Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.07.2014 18:22 - Тъпотията, наречена християнство
Автор: turb04 Категория: Спорт   
Прочетен: 15175 Коментари: 39 Гласове:
18


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Аз съм атеист.
Невинаги е било така, но ако човек мисли и се развива, в крайна сметка проумява нещата.
По принцип религиите възникват от страха и безотговорността на хората, които трудно носят своите отговорности и им е необходим някой или нещо, на което да ги прехвърлят.
Но ако древните езически религии са били в тясна симбиоза с необяснимите за тогавашните примитивни хора природни явления, то култът на Ехнатон, преминал после в ядро на юдейската и проюдаистичните религии е направо смразяващ!
Няма друга такава религиозна доктрина, която да е спъвала човешкото развитие в рамките на хилядолетия и да е донесла толкова разрушения, смърт и страдание!
Прабългарите са имали своя космогонна система, в центъра на която е стоял Тангра и докато са се придържали към нея, нашите предци са били бляскав и значим в очите на другите племена и държави народ!
Трагедията идва, когато онзи несретник Борис налага християнството, а пък във Волжска България приемат исляма, за да получат подкрепа срещу монголите.
Е, нашите братя са останали излъгани, но злото е било сторено и постепенно агресивното раково образувание е убило тази велика държава!
Ако се замислим, след приемането на християнството България е била повече поробена, отколкото свободна, та е разумно да се запитаме, дали наистина тази религия ни е присъща и ни е било от полза.
Сега ще копирам един текст, който третира част от лицемерните практики на БПЦ и на мошениците в черни одежди.
Четете внимателно, ако можете си задайте въпроси, пък ако успеете и да им отговорите - какво по-хубаво!


Защо църквата не канонизира Левски и Ванга, а божиите отци почитат един крал-българоубиец

Българската православна църква е най-консервативната на планетата. Служителите в расо са далеч от хората, които се нуждаят от земна утеха и небесна сила. Животрептящите проблеми на деня отсъстват от проповедите на черноризците. Богослуженията още се четат на църковнославянски език, от който миряните не разбират и дума.
И най-същественото - църквата е загърбила култа към онези, чиито дела са осветени от народната памет. Тя упорито отказва да канонизира Васил Левски, преподобна Стойна и баба Ванга.
За половин столетие синодът е извършил само две канонизации. През 1964 г. на Софроний Врачански и през 2011 г. на мъчениците от Батак и Ново село, загинали по време на Априлското въстание.

На този фон, скован от средновековна догматика,
католиците са
революционери
Те ревниво се грижат за паметта на своите духовни предци. През 2012 г. папа Бенедикт XVI обяви седем нови светци. Между тях е индианката Катер Текаквита, по известна с езическото име Лилията на Мохау.
Миналата година пък Франциск постави рекорд. Новият папа канонизира италианеца Антонио Прималдо и над 800 негови сподвижници, които отказали да приемат исляма и били обезглавени. Една колумбийка и една мексиканка също получиха божествен ореол.
Без да носи архиерейски одежди, Христо Ботев изпревари нашите чернокапци. Поетът разчупи църковната догматика и канонизира Васил Левски. Върху стенен календар за 1875 г. той записа Апостола на свободата срещу датата 9 март: "40 мъченици и Васил Левски мъченик".
Така Ботев изпълни едно от условията на православната канонизация. За да бъде въведен Левски в лоното на светците, остава да му се напише житие, да се състави служба и изрисува икона.

Калугерите не
обичат Христо Ботев,
защото уж е атеист, а се бърка в духовните им дела. Когато през 1880 г. излиза второто издание на "Песни и стихотворения", от Митрополията искат аутодафе. "Скоро да събереш тия книжа и да ни ги предадеш да ги изгорим!", нареждат расоносци на издателя.

"Моята молитва" боде очите на църквата, макар че в това конфликтно стихотворение поетът не отрича съществуването на Бога. Той само го приближава към себе си: "Не ти, що си в небесата, а ти, що си в мене, Боже - мен в сърцето и в душата..."
Ботев приема посвоему Христовата вяра. Той познава канона и грамотно определя 9 март за дата на Васил Левски. Това е денят на свети 40 мъченици, загинали по времето на римския император Ликиний.

"Тия мъченици бяха от различни места набрани войници и за вярата си в Христа бидоха хвърлени у едно езеро при Севастия и Кападокия в 320 г., та така се сподобиха с мъченически венци", обяснява друг възрожденски календар.
Според богословите
денят на 40-те светци
най-много приляга
за Левски,
защото 9 март е еманация на християнското мъченичество. Заедно с това обаче твърдят, че дяконът не може да бъде канонизиран от църквата, макар че е бил неин служител.
През 1852 г. Васил Иванов Кунчев става послушник при вуйчо си Василий, таксидиот на Хилендарския манастир. Момъкът изкарва свещенически курс в Стара Загора, замонашва се в сопотския манастир "Св. Спас", ръкоположен е в йеродяконски чин под името Игнатий.
През 1861 г. у Игнатий става прелом. Той съблича расото, но до края на дните си живее с мисълта, че е духовно лице. Когато пред бесилката приема последно причастие, Левски казва на изповедника си поп Тодор: "Споменавай ме в молитвите си, отче попе, с името йеродякон Игнатий".
През август 1872 г. Васил Левски се промъква в дома на ловешкия чорбаджия Денчо Халача, за да го накаже. На онзи му искали помощ за диарбекирските заточеници, а той напсувал комитетските хора.

