Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.03.2012 21:43 - КОЙ СЕ СТРАХУВА ОТ КНИГАТА НА ВЛАДИМИР СВИНТИЛА „ОТ МАРКС ДО ХРИСТА”? КНИГИ NEWS
Автор: grigorsimov Категория: Политика   
Прочетен: 7903 Коментари: 3 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Книгата на Владимир Свинтила "От Маркс до Христа", публикувана през 2002 г., беше отмината с гузно, подло и закономерно мълчание.

За да разберем защо се случи така, трябва да си изясним какво всъщност представлява тази книга.

Има книги, които са с фундаментално значение за литературата и обществото ни, такава книга е и „От Маркс до Христа” на Владимир Свинтила.

Тази книга е една от малкото, които се опитват да обяснят разкъсаната връзка между литературата и християнството у нас.

Тема страшна, тема болезнена, тема изобличителна, дали не и душеспасителна?

Страшна е темата, тъй като най-сетне трябва да се опитаме да си изясним как и защо се случи това отдалечаване на литературата ни от християнството.

Откъде начена то?

Как протече?

И защо днес то се проявява с такава разрушителна сила?
Как се стигна до положението в което нашата съвременна литература не само да е лишена от морал, но и да воюва с него...

Опит за отговор на такъв тип въпроси е книгата-изповед на Владмир Свинтила, един интелектуалец, водил типичен живот на интелектуалец по времето на т.н. социализъм.
Показателното в случая „Владимир Свинтила” е, че този блестящ интелектуалец бе еднакво чужд както на т.н. социализъм, така и на това, което слабоумните определят като уж демокрация – случилото се след 1989-та...

„От Маркс до Христа” е единствената българска книга, която разказва за драмата на Илия Бешков, за която всеки, който се е опитвал да разгадае рисунките му, се е досещал, но едва сега я съзираме проектирана пред очите ни.

В един момент Илия Бешков пита:
- И сега знаеш ли на кого дължа живота си? На две ситни демончета.
И това беше вярно. Той живееше, благодарение на двама бивши партизани, сега полковници от „болшевишката интелигенция”, при това и двамата либерали-комунисти.”

Илия Бешков в ролята на изкусител?! Така ще да е било, защото Влидимир Свинтила свидетелства:”По моему, той беше изкусил бедните селяци, с които случаят се бе погаврил, като ги бе грабнал от нивата или стадото ги бе облякъл в полковнишки униформи. В дъното на душата си те бяха останали любопитни и любознателни селянчета, които Бешков изкушаваше със своята двоянка и Бешковите ереси”.
Владимир Свинтила твърди, че Илия Бешков” ...бе започнал като атеист, определено като атеист, с неговия земеделски „биоматериализъм”, едно от чудовищните преображения на Сатаната. Но срещата с Константин Петканов го бе върнала към църквата на Христа”.

В книгата си „ От Маркс до Христа” Владимир Свинтила всъщност създава, макар и фрагментарни, истории на постигането на Христа.

Книгата на Владимир Свинтила е изключителен влог в българската литература, тъй като разкрива духовните битки на инак известни творци, като Илия Бешков, например. За Бешков са изписани и публикувани хиляди страници спомени, есета, статии, но забележете, че никой не се докосва до страшната тема „Илия Бешков и християнството”!

Константин Петканов заявил, според Владимир Свинтила за Бешков: „Той се пребори като светец с демоните и победи. Рядко е имало толкова категорична победа в името на Христа. Това е една радост за ангелите в небето”.
В изумителната си книга Владимир Свинтила представя и още един български писател- християнин – Константин Петканов, един почти тотално забранен писател днес.

Когато разказва за житейската и духовна одисея на Константин Петканов Владимир Свинтила сякаш се сдобива със словесната мощ на библейски пророк:” Взели селските икони, пръст от гробищата, дървената семейна люлка – за да люшкат в нея бъдните поколения – и иконите от църквата, и като се прекръстили, предоставили се в ръцете на Христа и на пресветата Божия Майка, наша застъпница”.

По този начин – от гледната точка на искрено вярващи в православието нашата, българската история никога не е била представяна в литературата ни.

Причините са много – най-напред бе войнстващият атеизъм на тези, които се самоназначиха за модернизатори на литературата ни – д-р Кръстев и Пенчо Славейков, после дойдоха социалистите, комунистите, за да се развихрят днес либералстващите. Всички те бяха и са изградени от антихристиянство.

Владимир Свинтила описва драмата на самоотлъчилите се от християнството – сторили са го по една или друга причина и как те отново се връщат в лоното му. Всъщност така те спасяват душите си. Злото умее изкусно да се прикрива, Злото изкуши поколението преживяло Втората световна война и чрез вътрешнопротиворечивото понятие „антифашизъм”.

Но нека чуем свидетеля Владимир Свинтила:” Всички бяха обзети от този дух на „антифашизъм”: от Бенчо Обрешков, през Константин Петканов и Константин Константинов до Атанас Далчев и Илия Бешков.”.

