Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.02.2012 19:11 - Просветлението за Истината
Автор: aliya Категория: Други   
Прочетен: 4084 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 03.02.2012 19:12


Просветление е когато ти просветне!
Пляскаш се по челото и се смееш, смееш на себе си - "Бре, какъв глупак съм бил!? Да не видя очевидното, това, което винаги е било пред мен!"
Просветлението е раждането "свише" и "изново". Умирането на глупака в теб - на старата ти личност, заблудена, обусловена, впримчена в чужди вярвания, концепции и идеологии.
И раждането на новия човек - чист и невинен като дете, като бял лист хартия, върху който само Бог да пише.
Просветлението е когато спреш да следваш "някоя" нечия религия спреш да следваш когото и да е било и каквото и да е било.
Не си ничий последовател, не си част от нито една организирана система или структура, не си част от тълпата.
Ти си сам, но не самотен. Истински, автентичен, оригинален, уникален. Ти си този, който Бог е поискал да бъдеш. И Бог е единственият, който определя съдбата ти.
Защото теб вече те няма - само Бог е!
Просветлението за Истината, или истинското знаене ( за разлика от натрупаното в ума и заимствано отвън, от другите знание) не е мисловен процес, а точно обратното.
Когато преминеш отвъд мисловния процес на ума и неговите умствени мисли, проекции, заблуди, и станеш чисто съзнание - отвъд ума и неговите ограничености, то само тогава можеш да видиш Истината и най-вече да придобиеш знаенето за нея.
Защото умът и неговият мисловен процес е един ограничен инструмент, биологически компютър, който не може да надскочи себе си и заложеното, програмирано в паметта му - като модели на мислене, личност (но не същност), характер (но не истинското вътрешно същество). Тези програми на ума са повърхностни и променливи според състоянието на ума. Те не са истинската същност на човека.
Истинската човешка същност е отвъд ума и се познава с центъра на цялостното човешко същество - със сърцето и душата.
Само когато човек се спусне в сърцето и оттам в душата си, той придобива Истината като знаене чрез директно изживяване, знаене, което не е заимствано отвън - от книги, писания, чужди думи, а е собствена опитност. Това е Знаене - Прозрение и за да го придобие човек, трябва да излезе от хватката на вечно разтревожения си и страхлив ум (както и Исус съветва Мария). И да се спусне в сърцето си - там Божието царство го очаква - "Божието царство вътре във Вас е!", учи Исус.
Сам Исус заявява за себе си, че е човешко същество, "човешки син". Като всички нас.
Ето защо на описаното в Библията трябва да се гледа като на иносказателна метафора, притча, зад която е скрита дълбока истина. Сам Исус говори в притчи, зад които скрива дълбокото си и проникновено знание и познаване на Бога, за чиято слава Исус иска да извести хората.
Такъв иносказателен образ от притча е и образът на дявола, изкушаващ Исус при оттеглянето му в пустинята за 40 дневно уединение и духовно пречистване (медитация).
Всъщност дяволът е гласът на човешкия ум, пълен със заблуди, обусловености, изградени модели на мислене, внушения и вярвания. Дяволът -Умът трудно отпуска своята хватка на програмирани лъжи и заблуди върху човешкото същество и неговия център - сърцето. Човек израства възпитан да вярва в определени умствени модели, които (уж) водят до успех, амбиция, власт, престиж. И именно в това заблуждаващо възпитание на фалшиви човешки ценности се крие властта на дявола - ум. Човекът е започнал напълно да се отъждествява със своя ум и обусловените в него - от общество, родители, църква, училище, медии, - заблуди.

Много е трудно за един такъв запрограмиран човек да се отърси от собствените си умствени заблуждения, знания, идеологии, вярвания.
Ето защо всички духовни люде и в миналото и днес се отдават на духовни уединения / медитации - за да се освободят от хватката на програмирания си био-компютър ум.

Исус също се е отделил в пустинята за медитация. Такъв е случаят и с Мохамед - който се уединява за медитация на планината Хира.
Чрез осъзнаване на дяволската роля на ума и на неговия механизъм на програмирано устройство, човек може да се освободи от хватката на ума, сграбчила съществото и сърцето му. Така, както се е освободил и Исус - чрез помощта на своето осъзнаване-медитация, неговите "божествени ангели" от чисто съзнание.
Човешкото същество няма нужда да бъде водено към Бог - нито от алчност, нито от някакво друго желание. Просто защото човешкото същество винаги е било, е и ще бъде в Бог - и никъде другаде! И къде другаде може човек да бъде, като само Бог Е! Никой друг и нищо друго!
Но човек може да бъде изкушен и заблуден от собствения си ограничен и повърхностен ум, че само това, което умът познава чрез мислите си, анализите си и логическите си постройки е реално съществуващото. И по този начин, воден от заблудите на собствения си ум, човек може да започне да живее в лъжи и илюзии.
И да забрави Истината Бог!!!

Притчата за Адам и Ева също е иносказателна метафора и не трябва да се приема и тълкува буквално. Тя отразява в метафоричен стил етап от живота на човечеството - тогава, когато на хората е бил даден умът - Дървото на познанието!
Умът е това дърво, което те кара да виждаш света двойнствен - добро и зло, красиво и грозно. Защото умът е добър в разделенията и класификацията.
Проблемът за хората идва, когато започват да се идентифицират с ума си и неговите плодове - мисли, илюзии, вярвания. Хранейки се с плодовете на ума си, хората забравят за Бог и Неговата Реалност, единствената Истина. Хората забравят, че Съществуванието е Единно и Единство и започват да живеят в разделение, в неосъзнаване.
Да се нарича това грях е специалитет на църквата.
Най-големият грях е да караш хората да се чувстват виновни.

Защото Исус никога не нарече хората грешни или виновни - той каза: "Прости им Боже, те не знаят (не осъзнават) какво вършат!"
Ето защо и грозното убийство на Исус на кръста си има конкретните извършители - хората на религиозното и политическото статукво, на утвърдената религиозна и политическа власт. Тези са хората на Лъжата и Манипулацията, които налагат мракобесие и човеконенавист, за да могат да владеят останалите.

Защото всеки път, когато Истината се появи, Лъжата и нейните поддръжници треперят от страх и се чувстват заплашени.
С какво толкова ги е уплашил Исус!? - чист и невинен човек, заобиколен от шепа бедни хорица. Повечето хора по онова време дори и не са знаели кой е Исус - за това и в официалните исторически хроники той не присъства. Там присъстват политиците, религиозните сановници, не бедните и обикновени хора.
Само религиозните вярващи са били онези, които са забелязали Исус. Само хората на установеното религиозно вярване - на канонине, догмите и наизустените писания са били онези, които са били подразнени от Исус.
Защото той е говорил Истината за Писанията и тази Истина не е могла повече да бъде скрита и опазена от останалите хора. А това вече е било заплаха за религиозните свещеници - един обикновен човек, син на дърводелец, говори за Бог с такава Любов и Истина, с каквато те, въпреки постовете и сановете си в църквата, не са могли да говорят.
Защото Истината се спуска там, където сърцето е чисто и където Тя реши. Истината не се кланя на свещенически и политически санове, нито на икономически и завоалирани интереси.
Нали затова е Истина!!!




Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: aliya
Категория: Други
Прочетен: 3016106
Постинги: 432
Коментари: 592
Гласове: 1379
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031