Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.03.2023 04:35 - СТРАХОТНА ВЛАДЕТЕЛСКА РЕГАЛИЯ НА ОМОРТАГ* ОТКРИТА У НАС ПРЕДИ ГОДИНИ И ИЗНЕСЕНА В ЧУЖБИНА
Автор: shtaparov Категория: Политика   
Прочетен: 7108 Коментари: 10 Гласове:
68

Последна промяна: 01.04.2023 01:09

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
СТРАХОТНА ВЛАДЕТЕЛСКА РЕГАЛИЯ НА ОМОРТАГ* ОТКРИТА У НАС ПРЕДИ ГОДИНИ И ИЗНЕСЕНА В ЧУЖБИНА


   В началото на декември 2022 г. случайно открих във Фейсбук съобщение за страхотен царски накит,принадлежал на князете Крум и Мортаг,но изнесен през миналия век в чужбина:

                                             image

  Той представлява златна торква с монтирани на халкички златни монети-медалиони,носещи имената на Крум и на Мортаг. Една част от монетите са без халкички,но те са част от комплекта и се виждат местата,където са били монтирани.
        image

   Монетите днес са 25 но част от тях очевидно липсват,понеже са били изгубени или раздадени от владетеля още в древността. Включването им в цялостен накит доказва,че тук не се касае за златни печати на владетеля,а за негови наградни медалиони които за краткост може да наречем и монети,понеже са на практика нумизматични паметници. Това съкровище е изнесено обаче в чужбина и България за жалост няма достъп до него.

                image

  Златна монета от този комплект бе продадена на търг в Ню Йорк през 2020 г., но информация за нея е публикувана още в 2019 г.

         image

  На сайта на аукциона в Ню Йорк пише,че се знае къде е намерена монетата от което следва,че се знае местонахождението и на цялостния накит:

        image

  От тогава чакам нашите медии да реагират,но нищо не се случва- все едно някой е намерил на улицата носно кръпче,а не царска регалия на великите Български князе. Отзивите и във Фейсбук бяха слаби понеже няма официални съобщения,а някои историци побързаха да обявят находката за фалшификат,без да са се докосвали до нея.

  Торквите били задължителна регалия на великите Български князе от най-стари времена- за това писах още в началото на 2022 г.,без да съм чул нищо за тази находка (https://shtaparov.blog.bg/politika/2022/02/28/keltskiia-koren-na-quot-pra-quot-bylgarite-e-tolkova-zdrav-i.1805846).

                                                    image
  Златни или сребърни торкви са носели Атила, Кубрат и Симеон но също Аспарух, Тервел, Иван Асен II и Шишмановци без съмнение. Този келтски накит не е дошъл у нас случайно- той бил характерен за царете на Болгите-Бълги,които носели характерни за "пра"-Българите лични имена и имали безброй прилики с нас. Те са ярко доказателство,че Българите винаги са си били Българи и НИКОГА не са сменявали народностното си име за разлика от гърците, русите, сърбите, власите или германците,които през вековете са носели други различни имена.

  При внимателно вглеждане в паметника изглежда,че повечето златни монети са на Мортаг и максимум 4 са на Крум,но не разполагаме с добра снимка за жалост и не можем да кажем какъв е надписа върху тях. Тезата,че това е съвременен фалшификат е слаба и неиздържана във всяко отношение,за което имам няколко важни аргумента:

1. "Фалшификаторът" няма как да е знаел,че торквата е характерен накит на средновековните Български владетели. Пред нас стои обаче точно торква,която учудва мнозина и ги кара да пишат заблуждаващи изявления,че торквата не била характерен накит за древните Българи.

2. "Фалшификаторът" няма от къде да е имал исторически издържана представа за начина,по който медалионите на Мортаг се съчетават в един цялостен комплект.

3. Сложността на конкретния накит трудно може да бъде постигната и предвидена от който и да е фалшификатор. Фалшификат с такава сложна изработка трудно може да заблуди когото и да било и да го накара да вярва в неговата автентичност,понеже ще изиска от фалшификатора да прояви такова невероятно въображение и творческо умение,каквото не е по силите на никой съвременен майстор.

