Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.10.2021 11:32 - Диаблада на Американските кукери
Автор: aliya Категория: История   
Прочетен: 1431 Коментари: 0 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Диаблада или Танцът на дяволите е традиционен кукерски танц на Южноамериканските племена Уру. Самите Уру наричат себе си Хора на Водата, Реките и езерата. Лесно можем да свържем думата Уру с кореновата стара българска дума Ора (хора). Дедите ни са нарекли себе си Ора още в най-дълбоката древност на зората на човечеството, когато са почитали своята Майка Богиня Създателка Ра. Наричали са я още и Ба, Бабата, Прамайката или само БаРа / Бра / Пра. Оттук е произлязла и представката пра-, означаваща древност, първоначалие. Оттук е произлязло и числото Пръво / Първо. Ора са първите човеци на планетата ни, Ората / Хората на Богинята. Тази дума се употребява и до днес в езика ни.

Хората Уру са наследници на онези Древни Българи, разселили се по света и заселили с човеци всички земни континенти.

Хората Уру / Ора и до днес обитават езерото Титикака, като са построили в него от тръстика свои острови и лодки. Така те са се отбранявали от нападенията по суша. image

Поразителна е приликата на техните традиционни костюми и черги с българските традиции, въпреки наслоилото се испанско влияние върху индианските племена от Андите. image

Танцът Диаблада има своите дълбоки корени в предколумбийската епоха и според Боливийските историци той е поне от 2000 години. Това е танц с маски, който в древността е наричан Лама Лама. Танцът се играе в ранна есен и съвпада с началото на есенните кукерски танци по нашите земи. И у нас, и в Южна Америка танцът е с цел да се сплашат лошите сили, носещи болести и мор по хората и добитъка с настъпването на студените месеци. Подобно на Българските кукери, танцуващите Диаблада мъже са с рога на главата, с пера и грозни животински маски. Този танц се танцува в целия централен регион на Андите в областта, наречена Алтиплано или Високото плато, обхващащо територии от Перу, Боливия, Чили. image

Уру живеят във водите на езерото Титикака на изработени от тях острови, докато по крайбрежието на езерото са хората Аймара, също древни индиански племена, които според историци са дошли 5000 години по – рано по тези земи. image - Пончо на хората Аймара

Тук трябва да напомня, че Библейският потоп в Черно море, който се е случил около преди 7000 години, е принудил Древните българи да се разселят по света и да търсят нови земи. Названието Аймара съдържа в себе си кореновата дума Мара (МаРа), българско име на Богинята на Материята и Водата. Оттук е произлязла и думата море, тъй като Дедите ни са смятали водата за първата материя на земята ни и изобщо за първата сътворена материя. Според Древнобългарските предания, разнесени по цялата земя, земята при сътворението е била покрита с вода от край до край. От водата е излязла твърда земя / скала, която те са нарекли Сумер (СуМара, От Мара, От Богинята на материята и водата). На Сумер е кръстено село Сумер в Северозападна България, което е древно село на поне 10000 години, живо и до днес. Около това село са намерени останки на Древна многохилядна Българска цивилизация, почитаща Бога Слънце и Неговата Майка Богинята, с развито земеделие.

За почитание на Бога Слънце ясно можем да говорим и сред Американските индиански племена.

Да вземем за пример езерото Титикака. Старото име на езерото според местните племена е МамаКольо – едно ясно Българско название на Древнобългарската Богиня Майка и нейния син Бога на Слънцето, когото Дедите ни са наричали Коларят или кратко Кольо (Този с Колата).

Според Дедите ни Бог Слънце всяка година на Коледа яхва Колата с впрегнати в нея 4-те коня на сезоните и тръгва по небето на годишна обиколка. Наричали са Бог Слънце КараКольо (Кара Кола) или само Кольо. В съвременността нашите съседи гърците изопачиха, поради неразбиране, името Каракольо в Херакъл.

Езерото Мамакольо (Титикака) има в своята северна част остров, наречен Остров на Слънцето. Според някои изследователи този остров е наречен Тахси Кола (Тази Кола?), където отново виждаме употребена думата кола като атрибут на Бога Слънце. Едно от Аймарските племена, обитаващи крайбрежието на езерото, са нарекли себе си Кола (т.е. Хората на Кольо, Бог Слънце).

За почитание към Бога Слънце говори и Слънчевата порта на Тиа(у)накуimage
Тя се намира близо до езерото Титикака и е древен археологичен обект, на който са намерени изрисувана керамика и мегалитни блокове. Името Тиаунаку, доколкото се е запазило през хилядолетията, ни води към няколко коренови български думи – Тиа / Тя и Она-къ. И Тя, и Она са синонимни думи, като и двете означават Богинята Майка. Днес в българския език те са лични местоимения за женски род.

В Древнобългарската духовност Тя, Богинята, често е символизирана със змията, господарка на земята. Върху портата на Тяунаку можем да видим в централната горна част изобразен Бога Слънце, държащ в двете си ръце змии. У нас по същия начин е изобразяван Бог СебАзи (бог на СебеАза, на Човешката душа). За Дедите ни Бог СебАзи е символизиран от Бог Слънце, като двата Бога са взаимно заменяеми в преданията. Дедите ни са считали, че Бог Слънце е вдъхнал Душата в човешкото земно тяло чрез слънчев лъч, проникнал в пещерата утроба на съзиданието.

Освен Бога Слънце, върху Портата на Тяунаку са изобразени множество жреци с пера и криле по подобие на днешните кукери и в областта на езерото Титикака, и у нас. Както вече казах, Кукерите са далечен отзвук от духовните жреци на Древните Българи, танцуващи маскирани за да принесат почитание на Богинята Майка и нейния син Бога Слънце. Така, както това е изобразено и на портата от Тяунаку. Кукерските танци са присъщи на всички американски индиански племена като отзвук от тяхното Древнобългарско първоначалие.

Такъв отзвук е и танцът Диаблада.  Според местните предания този танц е посветен на Богинята на пещерите, реките, езерата и изобщо на убежищата и обиталищата Тиуа. Тиуа е изопачено произношение на Тя, Богинята Създателка и Богиня на земята, закрилница на хората.

Подобно на Древнобългарските жреци, танцуващи духовни танци в почитание на Богинята, и до днес в Южна Америка хората от Андите танцуват кукерски танци, наречени Диаблада в чест на Богинята Майка.

-          https://aliya.blog.bg/history/2014/06/11/drevnite-bylgari-pyrvite-zaselnici-na-kontinenta-amerika.1272411




Гласувай:
5


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: aliya
Категория: Други
Прочетен: 3016797
Постинги: 432
Коментари: 592
Гласове: 1379
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031