Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.02.2015 23:01 - Българи, гледайте филма Дякон Левски!
Автор: aliya Категория: Новини   
Прочетен: 11661 Коментари: 6 Гласове:
5

Последна промяна: 27.02.2015 16:47

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
image  Българи,

Гледайте филма Дякон Левски!
И паднете на колене в преклонение пред главния герой на филма – Българския Дух! Той го заслужава.

Заслужава нашето българското уважение и благодарност и самият филм и целият му творчески екип. Докато има туптящи български сърца, Българщината ще живее. Въпреки мерзките лъжи и медийната помия, която се излива ежеминутно и ежечасно върху нашата, Българската истина.
Толкова журналистическа помия, и от ляво, и отдясно, се изля върху филма в истеричен залп, че реших – този филм непременно трябва да се види! Въпреки, че отдавна спрях да ходя на кино, дори и телевизия вече не гледам – омерзението от пошлостта на американските Холивудски продукции, пълни с исторически лъжи, политически лъжи, много кръв и агресия, съчетани с бозата на перверзната лудост ме отказа веднъж завинаги от киносалоните на модерните ни молове.
Филмът Дякон Левски обаче няма да видите в киното на нито един мол – те като че ли единодушно са се наговорили да елиминират филма и да разорят продуцента и режисьора му... заради смелостта им да правят един чисто български филм в една глобализираща епоха на Парите, които не миришат – не миришат нито на нация, нито на патриотизъм, още по-малко пък на Свобода...
Филмът можете да видите в едно, две клубни кина, само.
И да го изгледате на един дъх – въпреки 3-те часа и половина на прожекцията, с които Ви плашат медиите. Защото филмът се гледа така – на един дъх, дори на моменти оставаш и без дъх, когато буцата от преглътнатите сълзи е здраво заседнала в гърлото ти. Истината обикновено те оставя без дъх, когато се изправи срещу теб и те погледне в очите с гласа на собственото ти сърце. И тогава сълзите ти са единственият начин да я преживееш, нейно величество Истината.

Да, за мен Левски е национален герой, свят образ на български патриот; да, знам историята, учила съм за перипетиите му и съм чела Вазов за смелостта и свободолюбието му; да, благодарна съм му затова, че благодарение на него мен, българката, ме има и днес. Но въпреки всичко, образът му си оставаше на книга, не беше сграбчил сърцето ми в шепата си така, както го направи живият и завладяващ образ на Дякон Левски във филма на Максим Генчев. Актьорът Веселин Плачков създаде един неповторим и пълнокръвен жив образ на Дякона:
- На Дякона като човек със сърце и душа на духовен човек, който знае, че Бог е в сърцето и живее в българските хора, докато ги има на тази земя. И дори и изправен пред жестокостта на турските заптиета, никога не им отвръща с омраза в сърцето или с отмъстителност, а запазва достойнството си на духовен българин с исполинска мощ на Духа;
- на Дякона като на български мъж, изпълнен с мъжката сила на славните български мъже, не загубили нито една битка в цялата българска история и никога не позволили българското знаме да падне в плен. Филмът беше изпълнен със завладяващия дух на българската мъжествена смелост и бойна мощ, с отдаденост на борбата за свободата на българите, с много другарска взаимопомощ и чисто мъжко приятелство на честните и силните българи.
Може би това именно така подплаши родните ни медийни радетели за европейските ценности на безличието и посредствеността.
Защото всеки един български герой във филма, начело с Дякона, беше изключително жив и запомнящ се образ на неповторима индивидуална сила и характер, на справедлив бунт срещу системата на Османската империя и нейните опорни стълбове в България – българските чорбаджии и европейските политици, сръбските и гръцките търгаши на националното ни достойнство чрез откровените им попълзновения да удавят народа ни и славната му история в своите тънки политически сметки.
Филмът съдържаше и много смели загатвания за масонските домогвания върху историята на народа ни, която крие в себе си историята на света и поради това е предмет на дългогодишен грабеж, изгаряне на книгите ни и разрушаване на историческите ни артефакти. Защото Европейските ценности изключват българското в историята ни като несъществуващо и непринадлежащо нам... та до днес, когато историческите ни музеи вече не са именоват български, а само регионални и европейски.
Много пластове на истината се разкриват в този изключително богат на изживявания и подсказки филм.

