Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.04.2021 20:32 - Жестокостта на Гуантанамо е средновековна. Това е история на ужасите. И е истина.
Автор: zahariada Категория: Политика   
Прочетен: 694 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 10.04.2021 20:33

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  Жестокостта на Гуантанамо е средновековна. Това е история на ужасите. И е истина. 50-годишният Мохамеду Улд Слахи е бил подложен на побоища, точни екзекуции и сексуално унижение в известния американски затвор Гуантанамо

4 април 2021 г. в 10:10 ч. | Публикувано в: Африка , Азия и Америка , Карибите , Куба , Интервюта , Мавритания , Близкия изток , Саудитска Арабия , САЩ , Видео и Фото истории Анжуман Рахман   4 април 2021 г. в 10:10 ч

image

 

50-годишният Мохамеду Улд Слахи никога не е бил осъждан за каквото и да е престъпление или дори обвинен в някакво престъпление. Независимо от това, той прекара 14 години в плен в прословутия американски затвор в Гуантанамо, където беше бит, сексуално унижен, подводен, подложен на фалшиви екзекуции и многократно токов удар.

„Опитаха се да ме принудят да призная за престъпление, което не съм извършил“, обясни ми той. „Лишен бях от сън и бях разпитван през първите седемдесет дни, както и възпрепятстван от молитва или пост“.

Въз основа на несигурни доказателства Слахи е наречен затворник номер едно и е обвинен фалшиво, че е един от ръководителите на терористичните атаки през 2001 г. в Ню Йорк и Вашингтон, защото веднъж е подкрепял Ал-Кайда по време на въстанието в Афганистан през 80-те години. Там той се бори срещу подкрепяните от Съветския съюз комунисти в продължение на три седмици, преди да прекъсне връзките си с групата.

В новия холивудски филм „Мавританецът” , който е номиниран за пет „Бафта”, режисьорът Кевин Макдоналд разказва историята на ареста на Слахи пред семейния му дом в Мавритания през ноември 2002 г., затварянето му в Гуантанамо без съд и упоритата работа на неговата защита юрист.

МНЕНИЕ: Заливът Гуантанамо е трайният срам на Америка

Слахи работи в германска технологична компания в края на 90-те години, когато попадна на американския разузнавателен радар. Под натиска на САЩ властите в собствената страна на Слахи, Мавритания, го задържаха през 2001 г., преди да стане жертва на „извънредно предаване“ и да бъде откаран в Йордания от ЦРУ. Той е държан там в изолация в продължение на месеци. По-късно САЩ го преместиха в авиобаза Баграм в Афганистан, откъдето беше откаран в залива Гуантанамо.

Построен на малка площ от Куба, която Америка е дала под наем като военноморска база от 1903 г., мястото на затвора е избрано умишлено, тъй като е извън територията на САЩ и затова не е обект на американските закони. Създаден за задържане на заподозрени след нападенията от 11 септември 2001 г., офшорният затвор започна да символизира ексцесиите на американската "война срещу тероризма" поради суровите методи за разпит, които според критиците представляват мъчения.

„Американското правителство беше много добро в тъкането на разказа, за да изглеждам като най-лошия терорист в очите на света“, каза ми той. "Направиха така, сякаш ме вдигнаха от бойно поле в Афганистан, но това не беше вярно. Бях отвлечен от страната си в Мавритания. И сега правят така, сякаш бях на грешните места в неподходящо време, но отново , не! Това е напълно невярно, бях зает да прекарвам времето си в работа и да помагам на семейството си. "

Считан за най-измъчвания затворник в историята на залива Гуантанамо, Слахи написа бестселър през 2015 г., наречен „ Гуантанамо дневник“ , който описва подробно живота му в затвора. Филмът е частично базиран на тази книга. В него научаваме как той се е противопоставял на „засилените“ техники за разпит, които включват часове продължителни, кървави побои при ниски температури, лишаване от сън и подигравателно удавяне над борда на лодка.

Едва след като пазачите заплашиха, че ще доведат майка му и ще я настанят в затвор само за мъже - намеквайки, че ще бъде изнасилена, той каза - най-накрая е разбит да признае неща, които не е правил. Сред тях имаше заговор за взривяване на емблематичната кула CN Tower в Торонто.

 

Тахар Рахим присъства на пресконференция по време на 69-ия международен филмов фестивал Берлинале в Берлин в хотел Grand Hyatt на 07 февруари 2019 г. в Берлин, Германия [Pascal Le Segretain / Getty Images]

Мавританецът играе френско-алжирски актьор Тахар Рахим в ролята на Слахи; Джоди Фостър в ролята на Нанси Холандър, адвокат по отбраната, която се бореше с американската военна магия, за да освободи клиента си и Бенедикт Къмбърбач като подполковник Стюарт Кауч, американски военен прокурор, който отказа да продължи преследването на Слахи, след като заключи, че неговите инкриминиращи изявления са резултат от изтезания.

"Гледах филма, но не можах да гледам сцените на насилие и изтезания, просто станах и си тръгнах, защото това щеше да ми върне много лоши спомени, които усилено се опитвам да потисна. Реалността беше много по-лоша и все още мога да се чувствам върховете на пръстите им. "

Той обясни това, като отбеляза, че когато ЦРУ го отведе от Йордания, той буквално усети пръстовите им отпечатъци, когато разрязваха и късаха дрехите му, за да го сложат в памперси. "През цялото време бях със завързани очи. Наистина вярвах, че никога няма да напусна това място жив."

