Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.01.2011 19:07 - Тялото в християнската религия
Автор: aliya Категория: Други   
Прочетен: 6506 Коментари: 8 Гласове:
0



Тялото в хистиянската религия – „Или не знаете, че тялото ви е храм на Духа Светаго, Който живее във вас? (1 Кор. 6:19). А Господ е Духът (2 Кор. 3:17/” - свети апостол Павел

Свети апостол Павел отново и отново през вековете ни задава този проникновен въпрос за отношението ни към нашите тела. Защото ние, хората, непрекъснато забравяме за свещеността на телата си. Приемаме тялото си за даденост, поради което до такава степен се идентефицираме с тялото си, че преставаме да го забелязваме. Забравяме да го обичаме за безотказната му преданост, за това, че тялото ни служи вярно, въпреки че го разкъсваме с вечните си желания, амбиции, разрушителни чувства – гняв, страх, агресия, постоянно произвеждани от неуморния ни алчен ум. Умът ни винаги иска все повече и обладан от амбициозното ни човешко его, никога не намира покой.
А тялото ни носи своя мъдрост, в която винаги трябва да се вслушваме, така, както се вслушваме в думите на мъдър приятел. Тялото ни е много древно, то е дошло първо на тази земя и съществува вече милиони години като материя. Умът ни е новодошлият в случая, той е тук от едва няколко десетки хиляди години. Ето защо тялото ни има своята истина и когато се отнасяме към него с любов и разбиране, като към дом на нашата душа, който ни приютява и вярно ни служи по време на земния ни път, то тялото ни се отблагодарява с подкрепа и сила.
Много често наричаме тялото си „мое” и смятаме, че то е наша собственост, с която можем да разполагаме изцяло и безусловно. И водени от внушенията на ума си, пълен с илюзии, идеи и предразсъдъци, дори да измъчваме тялото си по всевъзможни начини – чрез безмилостен глад, фанатично изнуряване, чрез отхвърляне и неприемане на естествените природни нужди на тялото.
Но нима е „мое” нещо, което не аз съм създал, когато съм дошъл на тази земя, и не ще отнеса със себе си, когато напусна земния си живот? Нима имам право да не почитам и да не пазя този ценен дар, дарен ми от Създателя?
Нашето тяло е създадено от Бог и като всичко, сътворено от Него, тялото ни не е и не може да бъде грешно и виновно. Тялото ни е част от живата природа на Бог и когато го оставим да бъде себе си, в тон с природата си, да се развива естествено, то е в унисон със Съществуванието, с Божието мироздание. Умът е този, който поради обуславянето си с минали предразсъдъци, непримирими идеи и фанатичните си заблуди възприема тялото като грешно, плътско, виновно и лесно обладаемо от „бесове”. Всъщност, човешкият ум е този, който дели света на Твореца на добро и лошо, на правдиво и грешно, на плътско и греховно от една страна и духовно и възвисено от друга страна. Човешкият ум е дуалистичен поради своята ограниченост и неспособност да обозре Необозримия Творец и неговата безкрайна любов, присъстваща във всичко сътворено от Него – както материалния, видимия свят, така и духовния, невидимия.
В миналото и все по-малко в днешно време, религиозните аскети са се стремили да постигнат духовност /и оттам признанието на обществото/, като отричали и осъждали тялото си, като измъчвали и бичували бедното тяло с аскетични практики, носещи характера на откровен мазохизъм и самоубийствени наклонности, на незачитане на живота, даден ни от Бог. Вместо да бъдат третирани като душевно болни и лекувани поради саморазрушителните си наклонности, те са били почитани и превръщани в светци от другите, от обществото, от църквата. По този начин обществото и църквата са се превръщали в съучастници и поощрители в един небогоугоден акт на незачитане на живота, този безценен дар, даден ни от Бог. Ако аскетите са били тези, които са се самоизмъчвали в отявлен мазохизъм, то църквата със своето отношение на възхвала и канонизиране на подобно мазохистично поведение, се е превръщала в садист.
Истинската духовност и религиозност не е и не може да бъде в отхвърлянето на Божието мироздание, тя е в абсолютното и безусловно всеприемане на Сътвореното от Твореца, от най-малката тревичка до най-голямата звезда, от скалата и растението до животното и човека.
Тя е и в приемането на човешкото тяло като Ваш приятел, не като ваш враг.
Тялото е Вашата земя, там са вкопани корените ви. Вие трябва да изградите мост между себе си и Вашето тяло. Ако не изградите този мост, Вие винаги ще бъдете в конфликт със собственото си тяло – а човек, който се бори сам със себе си, е винаги нещастен. На първо място вие трябва да сключите примирие с тялото си и никога да не го нарушавате. Веднъж след като сте се примирили с тялото си, то ще стане много, много приятелски настроено. Вие ще се грижите за тялото, тялото ще се грижи за Вас – то ще стане Ваше средство с огромно значение, то ще стане Вашият същностен храм. Ще дойде ден, в който вашето тяло само ще ви се разкрие като олтар на Бога.” - Ошо



