Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.07.2020 21:55 - Невронна мрежа генерира куп мутирали на вид нови животни
Автор: zahariada Категория: Технологии   
Прочетен: 2834 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 12.07.2020 21:57

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 image

    ТЪМНАТА ПТИЦА

Невронна мрежа генерира куп мутирали на вид нови животни

„Влизайки още по-навътре в неизвестното, моделът произвежда странни абстрактни модели и неидентифицируеми същества, всички с неясно биологично усещане за живота.“ ДЖОН КРИСТИЯН1 ЮЛИ 2020Г

Вероятно си спомняте невронната мрежа, която генерира снимки на хора, които всъщност не съществуват . Може дори да си спомните тази, която разпръсква снимки на несъществуващи котки , или тази, която размахва фалшиви резюмета , или тази, която сънува списъци за въображаеми имоти под наем .

Сега, програмист на име Алдо Кортези е създал още по-странен алгоритъм - такъв, който рисува силуети за несъществуващи животни, някои от които изглеждат правдоподобни, а други, които изглеждат като нищо, което не сте виждали досега.

В публикация за проекта Кортези написа, че наистина е вдъхновен от алгоритми, генериращи човешки подобие.

„Като гледам тези изображения, изглежда, че невронната мрежа ще трябва да научи огромен брой неща, за да може да прави това, което правят тези мрежи. Част от това изглежда сравнително просто и фактическо - да речем, че цветовете на очите трябва да съвпадат “, пише той. „Но други аспекти са фантастично сложни и трудни за артикулиране. Например, какви нюанси са необходими, за да се свърже конфигурацията на очите, устата и кожните гънки в кохерентно изражение на лицето? “

„Разбира се, тук антропоморфизирам статистическа машина и може да се заблудим от интуицията си - може да се окаже, че има сравнително малко вариации на работа и че пространството на решения е по-ограничено, отколкото си представяме“, добави той. „Може би най-интересното не са самите изображения, а по-скоро странният ефект, който имат върху нас.“

Докато обмисляше последствията от тази технология, той чу за база данни, наречена PhyloPic , която събира силуети на животни. Той се чудеше какво би се случило, ако използва този кеш на данни, за да обучава нова невронна мрежа, предназначена да създава зоологични дизайни.

Любопитството го подобри - и той написа, той беше „доста сигурен, че ще извадя няколко добри отпечатъци за моята учебна стена от нея“, така че той адаптира съществуващия код за машинно обучение и обучи модела, използвайки базата данни PhyloPic. В крайна сметка той генерира 50 000 изображения и ги сортира на ръка, за да намери най-добрите примери (и, признава той, понякога добавя филтри или ги прелиства с естетически цели).

Резултатът е менажерия от организми, които варират от правдоподобните до кошмарните - или като неприкрити хибриди от научнофантастичния фикс на Алекс Гарланд през 2018 г. „Унищожение“.

image

Освен това той произвежда редица тревожно изглеждащи хоминиди:

image

Както и крилати насекоми:

image

И други видове бъгове:

image

Както и неща, които, добре, опровергават лесната категоризация:

image

Цялата работа си заслужава да бъде прочетена - а публикацията на Кортези съдържа още повече примери за гротескните създания, генерирани от неговия алгоритъм.

„Влизайки още по-навътре в неизвестното, моделът произвежда странни абстрактни модели и неидентифицируеми същества, всички с неясно биологично усещане за живота“, пише той.




Гласувай:
2



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zahariada
Категория: Политика
Прочетен: 39737749
Постинги: 21940
Коментари: 21633
Гласове: 31017
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031