Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.06.2012 21:06 - Някой готви утре сблъсък на протести (за 20 юни 2012)
Автор: juliata Категория: Политика   
Прочетен: 7932 Коментари: 17 Гласове:
17

Последна промяна: 20.06.2012 13:48

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 image

Webcafe.bg 19.06.2012, 13:50 (обновена 19.06.2012, 16:25) 
Насроченият за днес от 12 до 13 часа протест пред парламента на хора срещу екологичния натиск се оказа изненадващо отменен за утре, когато в 18.30 ч ще се състои шествие на скиори и сноубордисти, туристи и природозащитници от НДК през Министерски съвет към парламента.

Явно някой си поставя за цел да сблъска двата протеста и да предизвика безредици, което няма да е трудно, ако се провокира от определени хора в редиците на протестиращите.

Подстрекаваните от министър Мирослав Найденов протести на хората и на общинските администрации в някои манипулирани общини, които нямат пряк интерес от този закон, също ще се състоят утре", заяви на брифинг днес Петко Цветков "Българска фондация Биоразнообразие" и призова да не се допусне насилие.

Не сме против инвеститорите въобще, въпросът е какви инвеститори България иска да има, обявиха още на брифинга от Коалиция "За да остане природа в България" по повод спорния Закон за горите, върху който президентът Росен Плевнелиев наложи вето след натиск.

"Въпросът е не дали да има инвестиции в ски туризма или да няма. А дали искаме да има такива инвеститори, които виждат в закона врата в полето и правят каквото си искат, такива, които, когато вземат една територия ползват двойно повече и не желаят да плащат, оказват натиск и изнудват правителство, Народно събрание и гражданите, или социално отговорни инвеститори, които се грижат за опазването на околната среда", заяви Петко Цветков.

По-рано днес Александър Дунчев от природозащнитната организация WWF коментира пред "Фокус", че протестите на жители на планински общини са резултат от подвеждане.

"За Банско и Разлог техните терени за ски са в национални паркове, където важат съвсем други закони - Законът за защитените територии и Законът за концесиите. Опасенията са ми, че тези хора просто биват използвани, за да се прокара поправката "Витоша ски", с което не да се подпомогне развитието на туризма в Банско и Разлог, а просто да се застрои Витоша", обясни той. 

Протестиращи от двата града затвориха вчера града пътя Е-79 в района на Симитли при отбивката за Банско за 15 минути на 17 юни. В редиците им бяха депутатът от ГЕРБ Любен Татарски - бивш кмет на Разлог, представители на различни политически партии, кметове и председатели на общински съвети.

Природозащитниците за пореден път днес обявиха, че "горите не са на държавата, не са на олигарсите, а са на обществото". Според тях благодарение на техните протести премиерът е бил убеден, че с поправките в Закона за горите интересът на гражданското общество не е бил защитен и има какво още да се направи, предаде БТА. Борисов заяви вчера, че законът ще бъде преразгледан и приет, когато се намери консенсус.

Според екоактивистите Законът за горите има друг ресор и не може да решава такива големи и комплексни сфери на държавата, които трябва да са приоритет на други области и институции - регионално развитие, спорт, туризъм и т. н.

"Това е все едно да искате със Закона за здравеопазването да решите проблемите на образованието", коментира Веселина Кавръкова от WWF. 

От Асоциацията за алтернативен туризъм заподозряха от своя страна опасност поправките в Закона за горите да доведат до загуба на други ресурси, които са изключително ценни за туризма, като например "качеството на пейзажа".

Колко са скъпи скъпите такси

Най-скъпото право за строеж върху 1000 кв. м държавна земя в Боровец или Пампорово е 25 000 лева, а за Витоша - 10 000 лева, според сега действащия регламент. Това са скъпите такси, които спъват развитието на туризма, обясни по-рано днес в ефира на bTV Тома Белев от Асоциацията на парковете в България и бивш директор на природен парк "Витоша".

