Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.10.2022 18:48 - Народът Динка от Южен Судан - българските следи
Автор: aliya Категория: История   
Прочетен: 4149 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 08.10.2022 11:01

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Народът Динка е най-разпространеният народ в Южен Судан. Този народ има и значителна част от своето население в емиграция. Народът Динка е един от коренните народи на Африка, преки наследници на най-древния народ на земята – Българския.

За съжаление, народът Динка е сполетяван в последните столетия от същата съдба, която сполетява целенасочено и в резултат на глобалната политика на световното задкулисие всички древни народи, директни наследници на първата човешка цивилизация Каменната цивилизация на Древните българи.

Освен директната физическа саморазправа и масово изтребване на тези древни оригинални народи, глобализмът посяга на техните обичаи, фолклор, традиционни дрехи и духовни ритуали, на коренния им език, като ги принуждава да пишат на Латиница, да приемат християнството или исляма, да политиканстват като им изпращат обучени и финансирани отвън правителства.

Така например през 1991 години над 200 000 Динка хора са избити в масово клане от войска. По същия начин, по който 100 милиона индийци бяха унищожени от английския колониализъм, по същия начин по който над 100 милиона индианци бяха унищожени от същия колониализъм в Америка. И така нататък, и така нататък….

Вече и слепите трябва да са прогледнали, че всички съвременни и не толкова съвременни войни на световния глобализъм са били и все още са насочвани към унищожаване носителите на най-древното човешко минало, запазено в обичаите, езика, духовността на народите по света.

Ще попитате какво толкова страшно за глобализма има в общото и най-древно човешко минало. Именно фактът, че това древно минало е общо – едни и същи древни обичаи по цялата земя, един и същи древен език, една и съща древна духовност – и те всички се коренят в един единствен общ източник – Древнобългарският народ на първите човеци, първите чеда на Божествеността.

Народът Динка е именно един от тези древни народи, унищожавани от глобализма от столетия.

Динка хората са основно земеделски народ, срастнал се напълно с местния климат и земята, която обитават.
image

От Древнобългарското си минало са запазили до голяма степен наименованието си, езика си, духовността си и високия си ръст. Динка хората са най-високите измежду Африканските племена. 182 см е средният ръст при мъжете.
image

Cветът на кожата не бива да ви смущава. В древността климатът е бил равномерно разпределен по цялата земя в резултат на това, че земята е била обвита с водно одеяло от водни пари. Четем го и в Библията, и има своето обяснение и в науката. Земята като по-млада планета в древността е била с по-слаба гравитация и атмосфера с по-силен магнетизъм. Поради това и хора, флора и фауна са били огромни. Постепенно са се смалявали. А водното одеяло се е изляло върху земята в няколко потопа, последният от които е Библейският потоп в Черно море. Водата е повдигнала своето морско ниво. Появили са се сезоните и различните климати в различните географски райони. Появили са се сезоните. Древните българи са се разселили по цялата планета, дали са имена на всички континенти, и на полюсите дори. В новите си земи са започнали да се занимават със земеделие и животновъдство, за да се изхранват. Новите земни и климатични условия са променили външния им вид - освен по-малки, някои са потъмнели, други са изменили формата на лицата си - дръпнати очи и така нататък. Тези белези са външни и се влияят от земните условия. Промените са ставали бавно с хилядолетия, появили се расите. Но Дедите на всички ни са едни и същи - Древните Българи от Балкана.

Името Динка съдържа в себе си Българската коренова дума „ден“. У нас със същия корен са личните имена Динка, Динко, Денка и др.

Самите Динка хора наричат себе си ЯнЯн освен че е българско лично име, е също така и едно от Древнобългарските названия на младия бог Слънце на Дедите ни. Ян или Динка са хората на Светилото, на слънцето, каквито винаги са се наричали Българите. Освен Ян, Динка хората се зоват и Маонян. Ма Он Ян са три коренови български сричкови думи със значение Син на Майката – МаОн Ян Слънцето.

