е да се вкарат микроби в очите и последствията се инфекциозни заболявания. Ако очите болят или сърбят потърсете помощ от офталмолог.
Лицето
Мазнините по пръстите запушват порите на кожата на лицето, което може да доведе до появата на акне. Лесно и също така и да бъде инфектиран някой участък от лицето.
Устата
Учените са установили, че човек може да пипа устата си поне 24 пъти в рамките на 1 час! Особено ако му е скучно. Заетия с нещо друго човек прави това около 6 пъти на час. Трябва незабавно да се избавите от тази привичка, за да не се допуска контакт между ръцете и устната кухина, откъдето те лесно може да попаднат в стомашно-чревния тракт.
Ноктите
Дори под чисти нокти бъка от бактерии. Затова се препоръчва те да се подрязват възможно най-късо и редовно да се почиства пространството под тях със специална четчица. Не използвайте остри предмети, защото те може да повредят кожата или самите нокти.
/zdrave.to https://zdrave.to/saveti-ot-spetsialisti/chetiri-chasti-ot-tyaloto-koito-ne-biva-da-se-pipat-s-rtse
==
при кървене от носа?
Ако имате 3% разтвор на водороден прекис под ръка, поставете напоените тампони с разтвора в ноздрите.

При незначително кървене е достатъчно да притиснете ноздрите към носната преграда за известно време. При това главата трябва да се наклони към гърдите, за да се предотврати нахлуването на кръвта в носоглътката и в дихателния тракт.

Можете да използвате специална хемостатична гъба или 5% разтвор на аминокапронова киселина, хемостатична паста или сух тромбин. Всички тези лекарства ускоряват образуването на кръвен съсирек в мястото на кървене и допринасят за спирането му.

Също така се препоръчва да се постави нещо студено върху носа, например кубче лед. Но не прекалявайте: продължителното изстудяване може да предизвика възпаление на носната лигавица и дори синузит.

Ако кървенето е причинено от рязко повишаване на кръвното налягане, бързото понижаване на налягането не е желателно. В такива случаи е необходимо да изчакате известно време да изтече малко кръв - 100-150 мл. Тази мярка може да предотврати инсулта. Между другото, в XIX век, когато не е имало ефективни антихипертензивни средства, за понижаване на кръвното налягане се е прилагало кръвопускане.

След като вземете антихипертензивно лекарство, кръвното налягане трябва да се измери няколко пъти.

При голяма травма на костите на носа, придружена с кървене, трябва да поставите тампони или марля, да сложите върху лицето чиста превръзка и да отидете възможно най-бързо до спешен център. По време на транспортирането, главата трябва да се приповдигне, така че кръвта да не навлезе в дихателните пътища.

Ако носът ви кърви често, е необходимо да се консултирате с оториноларинголог. След прегледа лекарят ще назначи общи кръвни изследвания с хеморагичен компонент, който дава възможност да се определи броят на тромбоцитите и съсирването на кръвта. В случай на забавено съсирване - повече от 12 секунди - трябва да се назначи подходящо лечение. След една седмица изследванията трябва да се повторят.

Ако резултатите от кръвния тест са в норма, лекарят може да извърши моксибузия на съда, виновник за кървенето, с лапис разтвор или течен азот. Няколко дни по-късно на мястото на изгаряне се образува коричка, която лекарят ще отстрани с тампон, навлажнен с масло.

  Снабдете домашната си аптечка със:

 

1. Памук и бинт.

 

2. Вазелин - за овлажняване на тампона, който трябва да поставите в носната кухина: отстраняването на сухия тампон може да доведе до повторно кървене.

 

3. Лекарства, които увеличават кръвосъсирването: викасол, аскортуин, калциев глюконат, аскорбинова киселина. Те трябва да се приемат в деня на кървене и една седмица след това, ако кървенето е тежко.

 

4. Хемостатична гъба. Напоена с коагулиращи вещества, спомага за по-бързото спиране на кървенето.

5. Апарат за измерване на кръвното налягане. 

 

https://zdrave.to/saveti-ot-spetsialisti/teche-vi-krv-ot-nosa-prichinata-ot-travma-do-khipertoniya
=
  Търговските наименования аспирин (запазена марка на
Bayer) и ацетозал (ацетизал), е Ацетилсалициловата киселина, лекарство от семейството на салицилатите.
 
Успокоява болката, сваля високата температура,премахва възпалението при ревматични и други заболявания.
  Има противосъсирващо действие и се използва дългосрочно в ниски дози за предпазване от
сърдечен удар и рак.
  Дългосрочното приемане на аспирин в малки дози блокира необратимо производството на
тромбоксан А2 в тромбоцитите, потискайки по този начин слепването на тромбоцитите.
  Това „разреждащо“ кръвта свойство го прави полезен за намаляване на вероятността от сърдечен удар. Медикаментът се произвежда за тази цел обикновено във формата на разтворими таблетки от 75 или 81 mg и се нарича понякога „аспирин за деца“.
  Веднага след остър сърдечен удар също се дават големи дози аспирин. Те могат да потиснат синтеза на
протромбин и така да осъществят втори, различен противосъсирващ ефект.
  Съществуват данни за известно противотуморно действие 

     Всяка година се отчитат фатални случаи от предозиране на аспирин, но в повечето случаи употребата му е полезна.
 
Според официални данни около 7600 човека загиват годишно от прием на НПВС и в частност – Аспирин.
   Най-важните нежелани странични ефекти
   Ако се приема в големи дози, са проблеми със стомаха и червата (включително
язви и кървене на стомаха) и тинитус (шум в ушите).
   Друг страничен ефект, дължащ се на противосъсирващите му свойства е увеличеното кървене по време на
менструация. Тъй като е установена връзка между аспирина и синдрома на Рей, той вече не се използва за борба с грипоподобни симптоми и варицела при децата.
от Уикипедия, свободната енциклопедия




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zdravkozdrav
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 60639
Постинги: 27
Коментари: 16
Гласове: 110
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031