Със свой другар
Апостола
се спотайва
и чака Халача
За беда към 3 часа подир пладне пристига слугата му. Момъкът почва да вика за помощ. Тогава Левски скача и го мушка с камата. "Не умря извeднъж, захвана да вика повече, което не можеше да се укрие вече, ръгнах го още веднъж, за да се не мъчи и да не може да каже какви са били", разказва Апостола.
Жертвата е 24-годишният Стойчо Гиргинов. "Жално за невинното момче, но ако не беше така, инак беше оцапано на много страни", споделя Левски с Любен Каравелов и добавя: "Докато постигнем целта си, ще отидат и невинни хорица доста."
Това убийство дълбае съвестта на Дякона. Преди екзекуцията на 19 февруари 1873 г. той изповядва греха си. "Бил хладен, но малко заплакал (очите му се напълнили със сълзи). Признал, че е убил в Ловеч момчето," пише Захарий Стоянов, който черпи сведения от поп Тодор.
Според догматиците Васил Левски не може да бъде светец, защото е отнел човешки живот. Княз Борис-Михаил обаче може, защото е заповядал масово клане в името на Христовата вяра. През IX век покръстителят на българското племенарежда да бъдат
обезглавени
52-ма боляри,
дръзнали да се опълчат срещу християнизацията. Заедно с тях на ешафода отиват жените и децата им. За добавка владетелят ослепява сина си Владимир. Официалният сайт на Светия синод на Българската православна църква тълкува деянието така:
"Св. цар Борис не би имал лъчезарния ореол на светец около сияйния си образ, ако при станалото в душата му страшно стълкновение между любовта към родния син и дълга към народа той бе дал превес на родителските си чувства и заради тях бе пожертвал и християнство, и славянска просвета, и народни бъднини! Та тъкмо това е един от най-големите му подвизи, че той пожертва своите бащински чувства заради светото Божие и всенародно дело. И този подвиг покрай всичките му други заслуги го е направил два пъти по-свят, защото е доказал беззаветната му привързаност към Бога и Божието дело сред народа."
Борис-Михаил има място на небето при тъй наречените "светци воини"". Светиите Георги, Димитър, Мина, Прокопий, Теодор, Никита, Христофор и неколцина други размахват меч или копие. На св. Димитър Солунски дори се приписва подвигът, че е убил цар Калоян. Невежи попове се кръстят пред иконата му, без да знаят, че в копитата на коня умира български владетел.

Крайно интересен
е случаят
с Иван Рилски и
Патриарх Евтимий
И за двамата не се знае кога и при какви обстоятелства са влезли в канона.

Рилският отшелник умира на 18 август 946 г., но каноничният му празник е на 19 октомври. Предполага се, че църквата се е отнасяла подозрително към пустиножителя Иван. Неговият култ узрява в недрата на народа, което не е по вкуса на висшия клир.
Последователите на Иван Рилски го обявяват за светец без да се съобразяват с архиереите. Официалната канонизация е станала след това по времето на цар Борис II, сочи проф. Иван Дуйчев. Тогава пренасят мощите на светеца в Средец.
Патриарх Евтимий склапя очи в Бачковския манастир "Св. Богородица Петричка". Тайна е кога е канонизиран и дали изобщо е извършен подобен акт в тъмните векове на робството.

По тази причина светецът е "пришит" към неговия съименник Евтимий Велики. В Ботевия календар срещу 20 януари е записано: "Евтимий Велики и Евтимий последни патриарх Търновски".
Мощите на
Евтимий
са открити
при разкопки
през 1905 г.
Комисия, начело с проф. Васил Златарски, изготвя док-лад, в който е казано: "В заключение считаме за свой дълг да повторим още веднъж, че намерените в откритите гробове в артиката на голямата църква на Св. Бачковска обител кости и патриаршески одежди са костите и одеждите на последния български патриарх Евтимий, пред когото ние благоговейно и най-почтително се покланяме."
Ковчежето с реликвените останки на Евтимий се пази в манастира до 1957 г. Тогава в светата обител пристигат монаси с пагони, служители на Държавна сигурност. "Един ден дойдоха и взеха мощите, за да ги носят на изследване в Москва. В ония години беше така, обаждат се "от горе", даваш и много-много не разсъждаваш", разказва манастирският секретар Славчо Кисьов.
Мощите на Патриарх Евтимий никога не се връщат в България.

И преподобна
Стойна чака
за място
сред светците
Тя е поредният случай на загърбен от църквата народен култ. Родена е през 1883 г. в село Хазнатар, сега в Гърция. На седемгодишна възраст се разболява от едра шарка и ослепява. В незримата тъма Бог я дарява с ясновидство и лечителство.
На Стойна се явява св. Георги със заръката да копае в двора, за да намери негова икона и кандило. На това място построяват параклис, където Преподобната живее до 1913 г. Стойна предупреждава близките си, като умре, да не я погребват. И чудото става - Стойна склапя очи, но след една седмица се съживява!
След Балканската война нейното семейство се преселва в България. На път за Петрич, минавайки през село Долна Сушица (сега Златолист), преподобна Стойна решава да остане в местната църква "Св. Георги". Тук прекарва остатъка от живота си до 22 февруари 1933 г., когато се преселва в отвъдното. Погребана е в двора на храма. Хората идват при нея за помощ, утеха и изповед.

