Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.01.2016 14:07 - Причината за Ревността
Автор: aliya Категория: Тя и той   
Прочетен: 2536 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
image Причина за ревността е чувството за притежание! А с притежания се огражда човек, който е празен отвътре - не е познал себе си, не знае кой е, не се е оценил, не се обича и дори силно се осъжда и критикува. Такъв човек празен отвътре е като черна дупка, която поглъща всичко по пътя си - живи хора, вещи, пари, постове, медийно внимание. Такъв човек е изгубил себе си и се опитва да се замени с материални притежания, за да има за какво да се хване.
"Ревнивият мъж живее в ада, казва мистикът Ошо. - Престани да се сравняваш, и ревността изчезва, мнителността изчезва, неестествеността изчезва. Но ти можеш да престанеш да го правиш само когато си започнал да отглеждаш в себе си своите вътрешни съкровища, не преди това"

Ревнивците по правило са изключителни страхливци - страхът до такава степен е свил душите им, че те не са в състояние да дадат любов, нито пък да оценят любовта на половинката си. Ревнивецът ще посегне на жена си, на детето си, но няма да отиде да се разправя с по-силния от него, например с набедения любовник!

Страхът е в основата на човешкото его, страхът е и в основата на страстта към притежаване, дори и на живи хора. Страхът е другото лице на Агресията. Ако трябва да определим какво е страхът, достатъчно е да кажем - Страхът е Липсата на Любов.
А любовта винаги започва от любовта към себе си.
Ето защо комплексарите не могат да обичат!

Любовта е и красива, и здравословна, но тя винаги започва от любовта към себе си. Ако не си започнал да обичаш себе си, ако не си се превърнал самият ти в същество на любовта, няма как да обичаш и останалите. А ако си се научил да приемаш и обичаш себе си, да се цениш и уважаваш, то тогава ти си се научил и да живееш със себе си - не в самота, а в пълнотата на собственото си същество. Тогава ти самият си станал любов в пълнота и много други ще бъдат привлечени от твоя блясък на пълноценно и интегрирано човешко същество.
Но ако дори себе си не приемаш, ако дори на собствената си компания не се радваш, то тогава как ще живееш във връзка, с други - приятели, семейство!?
Любовта започва от любовта към себе си, към собственото си същество. И едва тогава ти ставаш запалена свещ на любовта, която може да предаде от пламъка си и да запали и други свещи. Пламъкът на запалената ти свещ обаче остава неизменен, все така ярък и ненамален, и пътеводен за мнозина.
Самотата е състояние на ума ти, тя не е физически измерима. Можеш да живееш във връзка, в семейство, в приятелски кръг, в общество или професионално обкръжение, и пак да си самотен, и неразбран, и депресиран, и неудовлетворен. А може и да си сам, но не и самотен - защото сърцето ти е изпълнено с любов, ти си извор на любов и разбиране.
- http://aliya.blog.bg/drugi/2011/01/07/na-koleda-se-rajda-liubovta.663483
- http://aliya.blog.bg/drugi/2011/03/18/koi-e-satana-i-kak-da-se-borim-s-nego.710582
- Алия Ошо



Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: aliya
Категория: Други
Прочетен: 3034765
Постинги: 434
Коментари: 593
Гласове: 1382
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930