4. Монета от същия комлект бе продадена на търг в началото на 2020 г. за огромна цена от 47500 долара,макар че тежи малко повече от 3 грама. Тя бе обявена за автентична от всички занимавали се с нея специалисти- консултантите на аукционната къща, специалистите-консултанти на анонимния купувач и лично от нашия виден учен проф, Константин Дочев (кликни върху изображенията,които искаш да увеличиш):

                                image

5. Нещо повече- за нашите специалисти продадената вече монета е същата,която Карел Шкорпил намира в околностите на Плиска или Девня в 1903 г.,публикува я в 1905 г. и после я "изчезва" безследно,без никой да разбере кога и как е станало това.
         image

  Друго,което се вижда при внимателно вглеждане са многото "ушенца" (халкички) на откъснати вече монети-медалиони,които са били монтирани върху накита при неговата първоначална изработка,понеже те ще дадат информация колко такива медалиона са били отсечени в началото на IX век. Направих си труд да ги преброя и стигнах до заключението,че върху тази феноменална торква има поне 156 "ушенца",чиито медалиони са вече откъснати. Към тях трябва да добавим поне още 18 (14 от самия накит,три с цели "ушенца" извън накита и един вече продаден),с което общият им брой става 174. Ако отчетем и факта,че ушенцата на някои медалиони са оставали цели при тяхното откъсване,а 4 от обявените монети-медалиони не присъстват на снимката но вероятно са с цели ушенца ще стигнем до извода,че общият им брой върху торквата е бил между 180 и 190,повечето от които за жалост не са открити. Дали сред тях е имало монети и на Кардам след като са останали няколко на Крум,това днес не може да се каже но се надявам бъдещето да го разреши като аз лично предполагам,че монети на Кардам в тази торква не е имало.

  Върху златната тел,която държи монетите с ушенцата се виждат някои свободни места наистина,но те са около 17. Ако добавим тези 17 към изброените вече 156 ушенца ще получим цифра от 173 златни монети като пределен брой което означава,че общият брой на монетите не може да е надхвърлял 180.

  Сега вече може да опитаме да изчислим теглото на накита в сегашния и в първоначалния му вид,когато е бил пълен със златни монети. Това изчисление няма да бъде точно за жалост,понеже нямаме достъп до него,но ще даде малко по-добра представа за неговото естество. Изчислявайки на око предполагам,че само торквата тежи около 350 грама. Златната тел,която държи монетите не ще да е повече от 20 грама заедно с ушенцата. Оцелелите тук 25 монети,21 от които са показани на снимката са с не повече от 70 грама общо тегло което означава,че цялостния накит днес тежи около 440 грама. В първоначалния си вид обаче той тежал значително повече и само монетите върху него са били 520-530 грама,с което брутното тегло на първоначалния цялостен накит при неговото създаване ще е било към 890 грама или близо килограм!

  Днес може да предположим няколко сценария за начина,по който е изчезнала откритата и описана от Шкорпил монета,за чието повторно публикуване у нас заслуги има и нашият Електронен вестник. Има версия,че тя е била открадната и отнесена в Русия:
          image

  Възможно е богат руски благородник да е предложил на Шкорпил голяма сума и той да е продал монетата,за да забогатее и да си оправи живота,но тук има една особеност. Ако продадената вече монета е част от същия комплект,както е заявил Българския специалист с австрийско гражданство Митко Станков- Бузата,значи Шкорпил е открил не просто една монета а целия наличен владетелски накит,но после го е продал на чужденци. Ако това е вярно,значи той е разпродал владетелско съкровище на древна България,докато отнесени от вихъра тукашни заблужденци му кръщаваха села и улици за "заслуги" към страната!

