Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.01.2013 12:54 - Какво е Истина?
Автор: aliya Категория: Други   
Прочетен: 2239 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 22.01.2013 12:55


Когато Арджуна попита Кришна, „Каква е природата на тази истина, за която говориш? Аз не съм в състояние да я разбера,” Кришна каза, “Природата на истината е такава, че ако ти пиеш това, което изглежда като нектар, то ще се превърне в отрова. Ако пиеш това, което изглежда като отрова, то ще се превърне в нектар.”

Това, което не искаш в живота си, е празнотата. Всички трудни неща, които предприемаш в живота си като образование, семейство, професия, пари и проблеми, е защото, някак си, искаш да се застраховаш срещу празнотата в живота си. Това е всичко, което се опитваш да направиш, на каквато и да е цена. Но ако ти съзнателно постигнеш вътрешната празнота, това е върховният нектар на живота. И въпреки това, в твоето нормално възприятие, това е абсолютната отрова. Никой не я иска. Но ако я изпиеш, тя се превръща в твоя нектар.
Ако божественото трябва да влезе в теб и да се прояви в теб, ти се нуждаеш от празно пространство.
В същото време, всички други неща, които ти възприемаше като нектар – независимо дали това е знание, пари, власт, любов или каквото и да е – ти преследваше, но какво ти се случи? Малки удоволствия те споходиха, но в крайна сметка, когато се огледа наоколо, животът ти си е отишъл. Опитвайки се да преследваш така наречения нектар, животът ти бе ограбен. И цялата горчивина и страдание на тази планета е само защото хората преследват тези неща, нали? Но ако ти тръгнеш след това, което изглежда като отрова, животът ти ще се превърне в нектар. Това е природата на истината.
Ако божественото трябва да влезе в теб и да се прояви вътре в теб, ти имаш нужда от празно пространство. В противен случай, всичко, което е там, е просто дяволът на твоя ум. Само когато празнотата се случи, божествеността ще се случи. Ти си познал любовта, радостта и покоя само в моменти на празнота – всички хубави неща са ти се случили само в моменти на празнота. Но логически и умствено ти смяташ, че празнотата е онова нещо, което не искаш. Тя изглежда като отрова, но тя е нектар.

Да откриеш Златната мина

Ако преследваш удовлетворението, това ще бъде едно безкрайно преследване. Ти никога няма да бъдеш удовлетворен. Има три начина, чрез които се опитваш да постигнеш удовлетворение. Искаш джобът ти да е пълен с богатство. Искаш главата ти да е пълна – искаш да обичаш, и искаш хората да те обичат. Това са единствените три начина, чрез които се домогваш до удовлетворението. Сега, нека да предположим, че аз ти дам всичките пари на тази земя, ще се напълни ли джобът ти или може и още да поеме!? Може и още да поеме, нали? Така, че в самата природа на нещата е джобът ти никога да не може да бъде напълнен. Ако аз смеля всички библиотеки на тази земя и ги изсипя в твойта глава, ще се напълни ли главата ти? Не, тя може и още да поеме. Така че в самата природа на нещата е главата ти никога да не може да бъде напълнена. Ако ти включиш цялото население в себе си като своя неразделна част и го обичаш, ще бъде ли напълнено твоето сърце или ще можеш да включиш и още едно новородено бебе? Ще можеш, така, че сърцето ти също не може да бъде напълнено. Ето защо, ако преследваш удовлетворението, ти ще бъдеш в безкрайна гонитба.
Празнотата обаче винаги е пълна. Това, което е празно, е абсолютно празно. То никога не е полупразно. Няма такова нещо като непълна празнота. За да разбереш това е необходимо осъзнаване и само тогава можеш да разпознаеш нектара на живота. В противен случай бъркаш отровата с нектар и пропиляваш живота си в нейното преследване. Това е основата на духовния живот. Хората си мислят, че когато някой е стъпил на духовната пътека, той се е отказал от всичко. Такъв човек от нищо не се е отказал. Той е открил златна мина. Няма проблеми, няма безсмислици.

-
Садгуру Васудев



Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: aliya
Категория: Други
Прочетен: 3034081
Постинги: 434
Коментари: 593
Гласове: 1382
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930