Стойна е сочена
за астрална
предшественица
на Ванга
Българската православна църква обаче отказва да канонизира двете посестрими. За божиите служители в лъскави лимузини те са "езически врачки", за които няма място на небето. Езичница обаче е била и Лилията на Мохау.
Архиереите на БПЦ нехаят за паметта на Левски, Стойна и Ванга, но ревниво пазят мощите на светия, чието житие е разпънато от похотливи и кървави изстъпления. Насред София в храма "Св. Неделя" може да се види това, което е останало от тялото на сръбския крал Стефан Урош II Милутин.
"В тази наша църква - възмущава се проф. Йордан Иванов, - без да предполагат, вярващите почитат мощите и целуват ръката на един от най-бележитите авантюристи и сластолюбци не само на Балканския полуостров, а и в Европа. Такова нещо не би могъл да си позволи нито един народ."
Проклет приживе от жертвите му, след смъртта Милутин е обявен за светец от Сръбската православна църква.

Той е воювал с
България,
убивал е предците ни,
късал е от земите ни, а нашето духовенство столетия тачи култа към чужденеца. И досега побелели столичани казват "Св. Крал" на църквата "Св. Неделя". Така се е наричала тя в миналото.
Стефан Милутин слага кралската корона в 1282 г., когато по-големият брат Драгутин му отстъпва престола. Уговорката била Милутин да управлява, докато братовите синове станат пълнолетни. Абдикиралият не подозира, че неговите деца никога няма да се докоснат до трона.
Стефан първо се жени за тесалийската принцеса Елена. Скоро обаче я изоставя и взема за съпруга Елисавета, дъщеря на унгарския крал Стефан V. Маджарката е балдъза на Драгутин, който бил женен за сестра .
За трети път Милутин минава под венчило с щерката на българския цар Георги I Тертер. В 1284 г. той слага брачен пръстен на Ана, а в 1299 г. я прогонва. Целта му е да освободи ложето си за дъщерята на византийския император Андроник II.

Новата съпруга
Симонид
е едва шестгодишна,
непозната тръпка за сластолюбеца
Българката Ана ражда на Милутин дъщеря и син. Кралят дава щерка си за жена на цар Михаил III Шишман, чийто баща е сразил в битка. Сина си пък ослепява, защото дръзва да се побуни срещу него. Точно както Борис-Михаил постъпва с Владимир!
Свирепият монарх умира на 29 октомври 1321 г. На сръбския престол сяда незрящият син Стефан Урош III Дечански, а бащата ослепител е обявен за светец. Тялото на Стефан Милутин е погребано в Банския манастир в Косово.
По време на Косовската битка през 1389 г. кралските останки са спасени в близкия град Трепча. През 1455 г. селището е разорено от турците и мощите поемат към София. Пренася ги тукашният митрополит Силван.
Царският кивот винаги е стоял в най-личния софийски храм. Първо е положен в катедралната църква "Св. Георги". През XVI век тя е превърната в джамия и сърбинът е преместен в църквата "Св. Марина". В 1578 г. немският пътешественик Стефан Герлах го намира тук. Виждали се само ръцете на мумията, а

на гърдите имало
блюдо за помощи
По-късно Милутин обитава църквата "Св. Архангел", докато най-сетне е преместен в катедралната "Св. Неделя". Руският славист Виктор Григорович пише, че през 1845 г. е видял тялото под нейния свод.
И днес костите му са там. Невежи попове и миряни удрят чело пред саркофага и целуват десницата на българоубиеца Стефан Милутин.

Росен Тахов




Гласувай:
23



Следващ постинг
Предишен постинг

1. milchov - ?
16.07.2014 18:53
Щом си атеист кво те интересува християнството? Ако аз бях атеист едва ли щях да правя труда да критикувам която и да била религия. Всъщност атеизмът сам по себе е религия, защото се основава на вярата, че Бог не съществува. А те всичките религии се основават на някаква вяра...
цитирай
2. turb04 - Не може да не ме интересува нещо, ...
16.07.2014 18:56
Не може да не ме интересува нещо, което влияе масово на хората, но изказването ти е плод на самата омилетика.
Ако за теб, обаче, отрицанието е вяра - добре. :)
цитирай
3. milady - може би най добрия ти Пост ,е този !!
17.07.2014 10:39
Поздрави ,Марине ! Малко са
истинските творци тук.
Не обичам ,да дебатирам онлайн,
трудно е ,но офлайн ....с радост/Ю...
цитирай
4. asthfghl - ?
17.07.2014 12:28
Интересна история за преподобна Стойна - от несериозна гледна точка излиза, че е била зомби; от по-сериозна - че е знаела нещичко за състоянието на дълбока кома. ;)

В края на краищата има ли значение кого обявяват за светец? Това са някакви условности, наложени от църковната институция, която гледа да си пази интересите чрез канона. Между вяра и институция има разлика (която все повече се увеличава напоследък).