                                            image

  Тук мога да изтъкна обаче и друга версия,която смекчава вината на Шкорпил и я превръща в колективна. Той направил големи разкопки в Плиска и дори е открил,че тя е столицата на древна България от което става ясно,че е имал прекрасната възможност да намери въпросния накит и да го задържи. Все още движен от някаква лоялност,той описал една от монетите в него,но после навярно е размислил и решил да подари цялата регалия лично на Фердинанд с идеята,че така я подарява на България. Фердинанд обаче я отнесъл със себе си при своето бягство в 1918 г. и тя попаднала в Австрия,а после и в полезрението на прочутия нумизмат Митко Станков. Ако тази версия е вярна,то продавачи на златната Българска торква са обеднелите наследници на Фердинанд които не се интересуват от факта,че той е откраднал от България едни от най-ценните й национални съкровища включително над 40 златни и електронови кизикена,с каквито дори националния ни исторически музей и до днес не е успял да се снабди!

                        image

  Станков е Български нумизмат от световна величина,обявен от казионните псевдоучени за спекулант и търгаш,след което е принуден да избяга от България още във времето на социализма. За какъвто и да го обявяват нечестивите казиони,днес вече знаем едно: към родината си той е честен,а на работното му място във Виена честността му е оценена много високо.Затова "аргументът",че торквата или монетата на Мортаг от 2020 г. са фалшиви понеже Станков ги е открил за България,не струват повече от левия чорап на Сюлейман паша след битката при Шипка.

                                                         image

  Публикуваната от Станков трета (или втора- ?) монета на Мортаг обаче позволява да направим едно измерване,с каквото България до момента не разполага. Нейният диаметър е 22 мм,а откритата от Шкорпил монета (вероятно точно тази??!) е била със същия диаметър- 22 мм. В такъв случай,ако сравним големината на торквата от снимката с големината на монетите,чийто диаметър е средно 22 мм (2,2 см) ще стигнем до извода,че торквата на Мортаг има следните приблизителни размери:

а) вътрешен диаметър- ок. 22,8 см.
б) външен диаметър само на торквата- ок. 24,2 см.
в) външен диаметър на целия накит-  ок. 24,6 см.

         image

  Монетата от Търново е с Д. 20 мм наистина,но тя е съхранявана дълго време от следващите притежатели,при което е поизносена и с намалено тегло,а монетите върху торквата изглеждат с почти еднакви размери и затова може да приемем,че усреднен диаметър 22 мм за всяка една от тях е нещо реалистично. При всички случаи днес въпросната златна торква и мистериозно изчезналата монета на Мортаг поставят под съмнение честността на превъзнасяния от казионната пасмина Карел Шкорпил и най-близкото му обкръжение. Интересно е да се знае,че той бил много близък с Фердинанд и неведнъж се срещал лично с него което засилва съмненията,че последният възможен сценарий вероятно е най-верен:
              image

  Причините за тази спешна среща между Шкорпил и Фердинанд не са добре известни,но вече имам обяснение за нея и то е дастатъчно добро за да е вярно понеже има отдавнашни версии,че монетата на Шкорпил е открита всъщност край Девня. Интересно е да се знае и факта че американските власти,помолени от България да спрат търга на продадената вече монета заради съмнения,че тя е нелегално изнесена от страната не са открили нищо нередно и то при положение,че местонахождението й е описано като ИЗВЕСТНО. Това навежда към единственото съмнение,че целия този феноменален накит е бил открит от Шкорпил още при разкопките му в Плиска или по-вероятно в Девня,а после е подарен или продаден на княз Фердинанд,който го е смятал за своя законна собственост и като такава го е изнесъл от страната.

                   image

  Интересно ми бе да науча кога точно се е провела спешната среща между Шкорпил и Фердинанд в Девня,но до тази информация не успях да се добера. Цялата потайност,в която е обвита тази история и мистериозното изчезване на "първия" златен експонат от комплекта говорят,че Шкорпил много ясно е разчел надписа върху монетата и бързо разбрал какво всъщност е открил. Веднага не е намерил правилното разчитане,както показва схематизирания надпис върху неговата рисунка но когато разбрал истината,не е имал доблестта да покаже целия накит на научната общественост и да представи надписа в автентичния му вид а извикал Фердинанд при себе си,за да се спазари с него и да изтъргува свойта находка за постове и титли,което накрая е успял. А дали освен торквата е намерил и други царски съкровища,поставени редом с нея сега можем само да гадаем,но се надявам бъдещето да разкрие и покаже.

