Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.09 12:44 - Древните Български племена Тайно и Калина в Южна Америка
Автор: aliya Категория: История   
Прочетен: 2047 Коментари: 3 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
image Хората от племето Тайно / на снимката/се споменават около 1000 година след христа.

Постепенно те са мигрирали от Северното крайбрежие на Южна Америка на Карибите, и най-вече на Големите Антили. Наричат ги Тайно. Те се считат за най-древните обитатели на земите около реките Ориноко и Амазонка и техните притоци. Те са първите, с които се среща Колумб през 1492 г. Испанците ги наричат Араваки, но те се наричат Тайно, Калина и Локоно.

Европейците намират в земите на тези племена изящно изработени глинени съдове, села във формата на окръжност, обработени полета и добити земеделски култури, с които се е търгувало. Освен това племената Тайно са знаели как да превръщат земята в плодороден чернозем, като са я обработвали с пепел от въглени – нещо, което Българските земеделци вършат и до днес. Дори и в наши дни земите на Тайно продължават да са плодородни. image 


image

- на снимката кромлех на племето Тайно, използван за церемонии и ритуали по подобие на Древнобългарските.

Племената Тайно, наречени впоследствие Аравако, са най-голямата група от местни хора по тези земи. Но поради терора, избиването и разпространението на болести от страна на Испанските поробители, населението на Тайно е намалено от близо 1 милион на едва 35000, а след това само на 1400 живи в Пуерто Рико. За да бъдат унищожавани с такава жестокост местните жители от придошлите колонизатори, причината не е само завладяването на земите им, но и тайната поставена задача да се унищожи всяко доказателство за славната Древнобългарска история, език, обичаи, вярвания на коренното Американско население. Това се върши и до днес по целия свят, като се скриват и разрушават артефакти, нещо, което се върши в последните години и в Близкия Изток с пари от Западна колониална Европа и американското правителство. Повече за това говоря тук:

-      https://www.youtube.com/watch?v=67ylbnOOvRc

И въпреки изтреблението на Древнобългарското племе Тайно, тяхното влияние се усеща и до днес в културата и обичаите на Карибските народи.

Според митологията на Тайно, тяхната Богиня Майка се нарича Атабе. image
Тя е почитана като земи – земи е свещена дума в езика Тайно. Повечето каменни фигурки, които народът Тайно е създал за Земи, са във формата на триъгълник, което отново е препратка към Трибожието на Богинята Майка, боготворено от Дедите ни от най-древни времена. Трибожието се състои от трите проявления на Богинята Майка – Брама / Бременната; Веснъ / Навесилата плод и Сива / Посивялата старица на смъртта и прераждането. Особеното в каменните скулпторки земи, създавани от Тайно е, че горният връх на триъгълника изобразява винаги подобие на скала.
image image
Това отново е препратка към Древнобългарската митология, според която първата земя / скала е изплувала от повсеместната вода, заливаща цялата земя при сътворението на света. Дедите ни са нарекли тази земя Сумер със значение От / Су Морето. Сумер и до днес е име на село от Северозападна България, което е живо от поне 13-14000 години заедно с останалите български села от района. А самото море Дедите ни са кръстили на Мара, Богинята на материята. Според Дедите ни първата материя е водата, което се потвърждава и от Битие на Библията. Библията е преразказ на Древнобългарската първа човешка духовност.

За народа Тайно земи е духът на Земята. Хората Тайно са изработвали каменни фигурки на Земи, като тези фигурки обикновено са били тривърхи и са се носили като амулети, някои дори на главата.

У нас образи на Богинята Майка, изработени от камък, глина или кост са навсякъде не само в нашите музеи, но и по цялата земя, заселена от Древните Българи с човеци. Често Богинята Майка е изобразявана като птица или с птича глава, което срещаме и при Тайно: image

Земи / земя е считана от Дедите ни за Богиня Майка, и едно от имената й е Та Ба със значение Тази Баба Старата Богиня. Атабе има за корен ТаБа и е директна препратка към Древнобългарската духовност.

