Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.09.2017 22:56 - БЪЛГАРСКИЯТ МОНАРХО-ФАШИЗЪМ И НАРОДНОТО ВЪЗМЕЗДИЕ : НАШИЯТ ВТОРИ ЦИВИЛИЗАЦИОНЕН ИЗБОР
Автор: gindev Категория: Други   
Прочетен: 21251 Коментари: 47 Гласове:
-10


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

            Ключовият проблем на хипостазираните български антикомунисти, русофоби и евроатлантисти са две понятия, които те развяват като национално знаме за щяло и нещяло : „новия български цивилизационен избор” и „присъствието на България в нова геополитическа реалност”. Като се съгласим формално с общоприетия смисъл на двете понятия ще се помъчим да изясним историческата „сянка” хвърляна от тях и достатъчните основания, върху които те уж са дефинирани.

                                           Въпросът за избора

            Да правиш цивилизационен избор означава кардинално да преустройваш цивилизационното пространство, в което се намираш. Това е тежка и продължителна дейност без гарантиран успех и многобройни драматични за етноса последици. Българската история има достатъчно примери в това отношение. Зигмунд Фройд предупреждава ясно за срещаните трудности : „Трудно е да се проумее, как могат да бъдат заобиколени психологическите фактори, когато става дума за живи човешки същества. И причината не е само в това, че тези живи същества самите участват в създаването на новите отношения и, че при това създаване не може да не използват своите първоначални влечения, своя инстникт за самосъхранение, своят стремеж към агресия, своята потребност от любов, своето желание да изпитват удоволствие и да избягват неудоволствията. В моите изследвания съм установил влиянието на Свръх-Азът, което не е нищо друго освен традициите и идеалите на миналото и, че това влияние оказва силна съпротива върху подбудите на новата цивилизационна ситуации”(Зигмунд Фрейд – Введение в психоанализ. Лекции. Из-во „Наука”, Москва, 1989. Стр. 415).

            Какви цивилизационни избори е правила България (като държава)
 и българите (като народ) в своята над 1300 години история?

            Очевидно, първият цивилизационен избор е приемането на християнството и то, не християнството въобще, а  неговата източно-православна версия. Поради тази причина, още в далечния ІХ век България се позиционира като противник на Западна Европа.

            Този избор е потвърден твърде убедително от цар Калоян, който на 12.04.1205 г. се среща край Одрин с най-силната западна армия - армията на ІV-я  кръстоносен поход – става една от най-великите битки в Европа – Западът се среща в противоборство с Изтока, Католичеството – с Православието, франко-немците – със славяните. В тази битка Западът е разгромен, рицарският император Балдуин Фландърски е пленен, дните на Латинската империя на Балканите са преброени. От тогава България ще попадне в черния списък на „лошите” страни за Запада и отмъстителните католически мозъци няма да забравят това до ден днешен.

            С първия си цивилизационен избор България се превръща във Велика Месианска Държава дала на половин Европа религия, писменост, култура и държавност. От тогава и до днес славяните от Адриатическо море до Черно море и от Македония до Добруджа  носят гордото име българи.Според точното определени на акад. Димитрий Лихачов : „България беше държава на Духа”.

         Вторият цивилизационен избор България направи и на 9.09.1944 г. и с него тя се превърна И в „държава на Разума”, тръгнала по  спасителния алтернативен път за оцеляване на Човечеството – България стана от европейска  Световна държава.

            За третия цивилизационен избор се заговори след реставрацията на капитализма  от 1989 г. В академичиния смисъл на тремина, става дума наистина за „цивилизационен избор” – за нов мироглед (нова религия), за нова култура, за ново изкуство, за нов поглед върху света, за нова история, за ново образование, за нов начин на живот, за ново бъдеще.От държава на Разума и Духа, България се превърна в страна на себичността, на егоизма, на кръчмарските сметки, на коремните удоволствия, страна на примитивизма. Всичко това може да се определи като втора цивилизационна катастрофа, като избор, който ни е върнал в царството на животните и на варварите.

                           Въпросът за геополитическата реалност

            Българската държава е създадена в Мизия, там са нейните три столици – Плиска, Преслав и Търново. Тя от всички страни е обградена с естествени граници : Дунав, Черно море, Старопланинският масив като част от Карпатската планинска верига. Цялата история на България е борба за преодоляване на естествените граници и за утвърждаване на българската народност. В тази борба тя е преживяла и преодоляла тежки геополитически разгроми, невероятна цивилизационна катастрофа (турското робство) и въпреки това е оцеляла. Именно в тези борби се ражда неподражаемата ментална връзка и привличане със северните славяни – руснаците, с които сме имали еднакви привързаности и еднакви врагове. Българите винаги са смятали Русия за преродена България.

            До голяма степен отношението на българите към западните европейски земи, започнало от великото дело на хан Крум, е станало определено сдържано само и единствено  от съответния западен подход. За над 1000 години България не е видяла нищо добро от Запада, даже напротив, и това постепенно е формирало чисто прагматичното и меркантилно българско поведение.  Затова способства и българското териториално обкръжение – ние нямаме нито една приятелска съседна държава беше ни останала само Русия. И нека го кажем достатъчно ясно : от първата цивилизационна катастрофа – турското робство – ни спаси нашият първи цивилизационен избор  Възродената разпрокъсана трета българска държава трябваше отново да определи и заяви своите геополитически и цивилизационни интереси. Очевидно, на първо място стоеше националният въпрос – обединяването на етническите и духовни български земи, останали по волята на историческия процес извън пределите на майката – Родина. В продължение на 40 години България води 4 войни за национално обединение и, в края на краищата, завърши с Втората национална катастрофа (1918 г.). За страна, излязла от петвековно изнурително, непоносимо и кърваво робство, това неистина е прекалено и далече от възможностите й.

            Къде трябва да търсим причините за подобно трагично развитие на националната съдба ?

            На първо място, това е липсата на политическа зрялост у новата българска управляваща прослойка, залитането по западна модернизация, надеждата да намерим на запад подръжници на националната кауза. Беше изпуснато из предвид, че от всички наши съседи България най-малко се ползваше със западни симпатии – мразеха ни  Великобритания, Франция и Германия ; мразеха ни  славянски държави като Полша и Сърбия ; мразят ни гърци и румънци.

            На второ място, е пренебрегването от българската политика на нашата цивилизациона връзка с Русия, което пренебрегване стигна до открита русофобия. България сякаш искаше да замени Русия с Германия, на  българския престол  -престола на Аспарух, Крум, Борис, Симеон, Калоян и Иван-Асен ІІ  - беше поставено едно немско недоразумение като човек и политик, чиято главна мечта беше да влезе в Константинопол в позлатена каляска. Изглежда, трябва да се доверим на преценката на  Уйнстън Чърчил :„В продължени на моята политическа кариера тоя беден народ (българите) от трудолюбиви и честни селяни се възглавява от чужда на националните му интереси династия и се ръководи от  корумпирана и подкупна интелигенция” (цитата е по книгата ми „Геополитическа история на България”, София, 2012 г., стр. 158).

            На трето място, това е неразбирането на геополитическото значение на България на Балканския полуостров нарeд със завишената самооценка (синдрома „бай Ганьо”), невъзможността да се усетят световните тенденци и техните носители и, поради това, панаирджийското избиране на съюзници и приятели (синдрома на „селската кръчма”).

            Всичкото това в единство предопредели тежката съдба на България и на българския капитализъм в първата половина на 20-я век.

                   Унищожаване на националната енергия и последиците

            След две национални катастрофи в началото на 20-я век българската монарси и балгарската камарила извършиха най-страшното национално предателство – разделиха нацията чрез Гражданска война. Тя започна през 1918 г. с Войнишкото въстание и Радомирската комуна и в течение на 26 години изсмука възрожденските мечти, наред с ренесансовата мечта за социална справедливост. Вместо всичко това, България стана съюзница на най-варварските европейски идеологии – нацизма и фашизма. Наистина, България не беще обявена за „фашистка държава” като Румъния, но нейната управляваща върхушка беше просмукана от фашистките идеи, тя обяви война на собствения си народ и не се посвени да сподели расовите безумства на хитлеризма. Бяха поставени под съмнения славянския произход на българския етнос и на чувствата на българите към Русия. Раздаваха се истерични призиви : „Да литнем срещу Англия”, бранници и ратници устройваха погроми над евреите. Хваленият като „спасител на евреите” цар Борис ІІІ заявява през 1943 г. пред Светия синод на БПЦ, че навсякъде „евреите създават  морално разложение и  родоизмяна”. Властта палеше, бесеше и разстрелваше антифашистите и всички, които бяха срещу безумната й политика. За обществената атмосфера свидетелства извадка от дневника на Васил Митаков, министър на правосъдието в правителството на Богдан Филов :

13 април 1941 г.
Победите на германците и надеждата да си вземем Тракия и Македония опияниха всички.
...Искам да свърша моите бележки, но не мога. Чувствам, че има нещо, което още не съм казал, и че това, което съм казал, е много слабо, за да изрази онова, което в действителност става в мен и в душата на другите, в душата на българския народ. Аз съм щастлив, безкрайно щастлив, ако думата щастлив е достатъчна в случая, за да изкажа това, което в тоя момент изпълва душата на българския народ. Щастлив съм, че можах да доживея тоя велик ден, да видя българския народ отново изправен на краката си, с гордо вдигната глава.
...И всичко това, тая велика радост, това неземно щастие ние дължим на един - на немския народ, на един човек - на вожда на немския народ Адолф Хитлер - най-великия човек на нашата епоха, за когото няма титла - полубог, бог. Човешката история не познава по-голяма фигура.
Ние сме щастливи още и затова, че живеем в тая епоха, че живеем във века на Хитлер; че сме свидетели на неговите подвизи, на неговите дела, на неговите творения. Потомствата ще ни завиждат, ще гледат на нас с чувството на респект само затова, че сме живели в тая велика епоха, че сме съвременници на тоя велик човек, на тоя полубог, на тоя бог.
...Аз съжалявам, че не съм грамофонна плоча, за да възприема и запиша тия възторжени викове за вечни времена; за да види един ден поколението подир хиляда години как в тоя момент българският народ е посрещал събития, как се е радвал, какви чувства е изпитвал, какви думи е отправял към твореца, към водачите на света, към Хитлер и Мусолини. 
В тоя момент българският народ е единен в чувствата и мислите си. Няма българин, който да не се радва. И ако има такъв, той сигурно не е българин. Няма никакво разделение, няма никакво разцепление. Всички се радват, освен враговете. В това число и Съветска Русия. Тя не може да понася мисълта, че политиката на България възтържествува. Тя искаше да ни види бити, сломени и коленичили пред нея, с вързани ръце, за да я молим за милост, за покровителство. Подлата болшевишка монархия пусна в ход всичките си интриги, за да срази Германия, а след туй и нас. Тя подстрекава Югославия, подстрекава сега и Турция. След Англия на нея се пада прозвището "велик подпалвач". Но жив е българският бог!
...Музиката свири "Дойчланд"... Аз плача, сълзите бликат от очите ми. Преживявам славното минало, когато заедно с германците рамо до рамо се биехме. Спомням си тия тържествени звуци в дни на победи и съвместни радости. Слушам с вълнение и насълзен тържествените звуци, възторжените гами на този величествен химн: "Дойчланд, Дойчланд..." Да живее Германия, да живее Хитлер, водачът на победоносните германски войски, на жадуващото правда и по-добър живот човечество, освободител на поробените, покровител на слабите, новият месия, който човечеството вижда след две хиляди години - човечеството, жадно за мир, за правда, за свобода, за социална справедливост.
Музиката свири химна на Хитлер. Аз слушам - цяла България слуша. Това не е химн, това е молитва, това е хармония, която черковният орган издава пред лика на най-силния човек на света днес, човек полубог, човек бог, който ще смаже хидрата, дракона, от три века настанен на своя одър, смучещ кръвта на цялото население на земното кълбо.
Музиката свири химна на Мусолини - друг един полубог, друг един бог.
Хайл Хитлер! Евива ил Дуче!
...От тая сутрин, в 6 часа, германските войски влязоха в Белград. Столицата на Югославия следователно се предава и капитулира пред победоносния противник. Влизат германските войски в [Белград], както влязоха във Варшава, в Хага, в Брюксел, в Париж, в Осло. Както ще влязат утре в Атина
...”(в. „Дума” – 11.08.2016 г.).

            Как ви се струва, имало е фашизъм в Царство България или не ?

            Макар и да не изпрати войски на Източния фронт, България стана верен съюзник на нацистка Германия :

                    А) в икономическата област –

                        - Сключва се спогодбата „Нойбахер” за снабдяване на германските войски в България (1.02.1941 г.) ;

                         -България се отказва от компенсации за изнесените от германците стоки (3.11.1942 г.) ;

                        - Българският търговски флат е даден под наем на Германия (1.03.1941 г.).Съдбата на нашите 9 кораби е печална.

            Корабът “Княгиня Мария Луиза”, натоварен от германците със самолетни бомби и варели с бензин, е взривен до пристанището на Пирея на 31.03.1941 г. Корабът “България”, приспособен да поставя морски мини, участва в бойни операции в Средиземно море и е потопен от английската авиация през лятото на 1941 г. На 20.08.1943 г. корабът “Варна”, натоварен с германски войски и боеприпаси, е потопен от съветска подводница край Крим. На 17.12.1943 г. корабът “Балкан” е потопен от английска подводница край гръцките брегове. Корабът “Княгиня Евдокия”, превърнат в щабен германски кораб, е потопен през лятото на 1943 г. в Севастопол (“Славянски глас”, годишник за 2006 г., стр. 78).

            Към 30.09.1944 г. Германия е изнесла от България стоки, без да ги заплати, на сумата 23 979 956 000 лв. За сравнение – държавният бюджет на страната за 1944 г. е 25 331 000 000 лв.

