Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.10.2016 11:40 - Още нещо за Древнобългарската духовност - Вълчи празници, Вси светии, Дивали, Хелуин
Автор: aliya Категория: История   
Прочетен: 5405 Коментари: 0 Гласове:
5

Последна промяна: 15.11.2016 15:35

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image Корените на модерния днес Хелуин са всъщност езически и ни отвеждат обратно в древнобългарската духовност, която е основата на всички днешни религиозни вярвания и празници. Празнуването на Хелуин се корени в първата човешка религия на Древните българи, свързана с почитанието на Бога Слънце БалАз / Белис, когото Дедите ни наричали още и Сам Бог / Бог Самин.

След разселването си из Европа преди хилядолетия Древните българи са разнесли със себе си и своите вярвания, свързани с природните цикли и слънчевото движение по небето в продължение на годината. След края на лятото и прибирането на реколтата и животните от пашата, дедите ни са отбелязвали края на светлия период от годината и началото на тъмния период, когато слънцето е в своя заник все по-ниско над хоризонта, като са палели ритуални огньове и свещи, включително и в тикви, за пречистване и прогонване на злите духове.
Келтите (Келти е древнобългарска дума и означава Към Светлината КеЛ-ти) и Галите (означаващо земна светлина ГаЛ-ите), почитащи и до днес този празник, са все наследници на Древните българи. Галите и Келтите са все същите Древнобългарски племена на Хората на БаЛ Богинята на Светлината, Българите. Гали идва от корена ГаЛ със значение Земна светлина това е и значението на името Галя, Галин. Келтите са едно от многобройните Древнобългарски племена. Думата Келти идва от българския корен КаЛаТа и означава Твърдина, огреяна от Светлината. От този корен са думите кале / то, личните имена Калин, а, и много други. Древните българи са строели своите светилища върху калета и оттам е дошло и името на келтите.
Келтите и Галите са наричали месец Октомври Самон на името на Сам Бог – СамОн / СамТой. Последният ден от месец самон - 31 октомври, те са почитали като празника Самайн / Самин (Самайн е древнобългарска дума и означава Самият Извор на Живота (Сам Айн).

Сам е дума с особено божествено значение за Древните българи и тази дума буквално е залегнала в основните религиозни и географски наименования на народите около света, наследници на Древните българи.
Така например Думата Шаман употребявана днес за Жрец е всъщност думата Саман, произлязла от езика Пали / Бали на Буда, езика на Древните българи Саките заселили Индия преди хилядолетия. В Санскрит (писмената форма на Древнобългарския език) Саман се среща като СъРаман и също означава Божи човек, където Сам е наименование на Бога, а Ман е Древнобългарското име на първия човек на земята Ман / Мано / Манчо. Саман / Шаман е част и от прото Тунгузкия език, като не бива да забравяме, че прото езика на човечеството, наричан за удобство днес Прото ИндоАриански език е всъщност Древнобългарският език ,който ние говорим и до днес, особено в диалектната му форма от Северозападна България.
Саман / Шаман днес/ е Божият човек на Сам Бог, който чрез специални духовни практики се е сливал с Божественото присъствие и е оставял Сам Бог да действа и да се проявява чрез него. Ето защо не е чудно, че древнобългарските жреци / самани са били възприемани самите те като Богове / Божии синове. Те са били боготворени в Древен Египет, и в Америка, и в Азия, и в Месопотамия, като въз основа на тяхното боготворене са възникнали по-късно множество древни религии. Такива Древнобългарски жреци шамани са Орфей / ОРаПей, Мойсей / МаАз / Муса, АМанРа, Тот / Духът, Зороастар / Озаряващата звезда, Озирис / Озараз, ХоРаАз / Хоръс, Вотан, Земен, Мърдук и много други. Такъв Божи син е и Исус, и Мохамед, и Буда, и Лао Дзъ - хора, които са оставили Сам Бог да се излее в тях, като са унищожили егото си чрез духовно просветление.
На Сам Бог например е кръстена и столицата на Сирия Шамс / СамАз, а древните асирийци са наричали себе си СъБаРъ - Божиите Хора на Богинята Ра (БаРа) и Бог Бал Самин (Сам Бог Слънце).

На Сам Бог са се кръстили и Самите, Древните българи заселили СевероЗападна Европа, които днес наричаме Лапландери. Те празнуват празника Самайн и до днес. image

Практиката за достигане на Бога и единение с Него Древните българи са наричали СамАзи / Самади днес/ - термин, който и до днес е запазен в Хиндуизма.

Зимните месеци на намаляване на живителната сила на Слънцето дедите ни са нарекли Самон и през тези месеци са канели Саманите / Шаманите / Кукерите да осветяват и пречистват домовете и умовете им.

Ирландците, преки наследници на Българите също са празнували Самайн / Хелуин, като са оставяли храна на портите на домовете си, за да омилостивят духовете на умрелите – смятало се е , че с отслабването на слънчевата светлина тези духове имат по-лесен достъп до земята. Освен това хората са изпълнявали ритуални танци, маскирани в костюми.

Дори повърхностен преглед на най-достъпната етнографска книгопис по въпроса ще ни убеди, че времето, набелязано за начало на Хелоуин съвпада до минута със започването на Вълчите дни - по някои места в българското землище тези дни започват именно на 1 ноември или в нощта преди този ден и продължават най-много девет дни. В тия дни не се преде, не се плете, не се тъче, не се пипа вълна, не се кроят и не се шият мъжки дрехи, не се отварят ножици, не се влачи вълна с дарак, не се пере вълна, изобщо не се подхващат остри и режещи инструменти - ножици, ножове, игли; мъжете пък не си свалят цървулите и калпаците вечер и спят с тях.
И всичко това за да се предпазят мъжете, които в същност ходят по работа на полето и в гората, от вълци. А ако някои мъж бъде погребан с дрехи, подготвяни по време на Вълчите дни, то той със сигурност се превръщал във вампир. Сигурно мнозина са отбелязали приликите на обикалянето за сладкиши у хелоуинистите с изконнобългарската традиция подрастващи и младежи до 20-годишна възраст да обикалят роднините и съседите си и да сурвакат за здраве стопаните на дома; за което получават "плата" под формата на орехи, сладкиши, някоя и друга дребна пара.