Аз съм агностик, но и умея да уважавам упованието на някои по-лековерни и слабохарактерни хора (или просто такива, които са конформисти спрямо наложените от обществото норми) в неща като вяра. Мнението ми за верските институции е далеч по-негативно от това за склонността на хората да си обясняват все още необяснимото със свръхестественото - второто поне мога да изтрая до един момент. Докато не започнат да навират ирационалните си вярвания в лицето ми и да ми ги налагат като социална норма. Е, тогава вече си имаме проблем.
цитирай
5. fascindoo - Атеизмът е продукт на скритите евреи (Crypto Jews)
17.07.2014 12:45
Наукообразно го е доказал Мордехай Леви (Карл Маркс)...,
но и той не е безбожник!
цитирай
6. zaw12929 - Че сте атеист е приемливо във време ...
17.07.2014 12:52
Че сте атеист е приемливо във време на демокрация- затова приемам липсата на вяра, която изповядвате, донякъде. Ако вземете за пример тези, дето искат светът да мисли като тях, да живее, като тяхна колония- не одобрявам… лошият им пример да тормозят и грабят…
Заради откровението в материала ви подарявам мисълта: „ Без Бог, трудът е робство, а молитва без труд е просия…!” Приятен ден! Успехи и толерантност
цитирай
7. mar866 - ...
17.07.2014 12:55
ей, клепоушко! знам, че няма да ми пуснеш коментара, но поне ще го прочетеш.
защо, когато ти умираше детето, ни караше да се молим всички?
на кого мислиш, че сме се молили? на дявола ли?
нещастник, вярвай в каквото си искаш, твое право, но не се прави на интересен, натрапвайки ни простотиите си...
цитирай
8. turb04 - Слушай, нечистоплътна девойко...
17.07.2014 13:09
Слушай, нечистоплътна девойко!
Когато детето ми умираше, някакви "християни", които очевидно са точно толкова кухи лейки, колкото си и самата ми, ми обясняваха, че детето ми ще умре, щом аз не вярвам в техния глупав бог!
Че точно ти пишеш подобни коментари не е чудно, но като си така вярваща праведница, защо не вземеш да разкажеш как доумори жена, болна от рак!
Ти си невероятно прост, злобен и завистлив хейтър, който намира изява в блог.бг.
Не вярвам, че в реалния живот си такава коза, защото ще си стоиш сама и всички ще гледат на теб като на дисхормонален съсел.
Пуснах този ти коментар, но няма да пускам следващи, защото не ми се занимава с хора като теб; отдавна съм те сложил в групата на психо-безнадеждните.
цитирай
9. lado - За християнството си прав донякъде
17.07.2014 13:27
Обаче в главата ти е пълен тюрлю-гювеч. Ако си прав, че се развиваш, след 10-на години ще ме разбереш какво съм имал превид
цитирай
10. tutankhamon661 - mar866
17.07.2014 13:30

Ти си се молила???!!!????

Ти, която злорадстваш на чуждото нещастие!!!!!!!!!!!!!!

Баси, колко си нагла!!!!!!!!!!!!!

цитирай
11. turb04 - lado, минах през блога ти да видя ...
17.07.2014 13:35
lado, минах през блога ти да видя какво си писал и се успокоих за кашата в главата ми.
Благодаря! Понякога наистина е необходимо човек да се сравни!
цитирай
12. asthfghl - 8.
17.07.2014 13:46
От психо-безнадеждните наистина изобилства. Те са неспасяеми. Ето няколко скромни примера:

http://asthfghl.blog.bg/technology/2014/05/18/lunatizmyt-iz-blogoprostranstvoto.1265988
цитирай
13. vmir - Винаги ме учудва самонадеяността,
17.07.2014 15:54
с която се дават обяснения за вярата на другите – нужда от уповаване в друг, слабохарактерност, липса на разум, страх от поемане на отговорност и т.н. Дали това е вярно мен не ме интересува, защото нямам навика да вярвам, че знам какво се случва в главите на другите.

А във вярата има нещо несравнимо по-важно от всичко това – признанието, че не си ОНЗИ, от когото започва и свършва всичко на този свят. Което значи да се смириш, че не можеш да бъдеш мярка за абсолютната истина, можеш само с труд и постоянство да доближаваш конюнктурните или временни истини. Да се смириш и с ограничените си способности в много още неща, и да потърсиш начини да ги променяш с упорити и адекватни дела и то само дотолкова, доколкото вложените от теб усилия, настойчивост и умения позволяват. Да се смириш да не обвиняваш другите, че са недостойни за теб или не те разбират, а да се опиташ да ги убедиш в правотата си.

Повечето хора вярват, че го правят, но само вярващият, че няма как той да е безгрешния съдник, има мотивите да продължава отново и отново, без омраза, гняв или презрение, да продължава да доказва и отстоява разбиранията си, дори когато го мразят, преследват и клеветят, защото от Божието Слово знае, че омразата, яростта и клеветата са плод на гордост, най-често останала без подкрепата на разума. Защото знае, че разума няма как да е повече от вярата в няколко отправни точки, и когато в поне една от тези отправни точки собствения разум е нарочен за извор на истината (особено без необходимите лични усилия за доближаването й), много вероятно човек е пред прага на най-тежкия смъртен грях, наречен гордост.

