Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.08.2022 16:09 - Препятствието
Автор: laval Категория: История   
Прочетен: 2605 Коментари: 1 Гласове:
16

Последна промяна: 09.08.2022 16:12

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Често съм си задавал въпроса каква е причината България да е на последното място в Европа по икономическо развитие. Сега в Европейския съюз, а преди по време на социализма и в СИВ. И винаги съм си отговарял, че причината може да е само една: лошото управление.

Веднага след Освобождението България започва своето бурно развитие. Президентът на САЩ Теодор Рузвелт казва: “Дори и подемът на Япония не е бил така поразителен като засилването и напредъка на България.”. В навечерието на Балканските войни България е с най-добра армия и най-развита икономика от балканските страни. След войните въпреки жестоките репарации по Ньойския договор България продължава своето силно икономическо развитие. Към Втората световна война тя отново е икономически лидер на Балканите.

Всичко това се променя след попадането ни в Съветския блок. На власт идват комунистите и те започват политика на индустриализация. Построяват се огромни комбинати и заводи като един Кремиковци, които от самото начало започват да генерират огромни загуби за икономиката ни. БКП ни обвързва трайно със СССР, като 80% от вноса и износа са оттам или за там. СССР ограбва България 45 години с ниските цени на нашата селскостопанска продукция и с високите цени на техните чугунени машини. Това ни отрежда последно място в СИВ въпреки нелошото развитие на някои наши отрасли. Всичко това в резултат на пагубното управление на комунистите и вечната дружба със СССР.

След идването на така наречената демокрация положението не се промени особено. Първите свободни избори бяха фалшифицирани. На власт дойде БСП, наследница на БКП. На избрани другари, назначени за капиталисти, бяха раздадени куфарчетата с откраднатите от комунистите пари от народа. Последва Лукановата зима. След плахи опити за реформи, правителството на СДС беше свалено от власт. Появиха се нови за България явления като мафия, мутри, убийства, рекет, пирамиди. Задкулисието, олицетворявано от остатъци на бившата Държавна сигурност, завзе властта. Резултат от това бе Виденовата зима и хиперинфлацията, стопила спестяванията на хората. До 1997 БСП успя да стопира всякакви реформи. България изостана икономически от другите източноевропейски страни. От 1997 до 2001 управлява ОДС и за 4 години бе направена приватизацията, а страната беше преориентирана към Запада. Така успяхме да станем членове на НАТО и Европейския съюз. С идването на измамника от Мадрид, Задкулисието се върна на власт, а лошото управление продължи. То бе съпроводено от силното влияние на Русия, която продължи да ни ограбва още 32 години с високи цени на газа и петрола. Едва през тази година се появи шанс да се отървем веднъж завинаги от тази тежка зависимост. Няма да спра да пиша за думите на Левски: Русия да е далече … много на далече от нази.

От гореказаното следва отговора какво да направим, за да променим това. И изводът е, че трябва да премахнем веднъж завинаги наследеното лошо управление. За да стане България една свободна, демократична, просперираща европейска държава трябва да преодолеем това високо препятствие – лошото управление и да го заменим с едно много по-добро управление. То включва много неща, но на първо място въвеждане на върховенство на Закона с реформа на цялата съдебна система. Това е нещо като конния спорт – трябва да се засилим и преодолеем това препятствие. Кога, ако не сега? Да го направим на идващите избори.

image




Гласувай:
16


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. laval - Ето
10.08.2022 12:31
писмото на Левски до Любен Каравелов, пълният му текст:
"Байо Либене, дочувам, че ти и онази лудетина Ботьова не сте досетили добре моят хабер. Рекох, че казашкият ботуш е миризлив и не чини да е в близост до Булгурско! Ако ли искаме нашата България Свободна и Свята Република, Русия да е далече...много на далече от нази. Ние живеем в Европата и трябва да сме европейска държава, да знаеш байо Либене това е моята заръка!"
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: laval
Категория: История
Прочетен: 4099527
Постинги: 1370
Коментари: 2757
Гласове: 21960