  Тук има и друг интригуващ факт,който навежда към тази версия- съществуването на монети с цели ушенца за окачване,които са отделени от накита но все пак са част от комплекта. Ако се замислим как тези монети са паднали от накита,но са останали с него в комплекта ще стигнем до единствено верния извод: те са стояли върху торквата заедно с другите,наредени върху закачената за нея "рамка" от златна тел но са били извадени след нейното намиране,за да бъдат показвани и продавани една по една. Това следва да покаже,че публикуваната от Шкорпил монета с цяло ушенце е извадена от него по същия начин,а торквата е била укрита и никога досега не е била обнародвана. Питам се тогава- колко ли още монети с цели ушенца са извадени от накита,за да бъдат продавани или показвани една по една? Шкорпил и Фердинанд разбира се не са пожелали да ни отговорят,понеже са постъпили като криминално проявени лица!

  Сега остава да отговорим на въпроса къде може да е бил открит въпросния накит,а логичното обяснение е само едно- в гроба на великия Български княз Мортаг,чиито кости обаче са загубени от намервачите! Гробовете на древните ни князе се намират разбира се в могили,а такива е разкопал немалко и Шкорпил. Дали всичко е намерено в Плиска или само така е обявено,а истинското местонамиране е в Девня и е послужило като повод да се вдигне самият Фердинанд ведно с всичките му царедворци,за да отиде лично на крака при Шкорпил,за това можем само да гадаем. Така или инак обаче,страхотната регалия на великите Български князе вече излезе на бял свят и 10-те милиона евро,на които я е оценил експерта Митко Станков не би трябвало да спрат нашите власти да направят всичко възможно,за да я откупят и да я върнат в България!



*
 Истинското име на владетеля е МОРТАГ но тук е употребена погрешната гърцизирана форма,под която неговото име е популяризирано у нас.



Гласувай:
68


Вълнообразно


1. kvg55 - shtaparov,
22.03.2023 22:50
То душите си продадохме, та що оста за историческите реликви.
цитирай
2. shtaparov - То душите си ...
23.03.2023 11:47
kvg55 написа:
То душите си продадохме, та що оста за историческите реликви.

Ужас е приятелю- затова хората казват "Беден народ- слаба държава!"
цитирай
3. mt46 - ...
23.03.2023 17:04
Странно е, че не се знае къде са гробовете на владетелите от ПБЦ!...
цитирай
4. shtaparov - Странно е, че не се знае къде са гр...
23.03.2023 18:19
mt46 написа:
Странно е, че не се знае къде са гробовете на владетелите от ПБЦ!...

То всъщност си се знае но никой не се си е мръднал пръста да ги разкопае,за да не излиза наяве истината за древните Българи!
цитирай
5. leonleonovpom2 - Здравей, Ангеле!
24.03.2023 00:43
Върна ме години назад!
На времето аз предположих, че така наречените медальони , във връзка с един медальон на Гордиан Трети, са награди, не са монети и се отсичат по специален повод! За да се връчват лично , по специални поводи, на висши сановници от императора или царя! После, в разни статии цитираха твърдението ми
Малки са и за съжаление не мога да ги разчета
На времето ,за златната монета на Иван Асен Втори, директорът на националния музей беше категоричен, че няма цена и ако все пак трябва да и се постави, заради уникалността и, въпреки , че е изправяна и пробита, става въпрос за милиони
Какво да кажем за тези монетовидни знаци, първи от рода си, очаквани с години?
Митю Станков е капацитет ,безспорен, но реалната им цена според мен е поне десетократно по- голяма, да не кажа стократно Ами те са уникати!Една картина струва , обсъжданата днес, стотици милиони, рисувана преди 70-80 години!?
Иначе надписът , ако се разчете нормално, си е точно княз от бога! Биг е бог, биги е родителен падеж на бог!

Поздравления за постинга, с това трябваше да започна, но и като финална поанта, не е по- слабо, напротив, подсилва ги!

Лека нощ!

