Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.06.2022 16:52 - Българската азбука на Атина
Автор: aliya Категория: История   
Прочетен: 4999 Коментари: 1 Гласове:
3

Последна промяна: 05.06.2022 09:36

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
imageНумизматите познават тази монета като реплика от 1973 г. на антична "гръцка" монета, датирана от 5 век преди христа.
image


Надписът на нея обаче, съвсем естествено е на български език с българските букви от Българицата. 
Същата тази Българица, която виси по стените на пещерата Магурата хилядолетия преди Христа. 
Окончанието - и (i) за множествено число е типичното българско окончание. Макар и гръцкият език да е поел по свой път на развитие, той не може да скрие българския си корен. Дори в надпис на монета. 

В 5ти век пр.хр. естествено Гърция не съществува - съществуват отделни градове държави, предвождани от Атина.
Наименованието на града Атина идва от Богинята Атина на мъдростта. Името Атина има неясен произход за официалната история.

За нас Българите обаче Атина / Атана произнасяно първоначално/, идва от две български коренови думи - От ОнаОна е личното местимение тя, използвано и до днес в езика ни.

Дедите ни Древните Българи са наричали Богинята Майка ОнаОтОна / Атина означава Божествена. Подобно на Древнобългарската Богиня Она, Атина е изобразявана като птица - по-точно кукумявка.


У нас изображенията на Майката Богиня с птича глава са навсякъде по българските земи и датират от 6-5то хилядолетие преди христа. Могат да бъдат видени и в Археологическия музей в София.

image

Древнобългарските жрици на Богинята майка са носели на главите си птичи глави, пера, а също и криле.

Този обичай е запазен днес при кукерите (кореновата дума е кокорите или кокорят се като птиците), но също и при африканските племена, индианските племена и други - всички те наследници на Българите, първите човеци.


Монетата от 2 драхми е с изцяло български характеристики и посочва една дълго скривана истина - Древните Българи са основателите и на Атина, и на Спарта, и на всички селища на днешна Гърция.

Имената:

Солун - Съ Ла-на (със светлината)
Созопол - Съ За поле (със зората поле, поле, което посреща зората)
Певко Кхори / Певко гори - пеещите гори
- Апитос - Пит Аз, извор, селище с извор.

Тъй като много се спекулира с така наречените арабски цифри, т.е. тези, с които днес боравим, искам да отбележа, че те са всъщност индо-арабски по название. Самите араби днес използват други цифри.
Смята се, че индо-арабските цифри са въведени в Йония през 6-5 век преди христа, дори и по-рано според съвременни археолози.
 

Йония е българското название на днешните гръцки земи в древността, заедно с части от турското крайбрежие. Йония / Юния се състои от Древнобългарската коренова дума Йон / Юн и обозначава Юг. За Дедите ни днешните гръцки земи са били Южните земи. И до днес в Арабския език наричат Гърция Юнан.

Името Гърция е съвременно и то няма корен в древността, нито в античността.
Интересно е, че евреите също наричат себе си Йеодим / Юдим - стара българска дума със значение одим / ходим на юг / ю.
 

Йония въвежда индо-арабските цифри и няколко века след това, около 4 век преди христа, тя изоставя пред-Евклидовата азбука, която всъщност съдържа най-голям брой български букви. Въвежда се нова азбука, наречена гръцка, в която има 24 букви, които са още един белег на това, че тази азбука е по-съвременна от Българицата.

Българицата е много по-богата на звуци и букви, което е характерно за първия човешки език Българския. 


Както вече неведнъж казвам, Българският език като най-древният човешки език е писан на много азбуки, но Българицата е най-древната, от времето на руните, когато всяка буква е дума.
Древен гръцки език няма, има Българският език, който е непроменен в кореновите си думи и до днес.
А Българицата е писана от най-древни времена от Древните Българи от Балкана - справка пещерата Магурата в Белоградчишките скали.

https://aliya.blog.bg/history/2022/05/24/bylgarskiia-ezik-pyrviiat-korenoviiat-i-nai-dreven-ezik-na-c.1819454?fbclid=IwAR3jCoklIAQNPq_QuDA_db9e4CTijCFZpik-a73lsl6Wkm6HQIR2ldwi37o - https://aliya.blog.bg/history/2021/02/12/bylgarskata-drevna-grycka-mitologiia-chast-1.1748978  
  • Опции за статията 
 



Гласувай:
3


Вълнообразно


1. aliya - Заради този пост бях заплашена от ...
03.06.2022 09:18
Заради този пост бях заплашена от добродан! Въпреки голямата читаемост на публикациите ми!
Оказа се, че гърчеещите се неразумни уроди у нас са много повече отколкото е необходимо за свободна страна. Да... страхуват се, много се страхуват, истината не може, просто не може да бъде скрита! Да живее България!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: aliya
Категория: Други
Прочетен: 3015788
Постинги: 432
Коментари: 592
Гласове: 1379
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031