Не знам дали вярата е признак за слабост, но с наивното обяснение, че вярата била равносилна на очакването Господ да ти свърши работата, няма как да се съглася. За невежия или слабия молитвата може да звучи по този начин, но за човека, който не пести усилия, молитвата към Господ означава точно обратното, а именно: “Правя и ще правя всичко по силите си и ще бъда благодарен на всяка възможна помощ, защото волята ми е огромна, а силите - човешки”.
цитирай
14. podvodni - Ами, според мен, пък и според други ...
17.07.2014 15:57
Ами, според мен, пък и според други запознати с баш Християнството, самото Християнство не е никаква тъпотия, а доста сериозна филосовско-ценностна система на поведение, живот и еволюционно развитие.
А онова което е представено в Библията и въз основа на което е структурирана институцията църква, е псевдохристиянство, наложено с една-едничка цел - подчинение. Малко нелогичен е факта, че при наличието на 12 най-близки сподвижници, инфо за Исус и неговото учение да се получава от 4 евенгелия писано т лЮДЕ живяли 50 години след неговото "разпъване" които се явяват непреки свидетели на конкретните събития.
цитирай
15. apostapostoloff - Българите разбират от всичко-
17.07.2014 17:30
от футбол, политика, медицина... Виждам, че и от теология разбират. Ще чакам сега да пуснеш постинг и за космическите изследвания, а след това и за разпада на атома. Хубаво би било да ни разясниш и философията на Шопенхауер.
цитирай
16. turb04 - Апостолоф, нима има по-голям ра...
17.07.2014 17:37
Апостолоф, нима има по-голям разбирач и сведущ по всички въпроси?
Ти си на всяко гърне мерудия и се изживяваш като последна инстанция.
Защо, вместо да говориш общи приказки не вземеш да изкажеш мнение, както го правят останалите хора или се имаш за някакъв нон-плус-ултра, та ти се свиди мнението?
цитирай
17. alchemist - Повече щеше да отива за заглавие ...
17.07.2014 18:01
Повече щеше да отива за заглавие следното заглавие: "Православието на православните".
Християнството не трябва да се обвинява, заради безумията на единици фанатици.
цитирай
18. watchtowerman - Когато живота на дъщеря ти висеше на косъм
17.07.2014 18:06
приканваше ХРИСТИЯНИТЕ ДА СЕ МОЛИМ НА Бога за да продължи живота й. Целуваше кръстове и икони, правеше молебени и ХРИСТИЯНСКИ ритуали. ОТПРАВЯШЕ И ТИ МОЛИТВИ КЪм Бога. Към Оня Бог, Когото СЕГА ОТРИЧАШ. Много бързо забрави, че си смъртен, и то жалък смъртен, който КОГА ТИ ТРЯБВАШЕ БОГА ГО ТЪРСЕШЕ. Ти знаеш, че той Съществува. И пак ще ти потрябва, и ще Го потърсиш, кога отново се парализираш от страх за онова, което ти е мило, и за което АТЕИЗМЪТ ти не ще ти помогне....
цитирай
19. turb04 - Слушай ме добре, watchtowerman...
17.07.2014 18:14
Слушай ме добре, watchtowerman!
Невероятно много не харесвам манипулациите на фанатици!
Хайде да ми намериш и един постинг, в който приканвам някого да се моли на някакъв ваш усмърдян бог!
Ако този ваш идиот съществуваше и беше такъв, какъвто ви го набиват в главите разни мазни мошеници, детето ми нямаше да пострада!
Милиони деца нямаше да умират!
Не съм ходил да целувам никакви икони, нито съм ходил да правя някакви малоумни ритуали на скапаната ви и лъжлива религия!
Напротив!
Разни превелики и любящи християни ме триеха от приятели и ме кълняха, защото не вярвам в тъпата им измислица, че ми и обясняваха, как детето ми ще умре, защото аз не съм вярвал!
ТОВА СА ТЪПИ И ЖАЛКИ ХОРА!!!
Колкото до това, че съм молил хората за Марина - факт, но нека да отбележа, че съм искал от всички да ОТПРАВЯТ ДОБРИ МИСЛИ, а не да ходят да бият метани и да палят свещи, защото аз в това не вярвам!
Християните сте толкова заблудени, че и лайно да ви поднесат и да ви го обявят за бог по подходящ начин, вие ще започнете да му се кланяте!
И какъв морал имаш ти, господин християнино, че ще ми вадиш аргументи относно моето невярване в християнството чрез страданието на детето ми?!
Това ли ти е християнското?!
Ако е това - да ти е честито!
цитирай
20. milady - толкова е сложна тази тема ....
17.07.2014 18:57
ТУрбо ,съжалявам ,но “компанията “ тук ,
дори не заслужава ,да си хабиш емоциите ,приятел!
Как може изобщо, да върви КУлтурна/ ерудирана /
дискусия ,след като 98 % от хората тук са
само поредни “Никове “ и фалшиви снимки /а защо ?
Това са най вече т.н ревностни християни .;)
ПОмисли си ,само, какво двуличие ,страх и лицемерие ,а !!!
“Християнската философия ,и нейния Апотеоз /БИБЛИЯТА ,
са нарочно манипулирани ,объркани и смесени
факти ,митове ,легенди ,и...най безсрамни лъжи/ и престъпления,
именно с тазъ цел ,да объркват миряните, и “верните “поданици,
и да ги вкарват в когнитивен дисонанс/ К.Густав Юнг /.