Той отговори на упреците на Филип Цанов от сдружение "Природата за хората и регионите", което подкрепя новия Закон за горите. Според Цанов, който е и консултант на "Витоша ски" (собственик на лифтовете над София) "предишният закон беше глупав и спираше всяка инвестиция,". "За 20 години, с изключение на Банско, едно пиронче не е забито", каза Цанов. Той и Белев отказаха да седнат заедно на една маса и водещият ги интервюира поотделно.

По думите на Цанов от облекченото ски строителство ще спечелят малките общини в планините. "Бизнесът в тези региони е закъсал. Индустрия никаква. Тютюнът намалява, картофите от Полша са по-евтини. Животновъдството - ниска изкупна цена, липса на потребление. Един от малкото поминъци, които могат да се развиват е туризмът", каза Цанов.

Белев отговори от своя страна, че е много учуден, че региони, в които има минерални извори не натискат за развитието на спа туризма, който е 365 дни в годината, а натискат за ски туризма, който е два и половина месеца годишно.

Според природозащитника неуместни са сравненията на България с Австрия и Швейцария по отношение на ските. "Ако в България надморската височина е 472 м и сме по на юг, в Австрия, тя е 910 м, а в средната надморска височина в Швейцария е 1307 метра. Т.е. строителството е предимно в безлесни територии. Има стари курорти, които са в горите, но те са малко и са стари", каза Белев.

Бившият директор на парк "Витоша" обясни, че поправките, внесени от ГЕРБ под натиск на "Витоша ски", които продължават да държат лифтовете затворени, са направени с цел да се заобиколи Плана за управление на парка. В него има изрична забрана за промяна на предназначението на терени в парк "Витоша" с цел застрояване. Сега този закон заобикаля забраната като казва, че може да се строи, без да се променя предназначението на земята, каза Белев. Той уточни, че не държи на стария закон, а иска по-добър.

