Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.03.2017 08:30 - Икона на Пресвета Богородица «Лидска» (Неръкотворна)
Автор: elianna Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1509 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image 

Чества се на 12 (25) март

Молитва към Пресвета Богородица

Със Своя честен покров защити всички нас и умоли, Владичице, безсеменно Родения от Тебе Христос, нашия Бог, да ни облече със Своята небесна сила срещу невидимите и видимите врагове. О , Всемилостива Владичице Богородице, въздигни ни от греховните дълбини и ни избави от глад, пагуба, от земетресение и наводнение, от огън и меч, нападения на чуждородци и междуособни войни, от внезапна смърт, от вражески нападения, от бедствия, от смъртоносни епидемии и от всяко зло.
Дарувай, Владичице, мир и здраве на всички православни християни и просвети ума и сърдечните им очи, за да вървят към спасението; удостой Твоите грешни раби с Царството на Твоя Син, Христа, нашия Бог, защото Неговото владичество е благословено и препрославено, с Безначалния Негов Отец и с Пресветия и Благ и Животворящ Негов Дух, сега и всякога, и во веки веков. Амин!

image

Икона на Пресвета Богородица «Лидска» (Неръкотворна)

Икона Богородицы Лиддская (На Столпе В Лидде)

Чества се на 12 (25) март

История

Първообразът на тази древна икона ( І в. ) се намирал в близкия до Йерусалим гр. Лида, където проповядвали св. апостоли Петър и Йоан Богослов. Те построили на това място храм в чест на Пресв. Богородица и Я поканили да го види и благослови. „Идете с радост, и Аз ще бъда там с вас!" - казала им Божията Майка, Когато отишли в новия храм, те видели на една от колоните му неръкотворно изображение на Пречистата Дева с Богомладенеца - небесен дар и благословение от Нея. През IV в. император Юлиан Отстъпник заповядал да унищожат св. образ. Но колкото и да се мъчели царските слуги, образът все повече се вдълбавал в колоната и накрая те се принудили да изоставят своя безполезен труд. 
През VIII в. бъдещият константинополски патриарх Герман посетил св. места и поръчал да му нарисуват върху дъска точно копие на Лидската икона, което пазел като светиня. Когато започнала иконоборческата ерес Христовият изповедник бил свален от престола и изпратен на заточение. Преданието говори, че предчувствайки близката си кончина, той написал до римския папа Григорий II писмо, в което разказал за гоненията срещу православните, сетне поставил писмото в едно отверстие в дъската на иконата и, изливайки скръбта си в гореща молитва, я пуснал в морето.
На другия ден иконата по чуден начин стигнала до Рим, където в тези времена все още се пазела православната вяра. Папа Григорий с многобройно духовенство тържествено я внесъл в катедралния храм „Св. ап. Петър", където Небесната Царица извършвала чрез Своя образ различни изцеления. След повече от сто години, когато иконопочитанието- на Изток било възстановено, св. икона сама се вдигнала във въздуха и се завърнала в Константинопол. Намерили я в морето близо до царския дворец и я занесли на императрица Теодора. Не след дълго царски пратеници, завърнали се от Рим, познали, че това е изчезналата оттам чудотворна икона. Светинята била поставена в Богородичния храм на пл. Халкопратия и оттогава получила названието «Римска».

Тропар 

Да прибегнем сега усърдно към Богородица ние, грешните и смирените, и да Ѝ се поклоним доземи, като в покаяние викаме из дълбините на душите си: «Владичице, смили се и ни помогни, побързай, защото погиваме от многото си прегрешения, не връщай празни Твоите раби, защото Ти си единствената ни надежда!»
                                 




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: elianna
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1172875
Постинги: 1302
Коментари: 1089
Гласове: 610
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031