                      Б) Във военната област българската армия започва да изпълнява охранителни и  окупационни функции на южния  фланг на германските войски в юго-източна Европа –

                          - България става плацдарм за хитлеристката агресия срещу Гърция и Югославия. На 1.03.1941 г. 600 000 хилядната групировка на ген.полковник фон Лист навлиза в България;

                           -Пета и Втора българска армия навлизат в Македония, Западните покрайнини и Поморавието (19.04.1941 г.), и в Беломорска Тракия (20.04.1941 г);

                           -Борис ІІІ дава съгласие на адмирал Редер българските пристанища да се използват от Германия срещу СССР (3.09.1941 г.) ;

                           -Изработен е план „Мелентин” за изпращане на български войски срещу СССР (9.10.1941 г.) ;

                           -България обявява война на Великобритания и САЩ (13.12.1941 г);

                           -Първи български окупационен корпус се съсредоточва в Югоизточна Сърбия (януари 1942 г.) ;

                           -Български летци са изпратени на африканския фронт срещу английските и американските войски ;

                           -Български медицински персонал е изпратен на Източния фронт (1943 г.) ;

                          -Българските регенти приемат предложението на Хитлер българските войски да минат под негово командване (9.02.1944 г.).

            Към 1.08. 1944 г. Вермахта разполага в България с 48 военни обекти, снабдителни бази, щабове и щабни служби с общо 22 048 души в 220 пункта. От тези поделения 20 са бойни – най-вече авиополкове и ескадрили изтребители. Германските запаси от военно имущество се оценява на 6780 тона боеприпаси, 14 954 тона ГСМ, 4 765 тона продоволствие, голямо количество ремонтни работилници.

            Каквото и да се приказва днес, през Втората световна война България воюва на страната на Германия срещу Великобритания, САЩ и СССР и срещу страните от Обединените нации.

            През октомври 1943 г. Чърчил започва подготовка за бомбардировки над България с аргументацията, че познава българите от 30 години и те са грешен народ, „който заслужава да му бъде преподаден строг урок”. Той е категоричен, че англичаните не могат да търпят повече „действията на тези български чакали”.

            Първите бомби падат над София на 11.01.1944 г. при което загиват 300 души. Избухва масова паника, 300 000 софиянци напускат столицата. Следват бомбардировките на 24, 29 и 30 март. Равносметката от „символичната война” е бомбардирането на 168 селища, разрушаването на 12 000 сгради, убите 1828 души и ранени над 2 300 души. След намесата на Сталин (по молба на Г.Димитров)  бомбардировките спират през месец май. Лесно можем да се представим на какво би заприличала страната ни, ако те биха продължили с нарастваща интензивност над цяла България.

             По целия свят България е третирана като най-верен съюзник на нацистка Германия и срещу нея се иска възмездие. На 18.07.1944 г. У.Чърчил заявява в реч по Би Би Си : „Какво ще бъде мястото на България на подсъдимата скамейка ще се види,когато нещастната и подла роля, която тя играе в тая война, се открие и народите на Югославия и Гърция чрез тяхните представители покажат на масата на примирието със съюзниците мрачната картина на делата на българската армия, извършени в тяхните страни от българите като жестоки лакеи на падналата нацистка сила...Народите трябва да бъдат съдени с оглед на ролята, която те играят...Българският народ трябва да бъде сурово наказан, но и защото не е в състояние да предложи на световната история нищо друго, освен посредствени политици, които при всяка нова генерация го водят към нови и нови провали” (Евгения Кирилова – Освободителите в България. 1939-1945 г. Университетско из-во. София, 2004 г. Стр. 33-34).

            Какво ще кажете ? Не е бил глупав сър Уинстън. Предсказал е нещо, което ще се случи в България след 70 години.

         Монархо-фашистка и буржоазна България в геополитическия

                                                    капан

            В онези времена нещата около България придобиват все по-страховит характер. На 21.04.1944 г. Турция прекъсва търговските си отношения с Германия и правителството публикува декларация, че Турция вече не е неутрална, а „съюзническа” държава. До септември 1944 г. Турция съсредоточва в Одринска Тракия  7 дивизии и предлага на Съветския съюз своите услуги за „освобождаването” на България. На това предложение съветският външен министър В.Молотов отговаря : „Благодарим, сами ще се справим”.

            В Гърция и Югославия се намират 570 000 души от Вермахта и неговите сателити, както следва : 270 000 германци, сведени в 21 дивизии и отделни полкове и батальони, 30 000 унгарци в 5 дивизии, 270 000 югославски фашисти, под общото командване на генерал-фадмаршал фон Вайс. На 26 август фон Вайс получава директива от Хитлер да съсредоточи всички разполагаеми сили по линията Солун-Ниш. На 7.09.1944 г. 91-ви армейски корпус започва да заема позиции по р. Струма, а 1-ва планинска дивизия на ген. Щернер се развръща по линията Клисура – Бяла Паланка. Замисълът е германската армия да навлезе в България по направленията Кюстендил/Ниш – София и Кулата – Видин. За нанасяне на удар по столицата се готви 11-а авиополева дивизия. 

            Да се допусне лесното завземане на България от Вермахта е абсурдно, защото това би застрашило южните флангове на Червената армия, която вече е в Румъния и румънската армия минава на нейна страна за воюване срещу Германия.

            Евентуалната намеса на Турция ще превърне българската територия в театър на военните действия.

           Всички наши съседи са като настръхнали кучета, които дебнат плячката да падне на колене, за да се нахвърлят върху нея. Югославия иска Пиринска Македония, Западните покрайнини и Поморавието. Гърция претендира за земите с Пловдив до Стара планина, Турция си е харесала крайчерноморието до Бургас, Румъния, като съвоюваща държава се облизва  за северноизточна България до Варна и Шумен (Румъния претендира, че с присъединяването на румънската армия към съюзниците, продължителността на войната е намалена с 6 месеца !)  Не трябва да се забравя, че Гърция и Югославия са съоснователки на Обединените нации и са сред бъдещите страни – победителки.

          Над България надвисва сянката на най-страшната национална катастрофа, която може да я зачеркне като държава.

          Изплашената до смърт българска буржоазия отчаяно търси спасение в сепаративни планове за капитулация пред Англия и САЩ и отваряне на вратите на България за западните армии, с което да се пресече пътя на Червената армия към Централна Европа. Залага се на един стар геостратегически замисъл на Чърчил за откриване на втори фронт в България.Но на „посредствените български политици” не им се „отваря парашута”  – те така и до своя край не разбраха какво става по света. Фашизираният български режим прави последен опит за своето спасение – на 2.09.1944 г. е формирано ново българско превителство начело с Константин Муравиев (БЗНС „Врабча”). Правителствена делегация заминава за Кайро да води преговори за примирие с Англия и САЩ. Преговорите пропадат. На 6.09.1944 г. България обявява война на Германия, която влиза в сила (??!) от 8 септември. За пореден, но не за последен път българските политици вземат странно решение – от този момент България е във война с целия свяг !! Такова чудо от зората на  човечеството не се беше случвало („чудото” формално беше ликвидирано чак на 28 септември с подписването на московското съглашение за примирие).Целият геополитически фарс е в това, че не се случва за първи път. В умален вариант, през 1913 г. (Междусъюзническата война), България се изхитри да воюва с всичките си балкански съседи – 4 страни с 10 пъти повече население.За 30 години нищо не научихме, освен да увеличим своите врагове 25 пъти по брой държави и до 3 милиарда души по население.

          Германският отговор е съкрушителен – на 4..09.1944 г. германските войски пленяват в Нишка баня щаба на окупационния корпус. Частите му са разоръжени и пратени в пленнически лагери. Страшно е дори да си помислим, какво щеше да стане с красивата ни Родина, ако германските войски наистина бяха навлязли в България. На 26 август Щабът на българската войска издава заповед за съсредоточване на 4-ти, 7-и и 19-и пехотен полк заедно с 3-та и 4-та бронеизтребителна дружина на добруджанската граница за „отбрана до последния човек срещу евентуалното настъпление на Червената армия”. Тази заповед е отменена от регентите на 2.09.1944 г.В момента, когато Червената армия като торнадо върви на Запад и няма проблем да завземе и Константинопол, да се надяваш да надхитриш Сталин в геополитическия шахмат и да се сражаваш с калената в жестоки и победоносни битки Червана армия,  това наистина е върхът на българския политически идиотизъм. Като резултат, на 5.09.1944 г. Съветския съюз обявява война на България.

         На 8.09.1944 г. частите на Трети украински фронт на Червената армия под командването на армейски генерал Толбухин (от 12 септември – маршал на Съветския съюз) стъпват на българска територия навсякъде акламирани от българския народ. Към 21 часа на 9.09.1944 г. частите на 37-а и 57-а армия достигат линията Русе-Шумен- Карнобат – Камчия и спират. След доклада на маршал Жуков Върховният главнокомандващ на Червената армия Й. Сталин разпорежда : „Всичкото оръжие на българската войска да се остави у тях ; нека се занимават с всекидневните си работи и да чакат заповедите на своето правителство”. С този прост факт от страна но Сталин беше изразено пълното доверие към българския народ и към българската армия.

         На 9.09.1944 г. беше извършен военен преврат и властта премина в ръцете на правителството на Отечествения фронт начело с Кимон Георгиев. Измъченият народ тържествуваше. Червената армия веднага се насочи за защита на западната ни граница :  57-а армиа на ген. лейтенант Н.А.Гоген прикри софийското направление, на 27 септември предните отряди на 68-и стрелкови корпус на ген. майор Н.Н.Шкодунович влизат в бой с немско-фашистките войски в района на Мокрани (на 40 км. северозападно от Видин) и на 28 септември превземат гр. Неготин (Югославия). Германската опасност за България беше ликвидирана.

             Днес различни личности, нищо неразбиращи нито от история, нито от фактология, се мъчат да ни внушат ужасяваши неща за онези дни. Ето какво мисли и пише Милена Фучеджиева (в. „Уикенд” – 8-14.03. 2014 г.). :”Всъщност съветското присъствие в България след 9.09.1944 г. какво беше ? Не бяхме официално роби, но то беше робство, без да сме били навързани на синджир...Не разбирам защо смятат турското присъствие за по-нормално и неограбващо от руското”.Странна работа, странно робство. Аз не мога да си спомня по време на турското робство България да е имала редовна, добре въоръжена 300 000 войска,  собствено правителство и дори регенти на малолетния ни ЦАР. А, вие ?

            Присъдата на историческия процес е документирана и потвърдена в преамбюлата на мирния договор с България от 1947 г., подписан от Трите Велики Сили.

            “Съюзните и сдружени сили, вземайки предвид, че България, като страна съюзник на Хитлерова Германия  участва на нейна страна във войната срещу СССР, Обединеното кралство, САЩ и другите обединени народи, носи своя дял отговорност за тази война...се задължава да вземе всички необходими мерки, за да обезпечи задържането и предаването за съдене на лицата, обвинени в извършване на престъпления срещу мира и човечността, заповядали извършването на такива престъпления или съдействали за тяхното извършване” (Българската държавност. “Наука и изкуство”. София, 1981. Стр. 398).

          Като избягна с помощта на братския руски (съветски) народ третата национална катастрофа, България направи и своя втори цивилизационен избор, който потвърди съдбоносния избор на княз Борис преди 1000 години. Тази многовековна приемственост позволи по новия път страната ни да завоюва велики победи и да постигне немислими постижения.

            В руслото на този талвег е и великата историческа заслуга на събитията  на 9 септември 1944 година.

 

 

 

 

 




Гласувай:
9



1. putinoid - Путиноидите са изроди.
12.09.2017 08:12
Путиноидите са изроди.
цитирай
2. анонимен - И освен това не са хора.
12.09.2017 08:18
И освен това не са хора.
цитирай
3. planinitenabulgaria - Вие сте допуснал да бъдете погрешно програмиран, оперативно казано, разработен.
12.09.2017 08:43
Вие сте комунистичесски професор и Ви напомням за изказване на един мой познат, висш офицер от ДС, загубил работата сии след 1989 г. Ставаше въпрос за едно ченге от ДПС, Татарлъ, професор и той като Вас. Аз изказах мнение, че този профеесор ми изглежда честен. Десеагентът ми отговори така:
- Аз само едно ще го попитам: Как е станал професор, ако не е бил доносчик?
Обръщам Ви внимание на думата ДОНООСЧИК а не ДОНОСНИК, която показва къде е бил раазработван познатият ми. Според мен, където и Вие.
Вашите постинги са срам не само за Вас, но и за българите като цяло, щом измежду тях има такива както Вас...
За първи път от 10 годишното ми участие в Блог. бг гласувам с минус.
цитирай
4. redabys - Д-р. Професор, прекрасен сте!...
12.09.2017 09:24
Д-р.Професор, прекрасен сте!
Само комунизмът и братска Русия са важни!
Дядо и Татко са трепали враговете на народа!
Комунисти са те, комунистка съм и аз!
цитирай
5. selena3 - Предаторът да си ръфне отзад! Пак ...
12.09.2017 10:33
Предаторът да си ръфне отзад!
Пак се напомпих и съм на първа!
Чу
цитирай
6. germantiger - Да се знае!
12.09.2017 10:50
- на България е обявена война от СССР-Русия на 5 септември 1944г., Жуков в спомените си говори за победа над българите и дори това е отпразнувано със салют в Москва

- след ВСВ СССР гласува със съюзниците си от Запад, България да е в лагера на победените

- с одобрението на Москва, сръбски и български комунисти, беше създадена фалшивата македонска нация и беше откъсната от България тази наша земя и народ

- пак в Москва беше създадено ДПС с участие на български комунисти
цитирай
7. get - - Господине, написвайки това - ставате поредният ЧЕРВЕН "дон Базилио" ?!
12.09.2017 14:24
gindev написа:

Вторият цивилизационен избор България направи и на 9.09.1944 г. и с него тя се превърна И в „държава на Разума”, тръгнала по спасителния алтернативен път за оцеляване на Човечеството – България стана от европейска Световна държава.


- Не, случайно основната ария на дон Базилио - е "Арията на клеветата(лъжата)"!?

- "Другарю" с малко име "професор" - вие наместо на тази дата на ПОЗОР да се скриете - имате наглостта ДА ОБЯВЯВАТЕ ОКУПАЦИЯТА НА БЪЛГАРИЯ ОТ не-ЕДНА ВРАЖДЕБНА НА СТРАНАТА ВИ СИЛА - за "освобождение"!

- Позор, позор за вас и подобните наглеци-колаборационисти - имащи безсрамието да пишете лъжите си от позициите на "последна инстанция" !!!