Еее, аз виждам ,че тези Автори ,са си свършили много добре работата .
За кратко сведение ,аз съм чела “Светото писание“ ,поне 3 пъти..
А колко критики в/у това съм чела ,не мога да изреддя ..
Включително и от... “духовни лица “ ,с най висш сан.

пс. Скъпи watchtowemen , намери поне една книга на този Автор
“Христос ,криза в Живота на Бог /ДЖек Майлс /бивш йезуит .
аз ги имам тези книги ,и ги чета по 3 пъти ,защото търся
Истината м/у редовете..ПОсле ги подарявам ,защото искам и
други ,да научат Истината ,за “Лъжата “на най голямата
манипулация в човешката история...
Ти какво търсиш /тук/ ,Ти си знаеш .

ппс. извинете ме за дългата тирада . /ЮЛИЯ
цитирай
21. asthfghl - 14.
17.07.2014 19:04
> Винаги ме учудва самонадеяността, с която се дават обяснения за вярата на другите – нужда от уповаване в друг, слабохарактерност, липса на разум, страх от поемане на отговорност и т.н. Дали това е вярно мен не ме интересува

Това е добре, защото и никого другиго не го интересува дали теб това те интересува - повЕрвай ми :)

> само вярващият, че няма как той да е безгрешния съдник, има мотивите да продължава отново и отново, без омраза, гняв или презрение, да продължава да доказва и отстоява разбиранията си, дори когато го мразят, преследват и клеветят

Това не е вярно. Не е задължително да вярваш в някакъв свръхестествен съдник, за да следваш гореописаните принципи. С други думи: морал може да съществува и без религиозна вяра.

> с наивното обяснение, че вярата била равносилна на очакването Господ да ти свърши работата, няма как да се съглася

Само дето в много случаи тъкмо така се оказва.
цитирай
22. asthfghl - 19.
17.07.2014 19:06
> Християнството не трябва да се обвинява, заради безумията на единици фанатици

Де да бяха единици. Историята изобилства с примери за ретроградни обществени промени, драстични действия и решения, мракобесни политически системи и безброй масови страдания, разрушение, смърт и погубване на ценно културно наследство - и всичкото това предизвиквано в името на християнството (а и не само на тази религия).
цитирай
23. asthfghl - ...
17.07.2014 19:09
Пропускаме най-важното... Добре ли е детето? (стискам палци за положителен отговор - ето, "стискам палци" - това значи ли, че се кланям на някакво измислено божество? май не)
цитирай
24. turb04 - asthfghl, каквото и да им говориш е ...
17.07.2014 19:13
asthfghl, каквото и да им говориш е безпредметно.
Когато някой се откаже да мисли и разсъждава и започне да вярва на бабини деветини, че щял да умре, пък да ходи в някакъв рай, където ще яде плодове и само ще пее химни, или пък, че някакви рогати ще го бучат на вили, ще го варят, пекат, режат, разфасоват и ще го онождат заднешким, нима това е човек с нормално мислене, а не някакъв психопат?!
Извинявай, ама сме 21 век и хората достигнаха квантови нива, пък никъде не откриха дядката, дето обяснявал на резаните карабини, че само той бил!
И като е такъв велик, що първо не хване да си оправи служителите, пък след това да се занимава с другите?
А, и друго - този не може да спастри и два лева, ако владее всякакви серсемлъци и чудеса, та са налага да му събират по гаванки и касичка!
Все едно да дойде някой клошар и да ти обяснява, че той ги владее науките и нещата, та да му повериш да ти управлява парите и бизнеса, щото бил всемогъщ!
Лудост, простотия, малоумие и липса на каквато и да била качествена нервна дейност!
цитирай
25. turb04 - Детето е живо и това е най-важното! ...
17.07.2014 19:16
Детето е живо и това е най-важното! Има определени усложнения, меко казано, но да се надяваме, че ще ги надрасне през пуберитета!
Е, слухът й с лявото ухо няма да е същия, но това да е!
Марина е боец!
За съжаление, поради отношенията с майка й, почти не я виждам, но за мен най-важното е тя да е здрава!
Все някога ще стане пълнолетна и ще общуваме!
цитирай
26. asthfghl - 26., 27.
17.07.2014 19:50
Добре, че спомена за представата за ад и рай. То си е казано: морал, който произхожда от комбинация между надеждата за награда при добро поведение плюс страха от наказание за лошо поведение, не може да бъде никакъв морал. Това би било детинско отношение към света и живота.

Добре, е че щерката е прескочила трапа. Запази привързаността си към нея за по-добри времена. Само това мога да кажа на тоя етап.

