Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.08.2020 08:11 - 7 дневен срок за Доган, иначе се запечатва
Автор: bojo12345 Категория: Регионални   
Прочетен: 2227 Коментари: 0 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 



Община Бургас дава 7-дневен срок на собственика на Сарая да докаже, че го обитава законно, иначе го запечатва
Екип от общински служители вчера е инспектирал т.нар. сарай в Росенец и разпоредил незабавното отваряне на общинския път

04 Август 2020, Вторник, 14:39 ч.
Автор: Флагман.бг

Ние разпоредихме на собственика на сарая в Росенец да премахне оградата, съобщиха от Община Бургас


Община Бургас е разпоредила на собственика на т.нар. Сарай на Ахмед Доган в парк "Росенец" да премахне оградата. Това става ясно от съобщение на администрацията, изпратено до Флагман.бг току-що.

Както вече съобщихме, днес лидерът на "Да, България" Христо Иванов посети резиденцията, но с изненада установи, че оградите, които спираха достъпа вече са премахнати. Мнозина помислиха, че те са вдигнати от собственика, но се оказа, че му е разпоредено НЕЗАБАВНО да я премахне след внезапна проверка, извършена на обекта вчера.

Имението се води на името на "Хермес Солар" АД, която е свързвана с почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Самият Доган е с постоянно присъствие в палата и се разопрежда като стопанин. Според изчисления на експерти в огромната сграда с три крила, пристанището и прилежащата инфраструктура са инвестирани повече от 40 млн. лева.


"Установихме, че строителната ограда не е поставена съгласно одобрения План за безопасност и здраве. На строежа липсва информационна табела, съгласно чл. 13 от Наредба № 2. На строителната площадка не се извършват тежки строително-монтажни работи, поради което поставената ограда препятства преминаването през общинския път. Установен е бетониран път през съседен имот- публична държавна собственост, за който в Община Бургас не са издавани строителни книжа", уточняват от Община Бургас.

Предвид направените констатации е разпоредено:

Строителната ограда да бъде незабавно премахната и да се осигури свободен достъп на гражданите по общинската улица.

На собственика, строителния надзор и строителя е дадено предписание в седем дневен срок да бъдат представени в Община Бургас съставените по време на строителството актове и протоколи за строежите в имота, с цел да се установи правомерно ли са обитавани. Режимът за въвеждане в експлоатация на сградите в имота е регистрационен и към днешна дата в Община Бургас не са постъпвали заявления за регистриране и издаване на удостоверение за въвеждане в експлоатация на сградите.

Собственикът е уведомен, че ако не представи изисканите документи в посочения срок, Община Бургас ще предприеме действия по забрана ползването на сградите в имота и принудително премахване на строителната ограда, ограничаваща преминаването по общинския път.

"Категорично заявяваме, че общинската улица никога не е водила до морския бряг, а до частен терен, което е видно и от актуалната кадастрална карта", допълниха от администрацията.   https://www.flagman.bg/article/220544

За обекта беше ясно, че той е в нарушение на нормите за височина по крайбрежието съгласно ЗУЧК. Сградата е проектирана от най-скандалния по бетонирането на българското Черноморие арх. Калин Тихолов, известен още като архитектът на ДПС. Извисяващата се на 18 м височина кула в средата на Сарая е квалифицирана от Тихолов като “архитектурен елемент” и недопустимо е узаконена от Община Бургас, въпреки, че това е обитаема част от сградата и не представлява никакъв “архитектурен елемент”. Няколко закона са потъпкани и всички институции си затварят умишлено очите пред грозната картина.

След като построява сарая, през 2016 г. Доган прави постъпки да се сдобие и с пристанището, на което домува неговата яхта “Хермес” с рег. № Вн 7264”, заснета от Биволъ.

Преди около 3 седмици Община Бургас прави всичко възможно, за да деактува публичната си собственост около Сарая на Доган в частна, за да бъде осигурена пълна недостъпност на крайбрежната зона от страна на граждани. Това влиза в пряко нарушение на Конституцията на Република България, категорични са юристи. Срамното узаконяване става на сесия на Общинския съвет в Бургас на 27.04.2020 г. Само ден преди заседанието на местния парламент, на 27.04.2020 г. кметът на Бургас Димитър Николов (зам.-председател на управляващата партия ГЕРБ) входира Докладна записка от 47 страници, с която иска промяна на уличната мрежа в част от парк „Росенец“.

Димитър Николов, който е и зам.-председател на управляващата партия ГЕРБ, включва преобразуване от публична общинска собственост в частна общинска собственост на улици, водеща към бреговата ивица в близост до Доган сарай, като след това по предварителен договор идеални части от тях бъдат прехвърлени чрез заменки на две фирми – „Хермес Солар“ ООД и „Стрейтлайн“ ЕАД (свързвани в публичното пространство с Ахмед Доган). Дори в разгара на извънредното положение и масовата социална карантина двете фирми са продължили да си прехвърлят фиктивно собственост върху различни терени и обекти на нос Чукалята.

В Докладната записка, не е упоменато, разбира се, че общинските пътища ще бъдат продадени, за да станат собственост точно на тези 2 фирми. При проследяване на точното местонахождение на процесните имоти по Кадастралната карта на Бургас, се установява, че Общината заменя идеални части от три улици – публична общинска собственост (фиг. 130, 131,132 и 133 с други терени, като така се увеличава периметъра между Сарая и преминаващи в близост „нежелани гости“, искащи да стигнат до бреговата ивица. Достъпът до морето става невъзможен за обикновените граждани, защото се прегражда от частни имоти. Подготвен е и предварителен договор за продажбата.

Наглостта и презумпцията за “Надзаконие” беше демонстрирана преди броени дни, когато частни гардове на Доган забраниха на журналистите достъп до бреговата ивица, когато избухна пожар в Сараите.

Държавните институции крият информация и отказват да отговорят дали са погазени законите и Конституцията. Доган си построи тайно 230 м частен вълнолом в морето край Сарая.

Гласували „ПРОТИВ“:

„Възраждане“ – Диян Тодоров Георгиев

„Средна европейска класа“ /СЕК/ – Константин Живков Бачийски

Гласували „ВЪЗДЪРЖАЛ СЕ“:

„Средна европейска класа“ /СЕК/ – Красимир Калудов Тодоров, Христина Иванова Секлемова

Гласували ЗА: герб, бсп, дпс, нфсб, сдс, сек, ние гражданите...
https://www.paragraph22.bg/22-novini/read/dogan-si-postroil-taino-230-m-chasten-vulnolom-v-moreto-krai-saraia




Гласувай:
8



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bojo12345
Категория: Политика
Прочетен: 3629207
Постинги: 1932
Коментари: 4403
Гласове: 18518
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031