статията и снимката не са мои - източник:
http://www.webcafe.bg/id_252927584




Гласувай:
18



1. whitebarde - има логика
19.06.2012 21:15
Всъщност един такъв евентуален сблъсък би свършил перфектна работа на лобитата. Екоактивистите ще бъдат услужливо демонизирани..и от тук нататък ..всеки ще бъде с развързани ръце, да строи, сече,складира уран ако щеш...
цитирай
2. juliata - Постнах го, за да имат това предвид ...
19.06.2012 21:18
Постнах го, за да имат това предвид повече хора... В неудобните протести винаги се внедряват провокатори или се предизвикват подобни на този подготвян за утре опит...
Надявам се хората да не се поддават!
цитирай
3. whitebarde - ;/ дано ама..
19.06.2012 21:28
нещо много се увеличиха скинхедите вчера, днес. Мисля, че ако стане нещо ще почне от тях, те не се интересуват от гората, а са там с идеята за бой. ;/
цитирай
4. juliata - Нека бъдем будни! :)
19.06.2012 21:32
Нека бъдем будни! :)
цитирай
5. unknown1 - Някой готви утре сблъсък на прот...
19.06.2012 21:41
Някой готви утре сблъсък на протести-много хитра стратегия!
цитирай
6. анонимен - Поидводни
19.06.2012 21:58
Целта оправдава средствата. В името на печалбата, олигархията никога не се стеснявала да противопостави хората.
цитирай
7. lambo - Хора бдете ...
19.06.2012 23:01
Мутро-Бетона настъпва
цитирай
8. kostadin - Ами отменете го и вие
19.06.2012 23:08
Ами отменете го и вие
цитирай
9. анонимен - Не купувам продукти и услуги рекламирани в БТВ!
20.06.2012 03:21
Не купувам продукти и услуги рекламирани в БТВ!
цитирай
10. zabavnata - Колко струва едно дърво?
20.06.2012 07:47
Явно изсичането на горите мирише на ПАРИ, много ПАРИ. Защо пък тези с интереси в строителния бизнес и туризма да не си "понапазаруват" депутати, които да им внесат нужния закон. Елементарно, Уотсън!
Този бетон дето се изля по нашето Черноморие от години ме кара да си избирам други дестинации, с повече зеленина, с по-добро обслужване.
Бетонират ли Витоша се отказвам на 100% от туризъм в България. В последните години бях неприятно изненадана от масивни, вероятно незаконни строежи в планината. Като гледам тези "замъци" явно собствениците не са случайни, а съдебно преследване няма, няма и да има.
Едно правителство лесно ще подложи на сеч гората и ще бетонира, а колко години след това ще са нужни на новозалесена местност да се превърне в гора?
Никой не е над закона!
цитирай
11. gocho52 - Пари - ГЕРБ - Пари(прим)
20.06.2012 10:28
..
цитирай
12. анонимен - Кой някой готви сблъсък?
20.06.2012 11:04
Прочетох няколко пъти поста, Juliata. Не разбрах кой е този някой, който готви сблъсъка. Защото, ако е от Протестиращите на Орлов мост това е по-скоро "червено", а ако е от хората, затворили Е-79 е по-демократично. Съвсем определено има разлика, дори да обърнете епитетите. А иначе, ако искате да изкарате Б.Б. виновен при всяка хрумка на хаососъздателите в България, то определено Вие имате проблем.
Имам съвет, Juliata - Можете да изстудите пламналата си глава, като отидете по на хладно, например в Русия. Там е тъкмо място за хора като вас.
цитирай
13. juliata - Стенограма от срещата между Бойко ...
20.06.2012 13:36
Стенограма от срещата между Бойко Борисов и представители на Коалицията по повод поправките в Закона за горите - 15.06.2012:
http://forthenature.org/documents/845
цитирай
14. juliata - "Съобщението на НСОРБ бе р...
20.06.2012 13:37
"Съобщението на НСОРБ бе разпространено минути след като земеделският министър Мирослав Найденов обяви ветото на президента Росен Плевнелиев върху поправките, които изкараха хиляди млади хора на улиците. Найденов обясни, че ветото не е отказ, а отлагане на поправките и подкани кметовете да протесират срещу ветото.

Само минути след това последва и очевидно предварително подготвената декларация от НСОРБ, публикувана във всички медии. Много от участниците в ръководството на НСОРБ обаче не са и чували, че са приели такава декларация, а според устава на Сдружението на общините, тя е фалшификат.

Съгласно устава на сдружението то излиза с позиции след решение на Управителния съвет, а такова решение няма как де е взето легитимно в събота. Единствената възможност за спешно свикване на заседание е то да е направено чрез телефонни разговори, което уставът разрешава – „Управителният съвет може да вземе решение и без да бъде провеждано заседание, ако протоколът за взетото решение бъде подписан без забележки и възражения за това от всички членове на Управителния съвет (т. 3, чл. 24).

От първите трима членове на УС на сдружението, с които OFFNews.bg успя да се свърже, двама не бяха чували за въпросната позиция..."
Още:
http://offnews.offroad-bulgaria.com/index.php/68880/podkrepata-na-nsorb-za-popravkite-tseko-minev-falshifitsirana-obnovena
цитирай
15. анонимен - герберист
20.06.2012 18:21
До 12 - ти си поредния платен амбразурчик. Статията си е много хубава.
цитирай
16. demonwind - 14. juliata
21.06.2012 13:00
Юле, не ми говори за това Сдружение, че там ми мина младостта. Много мога да ти разправям, ама като се видим ;)

Поздрави!
цитирай
17. kostadinovd - За съжаление ,в последно време нещо позабравихме протестите,а нетрябва !
30.07.2012 17:28
ПОЗДРАВИ !!!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: juliata
Категория: Други
Прочетен: 236054
Постинги: 75
Коментари: 186
Гласове: 336
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031