А на тъпоумните твърдоглави коне с капаци хич не им се впрягай. Простотията и бездруго не можеш я надви.
цитирай
27. turb04 - Благодаря ти! Аз не им се впрягам - ...
17.07.2014 19:58
Благодаря ти!
Аз не им се впрягам - не можеш да се сърдиш на пора, че смърди, нали?
Просто всеки се ражда с определен капацитет, а и ако няма желание за развитие - забрави... :)
цитирай
28. asthfghl - 29.
17.07.2014 20:27
И все пак ако трябва да се върнем на темата, най-логичната позиция е, че агностицизмът би следвало да е изначалната, първична и най-естествена позиция на човек още от неговото рождение, когато той все още не познава света и не претендира да знае нищо за него. Едва по-късно започват културните и психологически натрупвания под постоянното влияние на окръжаващата го социална среда и така бързо, още в ранното детство, под натиска на околните, се формира или атеист, или религиозна личност. Но когато погледнем честно дълбоко в себе си ще се уверим, че всъщност агностикът никога не е изчезвал - той винаги е бил там, скрит под дълбоките пластове, постоянно наслагвани връз него от обществото.

Темата доста обстойно съм я разглеждал неотдавна:

http://asthfghl.blog.bg/technology/2014/05/08/agnosticizmyt.1263233
цитирай
29. vmir - 23. asthfghl,
17.07.2014 22:38
asthfghl написа:
>
> само вярващият, че няма как той да е безгрешния съдник, има мотивите да продължава отново и отново, без омраза, гняв или презрение, да продължава да доказва и отстоява разбиранията си, дори когато го мразят, преследват и клеветят<

Това не е вярно. Не е задължително да вярваш в някакъв свръхестествен съдник, за да следваш гореописаните принципи. С други думи: морал може да съществува и без религиозна вяра.


Проблемът тук не е във фактическото наличие на морала, а в основанията за съществуването му и начина на поддържането му. Защото моралът е дълготрайна нагласа, извлечена от наблюденията на няколко поколения. Младият най-вероятно още не знае, че като убие конкурента си, ще породи нечий план да убият него, но възрастният обикновено е виждал всичко това и ако морала не му е чужд, се замисля преди да налети с нож в ръка.

Библията експонира всичко това във въображението на читателя и той престава да налита без сериозна причина. Ето как историите в Библията разнасят морала под формата на осъзнат автентичен опит на исторически личности. Не по-малко поучителни са обичайните човешки реакции, обобщени в съответните библейски нравоучения, извлечени от ВОЛЯ, която не принадлежи на смъртен, който всеки според умствения си багаж може да си представя от белобрад старец, до олицетворение на всички и всичко, с което персоналното съзнание се налага да съществува съвместно.

Аз лично не съм виждал атеистично описание на последствията от моралните прегрешения, което да се радва и на една стотна от популярността на Библията, нито съм виждал настолно четиво по морал за атеисти и ще ми е много интересно да разбера за съществуването на такива четива и интересът към тях.
цитирай
30. watchtowerman - turb04, деца умират не по вина на Бога,
17.07.2014 22:46
а поради вината на развратните си родители. Грехът, който вършат родителите се пренася върху децата им и те са жертвата. Родителите жертват децата си за щуротиите, които вършат, а после, когато последствията от щуротиите на родителите дойдат за овъзмездяване чрез децата им, развратените родители търсят отговорност от Господа за това, което се случва с децата им, и ОТКАЗВАТ ВСЯКАКВА ЛИЧНА ВИНА...Понеже претендираш, че си атеист, каква вина търсиш у Господа за погиналите деца, нали Господ за тебе не съществува ?! Тогава по чия вина погиват деца?! Хем няма Господ, хем е виновен, че деца загиват. А децата погиват поради разврата на родителите си. Разврат, за които родителите НЕ ИСКАТ да носят отговорност. Но понеже Господ СЪЩЕСТВУВА, то затова Бог привежда родителите към отговорност за развратниченето.
цитирай
31. turb04 - watchtowerman, няма да споря с теб. ...
17.07.2014 23:16
watchtowerman, няма да споря с теб. Абсолютно безмислено е.
цитирай
32. asthfghl - 31.
18.07.2014 12:41
Е, и? Какво общо има опитът при оформяне на морала с религията?

> Библията експонира всичко това във въображението на читателя

Тази фраза нищо не означава. Да не би да се опитваш да намекнеш, че Библията е фантастика? ;)

В крайна сметка моралът трябва да идва отвътре, от душата на човек - да е лично осъзнат. А не да е налаган отвън чрез постановления в някаква книга.

> Аз лично не съм виждал атеистично описание на последствията от моралните прегрешения, което да се радва и на една стотна от популярността на Библията

Типичен "аргумент от популярност" - умишлено подвеждащ риторичен трик. Съществуват многобройни примери за неща, които са се приемали от голямото мнозинство за "нормални", но това не ги е правело ни най-малко по-морални - например институцията на робството или второстепенният статут на жената и т.н.