- Извинете се на българският народ - инак ще следва да ви заклеймя, като лъжец и предател!
цитирай
8. vencivaleri1951 - Да, професор е / стнс 1ва степен и д-р на техническите науки/, и това личи от самолет
12.09.2017 16:31
[quote=planinitenabulgaria]

И не е единствения професор във фамилията. Разликата между Вас които тук се опитвате да "остроумничите" над една силна и добре подредена статия и него е в два вагона прочетени, а и написани книги. Като липсва интелект за коментар или мнение тръгваме с дежурното комунист, доносник... И какво е донасял специално -та погледни монографията на трудовете и книгите му. Тематиката е друга-не Политикономия на социализма или Научен комунизъм, че да вървиш нагоре по модела " Наклевети другарче"
Но да се върнем към статията:
Кое от написаното исторически и фактически не е достоверно?
Не разбива ли Калоян латините. Не сме ли дали буквите и Бог на 300млн души. Не стигаме ли до катастрофа винаги когато сме се отделяли от Русия.
Не сме ли се превърнали в оскотела и мизерна държава. Та корупцията до такива "низини" е стигнала , че количества салами се искат в името на премиера ни.
Не е толкова важно в случая дали е истина или не-важно е , че такъв разговор може да се състои между депутат и предприемач. Преди да се случи този "цивилизационен" избор такъв разговор не би могъл да се състои
Професор Гиндев с много верни и точни думи се опита да Ви обясни случая със суджука и това го казвам сериозно

цитирай
9. merlin68 - Поздравления! Превъзходна с...
12.09.2017 16:46
Поздравления!
Превъзходна статия!
Уникални са аргументите срещу статията, като своеобразен връх в това отношение е коментара на putinoid
1. putinoid - Путиноидите са изроди.
08:12
Да се самоопределиш като изрод, строго, но справедливо.

planinitenabulgaria - демократът, чиято вила някак странно е заобиколена само от вили на ДС агенти. Било го е срам от тази статия, разбираемо е и наистина срамно, като ченге от ДС да предадеш това на което си служил.

И няма как да подмина още една черешка в тортата от коментиращи...
Поредното ченге-предател Гет!
Другарю полковник Гет, логиката пак ти куца. Наричаш лъжец и предател човек последователно изразяващ и служещ на идеалите си за развитието на България. Може да го наречеш заблуден, не информиран, незнаещ, но в никакъв случай предател защото той не е предал това за което е работил цял живот.
Предателите, другарю Гет и другарю Коста, са хора които са отрекли това на което са служили, но не са се отрекли от пенсиите които взимат за отречената си работа.
Но на предателят му е по-лесно да крещи - дръжте предателя, за това не са нужни аргументи.
Но бъкел не можете да кажете срещу написаното, защото предателите нямат аргументи, те имат само глас.
цитирай
10. get - @ 8. vencivaleri1951 @ 9. merlin68 - На двете фарисействащи червено-тиквеноченца - Пояснявам ?
12.09.2017 17:59
- Момчето със "суджука" е точно пост-продукт на поколението отгледано и формирано при тотална пропаганда и лозунги, за - Съюз със СССР!

- Патриота в отлика от Интернационалиста СЛУЖИ НА ДЪРЖАВАТА СИ - не на чужда сила, за която му е внушено да я припознава "за своя"!?
- Аз съм служил НА НАРОДА НА БЪЛГАРИЯ като криминален милиционер-полицай ... Не на СССР, БКП или КПСС - така че съм си отработил ЗАДЪЛЖЕНИЯТА ПО ДОГОВОРА КЪМ ДЪРЖАВАТА БЪЛГАРИЯ ... С-У-В-Е-Р-Е-Н НА КОЯТО се явява БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД - от народните пари - ми се е формирало трудовото възнаграждение!
- Ако мислите, че БКП ми е плащала заплатата СЕ ЛЪЖЕТЕ и ЛЪЖЕТЕ И ОСТАНАЛИТЕ!!

- А ако и сега не сте разбрали - Какво обяснявам? Малко цитати, от руски класици(някои и марксисти) ПИШЕЩИ ЗА РОБСТВОТО?!

1.
“жалкая нация, нация рабов, сверху донизу — все рабы”. - Херцен

2.
Никой не е виновен в това, ако се е родил роб; но робът който не само страни от стремежа към свобода, но оправдава и разукрасява своето робство(например назовава душенето на Полша, Украйна и т. н. "Защита отечеството на велико-русите") такъв един роб предизвиква законното ни чувство на негудование, презрение и омерзение, като към един маргинал и простак." - край на цитата ... и хайде! След като, защитавате фарисейството си от позициите на Марксизма-ленинизма ... ми кажете: От кой "класик" или произведение е цитата? :)))

- Второ - казаното от този "идеолог-марксист" няма ли пряко отношение към поведението и на вас самите? :(((!

- Народа ни го е казал:
"Не се спъвай два пъти в една и съща мотика - ако ли не, си глупак!"?
цитирай
11. merlin68 - Гете, като за човек претендиращ за ...
12.09.2017 18:31
Гете, като за човек претендиращ за много знаещ и начетен се държиш много разочароващо. Мислиш ли, че се чувствам гузен понеже не знам кой "идеолог-марксист" цитираш? Ще ти припомня Гете, че аз марксизъм не съм изучавал пламенно и задълбочено като теб. Бих казал нещо повече - явно в твое лице Марксизма се е сдобил с качествен, начетен предател.
За теб другарю полковник Гет, преди 30 години кои бяха предателите? Такива като теб по онова време с лекота лепяха етикети като "фашист" и "предател" на безпартийната сган като мен. Днес със същата лекота ни лепите етикети "комунист", "предател".
Ами Гете, да не ти е умряла следователската логика? - я се огледай кои тук са предателите.

И разбира се много присъщо на "начетен" човек като теб Гете, е да не приведеш нито един факт, нито един аргумент против написаното от човека когото наричаш - предател.
цитирай
12. get - - Чети чичовото - чети, че то четмото прави, от "сляпото" - окато?
12.09.2017 18:40
merlin68 написа:
Гете, като за човек претендиращ за много знаещ и начетен се държиш много разочароващо. Мислиш ли, че се чувствам гузен понеже не знам кой "идеолог-марксист" цитираш? Ще ти припомня Гете, че аз марксизъм не съм изучавал пламенно и задълбочено като теб. Бих казал нещо повече - явно в твое лице Марксизма се е сдобил с качествен, начетен предател.
За теб другарю полковник Гет, преди 30 години кои бяха предателите? Такива като теб по онова време с лекота лепяха етикети като "фашист" и "предател" на безпартийната сган като мен. Днес със същата лекота ни лепите етикети "комунист", "предател".
Ами Гете, да не ти е умряла следователската логика? - я се огледай кои тук са предателите.

И разбира се много присъщо на "начетен" човек като теб Гете, е да не приведеш нито един факт, нито един аргумент против написаното от човека когото наричаш - предател.



- На пламенните русофили(като теб) - които в "своята пламенност" - загърбват интересите на народа, от който произлизат - ОТНОВО о-б-я-с-н-я-в-а-м?!
1.
"Никой не е виновен в това, ако се е родил роб; но робът който не само страни от стремежа към свобода, но оправдава и разукрасява своето робство(например назовава душенето на Полша, Украйна и т. н. "Защита отечеството на велико-русите") такъв един роб предизвиква законното ни чувство на негудование, презрение и омерзение, като към един маргинал и простак."
-Източник: журнал “Социал-Демократ” № 35, 12 декабря 1914 г. , "О национальной гордости великороссов", автор: Владимир Улянов-Бланк "Ленин"

2.
"Още в Малта(1989) стария Буш и Горбачов ни ебаха мамката!
Те там са направили един голям заговор срещу нашите народи. Още там са се разбрали Съветският съюз да се откаже от комунизма, но икономическата и политическа власт да си остане в ръцете на комунистите, на номенклатурата ...
Номенклатурата отново успя да лиши народа от имотите - първият път при национализацията - втори път при приватизацията ...
- Не обичам диктатурата, но не виждам разлика между диктатурата на танка и диктатурата на някоя банка или идентичното с тях "Отворено общество" ... !"

от интервю на Йовка Николова с професора и доктор на философските науки Петър Юхас 2002 година.

ИЗВОД-СУМА(обобщение):
- Пост-социлистическият носталгик е като рогоносеца? Последен от цяло село разбира истината, че жена му(разбирай комунистическата партийна номенклатура) цял живот го е правила на идиот!

- Без лоши чувства, от офицерa от резерва на МВР, подписваш се - Get.
цитирай
13. merlin68 - Гете, чета чичо, чета. Но за теб не ...
12.09.2017 19:25
Гете, чета чичо, чета.
Но за теб не съм сигурен, че разбираш прочетеното, а от последния ти коментар не съм сигурен, че разбираш и написаното от самия теб.
Защото както цитираш - Горбачов ни еба мамката, да, съгласен съм. И как стана това? - Като предаде партия, народ, Родина, че и нас. Мина на страната на врага и това се нарича предателство. И не само той - половината офицери от службите и половината КПСС, респективно у нас половината БКП. Ами Гете, другите си останаха верни на идеи, на народ и Родина. Не станаха капиталисти, измряха, всекидневно унижавани от бившите си съратници, днес пъчещи се като демократи. Тези същите безлики, безидейни гнусни същества мигрирали от комунизма към демокрацията, днес вмирисват демокрацията така както вчера осмърдяха комунизма.
А ти Гете не приличаш ли на Горбачов, или ако повече ще ти хареса на Калугин?
цитирай
14. get - - Не четеш ВНИМАТЕЛНО чичовото - тълкуваш си нещата, като фарисей :)))!
12.09.2017 19:46
merlin68 написа:
Гете, чета чичо, чета.
Но за теб не съм сигурен, че разбираш прочетеното, а от последния ти коментар не съм сигурен, че разбираш и написаното от самия теб.
Защото както цитираш - Горбачов ни еба мамката, да, съгласен съм. И как стана това? - Като предаде партия, народ, Родина, че и нас. Мина на страната на врага и това се нарича предателство. И не само той - половината офицери от службите и половината КПСС, респективно у нас половината БКП. Ами Гете, другите си останаха верни на идеи, на народ и Родина. Не станаха капиталисти, измряха, всекидневно унижавани от бившите си съратници, днес пъчещи се като демократи. Тези същите безлики, безидейни гнусни същества мигрирали от комунизма към демокрацията, днес вмирисват демокрацията така както вчера осмърдяха комунизма.
А ти Гете не приличаш ли на Горбачов, или ако повече ще ти хареса на Калугин?


- Казах нещо - отказа не само да го разбереш а и да го чуеш?
ИЗВОД-СУМА(обобщение):
- Пост-социлистическият носталгик е като рогоносеца? Последен от цяло село разбира истината, че жена му(разбирай комунистическата партийна номенклатура) цял живот го е правила на идиот!
- Когато разбереш - Какво казвам на такива като теб с това? ... ще си спестя, интелектуална енергия :))) за по-полезни цели:)))!

- Тези офицери и други хора, ИЗКЛЮЧАЯ ВЯРНАТА ПАРТИЙНА НОМЕНКЛАТУРА - си останаха верни на принципите и на МОРАЛА а по тази начин и на народа си - набий си го това в главата - Защото?

- Защото ЯВНО НЕ ЗНАЕШ или ЦЕЛЕНАСОЧЕНО ПРОПУСКАШ ФАКТОЛОГИЯ - Как дойде на ВЛАСТ "БОЛШЕВИЗМА" в Русия?!
- Болшевиките ИЛИ казано още - богоизбраната ПАРТИЙНА НОМЕНКЛАТУРА извършвайки Октомврийският МЕТЕЖ - криейки се, зад лозунгите: Земята на селяните - фабриките на работниците ... или ... Цялата власт на СЪВЕТИТЕ(кои?) - Близо ДВЕ ГОДИНИ след идването им на власт ПОКАЗАХА ВЪЛЧИЯТ СИ НРАВ - довеждайки руският народ ДО ОЩЕ ПО-СКОТСКО ПОЛОЖЕНИЕ от ТОВА КОЕТО БЕ ПРИ ЦАРИЗМА!

- Тази ВИСША(БОЛШЕВИШКА) НОМЕНКЛАТУРА - не щеше да се задържи И ГОДИНА НА ВЛАСТ - ако зад нея не стоеше ТОТАЛНАТА ПОМОЩ от "КЛАСОВИЯТ ИМ ВРАГ"(едрият финансов капитал - Искаш ли факти и доказателства ЗА ТВЪРДЯНОТО ОТ МЕН ЗА ФИНАНСОВИЯТ КАПИТАЛ!)?
(на първо време можеш да започнеш с прочитането книгата: "Уол-стрийт и болшевишката революция"?)

- И така, както ТАЗИ БОЛШЕВИШКА И ТИРАНИЧНО-ПАРТИЙНА НОМЕНКЛАТУРА изплувайки от нищото дойде на власт С ПОМОЩА НА ЕДРИЯТ ФИНАНСОВ КАПИТАЛ, след ОКТОМВРИЙСКИЯТ МЕТЕЖ - наричан не знам защо РЕВОЛЮЦИЯ?
- Така ОТНОВО ПРЕЗ 1982г. сключи СДЕЛКА С КАПИТАЛА ... и потъна в нищото ОТКЪДЕТО СЕ БЕ И ПОЯВИЛА?! - Прочети ОЩЕ ВЕДНЪЖ - ЗАЩОТО ЗНАМ, ЗА ТЕБ Е ИНТЕЛЕКТУАЛЕН ПРОБЛЕМ ДА РАЗБЕРЕШ - това което написвайки, искам да ти кажа?!!

ПАК ПОВТАРЯМ - ПРЕДВИД СКОРОСТТА НА ОСМИСЛЯНЕТО ... - СДЕЛКАТА БЕ СКЛЮЧЕНА ПРЕЗ 1982 г. ТОГАВА НА ВЛАСТ БЕ (бившият глава на всесилната КГБ) и към настоящият момент генсек на КПСС - казващ се Андропов - той е причината ... Горбачов е следствието - дошло СЛЕД ОСЕМ ГОДИНИ! :))))

- Но нека руснаците си се оправят с проблемите оставени им от "образците за комунистически морал" Андропов или Горбачов - мен ме интересува съдбата на БЪЛГАРИЯ и БЪЛГАРИТЕ, дори и на такива като теб - ругаещи МЕ, мен българският офицер ОПИТВАЩ СЕ ДА ОБЯСНИ ОТКЪДЕ ИДВАТ БЕДИТЕ НИ, НАС С ТЕБ, и като цяло на народа?