В тази тъй жестоко цензурирана тема (и по времето на социализма, и особено сега, при капитализма) – за българската литература и християнството особено място заема Константин Петканов за когото в книгата си „От Маркс до Христа” Влидимир Свинтила казва:” При него (Константин Петканов – бел. ред. КНИГИ NEWS) патриотизмът съвпадаше с християнството. Тия две понятия у него не можеха да бъдат разделени. (...) Неговото родолюбие бе и христолюбие”.
„От Маркс до Христа” разкрива постигането на християнската вяра от Атанас Далчев („Видях го в „Свети седмочисленици”. Беше запалил свещица и се молеше пред олтара. (...)Гледката на молещия се Далчев ме изпълни с някакво могъщо вълнение. Като че бяхме стигнали, не само аз, а всички, до един връх, от който започваше слизането ни надолу, в един „крстен поход” без край.”), Константин Константинов („Докато го видях в „Свети Седмочисленици”, същата черква в която видях и Далчев да се моли. Константин Константинов бе запалил свещ и я полагаше на свещника. Неговият поглед бе отправен към Пресвета Богородица, която го гледаше милостиво”).

Владимир Свинтила ни разкрива в „От Маркс до Христа” и драмата на Трифон Кунев, прошепнал признанието:” Заради вярата в човека, ние загубихме вярата в Христа. Чувайте, там, в килията (затворническата – бел. ред. КНИГИ NEWS), аз се научих отново да се моля”. Разбирате ли това поколение, което тръгна въодушевявано и от такива яростни врагове на християнството като Гео Милев, който отъждествяваше „Бог” и „Господар” (а това означаваше и разрушаване на всеки един авторитет, постигане на царството в което всичко е позволено..., не напразно се организират шумни негови чествания, последователите му бесуват... ), Владимир Свинтила ни помага да проумеем как се създаде и какви драми преживя то – поколението, което отхвърляше християнството и после гузно протегна ръка към него...

За жалост, Владимир Свинтила ето така, твърде лекомислено, определя своето поколение:”В нашето поколение материализмът и атеизмът претърпяха завинаги своя крах. Това е смисълът на книгата. Тя говори за едно постижение, което ще остане за всички. Ние сме поколението, което се завърна при Светата наша Православна Църква до дългия и труден път на покаянието.”

За жалост, тяхното „постижение”, на поколението завърнало се при Светата наша Православна Църква, бе отхвърлено.

Безапелационно и недвусмислено.

Днес в българския литературен живот, в българската литература владее Злото.

Посочете ми един съвременен български писател, който да изповядва християнството... Литературният ни живот се диктува и изтезава от войнстващи атеисти. Няма нужда да се изреждат имената им...

Но в тази книга – „От Маркс до Христа” срещаме и покаянието, така както го е преживяла една от най-успешните за времето си писателки Яна Язова. Идват страданията, а те раждат прозрението:”... като останах сама , попитах тези четири стени:”Кажете, стени, какво да прави Яна Язова, грешницата пред Бога?”. И си отговорих сама. Ние бяхме забравили страданията на Христа, пътуванията на апостолите.
„Из бездни возопих!” Това чували ли сте? Мислех да се замонаша, да отида в манастир. Но се сетих, че съм писателка”.

Владимир Свинтила е блестящ интелектуалец, макар и неуспял да се реализира всецяло.

И все пак Владимир Свинтила единствен е успял да проникне в същността на православието, на българското православие. Това той сторва в есето си „Християнинът в града”, което е най-вълнуващата част от книгата му „От Маркс до Христа”.

Никой досега не е успявал като Владимир Свинтила да определи така лаконично и точно нашата вяра:”Нашето източно православие е селско”.

Градският човек, според Свинтила е обречен да „Става християнин за един ден” – „Той е християнин на Бъдни вечер, Васильовден, Гергьовден, Цветница, Великден.(...) В останалото време тъне в индеферентност”.

Именно от тази градска индеферентност спрямо християнството приижда на талази неверието...

Именно тази е и причината за злостната омраза на днешните, поредните псевдомодернизатори към селската тематика и към авторите, описващи селото.

Има книги с фундаментално значение за проумяването на това какво сме и накъде вървим. „От Маркс до Христа” е една от тези фундаментални книги.

Разгърнете тази книга и ще намерите отговор на твърде много въпроси, които ви терзаят.

Разгърнете тази тънка книжка и може би ще намерите самите себе си.

Разгърнете „От Маркс до Христа” за да разберете защо над нея тегне злобно, злостно и уплашено мълчание.

И ще намерите отговор на много въпроси – защо съвременната българска литература е пропита от Злото, защо се издигат в култ бездарието и невежеството, които са само две от лицата на антихристиянството...

Стоян ВЪЛЕВ

http://www.knigi-news.com/?in=pod&stat=5106§ion=13&cur=60




Гласувай:
6



1. bale9 - Брато,
27.03.2012 20:19
ти познаваш ли ме?
цитирай
2. анонимен - bale9 - Брато...
27.03.2012 21:50
Не.?
цитирай
3. eltimir - Брато
28.03.2012 19:25
Ти да не си следователят ми от 1999 година, от Следствения отдел на бул. "Г. М. Димитров"? Почнах да му говоря на "брато" и той ме пита как смея. "Ами всички бандити си говорят на "брато". И след като аз не съм бандит, а ти си се изправил срещу, мен, то те питам ти какъв си".
А сега искам да ви питам вас, браточките вие какво общо имате с Владо Свинтила? Аз го познавах добре. А вие?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: grigorsimov
Категория: Политика
Прочетен: 28317140
Постинги: 4287
Коментари: 7547
Гласове: 8239
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031