Ще припомня това, за което вече от години пиша – Ян е Бог Слънце, Божественият син на Богинята Майка Ма според Древнобългарската духовност.

МаОнЯн означава Майчиният син Слънцето. Динка хората са се считали за превъплъщение на Божествения син Слънцето.

Според Древнобългарското духовно вярване Бог Слънце е вдъхнал душа в човека, създаден от Майката на материята Ма от скала / пръст. За това вярване свидетелстват множеството пещери утроби по нашата земя, „оплодени“ от проникващия в тях слънчев лъч през точно определен период от годината – обикновено Зимното слънцестоене по Коледа. Тези пещери утроби пресъздават Древнобългарския мит за възникването на първия човек от скала, оплодена т.е. с вдъхната в каменното тяло душа от слънчев лъч на Бога Син Слънцето.

Именно този мит е отново пресъздаван в Африка – така например в Древен Египет в Храма от Абу Симбел в Горен Египет, в близост до територията, обитавана от Динка хората. Абу Симбел съдържа в себе си Българското име на Сам Бог Бал / Бъл Сленцето - СамБал. Със загубата на оригиналния български смисъл се загубва и правилното произношение.
image

Древните Африкански племена по поречието на река Нил са боготворели Древнобългарския Бог Слънце и Неговата Майка Богиня. И няма как да е иначе, защото африканските племена водят произхода си от Древните Българи, първи заселили континента Африка с човеци.

Дори името на континента е дадено от Дедите ни. Спускайки се от север от Българските земи в делтата на река Нил те кръщават това място „В Река“ – в реката на Нил. ВРека, Фрека, Африка е постепенно видоизмененото име на континента. Дори едно от племената на народа Динка е кръстило себе си Рек – обитаващи река Нил.

Основният Бог на народа Динка е Нялик. Нялик е Богът, който Няма Лик, т.е. той няма материална форма, той е бог на духа и говори с всеки човек посредством душата му. Тук няма как да не отбележим приликата с Древнобългарския Бог СебАзи, Бог на Себе Аза, на Човешката душа. Според Дедите ни той е Дух, а не материя.

Динка хората наричат Бог Нялик също и Бог Ден Дит / Ден Дат / Даващ деня или още едно наименование на Бог Слънце. В древността този Бог е наричан и Бог ДенКара / Кара Деня на Колата си, обикаляща небето; и КараКольо / Кара Колата на 4те сезона и др.

Тук ще отбележа още една прилика с Древнобългарската връзка между Бог СебАзи и Бог Слънце – според Дедите ни Бог Слънце е и Бог на Човешката душа, защото я е вдъхнал в човека.

Бог Нялик / Ден Дат е Бог СебАзи / Бог Денкара съгласно най-древната човешка духовност – Българската, чиито следи са в оригиналните духовни вярвания на древните народи, произлезли от нашия.

Народът Динка се дели на племена и всяко племе има своя водач и шаман. Шаманите досущ наподобяват нашите кукери или Древнобългарските ни жреци в техните кукерски костюми, ритуали и танци. Подобно на Древнобългарските обичаи, шаманите са принасяли жертвоприношения - колели са млад бик, символ на Божествения дух оплодител на материята. А след това са се закичвали с рогата му. И до днес във Врачанския исторически музей могат да се видят подобни рога на тор, който вече е изчезнал от нашите земи, но се среща в Африка. Рогата на тора са украсявали главите на шаманите. 

image

Следи от Древнобългарските ни носии, обтъкани с шевици също можем да забележим в традиционните пъстри нагръдници и украсени с мъниста, пискюли и цветя украшения за главите на Динка жените.
image

- https://aliya.blog.bg/history/2014/05/10/drevnobylgarskite-sledi-v-severna-afrika.1263705 




Гласувай:
3


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: aliya
Категория: Други
Прочетен: 3016646
Постинги: 432
Коментари: 592
Гласове: 1379
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031