Според митологията на Тайно главната богиня Атабе ражда двама близнака: Юка Бага и Яя, като зачатието е непорочно подобно на разказа в Библията. Тук спокойно можем да направим връзка с Бога Слънце на Древните Българи – Юка Бага се счита за Бога на плодородието и създател на живота на земята. Името Юка му е дадено от народа Тайно заради връзката му с растежа на хранителното растение Юка, с което народът се е изхранвал. Бага е Бога на Българите Бог Слънце. Дедите ни са считали Бог Слънце за син на Богинята Майка Създателката. Според митологията на Тайно Бог Слънце и Бог на Духа Яя са близнаци. У нас Бог Я е считан често и за Бог Слънце, откъдето и името Ян за младия Бог Слънце. Бог Я / Яз е и Бог СебАзи на Човешката душа на Дедите ни.

Син на Бог Яя е Яел, който според Тайно митологията се опитал да убие баща си Яя. Тази древна Тайно мъдрост съответства напълно на Древнобългарската мъдрост и на цялото духовно човешко наследство – Човешкото его / Бог Яел наричан още Луцифер, се опитва да убие Бога на Човешката душа Яя / Яз / Аз / СебАз, като прилъстява човеците с лъжи и заблуди и ги кара да забравят СебеАза си, душата си.

В крайна сметка Бог Яел е убит от Яя, т.е. Душата възтържествува над Егото.

Интересното е, че според други версии на Тайно митологията, Богинята майка Атаба ражда син Бог Деминан Каракол. Каракол е Древнобългарското име на Бог Слънце Кара Кольо или Богът, който кара Колата на сезоните по небосклона. Името Каракол се среща по цялата земя, а гърците го преименуват в обеззвученото Херакъл, за да си измислят своя митология, и то в наши дни.

Едно от проявленията на Богинята майка Атаба се нарича Юрикан или българската дума Ураган и означава именно Богиня на ураганите.

Съседен на Тайно е народът Калина, обитаващ остров Калинаго / Земята / ге на Калина – Карибски остров. Този народ също е бил масово изтребван от завоевателите.

image

image

Виждаме как независимо от хилядолетията и неависимо от геноцида и изопачаващата интерпретация, наложени от испанските завоеватели, Българският произход на коренното американско население не може да бъде скрит.

За повече неразкривани от друг подробности за коренното Древнобългарско население на Америките, гледайте Youtube канала ми:

-       https://www.youtube.com/watch?v=msfA4Ih-ouw&t=73s

Алия Ошо
Гласувай:
7


Вълнообразно


1. nedovolen - Ще спомена думите на наш покоен п...
13.09 15:12
Ще спомена думите на наш покоен професор.
Бил в Америка, загледал се в носията на вожда. Той го попитал от къде е. Казал, от България. Та ние сме братя, казал индианецът и го прегърнал.
Посещение вече на бай Тошо в Япония. Императорът станал, прегърнал го и рекъл - те ние сме братовчеди.
Предавам със съкращения.
От къде до къде сме били.
цитирай
2. georgealeksandrov - по принцип всички народи имат влияния
18.09 00:10
Навремето между сегашната Северна АМерика и Азия е имаало суша. хората са преминавали. индоевропейците са се разселили в Канада, после са слезли на юг, а други са отишли на запад. Няма нищо странно, че имаме сходни обичаи и носии с други народи на хиляди мили от нас. В някакъв смисъл всички народи са братя. Чели сте Библията, преди Вавилонската кула и размесването на езиците е имало само един народ.
цитирай
3. aliya - Чели сте Библията, преди Вавило...
18.09 09:49
georgealeksandrov написа:
Чели сте Библията, преди Вавилонската кула и размесването на езиците е имало само един народ.

Именно, и този коренен народ е на Древните Българи от Балкана, първите човеци.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: aliya
Категория: Други
Прочетен: 2945100
Постинги: 420
Коментари: 590
Гласове: 1367
Архив
Календар
«  Ноември, 2023  
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930