- Първото, това е СЛЯПОТО ПРЕДОВЕРЯВАНЕ НА ЧУЖДА ДЪРЖАВА - било Англия, било САЩ, било така обичният за теб СССР - Който от момента на "освобождението" ни на "Девети Септември" - ни постави в положение "партер"!
- По въпроса има предостатъчно написано - но накратко ВРЪЗВАНЕТО НА БЪЛГАРСКАТА ИКОНОМИКА - най-напред към ТАЗИ НА СЪЮЗНАТА на СССР, ГЕРМАНСКА икономика ... а в последствие към Съветската - нанесоха щети(- Както и през трите години, когато действаше "Спогодбата Нойбахер" - така и ПРЕЗ ТРИТЕ ГОДИНИ НА О-К-У-П-А-Ц-И-Я !) до степен - ВРЪЩАНЕ НАЗАД В ОКИНОМИЧЕСКОТО НИ РАЗВИТИЕ ... поне с ТРИДЕСЕТ ГОДИНИ!

- Но предвид ПРЕДУБЕДЕНОСТТА(вследствие на пропагандният "брейн-уошинг" претърпян от теб!) - виждам безпредметността да обяснявам АЗБУЧНИ ИСТИНИ ... За това, предпочитам ОПРОВЕРЖЕНИЕ ОТ АВТОРА НА ПОСТА - ГИНДЕВ! ?
С какво не е съгласен в МОИТЕ ОБВИНЕНИЯ - по отношение неговата ОБЕКТИВНОСТ - за това: Какво се явява "Девети Септември" за нас българите - освобождение или ОКУПАЦИЯ?!
цитирай
15. merlin68 - Гете, ти съвсем си се отнесъл на н...
12.09.2017 20:32
Гете, ти съвсем си се отнесъл на някъде:)
Очакваш опровержение от порф. Гиндев:)))) И какво да ти опровергава бре Гете? Че той е написал образцова от гледна точка на историята статия, направил е превъзходен анализ. Ти не си изразил нито един аргумент против написаното от него, не си оборил нито един факт от изложените... та какво да ти опровергава?
Професор "Гиндев е друга бира", ти Гете се радвай, че има и такива като мен да ти опонират:)))

Казваш СССР и капиталистите били като дупе и гащи - аз как да те оборя? Ако многото книги които си прочел са те довели до това "прозрение", то може би ще е добре да прочетеш някоя друга огромна купчина от книги която да ти го избие от главата.
Казваш СССР ни поставил в икономически партер. Извинявай Гете, но подобна безумщина не е присъща на начетените хора.
СССР помогна на България да развие своя собствена промишленост от нулата. Помогна със специалисти, с технологии, със суровини. През целия период на членството ни в СИВ, СССР ни предоставяше нефт, газ и други ресурси на преференциални (да не кажа символични цени). И забележи Гете, СССР не беше чуждестранен инвеститор точещ печалби от собствеността си у нас - не всичко беше наше. Благодарение на интеграцията ни в СИВ, продукцията ни се реализираше 100% и дори не достигаше, в резултат имаше 100% заетост, безработицата бе някаква екзотика която учителите трудно обясняваха на учениците си. В следствие на тази заетост и стабилните доходи от труд, престъпността бе пренебрежимо ниска в сравнение с днес. Черноморието ни беше прекрасно и всяко българско семейство можеше да си позволи да почива там - забележи ДА ПОЧИВА, а не да ходи да слугува на лумпени ритащи го по главата.
Ако ти това наричаш партер, то как ще наречеш положението ни в "общия ни европейски дом"? Австрийци и германци ни помогнаха да изградим търговия и ето ти Била, Кауфланд, Лидл... чиято печалба отива къде? И работниците взимат колко?
цитирай
16. merlin68 - Аз Гете, не съм комунист и за разлика ...
12.09.2017 20:58
Аз Гете, не съм комунист и за разлика от теб никога не съм бил! Достатъчно интелигентен съм за да схвана още от ученическите си години, че необходимия за изграждането на комунизма прогрес в човешкото съзнание го няма. Знаеш ли Гете, такива като теб как се отнасяха с такива като мен по онова време?
Обаче, Гете, проф.Гиндев е абсолютно прав когато пише:

"Вторият цивилизационен избор България направи и на 9.09.1944 г. и с него тя се превърна И в „държава на Разума”, тръгнала по спасителния алтернативен път за оцеляване на Човечеството – България стана от европейска Световна държава."

Това Гете, е избора на разума пред алчността. Осъзнаването, че при растящ технически прогрес и непомръдващ прогрес в човешкото съзнание, човечеството неизбежно ще се затрие разкъсвано от индивидуалната алчност. Огромните печалби на единици означават мизерия за хиляди, след печалбата - потоп. Защо Гете, днес дишаме по-мръсен въздух от преди 30 години когато промишлеността ни беше десетки пъти по-развита от днес? Ще ти кажа - защото хората нямат пари и се топлят с всякакви боклуци и защото пускаме чуждия товарен трафик да ни опушва за жълти стотинки. Въобще Гете, като се замислиш малко и надявам се ще вденеш, че ЧАСТНИЯ ИНТЕРЕС НЕ МОЖЕ ДА РЕШИ НИТО ЕДИН ОБЩЕСТВЕН ПРОБЛЕМ. Това се отнася с пълна сила и за международните проблеми. Техническия прогрес създаващ все по-мощни средства за масово унищожаване, пренаселването на планетата, глобалните промени в климата в следствие на необузданата човешка алчност + поставянето на частния интерес пред обществения, тласкат човечеството към гибел.
Така, че Гете, аз не съм комунист, просто искам да живея в нормален свят в който ценност не са парите, а живота.
Социализмът имаше всички шансове да постигне такъв свят - свят в който не печалбата на някой си, а целесъобразността за живота на хората е водещ принцип. Свят в който ценности са нормалността и умереността, а не екстравагандните прищевки на шепа откачени банкери.
цитирай
17. get - @ 15. merlin68 - Отново ПОВТАРЯМ ЗА НЕРАЗБРАЛИТЕ - Предизвикателството ми е към Гиндев!
12.09.2017 20:58
- Изкушаваш ме - да ти кажа нещо от сорта на Пеню Пеневото ... към милиционера Джафер!?

- За трите години от 1944 - 47 год. бюджета на България е натоварен с 140 млрд. лева ПО ИЗДРЪЖКАТА НА ОКУПАЦИОННАТА съветска АРМИЯ! Бюджета ни(в приходната си част към него момент) - възлиза на около 43 млрд. лева!
- Сталин ЕДНОСТРАННО ПРОМЯНА ЦЕНОВИТЕ КУРСОВЕ - при извършване на двустранните ни разплащания - като за българската продукция изнасяна в СССР - се извършва по курс: рубла - долар ... в съотношение: 4 : 1 - което е дотолкова нереално, та нашата реекспортира от съветските търговци - като те отчитат печалба: два до четири пъти, спрямо това, което им е коствало да го закупят от нас!
- Именно на Трайчо Костов верен комунистически васал, на червеният-сатрап Сталин(а с него и на председателя на БНБ и още десетина служители от министерства на икономиката, промишленост и др.) това му взе и главата!
- Искаш ли да започна да ти цитирам - не изсмукани от пръстите(разбирай в-к "Дума") твърдения а от документалистика писана от него време ... Да започна примерно с книгата: "Процеса срещу Трайчо Костов и неговата ...", да продължа с Милован Джилас и двете му книги, с още три книги от съветски автори писали по въпроса - писна ми да си говоря с "руско радио" - теб визирам Мерлинчо ... "български патриоте" ... знаещ нещата от преразкази! А не като мен УНИЖАВАН ОТ ПРИСЪСТВИЕТО НА УСКИЯТ ГАУЛАЙТЕР(СЪВЕТНИК) във ведомството в което служех - на който следваше да докладваме едва ли не с ПРЕДИМСТВО ПРЕДИ БЪЛГАРСКИЯТ МИ НАЧАЛНИК - Хайде не ме карай да си спомням "тези времена на безкористна помощ и дружба" ... та направо побеснявам!
- И на времето не им мълчах ... за това, ме пратиха да "служа" в най-забитият селски район на варненско! Спри защото ... самият вербален досег с теб ме карат да се чувствам омерзен! Разбра ли РОБЕ - който не само страни от стремежа към свобода, но оправдава и разукрасява своето робство ...!

П.П.
- Мерлине - знаеш ли КОЛКО СИ ДАЛЕЧ ОТ НЕЩАТА ЗА КОИТО СИ ВЪОБРАЗЯВАШ ЧЕ ЗНАЕШ И ИМАШ САМОЧУВСТВИЕТО ДА МЕ ПОУЧАВАШ ... ??
- Именно ТЕХНИЧЕСКИЯТ ПРОГРЕС (както го наричаш) бе ПРИОРИТЕТНО В ПЛАНОВАТА ИКОНОМИКА НА СОЦИАЛИЗМА!
- Ама защо - за да разбереш ... ще трябва да ти обяснявам - целият "Капитал" на Маркс! Именно заради това ВОЛУНТАРИСТИЧНО довеждащо до ДИСПРОПОРЦИИ В ИНДУСТРИЯ и ИКОНОМИКА - доведоха до ПРОВАЛА НА СОЦИАЛИЗМА - като ретроградна и НЕОБСЛУЖВАЩ ОБЩЕСТВЕНОТО ТЪРСЕНЕ - икономическа система!!?

- Извинявам се за изтърваните в по-горният пасаж нерви - но просто ме разбери: ЖЕЛАЯ ДА КОМЕНТИРАМ С ГИНДЕВ - той поне КАТО ЗАПОЗНАТ С МАРКСИСТКАТА ИДЕОЛОГИЯ - има вероятност да ме разбере и отговори адекватно ... не да си "чешем езиците" без всякаква надежда не само за чуваемост а и за ... ?!
цитирай
18. ferhunde - пак вони на комунизъм и всеки, който хвали 9 септември, е гад
12.09.2017 21:24
В България няма точна статистика на жертвите на комунистическия терор. Повечето изследователи и историци приемат, че през първите няколко месеца след 9 септември са избити без съд около 30 000 души. През февруари 1991 г. министърът на вътрешните работи Христо Данов обявява пред Народното събрание цифрата от 25 000 убити и безследно изчезнали.
Мащабите на комунистическите репресии се илюстрират най-добре при паралел с броя на жертвите в периода 1923-1944 г. Според проучване, извършено от избраното през 1945 г. Народно събрание, жертвите са 5632 души – убити, екзекутирани, починали в затворите или вследствие на престоя им там.
Между 1941-1944 г. 357 души (не само участници в съпротивата) са осъдени на смърт и екзекутирани. Изследвания на броя на жертвите до 9 септември 1944 г. са правени и от Музея на революционното движение в България, създаден и ръководен от БКП.
цитирай
19. ferhunde - През 1944-1947 около 600 000 съв...
12.09.2017 21:25
През 1944-1947 около 600 000 съветски войници и офицери пребивават на българска земя за различен период от време.Секретни междуправителствени споразумения уреждат тяхната издръжка за наша сметка. Нещо повече – всички заплати, командировъчни и режийни, по изрично настояване на съветската страна, им се изплащат в долари. става въпрос за суми, които многократно надхвърлят доходите на среден български гражданин. Установената тогава практика се прилага и от началото на 50-те до края на 80-те години – всички т.н. съветски специалисти са на пълна валутна издръжка от българска страна. Издръжката на съветските окупационни войски е изключително тежко натоварване за българския бюджет, тя значително надхвърля наложените на България следвоенни репарации.

Със специално решения на МС на НРБ представителите на Съветското командване дори са били освободени от задължението да представят отчетни документи за извършените от тях разходи на българска земя. На практика всеки ден от правителството се гласуват огромни суми (300 – 600 млн лв) за издръжката на Червената армия, за която до края на 1945 биват похарчени 23 млрд лв, а до края на 1947 г. – 60 млрд лв. Когато средствата в държавния бюджет се изчерпват, за издръжката на червеноармейците отиват и сумите, събрани от населението по т.н. Заем за свободата.

Изнемогвайки под това непосилно време, към края на 1945 МС се осмелява да помоли В. Молотов да бъде преустановено “това безумие, защото хазната ни няма повече средства”. Москва обаче не само не се трогва, но продължава да иска още и още, повече и все повече, с аргумента, че България като “победен съюзник на Хитлер” би трябвало да е дори благодарна, че дава “само толкова”. Цифрови данни за сравнение: 1. Количество на парите в обръщение: 1945 – 70 млрд лв; 1946 – 80 млрд лв; 1947 – 76 млрд лв. 2. Банкови влогове на населението: 1945 – 12 млрд лв; 1946 – 14 млрд лв; 1947 – 34 млрд лв. 3. Средна месечна работна заплата през 1947 г. – 10 000лв.
цитирай
20. ferhunde - Писмо от Г. Димитров до Сталин, 22 ...
12.09.2017 21:28
Писмо от Г. Димитров до Сталин, 22 септември 1944 г., отн. поведението на Червената армия в България. “На редица места има случаи на насилие по отношение на местното население от страна на отделни военнослужещи:

1. Произволно се вземат от местното население работен добитък, каруци, хранителни продукти и др., без да се уведомяват местните власти и без съответното оформяне на иззетия добитък и хранителни продукти;

2. Произволно се изземват държавни и частни моторни превозни средства и смазочни масла. Това води до проваляне на есенната сеитба.