Но безспорно най-силен и обединяващ е образът на Дякона – българският мъж със сърце, който има място и за любов в сърцето си, но къта тази любов дълбоко в себе си, за да даде път единствено на любовта си към България. И към българите, чиито страдания разкъсват душата му и го карат да принесе сам себе си в жертва, за да спаси останалите от мъченията на турските заптиета.
На възвишения образ на Апостола е противопоставен събирателния образ на Продажниците (на Юдите) – било то турските офицери и заптиета, готови за една държавна заплата душата да ти изтръгнат от гърдите; било то на българските чорбаджии, готови за една кесия с наполеони да предадат съгражданите си на мъченията в турските зандани; било то на продажниците в расо, кланящи се на гръцките фанариоти и английските политици; било то на българските уж революционни комити, които са продали честта си на европейските политици-стратези на Новия ред в Европа.

Съпоставен с тях образът на Дякона е наистина съизмерим с образа на Исус, разпънат за няколко сребърника. Не случайо бесилото на Дякона във филма е изковано във формата на кръст гледан отгоре, с очите на Бога.

Целият филм е празник за душата ни българската – защото е изпълнен с българска мощ, жизнена сила и свободолюбие. Като се добави към това и българската хубост на мъжете и жените във филма, и красивите им ръчно тъкани носии, и писаните им с любов съграждани къщи, и прекрасната музика от народни песни и божествено пеене с типично българските дълбоки напеви, както и зашеметяващите с красотата си картини на българските планини и гори, лично с ръката на Бога нарисувани - то празникът за душата е двоен.
Този филм е празник за душата и очите на всеки българин. Като всяка велика творба, той има свой собствен път на развитие оттук натам. Самият творец не може да предвиди съдбата на творбата си, когато тя е гениална.
Този филм трябва да бъде показван в училищата на България, трябва да бъде видян от младите българи и българки.
Не случайно филмът завършва с предсмъртните слова на Дякон Левски – Боже, пази България!

Защото я обичаме!
- Алия Ошо



Гласувай:
6


Вълнообразно


1. audan - "Нека говорят" за Левски
27.02.2015 01:52
Отдавна не бе правен филм за Левски. Някои се страхуваха, други смятаха, че "няма да се харчи".

Е, вече е факт.
И хората се разделени. Едни благославят режисьора, че най-после се праави нещо за Апостола. Другите плюят, че филмът бил калпав, че това не е техният Левски, че бил далеч от реалността ....

Филмът постигна целта си. Хората се събудиха. Сега остава други да направят още филми за героя. Нека има още 10! Защо не? Нека всеки покаже своя Левски. Защото в един художествен филм това се прави - показва се авторовата гледна точка, а не документалната истина.
цитирай
2. aliya - Истината никога не е документална, ...
27.02.2015 09:53
Истината никога не е документална, драги ми Audan. Истината не е в сухите учебници, написани с политическите съображения и маргинални помисли на техните автори. Истината е в сърцето на Българина. Там той пази жив образа на Апостола на Свободата.
цитирай
3. audan - ...
27.02.2015 11:30
Да, истината е в сърцето.

Не знам дали знаете, но т.нар. "български турци" също тачат Левски.
Това звучи невероятно, но е факт.
цитирай
4. aliya - "Български турци" е ...
27.02.2015 13:24
"Български турци" е оксиморон, противоречие на термините. Има Български българи, някои от тях са приели насилствено исляма по време на турското робство. Но си остават българи по сърце и душа. Народната памет е неизличима.
цитирай
5. audan - ...
27.02.2015 15:24
3атова и слагам кавичките. Няма как 20'000 номада да унищожат милиони уседнали балканци с държави от векове.
цитирай
6. ivoimv - ПРЕКРАСЕН ФИЛМ
06.03.2015 23:12
Сега се завърнах от прожекцията във Варна филма една сплав от история звук картина които се гледат без да усетиш с лекота ! Закодираните послания на г-н Генчев едва ли ще бъдат разбрани от журналята ибрици на власт и пари днес тук ! Думите на героите са като дамоклиев меч и над главите на днешните управници ! Този филм ме накара да осъзная отново ,че народопсихологията е същата без промяна и днес! Режисьорските и операторските похвати показаха величието на нашата природа, но и разводилете се дребни души тук , чорбаджиите са си със същия манталитет и днас !Много силен прочит на една съдба, представана ни за идол, но тя просто е съдбата на Дякон- Левски един достоен българи ! Този фим ме кара и да се срамувам и да се гордея че съм българи и да се питам ,ДО КОГА ВСЕ ТАКА ЩЕ Я КАРАМЕ, БЕЗ ДА СЕ ПРОМЕНЯМЕ ?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: aliya
Категория: Други
Прочетен: 3015319
Постинги: 432
Коментари: 592
Гласове: 1379
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031