Подготовката на сурвакарските дружини за изпълнението на същинските им задачи на Божик започва всъщност веднага след Вълчите дни или дори по-рано. Така обикалянето на тези дружини в нощта срещу започването на Вълчите празници (31 октомври срещу 1 ноември) като подготовка за същинския празник (Божик) няма да е странно за никого; възрастните с радост биха нагостили със сладкиши "вълчите" дружини.

И, да, наистина има смислова обредна свързаност между Вълчите дни и сурвакарите на Божик - много често кукерската баба "ражда" по време на кукерското шествие куче - смислов еквивалент на вълка.
Вълкът от най-древни времена е олицетворявал Българските племена, разселили се в древността по света. Именно вълчи маски са си надявали Древнобългарските жреци кукери на Древнобългарската богиня Майка, когато са отслужвали духовните ритуали в нейна чест.
image

Интересното е, че Уелс в днешна Англия има старото си име Къмри, което е определено свързано с Древнобългарската Богиня Майка Мара - коренът КъМаРа означава Майчин, принадлежащ на майката Богиня. Къмри са се наричали част от Келтите, населили днешна Англия в древността. От друга страна името Уелс или Велс на старо английски идва от името Волки, с което всички Келтски племена са се зовяли. Воли или Вълците е традиционното прозвище на Древнобългарските племена, които са се славели освен със своята бойна храброст, също и с Вълчите глави, които Древнобългарските жреци на Богинята Майка са надявали върху главите си при отслужване на своите Духовни ритуали-мистерии върху планиснките светилища по българските земи. Отзвук от славата на Жреците Волки са и днешните кукери и техните танци - впрочем виждаме ги по цялата земя и на всички континенти, не само в България.

По своята същност Хелуин и всички древнобългарски кукерски празнувания са Празници на Древнобългарската Богиня на Трансформацията СиВа / Шива. Първите човеци на земята Древните българи са почитали Божествената майка като Богиня на Материята и материалния свят и са я олицетворявали в Нейната троица: Брама, Виснъ и Сива. Брама е Богинята на бременността и раждането; Виснъ е Богинята на Навесения плод (Весна) и Сива е Богинята на Божествената трансформация чрез смърт и раждане. По-късно това знание се е загубило, а е останало само като непълна част в Хиндуизма, пренесено чрез Ведите (Веда = Зная) на нашите деди. За Божествената Троица на Богинята майка се пее и до днес в Родопските песни на Веда Словена, събрани от Веркович. На Ма Богинята на материята са се кръстили и най-древните българи - Мизите / МаАз-ите от Северозападна България.
Интересното е, че празникът Хелуин / Самейн / Вси светии и така нат., се празнува както на Запад, така и на Изток. В Индия обаче този ден, бележещ намаляването на Слънчевата светлина и приближаването към Зимното слънцестоене, се нарича Диуали / Дивали / Дипали. Думата идва от Древнобългарския корен ДаВаЛа със значение Дава Светлина, Пали светлина. На този ден в Индия се палят свещи и лампи, с които се украсяват домовете и улиците. image

Днес обаче Хелуин е превърнат в търговска марка за пропагандиране на страх и ужас и съвпада напълно с последните модни тенденции на Ужасяващата Готика, която се шири по модни подиуми и театрални и кино сцени. Неразбирането от съвременния човек на Древните тайни на Дедите ни е истинският Сатана. Сатана = Неразбиране, Неосъзнаване на Бога.
Друг сатана няма!


Този религиозен празник Хелуин е превърнат поради неразбиране в Парад на Грозотата и Ужаса, като е лишен от дълбоко мистичното му познание за природата и нейните сезони, за смъртта и раждането на новия живот - познание, някога достъпно за Древните българи, първите човеци на земята - "старите и признатите", за които и Библията говори.
- https://www.kaldata.com/forums/blogs/entry/11790-%D1%87%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%82-%D0%B8%D0%B3%D0%BD%D0%B0%D0%B6%D0%B4%D0%B5%D0%BD-%D0%B8%D0%BB%D0%B8-%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%BA%D0%BE-%D0%B4%D1%80%D0%B5%D0%B2%D0%B5%D0%BD-%D0%B5-%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D0%B4%D1%80%D0%B5%D0%B2%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82-%D1%87%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%88%D0%BA%D0%B8-%D0%B5%D0%B7%D0%B8%D0%BA-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F%D1%82-%D0%B5%D0%B7%D0%B8%D0%BA/
- https://www.kaldata.com/forums/blogs/entry/11793-%D1%87%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B0-%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%BC%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D0%B0-%D0%B1%D0%BE%D0%B3%D0%B0-%D1%81%D1%83%D1%80%D0%B2%D0%B0/
- https://www.kaldata.com/forums/blogs/entry/11718-%D0%BA%D0%BE%D0%B9-%D0%BA%D1%80%D0%B8%D0%B5-%D0%B4%D1%80%D0%B5%D0%B2%D0%BD%D0%BE%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B8-%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%8F/
- https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1109987999120822&set=a.313566338762996.73416.100003288970327&type=3&theater






Гласувай:
5


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: aliya
Категория: Други
Прочетен: 3033966
Постинги: 434
Коментари: 593
Гласове: 1382
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930