Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.05.2011 10:26 - Отровата, наречена медийна информация – кому е нужна!?
Автор: aliya Категория: Други   
Прочетен: 6160 Коментари: 4 Гласове:
3



Седя в кафенето отсреща и пия блажено сутрешното си кафе. Навън е прекрасна майска утрин – истинско синьо в небето, истинско зелено в дърветата, аромат на истински люляк и сладкото цвърчене на истински птички. И кафето е истински ароматно. Истинска съм и аз – заслушана в утрото на природата.

Автоматично посягам към вестниците на масата – 24 часа и Телеграф. Автоматично, все така заслушана в прелестта навън, хвърлям поглед през дебело подчертаните заглавия на статиите.

Отдавна не чета вестници, от години, и бях позабравила какво е да посегнеш към вестник ... Припомних си на секундата – „килърите”, „извергът”, „хищникът”, „удушено дете в чувал”, „изнасилена бабичка”, „мъчил го, преди да го убие”... и все така до последната страница. Усетих ръцете си, с които държах вестника, че парят, оцапани с горещата омраза и злобна жлъч, изливащи се от всеки скъпоплатен ред на вестника. Втълпявано насилие и агресия се изливаха от вестникарските страници и заливаха кафенето с нечистоплътната си помия. Страх и неверие, негативизъм и нихилизъм бяха откровената проповед на всяка една статия, мъдреща се вътре безсрамно арогантно.

Нито дума за хората, много думи за психясалите чудовища (може би психясали точно от насаждания им страх!) Защото отдавна е известно, че страхът поражда агресията и насилието – страхът и агресията са двете страни на една и съща монета, наречена манипулация.

Човек би могъл да се опита да обясни това необяснимо за човешкия разум медийно поведение с личните качества на журналистите – това е техният личен светоглед и ниво на езикова и общочовешка култура; може да се потърси обяснение и извинение и в развитието на днешното общество и кризата на настоящата епоха – все удобни извинения. И все заблуждаващи, неистински.

Защото годините на прехода отминават една след друга, журналистите се сменят – едни идват, други си отиват. Но вестниците остават вечно неизменни – пълни с омраза и жлъч, насаждащи човеконенавист, страх и неверие в човешките умове и сърца; отказващи все така да публикуват хубавите новини на живота, да разказват за хубавите хора. Дори и да се опиташ да съобщиш за нещо положително, за нечий хубав пример или радостен момент, за това ще ти се поиска прескъпа цена за всяка публикувана дума. А в същото време цели страници – чаршафи се пълнят с омърсяващи думи и кървави снимки - кой ли плаща за тях?!

И кому е нужно да плаши хората и да ги настройва едни срещу други, кому е нужно да гради ден след ден, година след година, дебели стени на страх и неверие около българина, да го убеждава колко лошо и несигурно се живее, колко опасности и зверове в човешки образи дебнат зад ъгъла?!

Дали не на този, който знае, че изплашеният и страхлив човек можеш много лесно да манипулираш, ръководиш, репресираш в твоя собствена изгода!? Дали не на този, който знае, че един изплашен човек винаги ще има нужда от лидери, от партии, от институции да го „закрилят” (от кого ли?!– от сенките на измислените зли герои в медиите ли?!)

Все въпроси, въпроси...

Тичам да си измия ръцете от допира с омразата. И излизам бързо навън – птичките все така чуруликат в захлас и нехаят. Те си нямат медийно пространство, те си имат небесния простор.
А Вие?




Гласувай:
3


Вълнообразно


1. yotovava - Медиите винаги са били в нечия услуга,
25.05.2011 10:30
проблемът е, че хората няма КАК да знаят чия.
Поздрави
Валя
цитирай
2. aliya - Мисля, че за всеки един човек е важно ...
25.05.2011 10:58
Мисля, че за всеки един човек е важно да осъзнае "манипулативната игра", в която неволно и поради неосъзнаване е вкаран. Чиято и да е тази игра, който и да я е създал, тази игра е античовешка и противоестествена.
Манипулацията е като танц, за който са необходими двама души. Ако единият просто осъзнае, че това не е неговата игра и че този танц не го интересува, той се пуска от прегръдката и живее собствения си живот. А не чуждия! Грижи се за своето благоденствие и щастие, а не за чуждите, за тези на завоалираните интереси. Танцува собствения си градивен танц, а не разрушителния танц на насажданата от другите омраза.
И тогава, които и да са вълците в овча кожа (и никак не е трудно човек сам да се досети и разбере!) - те просто не са ни интересни и няма защо да ги храним със себе си!
цитирай
3. анонимен - Отровата, наречена медийна информация – кому е нужна!?
03.11.2011 17:35
"Седя в кафенето отсреща и пия блажено сутрешното си кафе. " - много странен израз... :)))
цитирай
4. demograph - Змиите имат отрова -значи отровата изливаща се в медиите е на змиите.
08.04.2013 11:30
Кои са змиите? Когато си отговорим на този въпрос - тогава ще знаем защо ни тровят и каква е противоотровата. Най-доброто е да си далеч от змиите,а ако ги видиш да им размажеш главите. Поздрав.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: aliya
Категория: Други
Прочетен: 3015519
Постинги: 432
Коментари: 592
Гласове: 1379
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031