П.П. За гробовете 500- те години са виновни Явно в този период са унищожени и разграбени, каквато е била и съдбата на книжнината ни
Но на Михаил Шишман гробът се знае, в Македония, на Пресиян Втори- също! Но Самуил и Гаврил Радомир костите са съхранени
Може поне генетически изследвания да се направят!

Лека нощ!
цитирай
6. shtaparov - Здравей приятелю!
24.03.2023 15:11
leonleonovpom2 написа:
Върна ме години назад!
На времето аз предположих, че така наречените медальони , във връзка с един медальон на Гордиан Трети, са награди, не са монети и се отсичат по специален повод! За да се връчват лично , по специални поводи, на висши сановници от императора или царя! После, в разни статии цитираха твърдението ми
Малки са и за съжаление не мога да ги разчета
На времето ,за златната монета на Иван Асен Втори, директорът на националния музей беше категоричен, че няма цена и ако все пак трябва да и се постави, заради уникалността и, въпреки , че е изправяна и пробита, става въпрос за милиони
Какво да кажем за тези монетовидни знаци, първи от рода си, очаквани с години?
Митю Станков е капацитет ,безспорен, но реалната им цена според мен е поне десетократно по- голяма, да не кажа стократно Ами те са уникати!Една картина струва , обсъжданата днес, стотици милиони, рисувана преди 70-80 години!?
Иначе надписът , ако се разчете нормално, си е точно княз от бога! Биг е бог, биги е родителен падеж на бог!

Поздравления за постинга, с това трябваше да започна, но и като финална поанта, не е по- слабо, напротив, подсилва ги!

Лека нощ!

П.П. За гробовете 500- те години са виновни Явно в този период са унищожени и разграбени, каквато е била и съдбата на книжнината ни
Но на Михаил Шишман гробът се знае, в Македония, на Пресиян Втори- също! Но Самуил и Гаврил Радомир костите са съхранени
Може поне генетически изследвания да се направят!

Лека нощ!

Прав си- генетични изследвания ще е добре да се направят,за да се спрат спекулациите и да се каже веднъж завинаги кой има връзка с рода Дуло и кой не,кой е азиатец и кой- европеец. Държавници, желаещи да разнищват генетиката на "пра"-Българите обаче няма- на никой не е в интерес да се каже истината за тях! Нито казионите си мръднаха пръста по въпроса,нито държавните власти и частните фондации,нито пък някой чужденец! А има начини това да се направи,понеже в Италия е открит прекрасно запазеният скелет на Алцек,който е от рода Дуло разбира се и не е нисък нито кривокрак,а близо двуметров европеид!
цитирай
7. bezistena - Поздрави за изключителната историко археоложка нумизматична изследователско – криминално следователска разработка, приятелю!
03.04.2023 01:12
Ще добавим и нещо от нашия екип с изричната уговорка и превенция, че коментарът ни е понятен за форумци с IQ > 100 и нагоре.

Да разсекретим с помощта на Свещения шифър от нашия блог тайната на Канас Юбиги!
Титлата Канас Юбиги е висшата Божествена титла и Кан=Хан=Ган означава Жрец, Първожрец от рода Дуло на Боговете Демиурзи Господ Бог Отец Исус и Великата Богиня Майка Диана, Които са Българи, и Чиито последни новоепохални аватарни проявления преди 2000 години в Тракия/България пред Българите са Исус Христос и Мария Магдалена, като жреците са техни феноменни свръхестествени генетични потомци и са само Българи!
За вашето просвещение, феноменни Българи от Божия жречески род Дуло с IQ > 100 и нагоре, търсещи истината читави и истински Българи, ето какво означава толкова дъвканата и непонятна титла Канас Юбиги на Българските Първожреци:

КАНАС ЮБИГИ=КАН АСЮ БИГ=Кан (Жрец) на Иса Бог=Кан (Жрец) на Бог Иса –

жрец на Господ Бог Исус, Българският Бог, в Чиито ръце е съдбата и живота на всички ни, без въобще да ни питат вярваме или не вярваме в Тях!
При жреческо – царските сакрални регалии и атрибутика тяхната красота, естетика и суета са на последно място, на първо и на най – важно място тяхната функция и жреческата първосвещена пророческа мисия са чрез тях да се съхрани и пренесе през вековете информация за Българския Божествен генезис и сакралната ни родова памет и история!
Ето така:

ЦАРСКИ РЕГАЛИИ И АТРИБУТИ на=
на Българи Кан (Жреци) от Рода на Иса и Богиня Диана

Каква информация ни носи златният накит – златна торква с монети, носещи имената на Крум и на Мортаг?

