Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.12.2020 08:29 - Комитетът за борба с изтезанията на Съвета на Европа призовава България да прекрати физическото малтретиране на психиатрични пациенти
Автор: varg1 Категория: Новини   
Прочетен: 1552 Коментари: 1 Гласове:
3

Последна промяна: 04.12.2020 08:30

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 image

Комитетът на Съвета на Европа за предотвратяване на изтезанията (CPT) публикува днес доклада за своето ad hoc посещение в България, което се проведе от 10 до 21 август 2020 г. Докладът беше публикуван в рамките на процедурата за автоматично публикуване, въведена от Български власти. В доклада КПИ заключава, че пациентите в българските психиатрични болници продължават да бъдат физически малтретирани от персонала (шамари, бутания, удари, ритници и удари с пръчки) въпреки препоръката на Комитета, след посещението му през 2017 г., че българските власти да предприеме стъпки за предотвратяване на малтретирането на пациенти от персонала и да премахне всички нестандартни обекти, които могат да бъдат използвани за извършване на малтретиране от помещенията на всички психиатрични болници. Комитетът отбелязва, че броят на персонала в психиатричните болници продължава да бъде крайно недостатъчен, за да осигури адекватно нещо, близко до необходимия набор от съвременни психиатрични лечения за пациенти, нито да осигури безопасността на пациентите в често строгите отделения. Според CPT липсата на действия за справяне с постоянния недостиг на персонал създава впечатлението, че в Министерството на здравеопазването грижите за психичното здраве не се оценяват достатъчно. Комитетът повдига редица сериозни опасения относно използването на средства за задържане в психиатрични болници, включително липсата на точното им регистриране. Най-обезпокоителната ситуация беше открита в Държавната психиатрична болница Царев Брод, където въпреки наличието на правилно проектирани подплатени обезопасителни колани, пациентите бяха почти изключително приковани към легла с метални вериги, прикрепени към китките и глезените им, закрепени с катинари, често в продължение на дни . Подобна срамна практика, която е била добре позната на медицинския, сестринския и друг персонал, както и на ръководството на болницата, е напълно неприемлива и лесно може да се счита за нечовешка и унизителна. Подобно на констатациите от посещението им през 2017 г., Комитетът отбелязва, че редица юридически компетентни пациенти, подписали съгласието си за хоспитализация и все още се считат за доброволни, въпреки това не са наистина съгласни с хоспитализацията си, заявявайки, че искат да напуснат, но често не му е позволено дори да прави упражнения на открито, камо ли да напуска болницата, като по този начин е де факто задържан. Само като един пример, пациент в болница „Царев Брод“ описва, че му е казано да подпише „доброволно“ съгласие за хоспитализация, срещу волята му скоро след пристигането му, докато е задържан с вериги и е насилствено лекуван; ситуация, която според Комитета може да се счита за нечовешка и унизителна.

CPT също така заключава, че сериозното малтретиране на учещи с увреждания и психично болни жители изглежда ендемично в системата на социални грижи и изглежда, че не е постигнат напредък от българските власти в предотвратяването на това от последното посещение на CPT през 2017 г., след което използването на пръчки, както и друго физическо малтретиране, от персонала в социалните заведения беше насочено към вниманието на Министерството на труда и социалната политика. По време на посещението през 2020 г. делегацията откри палки, съответстващи на описанията, дадени от жителите, в кабинетите на персонала на всички посетени заведения. Комитетът отбелязва със съжаление, че има малко, ако има такова подобрение на хроничния недостиг на персонал в социалните заведения и че жителите продължават да изглеждат фактически изоставени от държавата, която очевидно не е успяла да осигури уязвимите лица с човешкия контакт, комфорт, грижи и помощ, от които се нуждаят, както и достойнството, което заслужават. Комитетът също така отбелязва, че въпреки че изолирането и ограничаването остават незаконни в българските институции за социални грижи съгласно националното законодателство, беше установено, че такива ограничителни практики се срещат в различна степен и в трите посетени заведения (подобно на констатациите на КПИ през 2017 г.). Комитетът е особено обезпокоен от съобщенията на жителите на дома за социални грижи Куделин за хора с увреждания, че понякога те могат да бъдат прикрепени към пейки в двора или дори до легло в една от двете уединени стаи, използвайки метал вериги, обезопасени с катинари. Както в случая с подобната практика, наблюдавана в Държавната психиатрична болница Царев Брод, КПИ счита, че това е напълно неприемливо и може да се счита за нечовешко и унизително. Комитетът заключава, че продължаването на съществуването на такива институции за социални грижи в България не е жизнеспособно и силно подкрепя плана на българските власти да затворят редица такива заведения до 2022 г., а останалите след това и да развият подходящи заведения за грижи в общността. Преди затварянето на тези институции, КПИ призовава българските власти да предприемат конкретни и неотложни мерки, насочени към отстояване на човешкото достойнство на всички лица, настанени в съществуващите домове за социални грижи, без допълнително забавяне.





Гласувай:
4



Спечели и ти от своя блог!
1. latestnews - Марийка Томова, майка на пострадалия Румен Петров Томов-Каллмимр
04.12.2020 13:44
Здравейте,
днес писах за сина ни който е изтезаван до смърт с глад и с фалшиви ментални диагнози.
бихте ли ми изпратили линк или адрес до този съвет за да потърся помощта му.
Благодарна съм ако ми отговорите скоро
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: varg1
Категория: Лични дневници
Прочетен: 20123301
Постинги: 18642
Коментари: 10023
Гласове: 71260
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031