3. Някои военнослежещи в пияно състояние влизат нощем в домовете на хората в градове и села с цел грабеж, а внякои случаи – изнасилват жени и убиват мъжете им. Така напр. в с Дивдядово, Шуменско, наред с другите хора е убит и един от старите членове на Партията. Доколкото такива произволни действия внасят голямо смущение сред населението, което с неописуема радост и възторг посрещна Червената армия, моля да се направи всичко възможно за тяхното по-бързо прекратяване”. Ама си ги е бивало освободителите, а?!
цитирай
21. merlin68 - Присъщо на робът е, когато госпо...
12.09.2017 21:51
Присъщо на робът е, когато господаря му умре да вика - да живее господаря... и да се оглежда кой ли ще е той! Та така и с бившите комунисти станали демократи.
В защитата на господаря всичко е позволено - да се цитират измислици като факти, нищо явното им несъответствие на резултатите. Спомняш ли си Гете, що писаници бяха докато да схванеш, че България не е платила никакви сто тона злато за Освобождението си... пардон, за окупацията си от Русия? А сега нови "факти" за нов "окупационен дълг" - три пъти и кусур повече от държавния бюджет:))) Резултата Гете, ако "фактите" ти бяха верни, щеше да е икономическо затъване на страната, глад и мизерия. За твоя радост, докато си служил на господарите от БКП и КПСС, такова затъване на страната ни не е отчетено от Стопанската история. Нещо повече, в споменатия период имаме икономически ръст и той е висок, устойчив и трае десетилетия. Факт, безпристрастно отчетен в Стопанската история е, че такъв икономически ръст както в периода на социализма България не е преживявала в 1300 годишната си история. Днес по логиката на роба сменил господаря, ти искаш да пренапишеш историята. Но на мен не ги пробутвай тези номерца, аз Гете не съм бил роб нито на БКП и СССР, нито на демокрацията и САЩ.
От преразкази знам много неща, но на още повече преразкази не съм се доверявал. По отношение на социализма и демокрацията в България, зная достатъчно от първо лице единствено число. И това което съм видял и знам никак не съответства на желанията на слугите на новите господари.
цитирай
22. get - :)) Присъщо на робът е, когато :)) !
12.09.2017 22:16
merlin68 написа:
Присъщо на робът е, когато господаря му умре да вика - да живее господаря... и да се оглежда кой ли ще е той! Та така и с бившите комунисти станали демократи.
В защитата на господаря всичко е позволено - да се цитират измислици като факти, нищо явното им несъответствие на резултатите. Спомняш ли си Гете, що писаници бяха докато да схванеш, че България не е платила никакви сто тона злато за Освобождението си... пардон, за окупацията си от Русия? А сега нови "факти" за нов "окупационен дълг" - три пъти и кусур повече от държавния бюджет:))) Резултата Гете, ако "фактите" ти бяха верни, щеше да е икономическо затъване на страната, глад и мизерия. За твоя радост, докато си служил на господарите от БКП и КПСС, такова затъване на страната ни не е отчетено от Стопанската история. Нещо повече, в споменатия период имаме икономически ръст и той е висок, устойчив и трае десетилетия. Факт, безпристрастно отчетен в Стопанската история е, че такъв икономически ръст както в периода на социализма България не е преживявала в 1300 годишната си история. Днес по логиката на роба сменил господаря, ти искаш да пренапишеш историята. Но на мен не ги пробутвай тези номерца, аз Гете не съм бил роб нито на БКП и СССР, нито на демокрацията и САЩ.
От преразкази знам много неща, но на още повече преразкази не съм се доверявал. По отношение на социализма и демокрацията в България, зная достатъчно от първо лице единствено число. И това което съм видял и знам никак не съответства на желанията на слугите на новите господари.


"Всяко садиво, което Моят Отец Небесен не е насадил, ЩЕ СЕ ИЗКОРЕНИ;
оставете ги: те са слепи водачи на слепци. АКО ПЪК СЛЕПЕЦ СЛЕПЕЦА ВОДИ, и двамата в ямата ще паднат.”.

- Евангелие от Матея

- Горното приляга за социализма, за който ни учеха, че е "обществен строй" ... изповядван от духовни слепци и морални инвалиди!

- А за случай като твоя - по приляга пушкиновото? :)))!

"Полу-милорд, полу-купец,
Полу-мудрец, полу-невежда,
Полу-подлец, но есть надежда,
Что будет полным наконец." :((( !

ИЗВОД-СУМА(обобщение):
- Пост-социлистическия носталгик е като рогоносеца? Последен от цяло село разбира истината, че жена му(разбирай комунистическата партийна номенклатура) цял живот го е правила на идиот!
цитирай
23. get - - Отново обръщайки се към професор Гиндев - с риск да бъда досаден до невъзпитаност - Ще го запитам?
13.09.2017 12:22
- Вие в материала си изтъквате - че "Девети Септември" - е едва ли не резултат от ДОГОВОРЕНОСТ - между СССР и тогавашното марионетно "ОФ правителство" - Но?

- Но какво ще кажете по отношение на следните факти?

1.
"Ако ние видим, че започва да печели Германия, ние следва да помагаме на Русия, а ако започва да надделява Русия - следва да помогнем на Германия. По такъв начин, нека те се избиват една друга, колкото може по-дълго !" - изявление на сенатора и бъдещ президент на САЩ, Хари Труман във в-к "Ню Йорк таймс" от от 24 юни 1941-та
2.
Сталин, ТАЗИ ПОСРЕДСТВЕНОСТ като МАРКСИСТ-ТЕОРЕТИК - освен, че е най-големият "лингвист" сред политиците - вероятно е и най-великият "икономист", тъй като, две години ПРЕДИ СЪБИТИЕТО, „пророчески предрича” за предстоящата Икономическата криза, разтърсила САЩ а след това и целият свят?
- Това се съдържа в изявлението му на, на ХV конгрес на ВКП(б),(3 декември 1927 г.):
"Стабилизация капитализма становится все более и более гнилой, неустойчивой"! Откъде или от Кой може да почерпи тази информация ... можем да разберем от ... ?
3.
Отговора на предходната енигма-сталин, според мен се съдържа, в ето този цитат, от книгата "Властелини на финансите" ... и не само в нея?
"Смята се, че Голямата депресия, която започва през 1929 г., настъпва поради стечение на събития, намиращи се извън контрола на хората и правителствата.
Всъщност, решенията вземани от една малка група управители на централни банки, са основната причина за икономическото сгромолясване, което подготвя почвата за Втората световна война и отеква още десетилетия след това."

Извод - обобщение?
- Но нещата не са такива, каквито изглеждат на нас непредубедените читатели ... на пръв поглед? - Затова следва да прочетем, още доста за да разберем:
- Кой създаде диктаторите Сталин и Хитлер?
- Кой въоръжи страните им? ... и най-накрая
- Кой бе, не прекият извършител, а подбудителя (и пряк виновник, който все още стои "в сянка) за Подготовката и избухването на Втората световна война?!

За това, което твърдя можете да се уверите от казаното в следният анализ на professor David Dillx - from Leeds university?
- Материала го има и на руски със заглавие: "ЧЕРЧИЛЛЬ, ИДЕН И СТАЛИН: ШТРИХИ К ПОЛИТИЧЕСКИМ ПОРТРЕТАМ." - в който професора Е КАТЕГОРИЧЕН!
Цитат:
"Robert Anthony Eden, 1st Earl of Avon(той и външен министър на UK към него момент - д.м.) ... побывал в Анкаре, дважды - в Вашингтоне и Квебеке, трижды - в Афинах и Москве, четырежды - в Каире. Он участвовал в конференциях в Тегеране, Ялте, Сан-Франциско и Потсдаме, вместе с госсекретарем США Корделом Хэллом присутствовал на встрече министров иностранных дел в Москве осенью 1943 г., В ХОДЕ КОТОРОЙ Великобритания и США вместе с СССР, ПРИШЛИ К БОЛЬШЕМУ ВЗАИМОПОНИМАНИЮ по ВОПРОСАМ ПОСЛЕВОЕННОГО УСТРОЙСТВА, чем то имело место позже."

- От това СЧИТАМ ЗА ПОГРЕШЕН АНАЛИЗА И НАЙ-ВЕЧЕ ИЗВОДА ВИ за "ЦИВИЛИЗАЦИОННИЯТ ИЗБОР" на България!?
- Както през есента на 1940 г. и до март 1941 г. ние сме поставени ПОД ТОТАЛЕН ПОЛИТИЧЕСКИ НАТИСК от СЪЮЗНИЧКИТЕ-АГРЕСОРИ сталиновата РУСИЯ и хитлеристка ГЕРМАНИЯ - България да се включи на страната на Тройственият съюз - така и още през 1943 година - великите сили в лицето на САЩ, Британия и СССР, ВЕЧЕ СА СЕ СПОРАЗУМЕЛИ относно - КАКВА ЩЕ Е ПОЛИТИЧЕСКАТА СЪДБА НА БЪЛГАРИЯ след КРАЯ НА ВОЙНАТА!!

- България по силата на това ПОПАДА В ЗОНАТА НА ОКУПАЦИЯ на Съветска Русия ... с предварителното съгласие на "демокрациите" Англия и САЩ !!
- Така че, да ПРЕДСТАВЯТЕ АКТА НА ОКУПАЦИЯ - ЗА ОСВОБОЖДЕНИЕ Е НАЙ-МАЛКОТО ... !!?
цитирай
24. kgangelov - get ли си, put ли си не знам
13.09.2017 18:45
Но си изпаданал в ситуация, описана от поета като

погледът мътен,
умът не види,
добро ли зло ли
насреща иде

Какво е била България, после - какво беше?

Производство на основни продукти

Продукт 1939 1960 1970 1980 1989

Ел. и топлоенергия (индекс) 100 1800 6700 12700 17400
Хран. Вкусова пром (индекс) 100 653.4 1400 2200
Текстилна пром. (индекс) 100 1100 2400 4100 5600
Цимент - хил.тона 225 672 3668 5359 5036
Тютюн. изделия - хил.тона 3.9 13.6 55.1 85.2 85.8
Калцинирана сода - хил. Тона 131 306 1497 1153
Месо - хил.тона 49 148 270 462 5876
Сирена - хил.тона 13 42 70 92 120
Кашкавал - хил.тона 3.5 9.6 13.9 16.8 34.9
Строителство - индекс 31 249 628 1100 1400
Селско стопанство - индекс 100 152 211 255 265
Пшеница -хил.тона 2003 2921 3095 3847 5425
Царевица зърно - хил.тона 1077 1505 2518 2256 2265
Домати - хил.тона 44 634 716 838 873
Винено грозде - хил.тона 546 482 621 745 587
Ориент.тютюн - хил.тона 41 60 112 103 65
Говеда/крави - хил.бройки 1495/537 1452/547 1279/589 1796/706 1575/609
Овце х.бр. 9028 9333 9678 10433 8130
Свине х.бр. 743 2553 2369 3808 4332
Мляко - млн.литри 669 1081 1583 2151 2438
Яйца - млн. Бр. 744 1221 1617 2434 2726
Добиви - кг/дка
Пшеница 131 190 299 397.3 476.5
Царевица зърно 135.9 235.9 372.7 384.5 399.9
Картофи 779.5 997.9 1172.2 854.1 1368.1

Такъв е резултатът от реализацията на основният идеологически компонент на теорията на Маркс – отнемане на господстващото положение на частната собственос, в стопанската структура на страната.

А какво е сега?

Частната собственост е основна форма на собственост, чиято неприкосновеност е закрепена в конституцията (ма моля ви се, как иначе).
И резултатите са налице.

Толкоз за ретроградния социализъм, окупацията от СССР и пр. глупости, резултат от интелектуалният ти напън.
Ялов, бих добавил.
Кам я сега, както се изразяват в някои краища на Родината, такава една ретроградна система.
Или една такава окупация.
Че да им се радваме.
цитирай
25. get - @ 24. kgangelov - - get ли си, put ли си не знам - На недоразумението обиждащо и приписващо, като "доказателство" ... ?
13.09.2017 20:02
... данните от социалистическата статистика - на база "абсолютни натурални показатели" - КАТО АБСОЛЮТНА ИСТИНА - за ПРЕВЪЗХОДСТВОТО на "реалният социализъм" над този, който наричаме "пазарен"! - Да му припомня един виц от "ерата на брежневският застой" - в който се коментираше: КОЛКО ВИДА ЛЪЖА СЪЩЕСТВУВАТ?
- Първата е благородната, втората обикновена, третата долна - а четвъртата СТАТИСТИЧЕСКА ЛЪЖА!

- Вече упоменах, че вследствие чепатият ми характер - или както казваха "критикувай смело и стягай торбата за село" - мен варненеца ме изпратиха до "командвам" най-забитият милиционерски участък в окръга?

- Предвид, дефицита на продукти за населението от първа необходимост (млечни и местни) ни бе поставяна наред и с другите задачи - да се борим с "дефицита"?
Та в тази връзка съм извършвал "непланови проверки" примерно при отчета ПОГОЛОВИЕ на едър и дребен добитък в селското-стопанство! Пояснявам за тези които са забравили или изобщо не са живели към този момент - Държавното ръководство, ПОДВЕДЕНО ВСЛЕДСТВИЕ "ПЛАНОВИТЕ" ОБЕЩАНЯ ЗА ПРОДУКЦИЯ В СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО - бе сключило НЕОБОСНОВАНО ГОЛЕМИ ИЗНОСНИ КВОТИ - примерно на телета и агнета за страните от Магреба(трябваше ни валута !). По причина, че НАТУРАЛНИТЕ се РАЗМИНАВАХА ДРАСТИЧНО, СЪС СТАТИСТИЧЕСКИТЕ РЕЗУЛТАТИ - се стигна да правим съвместно проверки, милиция с отдел Търговия по домовете на граждани частни производители на животни - държавните не достигаха да покрият търг. обеми! При тези проверки описвахме младите животни и примерно: ако има две - задължавахме селянина едното ДА ПРОДАДЕ НА ДЪРЖАВАТА а другото ДА ОСТАНЕ ЗА НЕГО!
- Отделно се правеха КПП-та при празници, като Гергьовден - Да не би някой СПЕКУЛАНТ, да тръгне да продава или носи на близки във Варна - НЕОПИСАНО ОТ НАС ЖИВОТНО!
- Района който обслужвах, АПК-то бе, специализирано,основно за МЛЕКО-ПРОИЗВОДСТВО. Цялата продукция(мляко) отиваше в "Сердика" - в селищната система под вид на млечни продукти СЕ ВРЪЩАШЕ почти ... нищо?
- Ей това бе "реалният социализъм" НА ДЕФИЦИТА другарю!
- При абсолютно ПРЕВЪЗХОДСТВО производство на ел. енергия - се стигна България през 1985 г. да наложи РЕЖИМ НА ТОКА - знаете ли защо - ако знаете ОБЯСНЯТЕ НА ОБЩЕСТВЕНОСТТА - Какви бяха причините?
- През следващата година СЕ ВЪВЕДЕ ОГРАНИЧЕНИЕ ПРИ ПРОДАЖБАТА НА ТЕЧНИ ГОРИВА - Кажете, защо?
- Накрая другаря ви Живков - реши да въвежда "пазарни механизми" в производството - спомняте ли си едно 65-то(мисля) ПМС ... или "бригадната организация на труда"?
- Спомняте ли си и знаете ли - Каква бе предисторията, която доведе "човека от народа" да направи закъснялото си с тридесет години "откровение" - звучащо: "СоциализЪма е едно недоносче" - като за това, той обясни: ние това го разбрахме още в началото на 70-те години!
- Това спомняте ли си го другарю социалистически статистик, представител на тази наука, която народа ни духовито я бе нарекъл "стъкмистика" ?