> нито съм виждал настолно четиво по морал за атеисти

Няма и да видиш. Защото атеистите и агностиците не изхождат от правила, изографисани в някакво официално писание. Както казах, моралът трябва да идва отвътре и да се основава на осъзнато убеждение, а не да бъде налаган отвън насила чрез някакви външни авторитети. А морал, насаждан чрез обещание за награда плюс заплаха за наказание, не е никакъв морал. Това може да е средство за контрол, но не и за осъзната необходимост от хармонично съществуване вътре в обществото. За жалост, повечето институционализирани религии залагат тъкмо на този похват, но наложеният авторитет на техните институции в никакъв случай не прави този метод ни най-малко по-състоятелен.
цитирай
33. asthfghl - 32.
18.07.2014 12:42
> деца умират не по вина на Бога, а поради вината на развратните си родители

По твоята логика, това не е ли дело на същия този Бог? С какво право той ще наказва едни хора чрез причиняване страдание на други, напълно невинни хора? Тогава това не е никакъв нравствен бог, а по-скоро зъл и отмъстителен, своенравен бог. И не заслужава никаква почит.
цитирай
34. teatarnamechtite - Чакайте малко,
18.07.2014 12:46
Откъде-накъде децата ще плащат за така наречените прегрешения на други? С какво са му виновни децата на този бог? Защо ще убива невинни? Тука има някакво много зловещо и жестоко несъответствие между претенция за моралност и действия на този бог, ако той наистина съществуваше.
цитирай
35. turb04 - Неслучайно казвам, че християн...
18.07.2014 13:16
Неслучайно казвам, че християнството в частност и проюдаистичните религии в цялост, целят да управляват хората с най-ниска степен на съзнание - такива, които не се замислят над категориите, а робуват на собствените си страхове и предразсъдъци.
Да обясниш на баща на убито или осакатено дете, че то е плащало за някакви негови грешки, това може да означава само едно - че си идиот без никакво мислене!
Цялата им смешна доктрина се базира на някакъв чичка, който обичал само евреи, а другите третирал на база отношението им към евреите!
И тъпаците неевреи в екстаз се кълнат, че това бил техния бог!
Няма такива безмозъчни говеда!
Богът им бил много милостив, ама пращал болести и избивал младенци?!
цитирай
36. watchtowerman - Доктор и родител бяха лице в лице с проблема - живота на едно дете.
18.07.2014 13:19
- Докторе, направете ВСИЧКО ВЪЗМОЖНО за да живее дъщеря ми, каза бащата.
- Аз ще направя всичко възможно, но виждам, че с аморалния си живот ти си направил всичко възможно дъщеря ти да не може да живее, отвърна доктора.

Но иначе Бог е ВИНОВЕН, а Християнството - ТЪПО...

А когато ни е ИЗГОДНО викаме на помощ Господа, и искаме изцелителните дарби на Християнството. ЕБАТИ НЕБЛАГОДАРНИТЕ МОШЕНИЦИ !!!

15.04.2012 19:53 - Неочаквана доброта
Ако има нещо положително покрай драматичната история с Марина, то това е затвърждаването на убеждението ми, че още съществуват истински хора и си заслужава да живееш и да се бориш за мечти и каузи.
Вчера, след като влезе да види Марина, майка й седна да разкаже какво й е казал лекарят и какво е състоянието на Марина.
Пред детската реанимация има площадка и там чакаме да влезем, или както беше в нашия случай, да излезе някой и да ни даде сведения.
По стълбите се качи един мъж и застана на края на площадката.
- Можете направо да влезете, пускат вече. - казах му аз.
- Аз съм дошъл при Вас. - каза мъжът, като ме гледаше в очите.
Стъписах се, защото не го познавах, а той свали от врата си един медальон и тръгна да ми го дава.
- Това е медальон на Майка Тереза. - каза той. - Той спаси дъщеря ми, която също беше в кома!
Мъжът се просълзи, докато говореше, че и нашето дете ще се излекува. Оказа се, че той е бащата на онова момиче, което падна със срутилия се балкон на Витошка миналата година.
Тръгна отново да ми подава медальона, а аз му казах да го даде на майката на Марина, защото съм атеист.
Това не е първия дар, който Марина получи.
В деня след приемането й една жена ме разпозна и ми даде една малка иконка, която помогнала на нейното дете. Същата иконка лежи оттогава до главата на Марина.
Ако имаше повече хора като капитан Якимов и като тези хора, може би нямаше да живеем така и да сме на това дередже...
цитирай
37. turb04 - И какво? Онзи човек е преживял съ...
18.07.2014 13:23
И какво? Онзи човек е преживял същото и е дошъл с доброто си сърце?
Можеше със същия успех да донесе и цвете, което според него е помогнало да се спаси дъщеря му!
И къде видя доказателство, че аз съм молил когото и да било да се моли на някакъв бог, че не се сещам?
А вчера дори обясняваше, че едва ли не съм ходил икони да целувам и ритуали да правя!
цитирай
38. asthfghl - 38.
18.07.2014 13:48
Тази притча по никакъв начин не обяснява КАК детето е отговорно и ЗАЩО следва ТО да плаща за прегрешенията на ДРУГ.

Вместо безкрайно да ми цитираш притчи, пробвай да се обосновеш със собствени аргументи. Ако можеш. Но нещо ми подсказва, че цялото това взиране в разни писания, съставени през родовообщинния строй, отдавна безвъзвратно те е лишило от тази способност (ако някога въобще е съществувала у теб).
цитирай
39. turb04 - Благодаря ти, но не ми влияят, да си ...
21.07.2014 21:54
Благодаря ти, но не ми влияят, да си призная. Проблемът е в самите тях и трябва да се оправят самосиндикално!
Хубаво лято и на теб!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: turb04
Категория: Спорт
Прочетен: 2649997
Постинги: 623
Коментари: 6144
Гласове: 16000
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031