Гласувай:
0



1. prosvetlenie - Защо хрестиянската религия отр...
13.02.2011 09:42
Защо християнската религия отрича ,че човек се състои освен от Тяло,от Душа и Дух ?! Т.е. отричат съществуването на Духа и Душата ?!
цитирай
2. aliya - Човек може да не отрече директно ...
13.02.2011 10:26
Човек може да не отрече директно дадено нещо, но да го пренебрегне, низвергне, като грешно и греховно. Формите на отричане могат да бъдат много и най-разнообразни - от изтънчено пренебрежение до директно охулване. Когато се славослови Духът, при това само Онзи, Светият, който те учат да мислиш, че е извън теб, и същевременно се охулва тялото ти като плътско и недостойно, то тогава ти ставаш шизофренично човешко същество, раздвоено на съставните си части. При това едната му част се бори с другата - душата се бори с тялото, тялото с душата.
Човек е цялостен и интегриран, когато осъзнае своята божественост във всичките си форми, когато приеме себе си изцяло - и в дух, и в душа, и в тяло.
цитирай
3. prosvetlenie - Човекът се състои както от Тяло, ...
14.02.2011 20:43
Човекът се състои както от Тяло,така и от Душа и Дух.Тези три неща няма как да се борят,защото това са нашите съставни части.И докато ние сме тук на Земята,в това си същестуване,трябва да има хармония между трите ни части ,от които се състоим ние,като цялостни човешки същества.
Нашето Тяло,не може да съществува без нашата Душа.А тези двете не могат да съществуват без нашият Дух,който съдържа частичка от Божественият Дух.
Когато нашата материална част,нашето Тяло умре,нашата Душа продължава същестуването си,а нашият Дух е вечен и свързан с Духа на Първоизточника.
цитирай
4. aliya - Човекът се състои както от Тяло, ...
15.02.2011 13:02
prosvetlenie написа:
Човекът се състои както от Тяло,така и от Душа и Дух.Тези три неща няма как да се борят,защото това са нашите съставни части.

Състоянието на съвремениия човек е такова, че той е разпокъсан на съставните си части и всяка една се бори срещу всяка друга!:) Това е така, защото човекът днес повече от всякога се идентифицира със своя ум и заложеното/обусловеното в него. Ако умът е заблуден от различни канони и вярвания, че тялото е греховно и недостойно, то човек ще съществува срещу себе си и своето тяло. Защото енергията на осъждането и неодобрението е отровна и трови цялото ни същество. По същия начин, ако човек не е осъзнал и не се е свързал със собствената си душа и най-вътрешна същност, той ще продължава да ги отрича като съществуващи и ще върви на практика срещу тях и срещу своята природа.
цитирай
5. prosvetlenie - Човек, който не може да разбере в...
15.02.2011 15:17
Човек, който не може да разбере взаимовръзката между трите съставни части на човешката същност,може да си мисли че човек може да се разпокъсва между тези три части.
Малко хора осъзнават ,че ние сме съставени не само от материално тяло,но и от Дух и Душа.И че никое човешко същество не може да съществува без тези компоненти.Че те са определящата същност на човека,че те са в основата на неговото съществуване.
Християнството по понятни причини отрича съществуването на Душата,защото обещава възкресение от мъртвите и вечен живот .

цитирай
6. aliya - Човек е една цялостност с различни ...
15.02.2011 20:54
Човек е една цялостност с различни видове проявяваща се енергия. Всеки сам за себе си трябва да се осъзнае като интегриран и цялостен.
цитирай
7. анонимен - гост : поздрави prosvetlenie
03.03.2011 23:07
абсолютно вярно за човека = Дух, душа и тяло
а това..., че някой си мисли, че тези три основни части са в конфлик, то според мен има сериозни проблеми със самият себе си...
И в християнството това е водещото за човека - единството на Дух, душа и тяло
взаимосвързани са в съвършено ЦЯЛО, наречено ЧОВЕК
точно както(подобно) БОГ = Отца и Сина и Светият Дух
защото човек е създаден по образ и подобие Божие
цитирай
8. aliya - абсолютно вярно за човека = Дух, ...
04.03.2011 13:20
анонимен написа:
абсолютно вярно за човека = Дух, душа и тяло
а това..., че някой си мисли, че тези три основни части са в конфлик, то според мен има сериозни проблеми със самият себе си...
И в християнството това е водещото за човека - единството на Дух, душа и тяло
взаимосвързани са в съвършено ЦЯЛО, наречено ЧОВЕК

Както и да е в християнството, това едва ли има особено значение за живия човек! Християнството не е живо човешко същество, то е просто една идиология, а за живото човешко същество е важно да се осъзнае само себе си като единна и неделима цялостност, като интегрирана Божествена същност, от Бога създадена. Това осъзнаване се случва, когато човек погледне навътре в себе си, а не навън в книжни идеологии и постулати. Самото осъзнаване е и лекарството за човешкото същество, което чрез осъзнаването си ще престане да осъжда себе си или части от себе си, като недостойни или не толкова достойни като другите. И ще осъзнае своята същност на Божествено създание във всичките си измерения - и тяло, и ум, и съзнание.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: aliya
Категория: Други
Прочетен: 3015558
Постинги: 432
Коментари: 592
Гласове: 1379
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031