- Който не ми вярва - нека сам се убеди с очите и ушите си ... а ако има глава на раменете - ще разбере, кой крив - кой прав?
https://www/watch?v=zIHVSCcXolw

- Да не забравяме и другото - на което сам съм свидетел? Най-верният "син на партията" и потомствен партиен аристократ - бе човека ХАРЕСАН ОТ "КЛАСОВИЯТ НИ ВРАГ" - за Главен дисидент на Републиката ... той бе човека, който развеждаше из страната двамата американци Ран-Ът, които ни обясняваха за "шоковата приватизация" и че след нея икономиката на България - ще може да изхранва ПЕТ МИЛИОНА - Кой бе той, ами вече казах галеника на съдбата и висш-номенклатурен аристократ ... с баща и дядо комуниста, роденият в Москва Андрей Карлов Луканов ... това, защо пропускате да забравяте - другари-и-и!!

- За останалият народ - които не са от партийният номенклатурен елит, дирижиращ и до момента икономиката а от там и политиката на страната ни - за който поета е казал - Точно!

"погледът мътен,
умът не види,
добро ли зло ли
насреща иде"

ИЗВОД-СУМА(обобщение):
- Пост-социлистическия носталгик, е като рогоносеца? Последен от цяло село разбира истината, че жена му(разбирай комунистическата партийна номенклатура) цял живот го е правила на идиот!

- Продължите ли да вярвате на "фарисействащата червена номенклатура"(и на нейните метастази), ВИЕ ПРОСТОДУШНИ СЕСТРИ И БРАТЯ МОИ БЪЛГАРИ - знаете какво е написано на вратите на Ада: Надежда тука, всяка оставете!
цитирай
26. germantiger - здравей бай хуй kgangelov
13.09.2017 20:31
МОСКВИЧ НЕ Е МЕРЦЕДЕС макар да е краден опел в началото

ЗАЗКАТА НЕ Е БМВ

ЛАДАТА НЕ Е АУДИ

и никога няма да бъде

западняка ходеше на ниагара и бора-бора, ти ходеше до витоша

западняка имаше бяла и черна техника на ниво - ти имаше 50 кила "рубин"

западняка караше порше - ти чакаше 10г за кола

закривай - НРБ УМРЯ, А СССР Е ГРОБ

понеже си ербап - пиши ми на лични твоя номер и да се чуем лично за да уясним докрай статистиката и за да си мотивиран да спомена

ДЯДО МИ ГЕРМАНЕЦА, КАТО ХАУПТМАНН/КАПИТЕН/КАПИТАН В 36 id (mot.) е свалил/отстрелял 2 съветски войника, а един работническо селски червен войскар е оставил да агонизира в снега, вероятно и той гибирдясал - горд съм че е убил 3

и не се бави, по-смело, загащи се и не бъди страхливец - чакам номер на лс и ако не сега, то утре ще ти звънна - тая вечер ще шибам бугарки, рускини или квото дойде
цитирай
27. germantiger - ясно ли е червени мърши
13.09.2017 20:32
БЪЛГАРИЯ НИКОГА (или поне в близките десетилетия) НЯМА ДА СЕ ОПРАВИ, ЗАЩОТО:

1. След 1990г. никой червен не бе съден, червените пари не преминаха в държавата, а с тях бе създадена квазиикономика! Фалшивия фундамент, извратеното „стопанство и пазар”, мутренската среда са непреодолими и господстващи. Техните последствия дават и ще дават „плод” поколения подред!

2. Манталитета на бгработника (не всичкия – има чудесни млади и не само млади качествени професионалисти) да скатава, спи, краде и ПИЕ на работното място. Манталитета на бгработодателя (не всичкия – има съобразителни и коректни шефове) да плаща малко и със закъснение. Тези „две воли” са деструктивни, непродуктивни и традиционни!

3. Външните фактори – те са едва на трето или последно място за мен. Планове, общества, конспирации, велики сили и сие може да има и може би има, но те са след българина и неговите вини (не обикновения българин, който е ЖЕРТВА, а „необикновения” посткомунист - дивкапиталист или въобще изцеждащ своя народ. За проблемите на българина не е виновен баварския селянин, винаря в Бургундия и Шампан, лондонския финансист, австрийския коцертмайстер или друг нейде. До момента България получава повече пари, отколкото внася в ЕС (не съм му фен)! Сред външните ликвидатори на България пиша първо Россия и нейното лоби тук, след това турското, американското и европейското мисля въобще е последно – като влияние и вина!

Проблемите на България са на ПЪРВО МЯСТО тук – сред нейните предатели, печалбари, лъжетърговци или олигарси. За тези, които пишат срещу Европейския съюз и САЩ – защо децата ви бягат там, а не в Сибир, Куба и Корея?! Колко българи живеят в Щатите и кълнейки САЩ, заклевате ли българските си наследници?!

Когато пишете анти западна Европа и Америка, сещате ли се какво имате вие – там?!

Имате бгкръчми и ресторанти десетки (със сайтове) в „германия”, едно хубаво рекордно хоро си спретвате на стадион в Берлин, имате си бгучилища в Лондон, имате си ден на България в Чикаго и читалища също, в Испания и села с мнозинство в населението бгемигранти... Чужденците имат ли тук това и ако го имаха как вие бгнационалистите бихте писали против тях?!

ДЪРЖАВА В КОЯТО КОМУНИСТИТЕ НЕ БЯХА СМАЗАНИ, А БЕШЕ СЪЗДАДЕН ИКОНОМИЧЕСКИ МОДЕЛ ЗАМИСЛЕН ОТ ТЯХ, ДЪРЖАВА В КОЯТО МУТРИ И ДЕБЕЛИ ВРАТОВЕ БЯХА ГЕРОИ НА ПРЕХОДА (подобие само в Россия и никъде другаде), ДЪРЖАВА В КОЯТО МАНТАЛИТЕТА ДА МАЧКАШ РАБОТНИКА И ДА РАБОТИШ НЕУСТАВНО Е ПРАКТИКА...
ТАКАВА ДЪРЖАВА НЯМА ОПРАВЯНЕ!

ВСЯКАКВИ НАДЕЖДИ, МИСЛИ И ФАНТАЗИИ ЗА БЪДЕЩЕ, ПРОМЯНА КЪМ ДОБРО СА АБСУРДНИ, НАИВНИ И ИДИОТСКИ – БЕЗУМНИ! Цената ще бъде платена и тя се плаща не от днес, дай Бог да не е смъртта на цяла една нация (уж невъзможно, но дали?!).

Всеки, който си въобразява и се надява да има добро и по-добро е глупак!
цитирай
28. germantiger - айде червена курво
13.09.2017 20:51
ангел ли си, ангелина ли си
цитирай
29. kgangelov - Ех get (put го тълкуваш превратно - не ми е такъв адета)
13.09.2017 21:59
Установявам,
че цифрите, които приведох, не можеш да ги оповергаеш.
Твърдиш, че статистиката тогаз била стъкмистика.
И що така?
Да не би да мислиш, че в 1980 г. съзнателно са изкривили цифрите, щото да можем в 2017 да се дърлим?

A откъде бе, приятел, черпиш своите доводи?
От твоите… оперативни… действия… да кажем?
Не оспорвам, дори вярвам, че си прав в твърденията си.
Но те са частни, в смисъл, единични.
Камбанирията ти приятел, твоята камбанария е, била твърде ниска.

От нея видял ли си, че България е в първата десетка на произвеждащите и търгуващи с оръжия?
Че СОМАТ е първа в Европа по превоз на товари по оста Западна Европа-Иран?
Че Балканкар е трета по големина в света?
Че в космоса летят наши уреди?
Че светът и днес произвежда ал. джанти по наша технология?
Че страната имаше позиции в близкия изток, aрaбския свят, Африка?
Че народът стана от 6.5 на 9 млн.?
Че образованието беше безплатно и достъпно?
Че същото важеше и за здравепазването?
Че 80 % живееха в собствени жилища?
Че в страната се изградиха десетки язовири, централи, лека и тежка промишелност и това даваше хляб на хората?
Че храната в столовете беше без пари?
Че летуването беше достъпно за всички?
И пр. и пр. и пр.
После се чудите откъде се взе соц. носталгията?
Имаше ли проблеми?
Да разбира се.
И тежки – при това.
Но глобално погледнато – бяхме добре и вървяхме нагоре.

Защото миличък, такъв е резултатът от реализацията на основният идеологически компонент на теорията на Маркс – отнемане на господстващото положение на частната собственост в стопанската структура на страната.
А какво е сега?
Частната собственост е основна форма на собственост.
И резултатите са налице.
Някои търсят все нечия ръка, (на ДС – задължително), че да си обяснят очевидния български провал.
Това е все едно да обвиняваш за всички успехи и неуспехи 30 години след 9.9.1944, я Дирекция на полицията, я цар Борис, я Муравиев, я Богдан Филов, я Никола Гешев.

ППП. Грешиш ако мислищ, че Луканов ми е кумир.
цитирай
30. get - @ 29. kgangelov - Ех get (put го тълкуваш превратно - не ми е такъв адета) - А вие "миличък", знаете ли, че ... ?
13.09.2017 23:14
... този спор, който ние с вас сме го подхванали - е воден от други хора, много по-подковани от нас двамата в марксистката идеология?

- Единият се е казвал Ленин, а другият Карл Каутски?
- Вторият още през 1921г. в произведението си Von der Demokratie zur Staats-Sklaverei, ; в превод: "От демокрация към държавно РОБСТВО", критикува болшевиките и строя им - казвайки?!

"Бухариновци, Лениновци, Троцки, с НИЩО НЕ ОТСТЪПВАТ на Бурбоните, Хабсбургите и Хохенцолерните С ВКОПЧВАНЕТО СИ ВЪВ СВОЯТА САМОДЪРЖАВНА ВЛАСТ! При това, съвсем не е важно, че виждат себе си, подобни на Владици "по Милостта Божия" а не поради "милостта на пролетариата". Или като че ли СЯКАШ ПРОЛЕТАРИАТА ИМ е ВЪЗЛОЖИЛ НА БОЛШЕВИКИТЕ ДИКТАТОРСКИ ПЪЛНОМОЩИЯ ЗА ВЕЧНИ ВРЕМЕНА, което се явява такава фикция - какъвто е и бог с неговите помазаници, за каквито се считат царските династии?
И БОЛШЕВИКИТЕ И МОНАРСИТЕ са с обща твърда убеденост, ПО-СКОРО ДА ЗАГИНЕ И ЦЯЛАТА СТРАНА ОТКОЛОТО ДА СЕ ОТКАЖА И ОТ ЧАСТИЦА ОТ СВОЯТА НЕКОНТРОЛИРАНА ОТ НИКОГО ВЛАСТ."
(...)
В аргумента си за РЕАКЦИОННИЯТ ХАРАКТЕР НА БОЛШЕВИЗМА - четем точната според мен ДОРИ И ЗА МОМЕНТА ПРЕЦЕНКА?
"Държавното робство - такъв е кулминационният момент при болшевисткият комунизъм. А когато експеримента - няма да им се получи, то няма да им остане нищо друго освен да се върнат към ДЪРЖАВЕН КАПИТАЛИЗЪМ, в което за Русия няма нищо ново, тъй като капитализма от време оно е съществувал само поради милостта на Господаревата власт."

- Това Каутски го пише КРИТИКУВАЙКИ "НАРОДНАТА" БОЛШЕВИСТКА ВЛАСТ - След като е разгонила ЗАКОННО ИЗБРАНОТО УЧРЕДИТЕЛНО СЪБРАНИЕ и ПОРАДИ МНОГОМИЛИОННИТЕ ЖЕРТВИ НА ГЛАДНА СМЪРТ - ДОПУСНАТИ СЪЗНАТЕЛНО ПАК ОТ ТЯХ по време на НАТРАПЕНАТА ОТ ТЯХ НА РУСИЯ ГРАЖДАНСКА ВОЙНА!

- А относно СТОПАНСКИЯТ И ИКОНОМИЧЕСКИ ВЪЗХОД НА ДЪРЖАВАТА И НАСЕЛЕНИЕТО БЪЛГАРСКИ - това стана НЕ ПОРАДИ - А против ИДЕОЛОГИЧЕСКИТЕ ПОСТАНОВКИ, ЗАД КОИТО ВИЕ КАТО УБЕДЕН БОЛШЕВИК СЕ КРИЕТЕ - Защото не социалистическият строй и Партията СА ТЕЗИ КОИТО СЪЗДАВАТ МАТЕРИАЛНИТЕ БЛАГА А ОТ ТАМ И ИКОНОМИКАТА - А попуканите и мазолести ръце на НАРОДА БЪЛГАРСКИ - който СЪС социализма докато властваше в страната ни УСПЯХТЕ ДА ПОКВАРИТЕ и РАЗВРАТИТЕ та от ГОРД СТОПАНИН - с подаянията си чрез централизираната и поради това ИКОНОМИКА НА ДЕФИЦИТА, го сторихте на един роб, тоест човек загубил чувство за достойнство и упование в собствените сили !