ЗЛАТЕН НАКИТ на Крум и Мортаг=
Крум и Мортаг са Кан (Жреци) от Дуло на Иза и Диана

ЗЛАТНА ТОРКВА С МОНЕТИ на Крум и Мортаг=
Крум и Мортаг са Кан (Жреци) от Дуло на Исус и Богиня Матара Диана

На колене пред кодировъчния гений на Пресвятите ни феноменни Предци!
Царската корона с кръст и тя разкрива тайната си:

КОРОНА на=на ОРО КАН=на Ариан и Кан (Жрец)

КОРОНА С КРЪСТ на=
на Ариан и Кан (Жрец) на Кристос=
на Ариан и Кан (Жрец) на Исус от Тракия

И качени вече на най – високото ниво на Познанието : Божествено – езотеричното, където е съхранена истинската Българска сакрална родова информация, нека разсекретим какво ни съобщава внушеният ти на тебе Свише, наш феноменен родственико и приятел Ангеле, който си наследствен Кан ас юбиги/Кан на Бог Иса, кодиран документ, че златната торква е съдържала около 170 – 180 монети!
Доказана практика е, че възпоминателни монети – медали се секат и издават в чест на годишнини и юбилеи от кръгли годишнини на високопоставени личности.

В ЧЕСТ на=на Богиня Диана и Исуш

ВИСОКОПОСТАВЕНИ ЛИЧНОСТИ от=ЛИЧНОСТИ ПОСТАВЕНИ от Бок Иса

На тебе от Горе са ти разкрили, че торквата съдържа монети/медали с образите и характеристиките на няколко жреческо – царски личности – Омуртаг, Крум и евентуално Кардам..., и още някои може би, и защото съвсем логично и резонно е един такъв висш сакрален обобщаващ сумарен атрибутен документ като тази торква, изработен (написан) през първата половина на 9 век, да е в чест на всички наши владетели от 681 г. до т. нар.
"покръстване", а не само на някои от тях, затова ние в синергитичен екип с тебе ще продължим да добавяме имената на липсващите или по – точно на ненамерените още юбилейни монети на наши Канове (Жреци) и Царе от торквата, като всички те са всичките наши Канове и Царе от Аспарух до Пресиан включително!

Твоето блестящо дидактическо разследване в настоящия постинг достига до аргументираното заключение за броя на монетите/медальони от торквата:

"Върху златната тел,която държи монетите с ушенцата се виждат някои свободни места наистина,но те са около 17. Ако добавим тези 17 към изброените вече 156 ушенца ще получим цифра от 173 златни монети като пределен брой което означава,че общият брой на монетите не може да е надхвърлял 180."

Знаейки вече, че на торквата има монети/медальони с образите на Омуртаг, Крум и Кардам, което означава че торквата е възпоминателен паметник – списък на няколко Български владетели от езическия период на България, логически идва и задължителното предположение, че на торквата може да са били закачени монетите/медальони на всички Български владетели от езическия период на България, които според официалния списък на тези владетели са управлявали сумарно общо...172 години от Кан Аспарух до Кан Пресиан, или точно колкото места определя феноменният изследовател Ангел Щапаров на този постинг!

Така достигаме до аргументирано подкрепения и издържан извод, че на торквата са били монтирани монетите/медальони с образите и имената на всички Български владетели от езическия период на България, като всеки от тях е бил представян в торквата с толкова монети/медальони с неговия образ и име, колкото години е управлявал според известният ни списък на Хронологията на Българските владетели от езическия период на Първото Българско царство.