Жестокостта е средновековна. Това е история на ужасите. И е истина.

Затворът е отворен през януари 2002 г. и през годините там са държани 780 мъже, заподозрени във връзки с талибаните и Ал-Кайда, въпреки че никога не са обвинени в престъпления. Бившият президент на САЩ Барак Обама заяви, че затворът противоречи на американските ценности и е „петно ​​върху по-широкия ни архив“, когато се аргументира за неговото затваряне през 2016 г. Той издаде изпълнителна заповед да го затвори, но не успя да го направи напълно, оставяйки 41 затворници изпадащи зад решетките, повечето от които не са обвинени. Сега президентът Джо Байдън заяви, че ще започне процес на преглед за затваряне на затвора, ход, който отдавна е закъснял.

Според Слахи проблемът не е само в правителството на САЩ; това е колективно престъпление, за което САЩ, Великобритания и мюсюлманските и близкоизточните страни, включително Саудитска Арабия, Йордания и Пакистан, трябва да споделят отговорността.

"В Гуантанамо няма никой познат, който да не е бил предаден от мюсюлмански или арабски страни. И трябва да разрешим този проблем, преди да крещим само на САЩ да го затворят, защото други страни като Мавритания, Пакистан, Йордания, и Саудитска Арабия също играе роля ", посочи той. "Те не са истински демократични държави, които зачитат правата на човека. Обезсърчително е, че моите хора, които са предназначени да ме защитават, ще ме предадат без съмнение. Те не се държаха с мен като невинен, докато не се докаже, че е виновен. в тази теория е вашата майка. "

ЧЕТЕТЕ: Русия се надява, че администрацията на Байдън ще спази обещанието и ще затвори залива Гуантанамо

По време на явяването на Слахи пред Периодичния преглед на затвора, който интервюира затворниците и преглежда техните досиета, той беше разпитан относно възгледите си за колониалната окупация на Израел в Палестина. "Бях шокиран. Американското правителство искаше да разбере дали съм добър човек в зависимост от моята политическа позиция по отношение на Палестина и израелския конфликт. Това беше решаващ фактор за това колко съм добър."

Той определи целия процес като политическа игра. "Невинните хора са в Гуантанамо, защото тероризмът е политически термин, а не криминален термин. Ние, арабите, знаем всичко за него, защото го измислихме в Близкия изток. Всички политически противници са класифицирани като терористи и правителствата имат право да правят всичко с тях . "

Въпреки че е преминал през масивна съдебна грешка, Слахи изглежда е в добро здраве и е едновременно енергичен и весел. Той е пълен с надежда и оптимизъм, каза ми той, но признава, че мъчителният опит го е променил. Въпреки това той все още намираше в себе си способността да прощава.

"Въпреки че към мен се отнасяха по най-нечовешкия начин, реших, че няма да възмущавам никой охранител там и да им простя напълно. Чувствам се толкова добре и освобождаващо и се чувствам много по-близо до Бог."

Една от първите молби на Слахи, след като се прибра у дома в началото на 2016 г., беше да помоли семейството му да му купи два големи телевизора, пълни с канали. Стриктното наблюдение на това, което може да гледа и слуша в затвора, го беше накарало отчаяно да разбере какво всъщност се случва по света. Той помоли племенницата си да създаде каналите, но тя го погледна изненадана и каза: "Чичо, не знам как да го направя. Никога през живота си не съм използвал телевизор, а само телефона си."

Осъзнавайки, че светът се движи твърде бързо, той все още играе догонване. Сега той е писател на пълен работен ден и току-що излезе нова книга „ Ахмед и Зарга“ .

Писането е неговата терапия. Като дете, вдъхновен от „Хиляда и една нощ“ , той винаги е искал да пише и да преподава, защото „дори смъртта е толкова красиво написана в нейната колекция от истории“.

 

Хората държат транспарант по време на протест с искане за затваряне на Гуантанамо на 19-ата годишнина от откриването му в центъра на Брюксел, Белгия, на 11 януари 2021 г. [Dursun Aydemir / Anadolu Agency]

Под натиска на САЩ мавританските власти отказват да предадат паспорта му в продължение на три години. Дори не можел да пътува за лечение, за да поправи дългогодишно нервно състояние, което според него било изострено от неговите мъчители в Гуантанамо. Следователно в новия си живот на свобода Слахи все още се чувства като затворник поради ограниченията, наложени от САЩ. Сега му се отказват визи, включително виза за Великобритания за популяризиране на Мавритания .

Слахи завърши нашето интервю, като каза, че лечението на затворниците от Гуантанамо говори повече за Америка, отколкото за хората, които са отвлечени и затворени. "Никой от тях не е осъден успешно за каквито и да е престъпления, така че къде е справедливостта? Няма справедливост за тези в затвора; няма справедливост за жертвите от 11 септември и техните семейства, загубили близките си по много болезнен начин. Никой не получава справедливост. "

И така, какво, всички ние имаме право да попитаме, е истинската функция и предназначение на американския затвор в залива Гуантанамо?




Гласувай:
1



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zahariada
Категория: Политика
Прочетен: 39748474
Постинги: 21940
Коментари: 21633
Гласове: 31017
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031