- Защото само един икономически свободен човек - може да бъде такъв и политически!
цитирай
31. kgangelov - Критикувал бил Кауцки
14.09.2017 01:20
още в 1921 болшевиките и строя им?
Ти сериозно ли?
В 1921 в Русия е пълен хаос.
В ход е Гражданската война.
Борбата е била на живот и смърт.
Какъв строй е видял Кауцки, в царящата анархия, че се изхитрил и да го критикува?
Кауцки може да си говори каквото ще, но никаквата партия на болшевиките увлича огромни маси хора на своя страна.
Това не можеш го заобиколи.
Следва да бъде осмислено
В какво се изразява вкопчването във властта на Ленин, Сталин и пр.?
Щото днес вкопчването във властта има съвсем ясни икономически измерения.
Което не можеш намери в тези по-горе.
Болшевиките създават държава, която в 1941-1945 скършва икономическия гръбнак не на Германия, на цяла западна Европа.

Казваш

Защото не социалистическият строй и Партията СА ТЕЗИ КОИТО СЪЗДАВАТ МАТЕРИАЛНИТЕ БЛАГА… А попуканите и мазолести ръце на НАРОДА БЪЛГАРСКИ

Че попуканите мазолести ръце на народа български са налице и преди 9.9.1944.
Де ги съответните резултати?
Няма ги.
Що тъй?
Някакви идеи?
Само не започвай пак със статистиката.
Не Партията (П?) е създала материалните блага – ми зависи какво разбираш под Партия.
Щото партийните членове към 10.11.89 са милион. Трудно ми е да кажа точно, но това са около 20 -25 % от трудоспособното население.И казваш, че никой от тях нищо не е създал?
Хайде де?
Ми че те бяха мои колеги, на съседното бюро, на съседния струг, в съседния самосвал. Как така нищо не са създали.
Не стои ли в основата на техническия прогрес у нас Иван Попов.
Ами инж. Иван Пехливанов?
Ами акад. Ангел Балевски?
Ами акад. Кирил Боянов?
Все БКП-ейци
Има една книга, приятел – от Девети до Десети
Редактор й е Димитър Иванов - да Митьо Гестапото
Консултанти – акад. Георги Марков и проф. Александър Фол
Авторите са много – 62 души
Болшинството са или СТОПАНСКИ! ръководители от най-висок ранг или утвърдени учени
Е, и някои други – Бойко Борисов, например
Това е висока камбанария
Друга е гледката от там
ПП
Кой си ти, че да ме намираш покварен, роб, без достоинство?
ППП
Какво е свобода, любезни?
цитирай
32. get - @ 31. kgangelov - Критикувал бил Кауцки - Първо ... ?
14.09.2017 11:35
... вземете и се запознайте с произведението на Каутски и по отношение на какво той го пише - За какво критикува "болшевиките"? Тъй като това явно не вие влизало в програмата минимум на АОНСУ ?!

II-ро

Кой си ти, че да ме намираш покварен, роб, без достоинство?

Отговор: Защо приемате себе си за роб - на такива вие обърнахте, измаменият от вас пролетарий и селянин - ВИЕ СТЕ НОМЕНКЛАТУРЕН ЧЕРВЕН-ФАРИСЕЙ ?! За такива много прилягат думите на Спасителя?
"Ваш баща е дяволът; и вие искате да изпълнявате похотите на баща си. Той си беше открай човекоубиец и не устоя в истината, понеже в него няма истина. Кога говори лъжа, своето говори, защото е лъжец и баща на лъжата.
А понеже Аз говоря истината, не Ми вярвате.
(...)
Който е от Бога, той слуша Божиите думи. Вие затова не слушате, защото не сте от Бога."

- А че не сте от Бог, а от дявола, вие болшевиките-фарисеи, се вижда от страстта(изкушеността) ви към кръв, насилие и неистини?
- Ето пример за тези НИСКИ СТРАСТИ в речта на В. Коларов от юни 1919 година ?

"Прочее ние сме поставени пред една алтернатива. Буржоазията и нейните опашки казват: „Еволюция, реформи, полека-лека". Еволюция, ама ние сме в задънен сокак! Еволюция в стената, удри си челото в твърдата скала – на това ви канят буржоазията и нейните „леви" спасители.
Ако имате още лишна кръв и лишни сили, ако искате да продължите великия пример на известния средновековен рицар Дон Кихот, следвайте тяхната рецепта.
Втората алтернатива – това е РЕВОЛЮЦИЯТА!
- „А-а, революция, КРЪВ, вие, тесните социалисти, не сте се наситили на кръв, вие проповядвате още гражданска война!" - край на цитата!
Допълнение: Кога говори това Коларов - след потреса на "войнишкото въстание", когато в едни Бавария и Унгария ... тамошните "бошевики" създават червени сатрапии - за щастие, не за дълго!

ППП
Какво е свобода, любезни?
Отговор:
- Свобода абсолютна - няма ... в такава вие убеждавате единствено нискочелите си симпатизанти!
- В общество близко но не и припокриващо се с "идеята ви за"свободата"" - което е КОМУНАТА, може да живее САМО ДУХОВНО ЗРЯЩИЯТ АЛТРУИСТ - в исторически план КОМУНИСТИТЕ ДОКАЗАХА, ЧЕ НЕ СА И НЯМА ДА БЪДАТ ТАКИВА?! Защото всичките ви опити за ново-социално строителство ... крайният резултат е като при ционизма, ГЕТО или кибуц!

В заключение?
- След поредният си безплоден спор с оръженосеца си чревоугодник Санчо - който държи на тезата, че от "салама няма нищо по-важно за човека" ... смахнатият (според В. Коларов) рицар дон Кихот от Ламанча - ОБЯСНЯВА?

„Свободата Санчо, е едно от най-ценните блага, с които небесата даряват хората.
С нея не могат да се сравнят нито съкровищата, които крие земята, нито тези, които таи морето.
За свободата, както и за честта, може и трябва да се жертва животът и обратно, лишаването от свобода е най-голямото зло, което може да сполети човека.
- Казвам ти го Санчо, ти видя пиршеството и изобилието, на които се радвахме в замъка, който преди малко напуснахме. Е добре, сред онези вкусни гозби и ледени напитки, на мене ми се струваше, че се измъчвам от глад, защото не им се наслаждавах свободно, како бих им се наслаждавал, ако те бяха мои(плод-резултат от мои труд/ръце - д. м.).
Задълженията да се отплатиш за направените ти (от другиго – д.м.) благодеяния и милости СА ВЕРИГИ – КОИТО ПРЕЧАТ НА ДУХА ДА БЪДЕ СВОБОДЕН!

- Ако това разберете – добре! А вече, ако постигнете, настоящото да ви стане жизнено кредо – ще престанете да бъдете фарисей-болшевик, казано по друг начин, от робо-владелец ще се превърнете в Човек?!
цитирай
33. merlin68 - "- Вече упоменах, че вслед...
14.09.2017 12:49
"- Вече упоменах, че вследствие чепатият ми характер - или както казваха "критикувай смело и стягай торбата за село" - мен варненеца ме изпратиха до "командвам" най-забитият милиционерски участък в окръга?"

Гете, като имам предвид, че по времето на соца си бил комунист, а днес по време на демокрацията - демократ, както и факта, че днес като демократ критикуваш предадената си партийна книжка, то никак не съм склонен да вярвам, че през комунизма си критикувал нещо друго освен капитализЪма. Та ми се струва, че за нещо друго са те пратили в най-затънтеното село.
цитирай
34. merlin68 - Поздрав на колегата Ангелов, който ...
14.09.2017 13:26
Поздрав на колегата Ангелов, който бързо опозна Гет, и точно го характеризира в собствения му стил с поетични цитати... да това страхотно му отива:)))

"погледът мътен,
умът не види,
добро ли зло ли
насреща иде"

А иначе с Гет е безсмислено да се спори, той вярва само на статистиката на Господаря. Господарят чиито постижения отразяваше тази статистика умря и Гет вече не вярва на тези цифри. Сега Гет има нов господар, статистиката се пише на друго място и се разпространява чрез свободните медии, като да речем "Фактор".
Там може да намериш потресаващи статистически данни като да речем как България платила над СТО ТОНА злато за Освобождението си... тоест за Окупацията си от Русия. Извинявам се, че забравих точната цифра, Гет обаче може да ни подскаже. Колко точно тона злато бяха бе Гете? По златният стандарт на рублата:)))
цитирай
35. get - @ 33. merlin68 :))) - Санчо, продукт на фарисейската пропаганда ... :)))
14.09.2017 13:41
- Явно не можа да разбереш - какво обяснява, чрез устата на дон Кихот, Сервантес?

- Тогава, да ти го кажа чрез словата на Спасителя?

"Иисус … рече: знаете, че князете на народите господаруват над тях, и велможите властвуват върху им, между вас обаче да не бъде тъй; но който иска между вас да бъде големец, нека ви бъде слуга; и който иска между вас да бъде пръв, нека ви бъде раб."

- Ако като един Санчо продължиш да ми обясняваш - че за човек, по важно от салама няма - Пояснявам?

"Този който е готов да отдаде свободата за недълговечно материално благополучие или безопасност – не заслужава ни свободата, ни сигурността!

За разлика от ВЪЛКА "номенклатурчика-болшевик-фарисей" - ти си овца!
А за овцете от този вид Линкълн казва:
"Овцата и вълкът различно разбират думата "свобода", в това е същността на разногласията при човечеството."
... АЗ КАТО МИЛИЦИОНЕР-ПОЛИЦАЙ НЕ СЪМО СЪМ ОБУЧАВАН НО И ПО ПРИРОДА СЪМ ... ВЪЛКОДАВ, който НЕ ЯДЕ ОВЦИ а задължението ми е ДА ГИ ПАЗЯ!

П.П.
Французите, като една типично "революционна" нация имат следната максима за революциите?

- Революциите се подготвят от мъдреци - правят от храбреци ... а от плодовете й се ползват ПОДЛЕЦИ!

- "Революцията" в България е в "третият си етап" - пазете се от ... ?!!
цитирай
36. merlin68 - Ало, Вълкодав, не опази стадото ...
14.09.2017 16:36
Ало, Вълкодав, не опази стадото нито през комунизма, нито пък сега. Затова малко по-скромно го карай. Аз като човек който е любител на кучетата, не бих те определил като вълкодав, но няма да ти кажа на каква собака точно ми приличаш защото нали си много чувствителен, току виж си се обидил. Не ме разбирай погрешно, с това не искам да спирам устрема ти да ми лепиш етикети - "комунист", "марксист", "роб", "овца"... карай смело:)

Иначе, Линкълн мисля си е много прав, благодаря за цитата. Чудя се само, как е възможно да прочетеш и складираш толкова много мъдрости, без това въобще да се отрази на мисловния ти процес? - въпросът е риторичен!
цитирай
37. get - @ 36. merlin68 :((( - Ало, Вълкодав, не опази стадото ... :))) - разбрах Санчо! от салама по-голямо ... ?
14.09.2017 16:56
... за теб няма?

- Това ме навежда на горчивата ирония - в песента на Висоцки от "СЛУЧАЙ В РЕСТОРАНТА" ??

В ресторане по стенкам висят тут и там
"Три медведя", "Заколотый витязь", -
За столом одиноко сидит капитан.
- Разрешите? - спросил я. - Садитесь!

- Закури! - Извините, "Казбек" не курю.
- Ладно, выпей! Давай-ка посуду...
- Да пока принесут...- Пей, кому говорю!
Будь здоров! - Обязательно буду.

- Ну, так что же,- сказал, захмелев, капитан,-
Водку пьешь ты красиво, однако,
А видал ты вблизи пулемет или танк?
А ходил ли ты, скажем, в атаку?

В сорок третьем под Курском я был старшиной,
За моею спиною - такое!..
Много всякого, брат, за моею спиной,
Чтоб жилось тебе, парень, спокойно!

Он ругался и пил, он спросил про отца.
Он кричал, тупо глядя на блюдо:
- Я всю жизнь отдал за тебя, подлеца,
А ты жизнь прожигаешь, паскуда!

А винтовку тебе, a послать тебя в бой?!
А ты водку тут хлещешь со мною! -
Я сидел, как в окопе под Курской дугой,
Там, где был капитан, старшиною.

Он все больше хмелел. Я за ним по пятам.
Только в самом конце разговора
Я обидел его, я сказал: - Капитан!
Никогда ты не будешь майором!

...
Красимир(е) ты навсегда будешь капитан !
- Никогда ты не станешь майором!

- Така че ... ?
"Ну о чём с тобой говорить!.."?

" ...
Разговор у нас и прям и груб -
Все проблемы мы решаем глоткой
...
Ну что тебе придумать в оправданье?

Интеллекты разные у нас, -
Повышай своё образованье!"

от Get - вълкодав ... по инстинкт и призвание, ПАЗЕЩ ОВЦЕТЕ!
цитирай
38. kgangelov - ВИЕ СТЕ НОМЕНКЛАТУРЕН ЧЕРВЕН-ФАРИСЕЙ ?! рече get
14.09.2017 17:16
Какво ли значи „?!“
От една страна ме питаш, от друга ме клеймиш, тъй да се каже

Нищо не ми пречи да ти лепна едно

„ДРЕБНО МИЛИЦИОНЕРСКО ЧЕНГЕ, ВЪРТЯЛО ОПАШКА, ОБСЛУЖВАЙКИ НОМЕНКЛАТУРНИТЕ ЧЕРВЕНИ ФАРИСЕИ“

Но какво ще постигна с това?
Нищо.
Затуй не го и правя.

Виж get, горните фрази са квалификации, емоции, отношение
Твое право е да ги използваш
Но нито едно от тях няма и не може да има силата на аргумент
А спор се води с арументи

За пореден път установявам, че ти аргументи нямаш, нищо от посоченото не оспорваш

Като се замисля – е, няма как с библейски цитати да оспорваш материални, така да се каже, истини
Затуй се и не захващаш

Що се отнася до сношенията ти със Спасителя, позоваването на който си мислиш, че придава смисъл на поднесените в насипно състояние… мисли..., да кажем… – твоя си работа.