Примерно според Хронологията на Българските езически владетели от Първото Българско царство годините на тяхното управление са

1. Хан Аспарух (681-701)

2. Хан Тервел (701-718)

3. Хан Кормесий (718-725)

4. Хан Севар (725-739)

5. Хан Кормисош (739-756)
и другите,

и съответно в торквата Аспарух е имал 20 монети, Тервел – 17, Кормесий – 7, Севар – 14, Кормисош – 17 и т.н – общо 172 монети!

Според броят на монетите на всеки в торквата по – късно е съставян и горният
Списък с Хронология на Българските езически владетели от Първото Българско царство
http://bridgethroughcenturies/2020/12/12/хронология-на-българските-владетели/

И пасаж от един наш постинг, в който ти Приятелю Ангеле, си наш синергитичен съекипник, и който документира, че всички езически канове от Аспарух до Пресиан включително, са една и съща личност, живяла 200 години и управлявала България 172 години:

"Автентични документи от принц Сихипер,който е цар Испор,който е Кан Аспарух,който е всички канове до Пресиан и самият Пресиан – баща на Свети Кирил Философ"
https://bezistena/history/2021/09/19/avtentichni-dokumenti-ot-princ-sihiper-koito-e-car-ispor-koi.1780174?reply=5449481

...От тези документи виждаме, че Кан и Цар Кирил е законният син на Кан и Цар Пресиан.
Наистина става доста интересно...
А сега вижте разсекретен автентичен документ, кой е Кан (Жрец) Пресиан!

ПРЕСИАН=ПРЕСИА ± Н (кодировъчен назал)=ПРЕСИА=Пресиа

Сега да го завъртим името на Пресиа в програмата на анаграмния декодер на Свещения шифър, за да видим какво още ще ни каже този Пресиа, който е Пресиан на когото сме анулирали кодировъчния назал Н за да стане разпознаваем?

ПРЕСИА=ИСПЕАР=ИСПЕР=Испор

Какво "интересно" станало, та то стана вече епично прекрасно, защото тези документи свидетелстват категорично, че Кан и Цар Пресиан е Кан и Цар Испор!

Кан и Цар Пресиан е Кан и Цар Испор!

Кан и Цар Пресиан е самият Кан и Цар Испор, и още Пресиан е и самият Кан и Цар Аспарух, който защото е управлявал Българското царство според официалните апокрифни (и затова анатемосани от византийските фалшификатори като неистински) истински документи точно 172 години, е живял до 853 година! ...

Кан и Цар Аспарух е живял до 853 година!!!

Все по – интересно става с тези откровения на самият Свети Испор/Аспарух/Пресиан, от които следва единствения логичен извод и неоспорим факт,

НЕОСПОРИМ ФАКТ за=за Бок Иса и Богиня Матара

че то тогава всички Български езически канове след Аспарух : Тервел, Кормисош, Винех, Телериг, Кардам, Крум, Омуртаг, Маламир..., до самия Пресиан, са всички все Кан Аспарух, сиреч са Испор или Пресиан..., както отбеляза и проф. Иван Венедиков с дебел шрифт:

"Защо имената на най – големите български владетели като Тервел, Кормисош, Кардам, Крум, Омуртаг, Пресиан, не се споменават? "

и затова малко почивка да си вземе секналият ни от възторг дъх, и ще продължим с директната изповед и разкрити тайни от Светеца Испор, който е и Сихипер, който е Аспарух, който се оказа че е още и Тервел, който е вече доказан християнин, но истински, ранно християнски – сиреч езичник..., и тъй се оказа, че е всички Канове/Първожреци до Пресиан, че и самият Пресиан!

Били измислени и митологични живялите реално и рационално 300 и 150 години на Земята сред Българите Кан Авитохол и Кан Ирник/Кан Атила, а?
Бил измислен и митологично живялият реално и рационално 200 години на Земята сред Българите и управлявал ги 172 години Кан Испор, а?

–– край на пасажа

А Хронологията на Българските езически владетели от Първото Българско царство е съставяна от самия много личностен и много профилен Свети Кан Аспарух/Пресиан, който го документира с атрибутния документ торква.