Аз го по имам за съществен оня, другия – дето не е в небесата, дето е

МЕН В СЪРЦЕТО И ДУШАТА

не

... КОМУТО СЕ КЛАНЯТ
КАЛУГЕРИ И ПОПОВЕ
И КОМУТО СВЕЩИ ПАЛЯТ
ПРАВОСАВНИТЕ СКОТОВЕ

не

... ТИ, КОЙТО УЧИШ РОБА
ДА ТЪРПИ И ДА СЕ МОЛИ
И ХРАНИШ ГО ДОР ДО ГРОБЪТ
САМО СЪС НАДЕЖДИ ГОЛИ

Дотук с религията и

НА ВЕКОВЕТЕ ГЛУПОСТТА СЪБРАНА
В ПАРЦАЛИТЕ СЪС ПОПСКИ СТИХОВЕ

Поради що бе get, си мислиш, че може да си… адвокат на пролетариите и селяните, дето таквиз серсеми като мен, ЧЕРВЕНИ и пр. пр., сме ги били превърнали в роби?
Що не ги оставиш сами да си кажат?
Дали щото не можеш намери такива?
Сдобили се в ония времена с жилища, отгледали и изучили децата си – въобще живели спокоен и обезпечен живот, поради което не сещат даже, робите му с роби, че някакъв си get, нейде из виртуалните пространства, ги опредля за РОБИ?

А опитът ти да отговориш на простичкия въпрос КАКВО Е СВОБОДА, показва,че нямаш и понятие какво те питам. Екскурзиите в класиката на Сервантес, кибуците и не знам с какво помагащите ти словесни извержения за "нискочелите симпатизанти“, демонстрират неспособността ти да се справиш със „задачката“.

Аз обаче няма да ти подсказвам.
Мъчи се:)
цитирай
39. get - @ 38. kgangelov - E какво според вас е СВОБОДА - възпитанико на АОНСУ, а сега НБУ ?
14.09.2017 17:48
- За да твърдите това СЛЕДВА ДА МЕ ПОЗНАВАТЕ - ако ме познавахте, щяхте да се убедите: АРГУМЕНТА ВИ Е НОНСЕНС ?!
38. kgangelov написа:

„ДРЕБНО МИЛИЦИОНЕРСКО ЧЕНГЕ, ВЪРТЯЛО ОПАШКА, ОБСЛУЖВАЙКИ НОМЕНКЛАТУРНИТЕ ЧЕРВЕНИ ФАРИСЕИ“

- За "свободата" според марксизма-ленинизма ли ще си говорим или според ФИЛОСОФСКИТЕ КРИТЕРИИ - за същата?

- Мъча се ... :))... :))) !!! и се чудя - Защо опонента изчерпил логичните си аргументи ... минава към такива наричани "ад хоминем"? :)))

- А по отношение категорийно-понятийната употреба на "червена-номенклатура" или "партийна-аристокрация" ... вече е писано по въпроса от един отвратил се от "комунизма с човешки лик" комунист? Той именно вкарва в обръщение , в "политологията"(като наука)) понятието(което и аз употребявам) в книгата си "Новата класа"?

- Хай сега - вие "се мъчете" :))

П.П.
За свободата, като категория можем да го срещнем, като в античността - така и като теософско-религиозна концепция - както е примерно в?

„И ще познаете истината, и истината ще ви направи свободни.“ - Откъде ли беше това? За този, който се е досетил ще допълня:
"За съдба дойдох Аз на тоя свят, за да виждат невиждащите, а "виждащите" да ослепеят." !
цитирай
40. merlin68 - Я. . . след Кирил Милчев - Летописец, ...
14.09.2017 18:35
Я... след Кирил Милчев - Летописец, още едно ченге - писател:))) Остава Гете, да станеш депутат като старшина Милчев, иначе излиза, че генерал никога няма да бъдеш, може ли един фатмак да те бие по демократичен устрем?!?! Старшина Милчев - днес в биографията му пише - бивш депутат, писател, редактор в списание НАТО, доктУр по медиевистика... и много още, а ти цял полковник и само една книжка... петниш народната милиция Гет и честа на пагона. Излиза, че един полковник на народната власт, в гората на демокрацията е пинчер в сравнение със социалистическия старшина Милчев, превърнал се в истински демократичен, натовски вълкодав! Може би тук е мястото да си спомним твоя цитат:
"Интеллекты разные у вас, -
Повышай своё образованье!"
Въпреки, че понеже си ми симпатичен в сравнение с Милчев, ще се опитам да те успокоя, като ти кажа, че неговия неподобаващ на старшина възход в демократичната среда, може би не се дължи на интелект, а на една друга нетипична за мъжа особеност... е поне така говорят "злите езици"... но както и да е, човека е напред от теб, а на теб вече ти е късно да правиш кариера с дупето напред.
цитирай
41. get - @ merlin68 - Давай Мерлинчо, давай чичовото :))) ! - Нали знаеш приказката за маймуната ... ?
14.09.2017 18:46
merlin68 написа:
Я... след Кирил Милчев - Летописец, още едно ченге - писател:))) Остава Гете, да станеш депутат като старшина Милчев, иначе излиза, че генерал никога няма да бъдеш, може ли един фатмак да те бие по демократичен устрем?!?! Старшина Милчев - днес в биографията му пише - бивш депутат, писател, редактор в списание НАТО, доктУр по медиевистика... и много още, а ти цял полковник и само една книжка... петниш народната милиция Гет и честа на пагона. Излиза, че един полковник на народната власт, в гората на демокрацията е пинчер в сравнение със социалистическия старшина Милчев, превърнал се в истински демократичен, натовски вълкодав! Може би тук е мястото да си спомним твоя цитат:
"Интеллекты разные у вас, -
Повышай своё образованье!"
Въпреки, че понеже си ми симпатичен в сравнение с Милчев, ще се опитам да те успокоя, като ти кажа, че неговия неподобаващ на старшина възход в демократичната среда, може би не се дължи на интелект, а на една друга нетипична за мъжа особеност... е поне така говорят "злите езици"... но както и да е, човека е напред от теб, а на теб вече ти е късно да правиш кариера с дупето напред.


... за Маймуната и Палмата?
- Колкото повече се катери нагоре по палмата - толкова повече и лъсва задника ... червен!
П.П.

- Виждам, взел да си бъркаш две коренно различни неща - задник с глава ? :(((
цитирай
42. merlin68 - Абе Гете, всички вече научихме, че ...
14.09.2017 18:54
Абе Гете, всички вече научихме, че си истински язовир пълен с цитати и анекдоти, но пък аз притежавам скромното талантче да ги обръщам против теб... въпреки, че що се отнася до зяпането на задници, честно да ти кажа от естетическа гледна точка ще ми е по-добре да се катеря по палмата преди теб.
цитирай
43. get - @ merlin68 - С това не съобщаваш нищо ново на мен и публиката, която ни чете и знае ... ?
14.09.2017 19:13
merlin68 написа:
Абе Гете, всички вече научихме, че си истински язовир пълен с цитати и анекдоти, но пък аз притежавам скромното талантче да ги обръщам против теб... въпреки, че що се отнася до зяпането на задници, честно да ти кажа от естетическа гледна точка ще ми е по-добре да се катеря по палмата преди теб.


... че човечеството, най-вече от ВИДА КОМУНИСТ е пряк потомък на маймуната - според теорията на Дарвин :)))
- Истинският човек - е слязлата ПРЕДИ СТОТИЦИ ХИЛЯДИ ГОДИНИ от палмата маймуна! Но виждам при някои ЕВОЛЮЦИОННИЯТ ПРОЦЕС Е започнал да протича В ОБРАТЕН ПОРЯДЪК - от човек - към маймуна ... Прав си!
- КОМУНИЗМА действително докарва повярвалият му, да има поведение на маймуна! :(((

от Get - Вълкодав, пазещ овцете ... от самите тях:)))
цитирай
44. merlin68 - Абе Гете, всички вече научихме, че ...
14.09.2017 20:51
get написа:
merlin68 написа:
Абе Гете, всички вече научихме, че си истински язовир пълен с цитати и анекдоти, но пък аз притежавам скромното талантче да ги обръщам против теб... въпреки, че що се отнася до зяпането на задници, честно да ти кажа от естетическа гледна точка ще ми е по-добре да се катеря по палмата преди теб.


... че човечеството, най-вече от ВИДА КОМУНИСТ е пряк потомък на маймуната - според теорията на Дарвин :)))
- Истинският човек - е слязлата ПРЕДИ СТОТИЦИ ХИЛЯДИ ГОДИНИ от палмата маймуна! Но виждам при някои ЕВОЛЮЦИОННИЯТ ПРОЦЕС Е започнал да протича В ОБРАТЕН ПОРЯДЪК - от човек - към маймуна ... Прав си!
- КОМУНИЗМА действително докарва повярвалият му, да има поведение на маймуна! :(((

от Get - Вълкодав, пазещ овцете ... от самите тях:)))


Гет, аз пък отново виждам, че наблюденията ти са объркани, а изводите пък липсват, явно пак ще се наложи аз да ги правя... въобще чудя се ти ли си бил следовател, или аз!?!
1.Теорията на Дарвин (ако не се лъжа доста любима на комунистите поради отсъствието на Бог), е спорна, дори е забранена в някои щати на САЩ, така, че не се позовавай на нея, нали си демократ и чиляк набожен цитиращ Библията.
2. Повярвалите на комунизма е логично да приемем, че са комунисти. Аз както неведнъж съм ти споменавал, не съм такъв, нито вчера, нито днес. Сега от теб научавам, че повярвалите на комунизма имали маймунско поведение. За да направя извод ми е нужна още малко информация, кажи ми Гет, в какво се изразяваше твоето маймунско поведение? Смяташ ли, че си се отървал от него, и ако - да, то какво ти дава основание да считаш, че пак си се превърнал от маймуна в човек, след като теорията на Дарвин както споменах е доста спорна, няма го липсващото звено.
Множеството "титли" които си прикачваш след коментарите като (цитирам по-памет някои от тях):
Гет ксист
Гет - Воловар, Говедовъд
Гет - Вълкодав...... и прочие, също не водят към извода, че напълно си се върнал в човешката си душевна обвивка.
цитирай
45. get - @ 44. merlin68 - " ... наблюденията ти са объркани, а изводите пък липсват ..." :((( !
14.09.2017 22:23
- За дръзновените по ум и дух – и антагонистите им – в „Песента за сокола” М. Горкий казва?
„Рождённый ползать — летать не может!”

- Народните ни мъдреци са оставили следното за едни такива?
„Бог, не случайно, не е надарил рептилиите с крила.
Ако бе сторил това – те самите щяха да ги отстранят, да не им пречат в пълзението!
Защото: когато пълзиш – не си застрашен от спъване и падане.”

– Да видим, какво още ни обяснява, Стоян Михайловски?
„Орел и Охлюв”
На върха на една липа
сред Стара планина
орелът съгледал гадинка нищожна,
гърбата,
рогата,
по-мръсна от змията,
от дявола по-грозна!...
- Какво ли е туй нещо тука? -
извикал Царят на въздуха.
- А-а-а, виждам охлюв! ...
Игралото на естеството,
животец във една черупка,
подвижна кратунка,
гневът или смехът на Божеството...
Кажи ми, жалко ти творенье,
как се покачи тъй високо?
- С пълзенье! -
извика
рогатата гадинка.


- НА ВЪПРОСА ТИ ?

- А защо, съм употребявал в различно време, прозвищата като: "ктист", "говедовъд" ... "вълкодав", е по причина - е да подпомогна чрез ОНАГЛЕДЯВАНЕ - за такива като твоя милост - това което вкарвам, като ОСНОВНА ИДЕЯ в обясненията си, да го осмисляте по-лесно. :(((

Давам простият(разбираем за теб !) пример-онагледяване - Защо ГЕТ и ГОВЕДОВЪД и ВОЛОВАР съм ги употребил в такъв контекст?
- Защото наименованието на едно население ГЕТИ(от при-дунавие и Карпати) идва от прото-кореновата, от която се породила и думата за "воловар-говедовъд" ... тоест това е proto-indo-европейската лексема, звучала още в зората на историята В ЕЗИКА НА прото-индо-европейците, като *GWo_ или *GWe_ от там произхожда примерно английската за Крава-Cow ... в българският се е трансформирала до СИНОНИМНАТА й "ГОУВе+до" ... и т. н.!
- Ясен ли съм АРЬОЛЕ :))) ... или да продължавам с ... ?
цитирай
46. germantiger - как не се събра три дни мършо...
15.09.2017 11:38
Ден ката ден установявам, че комунистите са страхливци - поредната ангелина, която тръпне в анонимност без разговор и без да остави телефон. ха

......

НЕВЕЖЕСТВОТО НЕ Е АРГУМЕНТ, МЕРЛО!
цитирай
47. nkf - Какъв дълъг пасквил, нагледен опус ...
16.09.2017 15:19
Какъв дълъг пасквил, нагледен опус - разсъждения от WC-то. Другарю гиндев, с малко име професор, но задължително в кавички, вие определено трябва да се върнете в началното училище за да завършите образованието си. Та, как може цял "професор" - пази Боже, да НЕ ЗНАЕ, че Великата схизма е събитие от 1054 г А.Д., сиреч до онзи момент Църквата е една и затова, така нареченият княз Борис - покръстител /а той не е покръстител, защото историческите факти, сочещи, че Българите сме Християни от времето на Павловата проповед на Балканите, са твърде много, ако и в болшевишките учебници да не се пише затова/, няма как през 864 г. да "приеме" някакво си "източно православие", то все още не е съществувало: просто схизматичната, разколна и затова еретична цариградска гръцка патриаршия все още не се е била отцепила от Вселенската църква. Трагедията ви обаче е пълна, когато зачеквате темата за "православния" цар Калоян... Ами нали и новородените котенца на улицата ще ви се смеят. Та, цар Калоян е католик. Вие за уния с Рим чували ли сте? А чували ли сте, че именно цар Калоян сключва тази уния? А случайно да сте чували за кореспонденцията между папа Инокентий трети и цар Калоян? А случайно да сте чували, че царете Симеон, Петър и Самоил са получили короните си от папата? И най-интересното е, че в битката при Одрин над българската войска плющят папски знамена. Не минава опитът ви да изкарвате тази битка някакъв титаничен сблъсък между "православие и католицизъм". Другарю професор, липсват ви сериозни културни, цивилизационни, а от там и познавателни натрупвания, но това става с поколения. Както съм казвал и друг път: не може само до преди едно поколение да си мучал в обора с добитъка, а днес да си "професор" и "интелектуалец", обясняващ цивилизационните парадигми на историята. Останалата част от статията е тотална простотия и потвърждава току-що казаното.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: gindev
Категория: Други
Прочетен: 1948481
Постинги: 367
Коментари: 1555
Гласове: 1270
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031