И още документи по темата и всички упоменати в тях допълнителни документи:

"Свети Кан Аспарух, живял 200 години на Земята и управлявал 172 години, разкрива защо френските крале падали на колене и се клели пред Българското евангелие"
https://bezistena/history/2021/05/31/sveti-kan-asparuh-jivial-200-godini-na-zemiata-i-upravliaval.1763456
––––––––––––––––––––––––––

Наистина интересни документи за размисъл на съфорумците ни, понятни за феноменните Българи от нашия Божествен жречески род Дуло с IQ > 100 и
нагоре, но толкова академично издържани и точни, че могат да бъдат разбрани и от другите с по ниско IQ, което е и критерий и атестация с насърчение към тях, че и те са от нашия жречески род и при старателно просвещение с документите ни имат шанс да възстановят Божествения си статут с всички произтичащи от това несънувани промоции и екстри за тях!
цитирай
8. shtaparov - Родолюбие
05.04.2023 00:20
Патриотизмът ти е безпримерен приятелю и другите народи могат само да съжаляват,че нямат хора като теб!
цитирай
9. bezistena - Патриотизмът ти е безпримерен п...
05.04.2023 05:49
shtaparov написа:
Патриотизмът ти е безпримерен приятелю и другите народи могат само да съжаляват,че нямат хора като теб!

Приемам и благодаря за оценката ти, Приятелю, тя е за екипа ни, като неразделна част от Божествения ни синергитичен екип си и ти!
Бъди благословен, продължаваме заедно!
цитирай
10. shtaparov - Патриотизмът ти е безпримерен ...
07.04.2023 04:22
bezistena написа:
shtaparov написа:
Патриотизмът ти е безпримерен приятелю и другите народи могат само да съжаляват,че нямат хора като теб!

Приемам и благодаря за оценката ти, Приятелю, тя е за екипа ни, като неразделна част от Божествения ни синергитичен екип си и ти!
Бъди благословен, продължаваме заедно!

Бъди благословен приятелю и екипът ти също- напред за свободата и славата на България!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: shtaparov
Категория: Политика
Прочетен: 4817026
Постинги: 267
Коментари: 9067
Гласове: 136744
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Потомци на Алцек в Италия- гайди и тъпани,Български носии,цървули и навуща
2. Българска аристокрация през XV-XVII век
3. Българи от Ниш 2018 г. празнуват деня на Съединението
4. 105 Български въстания срещу турците
5. Български печат на 4300 години
6. Тракийската богиня ДУЛА- виж ДУЛО и календарния термин ДИЛОМ
7. Автономни градове и области през XV-XVI в. в България
8. Тюрколози умишлено крият стари истории на България,издадени преди векове в чужбина
9. Фалшификатори на Българската история върлуват безнаказано в Уикипедия
10. Спароток срещу фалшификаторите на история
11. Мнението на велики личности за Българите
12. Скитско племе Авари- факти и извори
13. Ето колко е лесно да се разбере истината за произхода ни: статия на Спароток
14. "Пра"-Българите са потурчени с купища цинични лъжи по наш адрес,измислени от руската "наука"
15. България е дала заем на Франция през 1907 г. 145 милиона златни лева
16. Българска сватба от старо време- ориг.запис от 1962 г.,няма къде да го видите днес
17. Германски племена с феноменални имена: Дули,Галомани,Кавки,Камари,Фраки,Аварини,Еруски (Етруски),Балти,Бактери (=Бактри),Аугандзи (=Афганци),Албани,Гермиони,Вируни,Варни и пр.
18. Бълг.език забранен в Татарстан 1928 г.,а татарите клали Българи в Русия 1884г.
19. Руснаци спрягат Българите в конференция за Тенгри
20. Руски данни за Киев- основали го индуси,в него имало монголоиди и тюрки
21. Русите роднини на тюрките- руска статия
22. Евреите с италиански корени,навярно от етруските
23. Манихейството вид гностицизъм,основа на дуализма и богомилството
24. Орфей и синът му били в Египет- Спароток
25. Български календарни животни в дакийския зодиак
26. Сърби и Хървати в Стара Велика България
27. Българските тайни езици- част от тях
28. Истинската Илиада е фригийската
29. Именникът на князете- проучване на Стефан Чурешки
30. Ценни сведения за морските народи